agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

A_NOMAD 23-12-2015 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa1453 (Mesaj 1428505)
irfan çayı hakkında birbilgim yok nasıl yapılıyor.

İrfan çayı

kerkenez 25-12-2015 19:47

İkinci Deneme
 
1 Eklenti(ler)
Yazın yaptığım ilk deneme küflenip yalan olmuştu. Şimdi yenisini yaptım. iki şişe temizlik, bir şişe içmek için.

4 Aralık' ta yaptım ilk 2-3 gün kabarcık çıktı sonra kesildi. Her gün çalkalıyorum ama kabarcık yok, küflenme belirtisi de yok. İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?

A_NOMAD 25-12-2015 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1428981)
...iki şişe temizlik, bir şişe içmek için...

...İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı?

Bitkiler için niye yok? :mad: :D

Baloncukları görememeniz çok normal, faaliyet ilk günlere göre epey azalsa da devam ediyor merak etmeyin. Ayrıca şişelerin üstündeki boşluk fazla olduğu için içeride yüksek basınç oluşmuyor, o da bir etken...
Bence bir şey eklemeyin böylece kalsın, usul usul-doya doya olgunlaşsınlar ;)

Sağdaki iki şişede çok az su var gibi görünüyor ama şu aşamada eklemek pek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum, önemli bir sorun da değil zaten, elinize sağlık.

kerkenez 25-12-2015 20:06

Bitkiler için bahara. :dilli:

Hem içip, hem yerleri sileceksin üzerine birde çiçekleri sulayacaksın diye benimle dalga geçip duruyorlar zaten. Haksızda sayılmazlar gerçi, iki yıl öncesi olsaydı bende dalga geçerdim. :o

A_NOMAD 25-12-2015 20:11

Ben hem bitkileri sulamak için hem de temizlik için kullanıyorum, çok da memnunum, varsın deli desinler :D

Onlar ne kaybettiklerini, daha doğrusu ne kazanamadıklarını bir bilseler...

acemi_cevizci 26-12-2015 18:29

içmek için yapılan enzimin tarifini yazarmısınız ?

Greant64 26-12-2015 18:53

Enzim denemesi
 
1 Eklenti(ler)
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?
Eklenti 590354

A_NOMAD 26-12-2015 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 (Mesaj 1429163)
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?

Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız :D

Greant64 26-12-2015 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1429185)
Nargile sistemini öyle yükseğe koyarsanız sistemdeki su enzimin içine dolacak ve enzim hava alarak bozulacak...
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız :D

Bir yerde hata yapmıştım sanırım ama nerede hata yaptım anlamadım biraz daha açıklar misiniz. Pet şişeyi daha mi aşağıya koymaliyim?
Enzimin olduğu kap mi yoksa pet şişe mi yukarda olmalı cevap bekliyorum

A_NOMAD 26-12-2015 23:08

İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...

Greant64 26-12-2015 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1429247)
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.

Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz...

Teşekkür ederim. Anladım.

Greant64 27-12-2015 20:16

Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Mad Max 27-12-2015 21:35

Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur.

A_NOMAD 27-12-2015 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1429439)
...plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi...

Kap içinde kuvvetli basınç oluştuğu için en uygun malzeme plastik pet şişeler oluyor (esneme payı olduğu için), cam kullanılsa daha kolay patlayabilir ki bu pet şişeleri bile patlattığımız oluyor :D

Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz.

A_NOMAD 27-12-2015 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 (Mesaj 1429400)
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa?

Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin ;)

Greant64 27-12-2015 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1429447)
Gaz çıkışı her zaman ilk günlerdeki yoğunlukta olmayacak, hatta sizin de kurmuş olduğunuz nargile sisteminde belli bir süre sonra hiç gaz çıkışı göremeyeceksiniz. Bu mevsim için en az 2 ama mümkünse 3 ay sonra bütün katı maddenin dibe çökmüş olduğunu, sıvının berraklaştığını ve kokusunun turşu kokusu gibi olduğunu test ederek olgunlaştığına karar verip süzeceksiniz.

Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur.

Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın.

Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor.

Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız.

Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez...

Kolay gelsin ;)

Anladım çok teşekkür ederim. Umarım başarılı olurum.

A_NOMAD 27-12-2015 22:50

Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz...
Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan :D

Aramıza hoş geldiniz ;)

Mad Max 02-01-2016 18:58

Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

putko 04-01-2016 20:34

Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

sardunya18 05-01-2016 20:46

1 Eklenti(ler)
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

A_NOMAD 05-01-2016 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1431285)
...temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?

İlk enziminiz hayırlı olsun ;)
Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor.

Ozlem A 05-01-2016 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1430694)
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?

Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

Ozlem A 05-01-2016 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi putko (Mesaj 1431061)
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum.
Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yetiştireceğiniz bitkilerin toprak ve mineral ihtiyaçlarına bakarak asit sevmeyenlere enzim yerine başka besin takviyesi olabilir.

Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz.

Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor.

putko 05-01-2016 22:42

İlk Enzim denemem
 
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu.
Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum.
Eklenti 591494

Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm.
Eklenti 591495

Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum.
Eklenti 591496

Ve balonları takınca son halini almış oldu.
Eklenti 591497

Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu :). Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir.

Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum.

Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum.

Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı.

Mad Max 06-01-2016 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1431316)
Bozulma yoksa kullanabilirsiniz. Ben her enzime eski enzim koyuyorum, bozuk olmamak kaydıyla tabii.

Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

sardunya18 06-01-2016 09:38

Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı?

Ozlem A 06-01-2016 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1431373)
Enzimde gözle görülür bi bozulma yok ama kokusu çok sertleşti keskin bir kokusu var kalan enzimlerin kötü demiyorum keskin turşu kokusu desem yakın ama değil aklıma amonyak kokusu geliyor ama ne yalan söyliyeyim amonyak nasıl kokar onuda bilmiyorum (arkadaşlar amonyak sert kokar deikleri için ) bozulmuşmudur şimdi bu enzimler en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz.

Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim.

A_NOMAD 06-01-2016 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1431373)
...en az 1 yıllık enzimlerden bahsediyorum ama.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1431396)
Hava ile temas etmeden temiz saklandıysa sorun olmayabilir. Küf, nahoş koku yoksa bozulmadığını düşünebilirsiniz...

Canım arkadaşım ben bu konuda senin kadar yetkin değilim elbette ama arkadaş 1 yıllık enzim diyor, 1 yıllık enzim artık kullanılamaz hale gelmiştir.

Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani... :rolleyes:

Ozlem A 06-01-2016 12:14

Farkındayım :) bana göre son kullanma tarihini koku ve görünüm belirliyor sevgili A_NOMAD. Karanlıkta ve hava aldırmadan uzun süre bozulmadan saklıyorum enzimlerimi. Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram :p

Bu arada naçizane tecrübelerimi paylaşıyorum, yetkin olduğumu düşünmeyecek kadar haddimi biliyorum ama yine de övgün için sağol arkadaşım :))

A_NOMAD 06-01-2016 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1431428)
...Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram...

...yine de övgün için sağol arkadaşım :))

Ben bitkilerde kullanımı baz alarak yazmıştım, temizlikte kullanırken ben de aynen senin yaklaşımına sahibim, kesinlikle israf haram :D

Ne de olsa enzim konusunda 'Yoda'm sensin ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025