agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

sardunya18 07-01-2016 06:29

İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı

kerkenez 07-01-2016 08:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1431635)
İlla esmer şekermi olmalı beyaz şeker kullanılırsa enzim oluşmazmı

Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.

sardunya18 07-01-2016 09:11

[QUOTE=kerkenez;1431641]Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?

Mad Max 07-01-2016 14:39

Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.Alış fiyatımıda yazayım bilgilendirici olsun (8,5kg x 0,50 kr =4,50 tl )

kerkenez 08-01-2016 08:41

[QUOTE=sardunya18;1431645]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1431641)
Beyaz şeker rafine olduğundan tercih edilmiyor. Esmer şeker bulamıyorsanız pekmezde kullanabilirsiniz.[/QU Aslında pekmezle yaptım gözüme az geldi biraz şeker ekledim.Eğer olmazsa onu atıp yenisini yapayımmı?

Bence atmayın bekleyin bakalım ne olacak?

Sûz-i Dilârâ 08-01-2016 16:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1426914)
Sabah sabah yine bir enzim patlaması yaşadım. Bu seferki önceki gibi temiz bir patlama olmadı. Daha önce sadece gürültüsünü duymuş ve korkmuştuk. Şimdikinde şişeden öyle bir gaz çıkışı oldu ki meraklı sorular ve bakışlar eşliğinde yaptığımı izleyen çocukların saçları, üstleri dahil, yerler, tezgâh kısaca mutfağım berbat oldu:( İşgüzarlık ederek şişeye atığı ve suyu çok koymuş; "aman no'lcek canım, daha önce de yaptım, bir şey olmadı işte, enzimin çok olur"un cezasını da görmüş oldum. Şişeye hava çıkışı için yeterli boşluk koymayınca böyle oluyormuş.:D

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim, bir sürü iş çıktı. Sabah, "bugün işim az, çabucak bitirir biraz kafa dinlerim" diyordum, açgözlülüğüm sayesinde güzelim demlenme saatlerimden de oldum.

Bana müsade çocukların saçlarından başlayayım temizliğe

Not: Patlamayla birlikte enzimim 1 3 10 oranına indi:D:D

Patlayan enzimim bozulmuş:( Bu ay içinde en az beş şişe enzim hazırlamak istiyorum inşallah:cool:

Ozlem A 08-01-2016 16:50

Oo çok geçmiş olsun :)) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur :D

Mad Max 10-01-2016 14:05

pazarda mandalina satan arkadaş var yaprakları hep atıyolar yemyeşil yapraklar mandalina yaprağından enzim yapılabilir mi?

putko 11-01-2016 20:56

Hazırladığım enzimlerin balonları farklı boyda şişiyorlar. Ama bir haftadır hep şişikler. İlk günler balonları çıkartıp tekrar takıyordum. Basıncı alıyordum ama sonra bu bana kötü bir fikirmiş gibi geldi. Şuan bir bozulma yok gibi. Su kahverengi ve dibinde bir parmak kadar kahverengi bir tortu var. Maya bakterilerinin çoğaldığını varsayıyorum. Sallarken bolca köpürme oluyor ama yüzeyde bir beyazlık yok. Sanırım herşey yolunda.

Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.

A_NOMAD 11-01-2016 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi putko (Mesaj 1432630)
...Bu havalandırma işini ne sıklıkla yapmalıyım. İnternette ilk ay hergün diyor ama forumda pek bahsedilmemiş sanırım.

Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.

putko 11-01-2016 22:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1432635)
Havalandırmadan kastınız ağzını açmak/balonu çıkartmak ise, bunu hiç yapmamalısınız, enziminiz hava alırsa bozulur.

Yok eğer çalkalayarak karıştırmayı kast ediyorsanız, ilk günler her gün çalkalayıp içeriğin karışmasını sağlamanız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda daha seyrek yapabilirsiniz.

Balon şişkinliklerine yani gaz çıkış oran ve miktar farklarına gelince; içeriğe, karışım oranına, miktara, bulundukları yer/konum farklılıklarına göre gaz çıkışı düzeylerinin farklılık göstermesi çok normal.

Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek. Ayrıca her sabah ve akşam çalkalıyorum da. Şuan pek bir şey yok gibi o kahverengi tortudan başka. Eğer o bozulma ise de sağlık olsun. İlk gübrelemeye daha çok var nasıl olsa. Teşekkür ederim cevabınız için, kafamı kurcalayıp duruyordu.

A_NOMAD 11-01-2016 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi putko (Mesaj 1432662)
Malesef kastettiğim balonu çıkartıp havasını söndürmek...

Umarım bozulmamışlardır ama bu durumda maalesef bozulma riskleri otomatik olarak yükselmiş... Moralimizi bozmak-ümitsizliğe kapılmak yok, böyle böyle tecrübe ediniyoruz işte. Bozulurlarsa da üzülmeyin, çok daha bilinçli şekilde yenisini yaparsınız, dediğiniz gibi daha bahara vakit var :rolleyes:

Eğer balon kullanmayı tercih ediyorsanız, balonlarınızın üstüne birkaç yerden iğne batırarak mini delikler oluşturun. Bu sayede balonları çıkarmaya gerek kalmadan gaz çıkışını sağlamış olursunuz.

Kolay gelsin ;)

Mad Max 12-01-2016 15:41

1-Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüz müdür.

kerkenez 13-01-2016 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1432832)
1-Şeker fabrikasından melas aldım bu gün 5lt su bidonunu doldurttum 8,5 kg geldi baya katı ve ağır bu aldığım melası kullanırken 1-3-10 kuralında 1 melas diyor bu melası simdi ben lt bazımdamı kullanmlıyım gr bazındamı kullanmalıyım ve bir yerde okumuştum sülfürsüz melas olacak diye şeker fabrikalarının sattığı melas sülfürsüzmüdür.

Ben gram olarak kullandım.

Melas bulabilsek oldukça ucuza gelecek aslında.

Sûz-i Dilârâ 17-01-2016 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1431911)
Oo çok geçmiş olsun :)) Biz küçükken annem aynı böyle kola şişesine fazlaca doldurduğu kışlık domates suyunu patlatmıştı, baştan aşağı biz, tavanlar, dolaplar domates duşu almış, günlerce ekşi koku gitmemişti.

Siz yine de enzime hava çıkış düzeneği kurun, çocuklarınız ufak işiniz çoktur kesin, maazallah gevşetmeye fırsat bulamazsanız 5'i bir yerde olur :D

Hava çıkış düzeneğiyle ne bileyim hımmm heyecansız, sönük:dilli:

Benim yaptığımda gerilim, korku, heyecan had safhada. İçerideki havadan gerilip gerilip de davul gibi şişen şişenin kapağını gevşetmeye çalışırken "anaaaaamm kesin patlayacak bu, ne yapsam ne etsem de şunun patlatmadan havasını alsam" korkuları eşliğinde, tüyleriniz tiken tiken... Kalbiniz güm güm...

Bugün bir tane daha patladı:D bombanın gürültüsünü duydum, saçım başım evim temiz:D

Mad Max 30-01-2016 23:22

https://www.youtube.com/watch?v=v3sBPJdsrg8

Videoda kullanılan malzemeler nelerdir ve yapılan işlemin adı nedir elde edilen sıvı kullanma oranı (su ile karıştırma oranı) nedir bilgisi olan varmı ?

putko 31-01-2016 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mad Max (Mesaj 1436608)
https://www.youtube.com/watch?v=v3sBPJdsrg8

Videoda kullanılan malzemeler nelerdir ve yapılan işlemin adı nedir elde edilen sıvı kullanma oranı (su ile karıştırma oranı) nedir bilgisi olan varmı ?

Merhaba Sayın Mad Max,
Yanılmıyorsam video'da kompost çayı yapıyorlar. Kova düzeneğine bokashi kovası deniyor. Malzemelerde bitkisel çöpler ve topraktan oluşuyor olmalı. Sonrasında kovanın içindekiler de komposta dönüyor olmalı. Nasıl seyreltileceğini ilgili başlıklardan öğrenebilirsiniz. Bu konuda bir fikrim yok malesef.

duy-gu 01-02-2016 16:44

1 Eklenti(ler)
Enzimi ilk defa güzellik ürünü olarak görünce biraz şaşırdım :)
Meyve enzimlerinden cilt temizleyicisi, tonik, besleyici sprey gibi ürünler yapmışlar :)

Eklenti 594226

Mad Max 06-02-2016 13:30

İçmek için yapacağımız enzim in içine yoğurt suyu ve kuru maya katmalımıyız ?

mustafa1453 06-02-2016 13:42

enzim

merhaba arkadaşlar.bende enzim yapmaya başladım.20 gün oldu sabah baktığımda balon şişkinliği sönmüştü.bende biraz esmer şeker ilave ettim.şimdi baktığımda balon tekrar şişmeye başlamış.enzimde bozulma olmuş olabilir mi?

Sûz-i Dilârâ 09-02-2016 11:04

1 Eklenti(ler)
Enzimlerim:D
Eklenti 595010

Sabah havalarını alırken 3 yaşındaki oğlum yanıma geldi:

- Yaaapooonn anne?
- Enzimlerin havasını alıyorum oğlum.
- Paddadma onlalı pamam mı anne?:D (Patlatma onları tamam mı anne):D
- Tamam oğlum patlatmam.

Kapağı çevirip de foş foş sesler çıkmaya başlayınca oğlum heyecanlanarak;

- Yine patlal o anneeee:D diyerek uzaklaştı.

-Korkma oğlum her şey kontrol altında:D

...

Ozlem A 09-02-2016 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa1453 (Mesaj 1437997)
merhaba arkadaşlar.bende enzim yapmaya başladım.20 gün oldu sabah baktığımda balon şişkinliği sönmüştü.bende biraz esmer şeker ilave ettim.şimdi baktığımda balon tekrar şişmeye başlamış.enzimde bozulma olmuş olabilir mi?

20 gün sonra gaz çıkışının oldukça azalması ve balonun sönmesi gayet normal, çok az çıkış olması nedeniyle göremiyorsunuzdur.

Hava ile temas enzime patojen bakteri karışma ihtimalini doğurduğu için olgunlaşana kadar açmamak gerekiyor. Bundan sonra açmayıp, kötü koku, küf ve renkte garip değişim olup olmadığını gözlemleyin. Bunlardan herhangi biri olursa enziminiz bozulmuştur, dökmelisiniz.

Not: Hafif ekşi turşumsu koku normaldir.

Ozlem A 09-02-2016 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duy-gu (Mesaj 1436960)
Enzimi ilk defa güzellik ürünü olarak görünce biraz şaşırdım :)
Meyve enzimlerinden cilt temizleyicisi, tonik, besleyici sprey gibi ürünler yapmışlar :)

Eklenti 594226

İçeriğini çok iyi yıkadığım elma, salatalık, turunçgil vb kabukları ve lavanta dalları ekleyerek oluşturup berrak olması için parçalamadan ve maya koymadan yaptığım enzimleri ben de tonik olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

mustafa1453 09-02-2016 20:30

enzim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1438633)
20 gün sonra gaz çıkışının oldukça azalması ve balonun sönmesi gayet normal, çok az çıkış olması nedeniyle göremiyorsunuzdur.

Hava ile temas enzime patojen bakteri karışma ihtimalini doğurduğu için olgunlaşana kadar açmamak gerekiyor. Bundan sonra açmayıp, kötü koku, küf ve renkte garip değişim olup olmadığını gözlemleyin. Bunlardan herhangi biri olursa enziminiz bozulmuştur, dökmelisiniz.

Not: Hafif ekşi turşumsu koku normaldir.

Evet hafif turşumsu koku vardı.enzim yaparken esmer şeker yanında biraz pekmez katmıştım.Pekmez biraz dip kısımda kalmış gibi.

Remlak 09-02-2016 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1433008)
Ben gram olarak kullandım.

Melas bulabilsek oldukça ucuza gelecek aslında.

Burada satılıyor.

Gübreler : Melas : Kategori : Madrasol

Ozlem A 09-02-2016 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa1453 (Mesaj 1438756)
Evet hafif turşumsu koku vardı.enzim yaparken esmer şeker yanında biraz pekmez katmıştım.Pekmez biraz dip kısımda kalmış gibi.

İlk haftalarda arasıra sallayarak pekmezin karışmasını sağlayabilirsiniz, sonrasında gerek kalmayacaktır.

Mad Max 09-02-2016 22:17

melas alacaklara direk şeker fabrikalarından almalarını tevsiye ederim şeker fabrikaları melasın 1 kg sini 0,50 tl den veriyor nette satılan melasların pekmez fiyatından aşağı kalır yanı yok şeker fabrikasına gidince 50 kg bidona 25,00 tl den doldurtun her sene kullanın en ucuzu bu.

kerkenez 10-02-2016 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1438638)
İçeriğini çok iyi yıkadığım elma, salatalık, turunçgil vb kabukları ve lavanta dalları ekleyerek oluşturup berrak olması için parçalamadan ve maya koymadan yaptığım enzimleri ben de tonik olarak kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Kendi yetiştirdiğiniz ya da organik pazarlarından aldığınız ürünler rahatlıkla kullanılabilir bence.

duy-gu 10-02-2016 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1438638)

Kesinlikle çok iyi fikir :) Kozmetiklerdeki kimyasalları yüzümüze sürmektense... Şöyle birşey de duymuştum: Yiyemeyeceğiniz hiçbir şeyi yüzünüze de sürmeyin :) Bu mantıkla yaklaşırsak işin içinden doğal yollarla çıkabiliriz :)

mustafa1453 10-02-2016 21:14

enzim

Balon gene sönmüştü içine biraz esmer şeker atıp balonu tekrar taktım.Bugun itibari ile 25 gün oldu.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025