agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

A_NOMAD 12-08-2015 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1401539)
...Üzeri küflenmiş...

KÜFlenmişse maalesef enziminiz bozulmuş demektir, atın :(

Zemzem 17-08-2015 23:40

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Ozlem A 18-08-2015 00:05

Nargile düzeneğinde gaz çıkışını gözlemlemek zor olabiliyor, yavaşlamış ta olsa gaz çıkışı oluyordur. Kapak gevşetme düzeneğinde genleşmeden kolayca takip edilebiliyor ancak, sürekli gözlemlemek gereken bir yöntem o da.

MeyveliTepe 18-08-2015 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zemzem (Mesaj 1402618)
Merhaba arkadaşlar. İki gün önce bende bir enzim denemesi yaparak aranıza katılmak istedim. Mutfakta çöpe gitmeyi bekleyen malzemeleri (iki kabak, bir patlıcan, bir salatalık, yarım armut, yumurta ve domates kabukları) 1,5 lt lik pet şişeye doldurdum. Üzerini elimden geldiğince ölçülü koymaya çalışarak su doldurdum. Bir paket (10 gr) kuru maya, birkaç kaşık yoğurdu suyuyla birlikte kattım. Yarım kase kadar da bal-pekmez karışımı kattım:D Bunları enzim yapacağım heyecanıyla gece 4te yaptım :) Sabah 10 gibi uyandığımda şişe patlayacak gibiydi. İçindeki gazı boşalttıktan sonra nargile sistemini kurdum bütün gün gaz çıkışı devam etti. Ama bugün hiç çıkmadı. Gün içinde ara ara çalkalıyorum. Acaba pekmezi mi az geldi diye düşünüyorum yoksa normal mi emin de olamadım. Fotoğraların ilki dün sabah ilk gazı boşalttığım zamanki hali ikincisi şimdiki hali :(

Düzeneği kurmuşsunuz, artık beklemeniz gerekiyor.

İlk 1-2 gündeki yoğun gaz çıkışı mayadan dolayı. Bundan sonra lactobacillus devreye girecek, gaz çıkışı yavaş ama uzun süreli olacak. 3 hafta kadar dokunmayın pek.

Yalnız, bu düzenekte şuna dikkat edilmeli. Şişede zaman zaman negatif basınç oluşabilir, bu durumda diğer şişedeki suyu çekebilir.

Zemzem 18-08-2015 10:35

Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

erkanbey 31-08-2015 20:03

https://www.youtube.com/watch?v=RM0B...ndex=4&list=WL

Faydalı olacağını umuyorum,enzim nedir sorusu bundan iyi cevaplanamaz sanırım.

MeyveliTepe 31-08-2015 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zemzem (Mesaj 1402658)
Öncelikle çok teşekkür ederim bir sorun olmadığına çok sevindim. Sayın MeyveliTepe cevabınızdan yola çıkarak bir soru daha sormak istiyorum. Gaz çıkışı gözlemlenemeyecek kadar yavaşsa eğer, sistem hortumunu kapatsam böylece dediğiniz gibi negatif basınçla oluşacak sorunu ortadan kaldırsam olur mu? Ara ara biriken gazı boşaltırım onun kontrolu daha kolay olur.

Son bir soru daha, özür dileyecek soruyorum 3 hafta pek dokunmayın demişsiniz. Bu çalkalamayın demek mi oluyor ya da değilse ne sıklıkla çalkalamalıyım? Ben gözüm çarptıkça gidip çalkalıyorum :D

Olur tabii.

İlk bir haftadan sonra çalkalamaya da gerek yok.

acemi_cevizci 15-10-2015 11:50

Artık kış geliyor gelecek baharda ve yazda kullanmak için enzim yapmaya ne zaman başlamalıyız ?

A_NOMAD 15-10-2015 16:51

Ben bitkilerim için Ocak ayı ortalarında ya da sonunda yapmayı planlıyorum, olgunlaşması tam bahar başlangıcına denk geliyor.

evdeçiçek 15-10-2015 17:43

1 Eklenti(ler)
İş için bir süreliğine Alanya'ya giden arkadaşımız ofistekiler yesin diye kargo ile muz gönderme gafletinde bulundu. Kargo geldiğinde muzlar bildiğimiz hamur kıvamında idi. Bu durum karşısında ben "oley yaşasın tam bana göre" deyince herkes şaşkın şaşkın bana baktı. :o Kargoyu kapar kapmak doğru malzeme deposuna götürdüm. Mutfaktan iki tane ağzı kapaklı kova istedim. Muzları bu kovalara koydum. İçine yoğurt, pekmez, hamur mayası koyup ağızlarını hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım. Havalarının çıkması için nargile düzeneği de kurdum. Aradan tam 45 gün geçti. Bana ilk şaşkın bakışlarla bakan arkadaşlarla açtık. ve kocaman iki kova enzimden bana kalan sadece yarım litrelik su şişesi ve diplerinin posası. Eee ne derler "pay edene pay kalmaz" ne yapalım bununla idare edeceğiz. :D

acemi_cevizci 15-10-2015 22:25

MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

A_NOMAD 15-10-2015 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_cevizci (Mesaj 1414790)
MUZ ENZİMİNDE : fosfor ,demir ,kalsiyum birazda magnezyum vardır enziminiz hayırlı olsun :)

Potasyumu nereye sakladınız? :D

eneskrky 29-10-2015 18:44

Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

A_NOMAD 30-10-2015 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky (Mesaj 1417135)
Benim sormak istediğim ısı önemlimidir kış ayında ben yapmak istiyorum ?
Yaparsam en faydalı hangisi olur (tek bir şişede karışım; iki şişede bağlantılı )?

Hava ne kadar sıcaksa bakteriler o kadar enerjik olur yani enzim o kadar hızlı olgunlaşır. Kışın yapacağınız enzim 2-3 ayda ancak olgunlaşırken yaz döneminde olgunlaşma süresi 1 ay civarındadır. Süreyi hesaba katarak istediğiniz zaman enzim yapabilirsiniz.

Hava girişini engellediğiniz ve gaz çıkışını kontrol altında tuttuğunuz sürece her iki yöntem de aynı sonucu verir, size hangisi daha kolay göründüyse onu seçebilirsiniz. :)

eneskrky 30-10-2015 15:18

Teşekkürler A_NOMAD ablam :))

Turunçgil 20-11-2015 15:44

Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

zehradeniz 20-11-2015 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1421687)
Merhabalar ben temizlediğim hamsi balıklarinin kafalari ve iç organlarını 5 lt lik şişeye koydum ve üzerine yarı oranda su ekledim, doğru mudur acaba ? Birde ne zaman hazır olur ? Teşekkürler...

Enzim yaparken et , balık ve yağlı gıdalar kullanılmıyor diye biliyorum. Sanırım çok kötü koku yapıyormuş

vural-can 21-11-2015 09:42

Balık enzimi yaptım...

Bu enzimi yaparken...ilk günlerde leş kokusuna benzer koku yapıyor...Bidonun özellikle ilk günlerde hava almaması önemli...sonradan o leş kokusu yine turşuya dönüşüyor...

Ben balıkları 3e 4 e böldüm de attım...Reaksiyon sonucunda çoğu toza dönüştü...Yüzeyde bazı parçalar kaldı....

---
ÖNEMLİ

Şurada önemli bir nokta var...çok önemli...

Sn. Acemiçaylağın yazılarında ;

Enzim oluştuktan sonra...ph 7 civarı su ile karıştırılmalı ! Parçacıklar parçalanıp içindeki amino asitleri suya salsın...ve en az 24 saat beklemeli...

Açıkcası...bitkilerle yaptığım enzimde..gözle görülür..hayli hayli...bir gelişme göremedim...

Ph ı da ölçtüm 4 civarıydı...

Şimdi balığı deniyorum....

Ve yukarıda ki ayrıntıyı deniyorum...

4-5 domates fidem var...her birine ayrı veriyorum...

Belki sonuç alamayışımın nedeni...bitkilerin artık dinlenme dönemine geçmesindendir...

Turunçgil 21-11-2015 13:56

Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

vural-can 21-11-2015 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1421890)
Yanıtlarınız için teşekkürler peki balık enziminin hazır olduğunu nasıl anlarız ? birde faydaları neler bilen varsa sevinirim. :)

Balık enziminde bildiğim kadarı ile azot yüksek...Muhtemelen de fosforda vardır...

Ben de ph metre var...Hava çıkışı durduğunda bir kaç gün daha bekliyorum...Şişeyi hafif sıkıyorum..gaz sıkışması hala var mı ? Sonra hortumu çıkarıp..kapak takıp izliyorum...Sıkışma var mı...Ph ını ölçüyorum..4 civarı ise..tamam diyorum...

Siz de ph metre yoksa ...

Gaz çıkışı tamamen bitmeli...leş kokusu gidip...turşu kokusu gelmeli...Balığın nerdeyse %80 i toza dönüşüyor...O toz parçacıklar ve ölen mayalar..Bitti diyebiliyoruz...

Ben Em...ekmek mayası..kimi zaman üzüm..yoğurt suyu falan koyuyorum...

Turunçgil 21-11-2015 18:00

Yanıtınız için teşekkürler sn vural-can peki ölçü nasıl olmalı bitkilere verirken ?

megbilgi 24-11-2015 09:47

Bir enzim şişe tavsiyesi
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba

Pratik bir enzim şişesi tavsiyesi istermisiniz.

Eskiler bilir kolonyalar eskiden litrelik olarak doldurulur eczanelerde filan satılırdı.

Resimde göreceğiniz şişe işte bu şişelerden alta kalan hazneye enzim metaryeli doldurulur. Şişenin içindeki uzun boru kısa olarak kesilir. Böylece enzim şişeniz hazırdır. Ayrıca Hava almanızda çok kolay olacaktır. Üst kısımdaki vanayı boşa aldığınızda içindeki hava otomatik boşalacaktır. Kapattığınızda havasız ortam tekrar sağlanır.

O kenardaki pombalama cihazınıda çıkararak iptal edilmesi gerekiyor.

Ürünü gittigidiyor da bulabilirsiniz.

...

vural-can 24-11-2015 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Turunçgil (Mesaj 1421932)
Yanıtınız için teşekkürler sn vural-can peki ölçü nasıl olmalı bitkilere verirken ?

Bu biraz göreceli bir durum...Enzim içerisine kattığınız malzemenin, enzime katkısı ile alakalı....

Siz içine doldurursunuz EC 5 olur...

Ben doldururum EC 3 olur...

Her iki durumda da aynı ölçü kullanmak olmaz...

Bitkiden bitkiye de değişir...

Domates 2,5 EC ye kadar normal...

Marul 1,2 EC değerine kadar kabul eder....

Sn. Meyvelitepe 1,8 EC ile verirdi...

Eğer EC niz yoksa...

Ben 1 litrelik şişenin 5 de1 ini enzim koyup, su ile tamamlıyorum...

Bir çiçekte deniyorum..sonra ona göre davranıyorum...

Turunçgil 24-11-2015 10:45

71 sayfanın tamamını okudum ve ihtiyacım olan bilgileri fazlasıyla aldım teşekkürler yanıtlarınız için sn vural-can.Balık gübresi 2 ay içinde hazır olacağı söyleniyor.Bakalım bugun 4.gün bir türlü çiçek açtıramadığım limonuma faydalı olacakmı ? Ayrıyetten potasyum enzimide yapacağım.

Sûz-i Dilârâ 17-12-2015 07:17

Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım. Bu seferki önceki gibi temiz bir patlama olmadı. Daha önce sadece gürültüsünü duymuş ve korkmuştuk. Şimdikinde şişeden öyle bir gaz çıkışı oldu ki meraklı sorular ve bakışlar eşliğinde yaptığımı izleyen çocukların saçları, üstleri dahil, yerler, tezgâh kısaca mutfağım berbat oldu:( İşgüzarlık ederek şişeye atığı ve suyu çok koymuş; "aman no'lcek canım, daha önce de yaptım, bir şey olmadı işte, enzimin çok olur"un cezasını da görmüş oldum. Şişeye hava çıkışı için yeterli boşluk koymayınca böyle oluyormuş.:D

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.:rolleyes:

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe:D

Not: Patlamayla birlikte enzimim 1 3 10 oranına indi:D:D

Jakin 17-12-2015 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1426914)
Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım.

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.:rolleyes:

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe:D

Geçmiş olsun.. Sağlık olsun.. Kolay gelsin.. Çocuklar deneyim kazanmış oldular diyelim.. ;)

mustafa1453 22-12-2015 12:41

enzim
 
merhaba saygı değer üyeler.
bende enzim yapıp buğday tarımında kullanmak istiyorum.nasıl uygulama yapmak gerekiyor

acemi_cevizci 22-12-2015 22:52

buğday tarımında enzimin faydası olacağına inanıyorum ama masraflı olabilir ben olsam buğday tarımında irfan çayını denerdim hem daha ucuza yapabilirsin tabi ustalarımız daha iyisini bilir.

mustafa1453 22-12-2015 23:32

teşekkürler bilginiz için enzim yazılarını baştan sona okudum gübre kullananlara anlatsam bu olayı benimle dalga geçerler.bizim insanımız kafasına koymuş gübre atmasan ürün olmaz diyorlar.

mustafa1453 23-12-2015 22:03

irfan çayı hakkında birbilgim yok nasıl yapılıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025