![]() |
Alıntı:
|
İkinci Deneme
1 Eklenti(ler)
Yazın yaptığım ilk deneme küflenip yalan olmuştu. Şimdi yenisini yaptım. iki şişe temizlik, bir şişe içmek için.
4 Aralık' ta yaptım ilk 2-3 gün kabarcık çıktı sonra kesildi. Her gün çalkalıyorum ama kabarcık yok, küflenme belirtisi de yok. İçine şeker ilave edeyim mi yoksa böyle kalsın mı? |
Alıntı:
Baloncukları görememeniz çok normal, faaliyet ilk günlere göre epey azalsa da devam ediyor merak etmeyin. Ayrıca şişelerin üstündeki boşluk fazla olduğu için içeride yüksek basınç oluşmuyor, o da bir etken... Bence bir şey eklemeyin böylece kalsın, usul usul-doya doya olgunlaşsınlar ;) Sağdaki iki şişede çok az su var gibi görünüyor ama şu aşamada eklemek pek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum, önemli bir sorun da değil zaten, elinize sağlık. |
Bitkiler için bahara. :dilli:
Hem içip, hem yerleri sileceksin üzerine birde çiçekleri sulayacaksın diye benimle dalga geçip duruyorlar zaten. Haksızda sayılmazlar gerçi, iki yıl öncesi olsaydı bende dalga geçerdim. :o |
Ben hem bitkileri sulamak için hem de temizlik için kullanıyorum, çok da memnunum, varsın deli desinler :D
Onlar ne kaybettiklerini, daha doğrusu ne kazanamadıklarını bir bilseler... |
içmek için yapılan enzimin tarifini yazarmısınız ?
|
Enzim denemesi
1 Eklenti(ler)
Bu da benden bir enzim denemesi bakalım nasıl sonuçlanacak?
Eklenti 590354 |
Alıntı:
Evet, muhtemelen böyle bir sonuç alacaksınız :D |
Alıntı:
Enzimin olduğu kap mi yoksa pet şişe mi yukarda olmalı cevap bekliyorum |
İçinde su olan pet şişe var ya işte onu yükseğe koymamanız daha sağlıklı olur.
Enzim kabınız epey alçak kalıyor ya o nedenle de şişedeki su seviyesi epey yüksekte olmuş oluyor. En azından enzim kabı ile su şişesini yan yana aynı zemine oturtup sadece şişedeki suyu eksiltebilirsiniz, elbette içinde en az hortumun açık ucunu örtecek kadar su olmalı. Bunu dikkate alarak biraz su eksiltebilirsiniz... |
Alıntı:
|
Bugün enzimi kontrol ettim sizden kabarcık çok az çıkıyordu sanki durmak üzere gibiydi. Ben de enzimin kapağını açıp içine bir miktar elma muz kabuğu ve yoğurt suyu ile yaş maya ekleyip tekrar ağzını kapattım. Acaba enzimin içine madde eklerken hava aldığı için bozulmuş mudur?
Enzimin bozulduğunu nereden anlayacağı eğer bozulursa? |
Şimdi benim kafam karıştı içilebilir enzim yapmış arkadaş yukarıda ama plastik pet şişeye yapması sakıncalı değilmi 3 ay şişenin içinde fermente olurken pet şişe plastik olduğu için pet şişeden kansorejen madde kalıntısı bulaşacaktır bu enzime sağlıklı olmayacaktır **** ben yanılıyorumdur.
|
Alıntı:
Elbette eğer sürekli kontrol altında tutabileceğinizden eminseniz cam malzeme de kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
Eğer yeterli süre geçmiş olmasına rağmen katı madde dibe çökmemişse, rahatsız edici bir koku ortaya çıkmışsa, üstünde küf vs. oluşmuşsa, köpüklenmişse (çalkalamada oluşan köpüğü kast etmiyorum) muhtemelen enziminiz bozulmuştur. Bunların hepsi önceki sayfalarda zaten yazıyor, bu başlığın tamamını okumalısınız ki soru işaretiniz kalmasın. Arkadaşların pek çoğu enzim karışımlarına arada ekleme yapıyorlar ancak her katı malzeme eklemesinde maya ya da yoğurt suyu değil pekmez, kahverengi şeker ya da melas takviye etmek gerekiyor. Siz yaptığınız eklemeyi şekerle desteklememiş, onun yerine sadece biraz daha bakteri takviyesi yapmışsınız, bence bir miktar şeker takviyesi de (dediğim gibi pekmez, melas, kahverengi şeker, hangisini kullanıyorsanız) yapmalısınız. Ekleme yapmak için kapağı çok uzun süre açık bırakmadıysanız enziminiz muhtemelen bozulmamıştır ama benim önerim enzimi başlattıktan sonra olgunlaşana kadar HİÇ açmamak ve ekleme yapmamaktır. Her kapak açmanız bir risktir, bence değmez... Kolay gelsin ;) |
Alıntı:
|
Olursunuz olursunuz, hatta daha güzel güzel ne enzimler yaparsınız göreceksiniz...
Bu hastalık bulaşmayagörsün, bir daha iflah olamıyor insan :D Aramıza hoş geldiniz ;) |
Geçen seneden kalan enzimleri yeni yapacağımız enzimlerde kullanabilirmiyiz ?
|
Merhabalar,
Bende bugün atıkları bir araya getirip bir enzim yapmaya başladım. Yarın şişenin ağzını kapatacağım. Ama aklıma birşey takıldı. Bir sürü elma ve portakalı yemiyoruz çürüyecek diye karışıma doğradık bugün. Acaba portakalın içinin yani suyunun çok olması sorun teşkil eder mi? Bu sene ilk defa saksı alıp dolduracağım yani temizlik amaçlı bir faydası olmayacak bana. Domates ve biber ağırlıklı, patlıcan kabak fasulye'den oluşan bir bahçe yapmak istiyorum. Acaba fazla asitli olduğu için faydasından çok zararı mı dokunur? Yardımcı olursanız sevinirim. |
1 Eklenti(ler)
Bende ilk enzim denememi yaptım iki saat olmadan balon şişmeye başlamış. İçmek için enzim yapıldığını okuyunca yok artık dedim ama biraz düşününce. biz zaten yıllardır yapıyoruz.acıelma armut ahlat kavun nohut katılır.şeker katılmaz. Bir iki ay sonra içilmeye başlanır. Meyvesinde yeriz temizlik için olanı nasıl yapıyoruz acaba ?
|
Alıntı:
Yaptığınız her enzimi temizlikte de kullanabilirsiniz, farklı bir uygulama yapmanız gerekmiyor. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ayrıca, önceki yazılarda nişastalı meyve ve sebzelerle yapılan enzimlerle daha iyi sonuç alındığını belirten bir çalışma vardı, vaktiniz varsa detaylı olarak bakabilirsiniz. Ben saksıda yetiştirdiğim domates ve çilekte çok faydalı bulduğumu söyleyebilirim. Sulamada enzim oranlarına dikkat etmek gerekiyor. |
İlk Enzim denemem
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Öncelik ile Sn. Ozlem, cevabınız için teşekkür ederim. Yorumunuzu da dikkate alarak ilk enzimimi hazırladım. Bal kabağı, patlıcan, kabak çekirdeği, yumurta kabuğu, portakal, elma, muz, limon, mandalina, salatalık, biber sap ve kabuklarından oluşan bir enzim oldu. Pekmez yerine torkunun esmer şekerini kullandım, üzerinde doğal yazıyordu. Maya olarakda kuru maya koydum. Balonları da büyük lastikli balonlardan aldım. Forumda patlayabildiklerini okumuştum. Eklenti 591494 Organik atıkları aşşağı yukarı eşit malzeme oranlarıyla ama farklı miktarlarda üç kaba böldüm. Eklenti 591495 Bir kullanıcının ya balonu ya da şişesi patlamış diye, balonları kapak üzerinden taktım. Kapaklara aşşağıdaki resimdeki gibi delikler deldim. Balon patlarsa ortalık pis olmasın diye. Sonra da büyük çöp poşetlerine koydum. Eklenti 591496 Ve balonları takınca son halini almış oldu. Eklenti 591497 Tek sıkıntım, eşimin deli olduğumu düşünmesi oldu :). Patlayabildiğini söylemediğim halde evin içine almamam için ısrar etti. Mecburen terastaki kapalı camekanın içine koydum. Burada don yemeyecektir ama mayaların ihtiyaç duyduğu ısıyı bulamayabilir. Tek kafamı kurcalayan konu bu oldu. Acaba soğukta olması geç olgunlaşmasına mı yol açar yoksa ürün oluşmaz mı?. Bir kaç güne balonlar şişmezse içeri almayı denesem çok mu geç olur? Düşününce geç olgunlaşması zaten işime gelir zira fideleri toprağa nisan ortasında versem, ancak mayısda uygulanır diye düşünüyorum. Domates, biber, patlıcan, fasulye, kabak, yeşilliklerde kullanmayı umuyorum. Şimdi en zor kısım bekleme, kısmı. |
Alıntı:
|
Bende enzimi limon agacım için yaptım içeriği 2 muz kabuğu 2 portakal kabuğu 6 nohut biraz elma orta boy patates 2 ceviz içi 1 biber yoğurt suyu pekmez şeker 1 küçük limon 1 ayva kabuğu maya yarım havuç rendeledim.Bu enzimi limon ağacımda ,menekşelerde,sardunya ve kalanşoda kullanabilir miyim.Kullanan arkadaşlar var mı .Cevap verirseniz sevinirim . Acaba limon için enzim içeriği ne olmalı?
|
Alıntı:
Bitkilerinize kullanmak istemiyor ya da fazla beklemesin diyorsanız bir miktar yeni enzime ekleyip kalanını temizlikte ya da lavabo giderlerini açmak için kullanabilirsiniz. Özellikle metal eşyalar ve araba temizliğinde muhteşem olduğunu söyleyebilirim. |
Alıntı:
Alıntı:
Enzim zaten buz dolabında saklanmıyorsa en fazla 1-2 ay içinde kullanılması gerekiyor, bu sürede kullanılamayacak olan miktarı buz dolabına kaldırılıyor ve kullanılacağı zaman yaklaşınca yeniden aktiflenip öyle kullanılıyor ya hani... :rolleyes: |
Farkındayım :) bana göre son kullanma tarihini koku ve görünüm belirliyor sevgili A_NOMAD. Karanlıkta ve hava aldırmadan uzun süre bozulmadan saklıyorum enzimlerimi. Çok keskinse koku ve içime sinmiyorsa lavabo açmada kullanıyorum, israf haram :p
Bu arada naçizane tecrübelerimi paylaşıyorum, yetkin olduğumu düşünmeyecek kadar haddimi biliyorum ama yine de övgün için sağol arkadaşım :)) |
Alıntı:
Ne de olsa enzim konusunda 'Yoda'm sensin ;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025