agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

erfeser 18-12-2014 22:09

Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım. Emeği geçen herkese, bu konunun üstadlarına, özellikle de benim gibi enzimi burada öğrenmiş acemi arkadaşlara çok teşekkür ederim . Çünkü onların soruları sayesinde üstadların bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşmasına vesile oldular. Tekrar teşekkürler.

A_NOMAD 18-12-2014 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1341437)
Bugün itibariyle ilk enzim denememi yaptım...

Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D

Ozlem A 19-12-2014 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samur (Mesaj 1340784)
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :((

Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

samur 19-12-2014 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1341542)
Hiç başıma gelmedi, bir tür jelleşme olmuş anladığım kadarıyla. Kokuda bir terslik yoksa içindeki bir malzeme ile bağlantılı olmuş olmalı. Limon ve ayva çekirdekleri ya da pektin oranı yüksek bir meyve koydunuz mu acaba (erik veya yeşil elma olabilir)?

Tesekkur ederim ilginize Ozlem hanim.Marul,mandalina,limon,kabak,pekmez,1 pk maya,havuc vardi.Kokusu tursu gibi,sebzeler de curumemis ayni tursu gibi sertti.Simdi kapakli kavanozda ilik yerde.Arada kapagi acip havalandiriyorm.Hatta suan baktim kokusu guzel.Birinin ustu beyazlasmis.

samur 19-12-2014 15:51

1 Eklenti(ler)
Son resim enzim.

Ozlem A 19-12-2014 21:25

Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

samur 20-12-2014 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1341635)
Bazı kabakların sakız gibi salgısı vardır, belki onunla ilgilidir.. Bu arada
ben artık maya yerine eski enzim koyuyorum. Enzimin kokusu daha güzel oluyor.

Enzimleri ne zaman kullanmaya baslayayim.Yakasik 40 gun olmustur.Uzerindeki beyaz tabakayi atayim dimi.Birde balkonda serinde mi saklamam gerekir.Simdiden tesekkur ederim:rolleyes:

Ozlem A 20-12-2014 08:28

40 gün enzimi süzmek için erken sanki ama bu başlıkta gördüğünüz gibi bazen erken olgunlaşabiliyor.

Ben oda sıcaklığında saklıyorum. Buzdolabı ya da serinde enzim 'inaktif' hale geliyor, sayın Meyvelitepe soğukta saklanan enzime bir miktar pekmez ekleyerek bakterilerin yeniden aktive edilebileceğini söylemişti.

rencberdede 22-12-2014 12:30

1 Eklenti(ler)
Benim yaptığım enzim mis gibi siyah zeytin kokuyor :)

İçindekiler:
Elma posası
Ananas posası
Havuç posası
Yumurta kabuğu
Muz kabuğu
Buğday
Nohut
Pirinç
Ihlamur
Pekmez
Yaş maya

erfeser 22-12-2014 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1341440)
Hayırlı olsun...
Siz de enzim hastalığına kapılanlardan oldunuz artık (bizim gibi), elinize sağlık ama ben fotoğraf isterim :D

Teşekkürler. Şu an için fotoğraf yükleme imkanım yok ancak ilk fırsatta yüklemeye çalışırım. Herkese başarılar dilerim.

A_NOMAD 30-12-2014 20:15

Ayıptır söylemesi benim kurduğum enzim sayısı 4'e çıktı. İkisini bitkilerime besin, diğer ikisini de temizlikte kullanma maksatlı kurdum..

Abarttıkça abarttım yani :D

erfeser 30-12-2014 22:00

Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

Safranlı 02-01-2015 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1344029)
Arkadaşlar elimde bol miktarda kuru üzüm var. Sadece kuru üzüm kullanarak enzim hazırlasam nasıl olur?

sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

erfeser 02-01-2015 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1344601)
sadece kuru üzüm yapmak ço doğru olmaz
onun yerine eldeki kuru üzümleri kullanarak bol mutfak artıkşarı ile üzümü birleştirin süper bir enziminiz olmuş olur

Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

Safranlı 03-01-2015 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erfeser (Mesaj 1344643)
Cevap için teşekkür ederim. Söylediğinize ilaveten balık enzimini de kuru üzümle yarı yarıya karıştırarak yapsam nasıl olur?

aman balık enziminde acele etmeyin
alimalllah çok tehlikeli ve kötü kokar
şimdilik cephenizi genişletmeyin..
ileride açık havada yapabilirsiniz...
bu aylardaki nevaleler yeterlidir...
balık en son...
çok çok sonra yapılabilir...

Ozlem A 08-01-2015 17:26

Ben son enzimime acı chili biber koydum. Etkisini merak ediyorum. Olur ya belki bit kovucu etki yapar ümidi besliyorum :). Acaba hiç denemiş olan var mı?

aziztoprak 26-01-2015 09:06

Şu soru aklıma geldi. Bu enzimler, topraksız tarımda kullanılan kimyasal besin eriyiklerine alternatif midir? Konunun uzmanı olan arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

aziztoprak 26-01-2015 09:38

İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

aysozbek 26-01-2015 13:47

Ben birkaç yıl önce bir enzim denemesi yapmış ama başarısız olmuştum. Kurduğum enzim kullanmadığımız kapalı balkonda duruyordu. Ben o zaman havaların serin olmasına bağlamıştım. Şimdi yeniden bir deneme yapmak istiyorum. Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

A_NOMAD 26-01-2015 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek (Mesaj 1351297)
...Havaların serin gidiyor olması sorun yaratır mı acaba?

Ben yaklaşık 1,5 ay önce birkaç enzim kurdum ve şimdilik sorunsuz çalışıyorlar ama ev içinde yani sıcak ortamda muhafaza ediyorum.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1351204)
İngilizce anlatımda, kahverengi veya ham şekerden bahsediyor. Siz neden farklı mayalar kullanmayı tercih ettiniz?

Kahverengi şeker, melas ya da pekmez, kuru üzüm gibi şeylerin kullanılmasının amacı; bakterilere yoğun besin (şeker) temin edip (bakterileri aktif hale getirerek/uyandırarak) onları beslenip üremeye teşvik etmek.

Maya ya da eski enzim, yoğurt suyu gibi şeylerin kullanılmasının amacı ise 'besleyip üretmek istediğimiz bakterileri' ortama (enzim yapmak için hazırladığımız atıklar) yerleştirmek zira bu maddeler ihtiyacımız olan bakterileri içeriyorlar.

Yani her iki gruptan malzemeleri de kullanmamız gerekiyor (mesela melas ve yaş maya, pekmez ve yoğurt suyu... gibi) ki amaçladığımız fermantasyon olabilsin.

Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... :)

loveforlife 26-01-2015 16:50

Bugün yaklaşık 15 kiloluk bir balkabağı soydum. Kabuklarını ve içinden çıkanları enzimde kullanmayı düşünüyorum. Maya ve pekmez dışında başka ne eklememi önerirsiniz? Tek başına balkabağı yeterli olur mu? Epey fazla oldu...

A_NOMAD 26-01-2015 17:13

Evden bitkisel ne atık çıkarsa ekle bence :)

A_NOMAD 29-01-2015 22:22

1 Eklenti(ler)
Kutsal ustalarıma bir sorum olacak :)

İlk enzim deneyimim olan (sevgili Ozlem A. ile ortaklaşa, kendisine 'iksir' ismini uygun görmüştük) iksirimin erkenden olgunlaşmış olmasından korkuyorum :(

10 Aralık 2014'te aktifleştirmiştim ve nargile sistemi kurmuştum. 10lt. pet şişenin ancak yarısına kadar doldurduğumdan, sistemden fokur fokur gaz çıkışı hiç göremedim ama yavaş yavaş gaz çıkışı oluyordu.

Sıkıntı şu ki ben Şubat sonu-Mart başı hazır olacağını hesaplamıştım (bitkilerim hala uyuyorlar) ama son birkaç gündür içindeki neredeyse tüm atıklar görünmez oldu, görülebilenler ise tamamen dibe çöktü :(

Şu an olgunlaşmaması lazımdı, sistemi hiç bozmadan (olgunlaştığını görmezden gelerek) bir ay daha bu şekilde bekletsem sorun olur mu? İlla süzüp dolapta uyutmam mı gerekecek?

Ağlamak istiyorum! :(


Eklenti 535103

Ozlem A 30-01-2015 01:12

Ben hiç bozmadan (hava almaz şekilde) aylarca bekletiyorum, bozulma ya da küflenme olmadı şimdiye kadar. Farketmesen de seninkinde minik aktiviteler oluyor olabilir. Ama istersen 15 gün sonra süz, küçük şişelere koyup bir kısmını serince ve ışıksız bir ortamda beklet, bir kısmını da kullanmaya başlayabilirsin.

A_NOMAD 30-01-2015 13:05

'Hiç bozmadan bekletme' kısmı içime su serpti ;)
(Çünkü bitkilerim henüz uyanmadılar, kullanmaya başlayamam yani...)

onur1975 31-01-2015 15:28

2 Eklenti(ler)
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

sındırgılı 31-01-2015 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onur1975 (Mesaj 1352462)
Buda Benim Enzim (Sıvı Gübre )Denemem Bahara Kadar Hazır Olur. Başlangıç 31 Ocak 2015

İçine Muz Kabuğu, Portakal, Turunç, Elma, Greyfurt, Ispanak, Çilek, Lahana, Salatalık, Kabak, Çay, Pekmez, Yoğurt Suyu, Yumurta Kabuğu, Domates, Esmer Şeker, Maya ve en son olarak yeterli miktarda su koyup düzeneğe koydum.

arada sirada calkalamayi unutmayin,sifona da su kacmasin. Basarilar.

Sûz-i Dilârâ 01-02-2015 21:50

Ot obur bir insan olduğum için bizim eve bol miktarda sebze-meyve, kuruyemiş vs. girişi olur. Van'dayken çıkan atıkları komşumla biriktirip bahçeye çiçek tarhına gömüyorduk bazen de üşenip ağaç diplerine döküveriyorduk. Sonbahar ve kış boyu döktüğümüz atıkları bahar gelince görmezdik çoktan çürümüş olurlardı.

Taşındığımızdan bu yana bu atıklar içime dert olmaya başlamıştı küçücük bir bahçemiz var ve ev sahibi teyzeme bu konuyu anlatıp inandırmam bir yılı bulur:D hem Türkçesi az hem de bahçesine elleteceğini pek sanmam:D

Bir gün eşimle oturmuş meyve yerken kendi kendime "yazık bu kabuklar boşa gidecek" deyiverdim (nar ve portakal, elma kabukları). Eşim o gün bu gün benimle dalga geçiyor. :D

Bu enzim başlığı tesadüfen ya da kaderin yönlendirmesiyle karşıma çıkınca işler değişti. Kolları sıvadım iki tane şişeye topladığım atıkları doldurdum. 30 Ocak'ta yaptım ilk enzimimi yalnız sizinki gibi maya koymamıştım ilk sayfadaki tarife göre yapmıştım bugün A.Nomad ve Özlem hanımların mesajlarını okuyunca maya da ilave ettim.

İlk gün sobalı odaya kanepenin arkasına koydum sıcak olsun diye Oğuz Kağan (iki yaşında) şişeyi görünce sürüyerek çıkarıp "Anne mammaa" diye tutturup ağlamaya başladı. "Oğlum o mamma değil gel ben sana başka bir şey vereyim" dediysem de şişeyi bırakmadı. Kapağını açıp koklatınca mamma demekten vazgeçti ama şişeyi de vermedi. Yerlerde yuvarladı, üzerine eliyle bastırdı, hatta oturmaya kalktı engelledim. Velhasılı bizim bakterilerin epey başını döndürdü. İnşallah bakterilerimin başına bir şey gelmemiştir. ;)

Oğuz Kağan'ın şerrinden enzimimi korumak için hemen sobalı odanın yanındaki odaya koydum ama sıcaklığın yeterli olduğunu sanmıyorum bir yolunu bulup oğlum ve enzimi aynı odada tutmalıyım. :dilli:

buzul_karizma 02-02-2015 13:58

Allah Razı Olsun
 
4 Eklenti(ler)
Merhabalar enzim konusunu açanlardan ve işleyenlerden Allah Razı Olsun diyorum. Bence bu bir sosyal sorumluluk projesi olmalı. Ve konu sabitlenmeli. Bence fidan dikmek, ağaç tohumu ekmek ne kadar önemliyse bu enzim meselesi de o kadar önemlidir. Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?

A_NOMAD 02-02-2015 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buzul_karizma (Mesaj 1352791)
...Yorumlarda bir arkadaş enzim için iksir demiş. benimde çok hoşuma gitti. artık bende iksir diyorum.
Bu iksir konusunun tam 50 sayfasını bir oturuşta satır satır okudum. Notlar aldım.
Geri kalan 13 sayfayı da aynı günün akşamında tamamladım. Ve ertesi gün ilk iksirlerimi yapmaya başladım aşağıda resimlerini paylaşıyorum.
Okurken bazı notlar aldım.
Bu sorulara cevap verirseniz çok memnun olurum
1- 5lt lik pet şişenin içine 3000gr su koyduktan sonra evden çıkan organik atıkları günlük çıktığı kadar ekleyip. 900gr'a ulaştıktan sonra içine 300gr pekmez ve 1 paket maya atabilir miyiz? Organik atıkları bekletirken şişenin kapağı açık-kapalı nasıl olmalı?
Malesef hanım evdeki organik atıkları çöp olarak gördüğü için tiksiniyor ve buzdolabında beklettirmiyor...
2-ikinci mayalamada eski mayalanmış organik madde süzüldükten sonra kalan mayadan ne kadar koysak yeter?
3- İksirden çıkan katı atık maddeleri toprakla karıştırma oranı nedir? Ben evdeki saklar ve tohum çimlendirme için kullanacam. Karıştırılan toprak hemen kullanılır mı? yoksa streç film ile kaplayıp ne kadar beklemek gerekir?
4- Yaptığımız bu iksiri hanıma çaktırmadan :) bulaşık makinasının tuz-parlatıcı gözüne koyabilir miyiz? (Makinanın kokusunda değişiklik yapar mı?)
5- Evdeki yemek artıklarını yıkamadan iksire organik madde olarak katabilir miyiz?
6- Son olarak bu balık iksirinin üzerine çok düştüğünüzü gördüm. Bu kadar kıymetli ve önemli yapan nedir?


Öncelikle benim verdiğim 'iksir' ismini beğenip, kullanmaya başlamanız pek hoşuma gitti ;)

İksir yapmaya başlamanızı heyecanla okudum. Gönül isterdi ki bütün sorularınıza cevap verebileyim ama atıklarınızı ağzı kapalı kapta biriktirmenizi önerebilirim ve iksiri bulaşık makinanızda da kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
Ben sırf temizlikte kullanmak üzere de yapıyorum çünkü...

Evdeki yemek artıklarını (içinde tuz varsa) kullanmayın derim ama meyve-sebze artıklarının temiz olması yani yıkanmış olması öneriliyor.

Enzim süzüldükten sonra kalan posayı toprağa karıştırıp streç folyo ile sardıktan sonra sanırım birkaç ay öylece bekletmek gerekiyor ki kompost haline gelebilsin ya da bahçeniz varsa direkt toprağa karıştırıverirsiniz. :)

Oranlar konusunda ustalar daha iyi yönlendireceklerdir sizi ama eski enzimi maya olarak kullanma konusunda benim bildiğim kadarıyla sevgili Ozlem A. oldukça deneyimli..

Balık konusunda yorum yapamıyorum maalesef :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025