agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

putko 13-02-2016 13:42

İlk Enzim denemem

1 Eklenti(ler)
Merhabalar, Yaklaşık 40 gün once kurduğum 3 enzim şişesinden ikisi söndü ama henüz içe çökme yapmadı. Bunlar nispeten su seviyeleri az olanlar. Üzerinde hiç bir zaman beyaz tortu oluşmamıştı, kurt da gözlemlemedim. Ama parçalar tamamen toza dönüşmedi. Bal kabağının kabuğu, narenciye kabuğu, kestane kabuğu çok belirgin olarak çözünmediği belli olanlar.

Acaba içerisine şeker koymalımıyım biraz daha, yoksa sadece beklemelimiyim?
Eklenti 595552

cnrtkt 13-02-2016 14:58

Enzim yapımında kullanılabilecek atıklar içerisinde çay posasına hiç rastlamadım.
Solucan maması olarak kullanıyoruz, peki enzim yapımında da çay/ıhlamur/kahve vs. posalarını kullanabilir miyiz?

Turunçgil 13-02-2016 15:24

Yaptığım enzim sayesinde 3 senedir çiçek açmayan mayer limonum sonunda tomurcuklandı.Gerçekten harika birşey bu enzim, herkese tavsiye ederim.İlk enzim denememdi ve başarılı oldum.Artık gübre aramak zorunda olmadığım için seviniyorum :)

Ozlem A 13-02-2016 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi putko (Mesaj 1439792)
Merhabalar, Yaklaşık 40 gün once kurduğum 3 enzim şişesinden ikisi söndü ama henüz içe çökme yapmadı. Bunlar nispeten su seviyeleri az olanlar. Üzerinde hiç bir zaman beyaz tortu oluşmamıştı, kurt da gözlemlemedim. Ama parçalar tamamen toza dönüşmedi. Bal kabağının kabuğu, narenciye kabuğu, kestane kabuğu çok belirgin olarak çözünmediği belli olanlar.

Acaba içerisine şeker koymalımıyım biraz daha, yoksa sadece beklemelimiyim?
Eklenti 595552

Sadece bekleyin artık. Sert parçalar olduğu gibi kalacak, sadece enzim olgunlaştıkça dibe çökecektir. Hava almadıysa beyaz tortu oluşmaması gerekir zaten.

Ozlem A 13-02-2016 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt (Mesaj 1439807)
Enzim yapımında kullanılabilecek atıklar içerisinde çay posasına hiç rastlamadım.
Solucan maması olarak kullanıyoruz, peki enzim yapımında da çay/ıhlamur/kahve vs. posalarını kullanabilir miyiz?

Bakteriler şeker ve nişastalı besinleri kullanıyor. Ben ıhlamur yaptığımda artanları ve kahve fazlalarını zaman zaman kokuları için kullanıyorum. Enzim bakterilerini beslemek anlamında katkıları var mı emin değilim.

Ayrıca böcekleri kaçırdığını gözlemlediğim için yaptığım bazı enzimlere taze acı biber koymaya başladım.

Mad Max 19-02-2016 18:07

EM 1 online satan market bulmadım yardımcı olurmusunuz lütfen.

A_NOMAD 20-02-2016 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1439820)
...Ayrıca böcekleri kaçırdığını gözlemlediğim için yaptığım bazı enzimlere taze acı biber koymaya başladım.

Bu böcek kaçırma özelliği acı biber içermeyen enzimlerde de var, ben farkına vardığımda çok heyecanlanmıştım :rolleyes:

mustafa1453 21-02-2016 13:12

enzim

Enzim 35 gün oldu.Balon söndü acaba kullanabilirmiyim?

Ozlem A 24-02-2016 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa1453 (Mesaj 1441601)
Enzim 35 gün oldu.Balon söndü acaba kullanabilirmiyim?

Azalsa da bakteri faaliyeti devam ediyordur. Malzemeler tamamen dibe çökmeli. Ortam müsaitse ve koyduğunuz su ve besin oranlarına bağlı olarak tavsiye edilen 3 Aydan önce olgunlaşabilir, ancak 2 ayı beklemenizde fayda var.

mustafa1453 24-02-2016 22:34

enzim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1442593)
Azalsa da olsa bakteri faaliyeti devam ediyordur. Malzemeler tamamen dibe çökmeli. Ortam müsaitse ve koyduğunuz su ve besin oranlarına bağlı olarak tavsiye edilen 3 Aydan önce olgunlaşabilir, ancak 2 ayı beklemenizde fayda var.

Teşekkürler özlem hanım.Üç ay bekleyeceğim.

Sûz-i Dilârâ 03-03-2016 18:31

Enzime pekmez yerine kuru üzüm, dut gibi şekerli yiyecekler atsak olur mu? Hiç pekmezim kalmadı, elime de biraz ısırgan otu geçti, 5-6 şişe enzim yapayım diyorum.

A_NOMAD 03-03-2016 18:35

Ben geçen senekilerin birini kuru üzümle yapmıştım, gayet de olmuştu :)

akçabardak 03-03-2016 18:58

Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

A_NOMAD 03-03-2016 19:08

Bence imkanınız varsa, ısırgan otundan irfan çayı daha iyi olur ama uğraşamam derseniz hepsini enzim yapabilirsiniz. Bir de börekte değerlendirebilirsiniz elbette, nefis olur :D

akçabardak 03-03-2016 19:33

Evet sevgili A_NOMAD böreği güzel oluyor bir kaç defa denemişliğim var hatta çorbasını bile yapıyorum, terbiyelisi çok güzel oluyor.

İrfan çayına daha önce göz atmıştım ama anlayamadığım noktalar olmuştu, aslında çok iyi olur tekrar adamakıllı bir daha gözden geçireyim.
Teşekkür ederim.

Resulgur 03-03-2016 20:01

Isırgan özütü

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1444314)
Arkadaşlar ısırgan otunun yanına başka neler ilave ediyorsunuz, sadece ısırgan otundan yapılsa olur mu? bahçemde bolca ısırgan otu var onları nasıl değerlendirebilirim sizce :)

Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.

Toplamış olduğumuz taze ısırganları yaklaşık 5 cm küçük parçalar halinde doğradık . 20 Lt lik su şişesi içerisine 4 te 1 i dolacak şekilde içerisine doğramış olduğumuz ısırganları koyduk .. Kalanına su ekledik ve ağzını bir kapakla kapattık .. Yaptığınız karışımı 1 hafta 10 gün süreyle gün aşırı karıştırdık .. Isırganlar suyun içerisinde eridi su koyu yeşil bir kıvama geldi .. Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 1e1 sulandırarak bahçeye sebze adalarına bir kapla serpiştirdik.. Hem zararlıları yaklaştırmadı hemde yeşil gübre elde ettik .. ;)

isterseniz spreyleme yoluyla yapraktan uygulama da yapabilir siniz. Tamamen hayal gücünüze bağlı .. Saygılar :D

akçabardak 03-03-2016 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1444337)
Sn. akçabardak geçen sezonda yaptığımız bir uygulamayı size anlatayım.

- Isırgan özütü - diye araştıra da bilirsiniz. Belki de biliyor sunuzdur.
Tek sıkıntısı çok fazla sinek gelir ve oluşan azot çok pis kokar.

Buraya kadar çok net anladım, tek sıkıntı sinekler derken, daha sonra şişenin ağzını açık mı bırakıyoruz, sinekler o yüzden mi geliyor? ağzı kapalı olursa sinekler gelmez diye düşünüyorum.

En kısa zamanda denemek istiyorum bu tarifi, teşekkür ederim Sn. Resulgur.

Resulgur 03-03-2016 20:33

Kapak kısmı çok basit yani sadece üzerini örtmüştük diyelim sinekler rahat girip çıkabiliyordu .. Sayfanızda yaptığınız aşamaları resimleyip paylaşırsanız takip edebilirz bizde .. Kolay gelsin diyelim o zaman :)

hilalll 06-03-2016 13:47

Merhaba arkadaşlar...
Yıllardır okuyorum enzim bölümümüzü bir türlü harekete gecip denemedim.Ablama anlattim uygulamış çok memnun sonuçlardan.

Dün tekrar baktım da aklıma birşey hatta iki sey takıldı.Iceriklerine baktım emin olmak için uygun gibi görünüyor şalgam suyu ve boza hali hazırda birer enzimdir diyebilirmiyiz tazesine ev yapimina ulasirsak aktiflestirip kullanilabilir mi ?
Ne dersiniz ?

mustafa1453 06-03-2016 16:40

enzim

iyi günler.Enzim 50 gün oldu.İçindeki malzemelerin çogu eridi dibe çöktü balonda söndü.Kokladığımda bira gibi kokuyor.Acaba kullanabir miyim?

Sûz-i Dilârâ 10-03-2016 08:46

1 Eklenti(ler)
Isırgan özütünü daha önce farklı bir yöntemle yapmıştım. Isırgan otlarını birkaç litrelik plastik şişelere doldurmuş, ağzını kapatarak güneş altında bekletmiştim. Yapraklar çürüyüp suyunu salmış ben de bunu suyla seyrelterek bitkilerime vermiştim.

Bu defa sayın resulgur'un tarifindeki gibi yaptım böylece daha çok sıvı gübrem olur diye düşünerek. :D Malum bu sıvıyı da bire bir seyrelterek kullanıyormuşuz.

İşte ısırgan özütüm. Isırganları doğradım, bir gece bir kova suda beklettim çamurlarını salsınlar diye. Sabah 20 lt. lik şişeye doldurdum üzerine de su ekleyip tülbentle kapatıp güney balkona koydum. Isırganı beklettiğim suyu da sabah çiçeklerime paylaştırdım. :D

çamkokusu 15-03-2016 22:31

Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.

Mad Max 16-03-2016 16:59

Enzime kırmızı lahana atılabilirmi aklıma şimdi geldi kırmızı lahana vardı evde 1 ay önce yaptığım bir enzime koymuştum kıpkırmızı oldu daha önceden lahana atan göremedim sitede..

A_NOMAD 16-03-2016 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1447407)
Enzime kırmızı lahana atılabilirmi...

Elbette katılabilir.

özfidan 31-03-2016 13:36

Bu sene yeni enzim için atık sebze ve meyveleri biriktirmeye başladım. Hadi hayırlısı :) . Geçen sene tüm çiçeklerim enzim sayesinde coştular.

özfidan 31-03-2016 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1447258)
Merhabalr.Bu yaz kompost hazılamayı düşünüyorum.Bu enzim olayıda buna benziyor.http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm buradaki tarife göre kompost yapmk istiyorum ve sizin paylaştığınız düzeneği kullanarak.Kompostun suyunu arıtma amacıyla tuvalete dökebilir miyim?Doğaya faydamız olmuş olur...Cevap verirseniz sevinirim.

Sn. çamkokusu enzimi zaten Asyalılar temizlikte ve birçok alanda kullanıyorlar. Ben de bulaşık yıkadım hafif sirkemsi koku oldu ama tabaklar tertemizdi. Bu enzimlerle hem lavabo, tuvalet temizlenebilir. Hem de kanalizasyona yollanan enzimler doğal döngü sağlar ve faydalı olurlar.

putko 06-04-2016 10:46

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, Dün itibari ile 3 aylık süre doldu şişelerden bir tanesini açtım. Süzünce iki litre enzim çıktı. Diğerlerini henüz açmadım. İhtiyaç oldukça açmayı düşünüyorum. Ne kadar süzsemde ikinci resimde görüldüğü üzere diplerinde tortu oluyor. Bu konu ile ilgili ne yapmalıyım. Raf ömrünü arttırmak için ne yapabilirim.
Eklenti 603809
Eklenti 603808

tarla kuşu 07-04-2016 17:16

...

1 Eklenti(ler)
2 ay önce başlattığım enzim çalışmam bitti. Süzüp şişelere doldurdum ve buzdolabının kapağına koydum. buzdolabına koymakla yanlış mı yaptım ?

aydemiraydın 12-04-2016 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Remlak (Mesaj 1438763)

melas , pekmezden pahalı.

Mad Max 12-04-2016 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1453582)
melas , pekmezden pahalı.

Kütahya şeker Fabrikasından bu sene aldım ben 1kg melas 0,50 tl (Elli Kuruş) .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025