agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Resulgur 12-04-2016 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1445818)
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D

Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

çamkokusu 13-04-2016 23:25

Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

çamkokusu 13-04-2016 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özfidan (Mesaj 1450824)
Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

Tereddüt ettim ben,kompostun suyu kirliliği pek temizlemez gibi geliyor bana.

Ozlem A 15-04-2016 07:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1453961)
Şeker suyunu nasıl fermente ediyorsunuz?Birde bir şey soracağım esmer şeker Türkiyede yaygın değil pek yerine ne kullanabiliriz?

Pekmez ya da melas kullanabilirsiniz.

Ozlem A 15-04-2016 07:17

Enzim yapan arkadaşlarla benim yeni keşfettiğim bir kullanım alanını paylaşmak istiyorum.

Yıllardır kullanmadığım gümüş takılarım var, evde gümüş parlatıcısı gibi bir şey yok. Üzerleri girintili çıkıntılı olduğundan diş macunu tavsiyesini uygulayamadım.

Dün olgunlaşmış bir enzimi süzdüm ve dipte kalan tortulu kısmı ayırmıştım. Aklıma takıları içine atmak geldi. Attım ve o kapkara takılar bir kaç saat sonra kontrol ettiğimde pırıl pırıl olmuşlardı.

çamkokusu 15-04-2016 21:19

Bu arada aklıma yeni geldi,esmer şeker almak istiyorsanız büyük,şık ve lüks pastanelere sorabilirsiniz.Ben soracağım yarın bizim oradakine.Sevmem öyle yerleri ama işim düştü...

çamkokusu 15-04-2016 21:49

Başlıyorum yavaştan bu işe.Bu yaz boş durmayacağım.Annem nohut suyula hamur mayası yapabilceğimi söyledi.İçine katsam işe yarar mı acaba?

sardunya18 17-04-2016 22:29

1 Eklenti(ler)
Merhabalar enzimim oldu bugün süzdüm .Benim merak ettiğim bire kaç oranında sulandırılarak kullanılacak cevap verirseniz çok sevinirim .Kokusu güzel rengi duru dip kısmı bulanıktı posasını toprakla karıştırıp bekletiyoruz galiba Bu şekilde ne kadar bozulmadan durur ki ?

Sûz-i Dilârâ 17-04-2016 23:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1453612)
Merak ettim de .. Isırgan özütünün bir etkisi oldu mu sizde de ? [emoji4]

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sadece bir kerelik verdim bu sıvıyı, ısırgan özütünden önce de enzim veriyordum. Bitkilerimin durumu oldukça iyi ama sadece bir sebebe bağlayamam. Muhtemelen hepsinin toptan sonucudur.
Küçükbaş hayvan gübresi, simsiyah funda toprağı, enzim, ısırgan özütü derken şımarmalarından korkmuyor da değilim.

mustafa1453 18-04-2016 15:49

enzim
 
iyi günler.Bende bugün enzim süzdüm 1 litreye ne kadar karıştırmamız gerekiyor.

Mad Max 18-04-2016 17:33

aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

çamkokusu 30-04-2016 22:27

Merhabalalar.Enzim hazırlığına başladım evde ekşi mayaya başlayarak.İki üç gündür hazırladığım karışıma bakıyor ve rahatsız oluyordum.Ablama danışınca oranları yanlış yaptığım ve doğru düzgün okumadığım ortaya çıktı kaynağı.Tekrar yaptık ve tatmin edici bir görüntüsü var.

Yoğurt işinide nohutla yapıp kapatacağım sanırım.Nohuttan elde edilen yoğurtun lactobacilius bakterilerini içeriyor mu?Sarıcan veya bilgili bir arkadaş yardım ederse sevinirim.

Antipas 11-05-2016 12:13

bağ için enzim.
 
Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

A_NOMAD 11-05-2016 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antipas (Mesaj 1460625)
Merhabalar. 3 dönüm kadar yetişkin bağlarım var.Enzim denemek istiyorum.Ne gibi önerileriniz olabilir.Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Teşekkürler.

O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

Antipas 11-05-2016 17:00

bağda enzim
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1460648)
O kadar geniş alana enzim yetiştirebilir misiniz bilemiyorum, bence farklı yöntemleri de inceleyin:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

Araştırmalarıma göre enzim, 1:100 ila 1:200 civarında sulandırılarak uygulanabiliyor.Ve bu durumda mesela ben yaprak gübresini mevcut bahçeye 400 lt ile halledebiliyorum.yani 4-5 litre enzim yeter diye düşünüyorum.Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek.Teşekkürler.

A_NOMAD 11-05-2016 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Antipas (Mesaj 1460713)
...Benim amacım bağ için hangi atık malzemelerden faydalanabilirim? onu öğrenmek...

Her türlü bitkisel atığı kullanabilirsiniz.

Mad Max 11-05-2016 19:21

şunu unutmayalım enzim kullanılan bitkilerde kimyevi bir ürün kullanmamalıyız yoksa enzim içindeki mikroorganizmalar ölür ve yarar sağlamaz .

Ozlem A 12-05-2016 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1455055)
aklıma şu takıldı mesela 5 şişe enzim hazırladım ve küçük şişenin içine su koyup öyle havalandırma sistemi yaptım enzimler 3 ay oldu olgunlaştı diyelim 5 şişenin birisini süzsem 4 şişeyi kullanacağıma yakın süzsem olurmu 5 şişeyi 3-4 ay kullanmayı planlıyorum bu 3-4 aylık sürede süzülmemiş şişeler bozulurmu.

Hava aldırmadan, loş ve serin bir yerde saklayabilirseniz bozulmaz. Ben hep bu şekilde kullanıyorum.

kerkenez 02-06-2016 20:37

2 Eklenti(ler)
Sonunda enzimimi süzüp şişeledim. Bu sefer küflenme olmadı. İçmek için yaptığımdan bir yudum aldım ateş suyu bunun yanında su kalır. Diğeriyle karıştırdım bahçe sulamasında kullanacağım.

Eklenti 615836

Eklenti 615837

Mad Max 02-06-2016 21:48

3 ay bekletip süzüyoruz ve süzülmüş halini lazım oldukça kullanıyoruz. Ama benim sorum şu enzimi 3 ay bekletip olgunlaştırdıktan sonra süzmek yerine süzmeden şişeden ihtiyacımız olanı kadarını alsak geri kalanı süzülmemiş halde kullanacağımız zamana kadar saklasak olurmu ? Cevap vermek zorunda değilsiniz biliyorum ama hazırladığım enzimleri hava almayan kaba koyduğumda kap şişiyor ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz lütfen ?

Mad Max 23-06-2016 18:44

Ben çok soru soruyorum galiba hiç cevaplanmıyor yinede bir soru daha sorayım hazırladığımız enzimleri güvercin gübresi veya koyun gübresi şerbeti ile karıştırarak kullanabilirmiyim ?

çamkokusu 18-07-2016 21:20

Ben şişeye akvarum borusu sarkıtıp anaerobik kompost yapmaya başladım.Pek gözüm tutmadı.Kuru yapraklar,yumurta kabukları,çok az salatalık kabuğu ve çay posası kullandım.Önce kabın zeminini toprakla kapldım biraz.Sonra kuru yaprakları koydum.Daha sonasında üstüne çay posası salatalık kabuğu ve yumurta kabuğu koydum.Üstüne toprak attım ve kapağı kapattım.İlk sayfalardaki nargile sistemini kurdum.

Bekleyip göreceğiz.Enzimde deneyeceğim kışın.Bir şey sorayım birde.Nohuttan ekmek ve yoğurt mayası elde ediliyor.Nohutran çıkan bakteri lactoacilius mu?Ya da ondan ekmek için elde edilen maya,bildiğimiz ekmek mayası olan S. cerevisiae mi?Oğasever cevaplarsan çok sevinirim.Bu işlerden anlıyoa benziyorsun ve bilimsel bir cevaba ihtiyacım var.

Kuhinur 09-08-2016 09:35

Merhaba.Konu hakkında tecrübelerini,bilgilerini ve sorularını paylaşıp konuyu genişleten herkese teşekkür ederim.Şimdilik enzim yapacak şartlarım yok..Ama iyi öğrendiğimi düşünüyorum:)

aydemiraydın 09-08-2016 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1473196)
Ben şişeye akvarum borusu sarkıtıp anaerobik kompost yapmaya başladım.Pek gözüm tutmadı.Kuru yapraklar,yumurta kabukları,çok az salatalık kabuğu ve çay posası kullandım.Önce kabın zeminini toprakla kapldım biraz.Sonra kuru yaprakları koydum.Daha sonasında üstüne çay posası salatalık kabuğu ve yumurta kabuğu koydum.Üstüne toprak attım ve kapağı kapattım.İlk sayfalardaki nargile sistemini kurdum.

Bekleyip göreceğiz.Enzimde deneyeceğim kışın.Bir şey sorayım birde.Nohuttan ekmek ve yoğurt mayası elde ediliyor.Nohutran çıkan bakteri lactoacilius mu?Ya da ondan ekmek için elde edilen maya,bildiğimiz ekmek mayası olan S. cerevisiae mi?Oğasever cevaplarsan çok sevinirim.Bu işlerden anlıyoa benziyorsun ve bilimsel bir cevaba ihtiyacım var.



nohut mayası
'Saccharomyces cerevisiae'' adında çok rastlanan bir mantardır. Adı şeker mantarıdır. Eski çağlardan beri bira, şarap ve ekmek yapımında kullanılmasında dolayı en önemli maya/mantar türü olduğu söylenebilir.

Aysgl-Bytk 13-09-2016 21:49

İyi Enzimler Arkadaşlar,
 
4 Eklenti(ler)
Bunlarda benim enzimlerim pekmez yerine bal kullandım içilebilir olanları cam kavanoza hazırladım 3 tane yan yana olan, baştaki sadece mango çekirdek ve kabukları ile rendelenerek konuldu ortadaki muz o da kabukları ile sonda ki greyfurt limon ve portakal karışımı... diğeri bitkilerim için onda da bal var Afrika' da yaşıyorum burada melas ta pekmez de yok :)

Olay çok heyecan verici, olayı başlatan, devam ettiren ve çeşitli katkılarla daha çok bilgi sahibi olmamızı sağlayan herkese kendi adıma teşekkürler herkesten bir şeyler öğrenerek tecrübelendim.

Zaten doğal olan her şeye müthiş ilgi duyuyorum evimin temizliği için limon kabuklarından sirke yapıyorum çok güzel tavsiye ederim bu anlamda enzimi denemek istiyorum çamaşır ve bulaşık makinesinde yerleri silecek kadar enzimim yok henüz o yüzden sirkeye devam :) ama limon sirkesi bütün deterjanlardan iyi çünkü alerjik bünyeme deterjan yaramıyor sirke yüzeyi daha parlak yapıyor ve nasıl oluyor bilmiyorum daha uzun süre temiz kalıyor.

Aysgl-Bytk 17-09-2016 00:34

2 Eklenti(ler)
İçilebilir enzimleri hazırlayalı daha 10 gün oldu ama dibe çöktüler gerçi hala suları tam berraklaşmadı ph metre gelince phlarından da kontrol ederim. Bu arada muz enzimi eldiveni içeriye doğru çekiyor bu normal mi? Hava almasın diye gaz çıkışı azalınca 3'ününde eldivenlerini değiştirip deliksiz eldiven taktım, çalkalayınca eldiven şişiyor bir süre sonra tekrar iniyor o hava nereye gidiyor bir de içeriye vakum neden oluyor bilen var mı acaba?

Diğer gübre için olan alttaki foto katı madde miktarı azaldı onu yapalı yaklaşık 20 gün oldu. Ama hala olmadı herhalde çünkü dibe çökmediler ama bazen çalkalamak için kapağı değiştirirken gelen koku oldukça asidik; burnumu yakıyor koklarken ama çok hoş kokladıkça koklamak istiyorum :) hoş dediğim için parfüm tarzında bir şey zannedilmesin kötü olmayan değişik bir koku :) yarın ph metrem geliyor Türkiye'den, ölçüm yapmak için sabırsızlanıyorum :)

Aysgl-Bytk 22-09-2016 16:25

2 Eklenti(ler)
İlk yaptığım enzimim oldu gibi ama henüz süzmedim. Süzmeden üstten biraz kullandım 3-4 defa maydonozlarımı suladım fark aşağıdaki resimlerde belli. Bunun dışında cansız çiçek açan domateslerim büyük ve güçlü çiçekler açtılar. Kurumaya başlayan salatalığım yeni yapraklar çıkardı. Henüz tam olgunlaşmadan kullanmış olmama rağmen iyi sonuçlar aldığımı düşünüyorum şimdilik. Maydonozlarımım 2 hafta önceki ve şu anki resimleri aşağıda renk farkı ışıktan kaynaklı.

sardunya18 30-09-2016 16:38

İki ay evvel olgunlaşan enzimimi süzmeye fırsat bulamayıp öğle üstünden kullandım .Görüntü ve kokuda bir değişiklik yok ve o şekilde kullanmaya devam ediyorum. Merak ettiğim içeriğinde bir değişiklik olurmu ?

İlk süzdüğüm enzim hepsini kullanmadan üzeri beyazlaşmışdı .Siz nasıl yapıyorsunuz enzim ustaları ?
Enzim zamanı da geliyor :D

Julcas333 26-10-2016 13:19

İyi günler
Bu işe 3 ay önce başladım 15 tane kadar yaptım ve ilk ürünü dün süzdüm uygulama yapmadım ,Narenciye ağaçlarında kullanmayı düşünüyorum
yaptığımız enzimlerin minarel bakımından ne işe yaradığı hakkında araştırma yapan bilgisi olan arkadaşımız varsa yardımcı olabilirmi ;

çamkokusu 26-10-2016 21:22

Ben bukaşi hakkında soru soracaktım hazırladığım kovaya döktüğüm pekmez ve pirinç suyu,nohut vs kovanın dibine çöküyora atıklardan sıyrılıp.Annem maholan nohutları görünce çıldırdı tabii.

Atıkların üstünde kalması gerekir mi bu mlzemelerin?Yoksa sorun olmaz mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025