![]() |
Bende var :) Yukarıdaki enzimim oldukça iyi gidiyor. İkincisi için birikim yapıyorum. Buzdolabında bir miktar narenciye kabuğu biriktirdim. Birkaç güne ikinci enzimimi yapmış olurum. Biran önce olsa da kullansam diye sabırsızlanıyorum.
|
ne mutlu sizlere...
elde avuçta ne var ise enzime dahil edilebilir.. mutfaklarımızda ne hazineler var.. işte yüce Allah nelerden ne hazineler veriyor... enzim kullanılan her türlü bitki en az yüzde elli diyerlerine fark atacaktır... |
Merhaba arkadaşlar;
Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş. - Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D Ben yine tekrarladım. - Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim? - Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi. Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum. Saygılarımla ... |
Ben de dünden beri elime geçen atıkları ince ince doğrayarak biriktirmeye başladım, dayanabilirsem 1-2 gün daha biriktirip işlemi başlatacağım :)
|
sevgili dostlarım...
bizim yapmak istediğimiz tüm hayatın kaynağı olan toprağımıza sahip çıkmaktır görüyorsunuz sadece ve sadece birilerinin çöp dediği artıklarla bedavaya bu toprakları şenlendirebiliyoruz köylümüz bedavadan en sağlıklı ürünlerini yetiştirebiliyor işte yüce Yaratıcının verdiği bu büyük ve mükemmel düzen ne kadar kusursuz... sadece gözümüzü ve en önemlisi gönlümüzü toprağa verelim yetiyor... cennet ülkemde tam bir hazine niteliğinde olan nevaleler artık enzim ve farklı yöntemler ile geri kazanılıyor.. hiç abartmıyorum ki... bizler çok önemli vede kutsal sayılabilecek işler yapıyoruz.. ne mutlu bizlere,sizlere ve toprağına aşkla bağlı olan insanımıza.... |
Alıntı:
Bu bana enzim yapmaya yeni başladığımda Migrostan soyulan ananasların kabuklarını istememi hatırlattı :). Millet garip garip bakarken ben yüzümde koca bir sırıtış ile bu şimdi ne güzel kokulu enzim olur diye düşünüyordum. |
Bugün enzimimi kurdum sonunda ama hemen bir hareket başlamadı (sanırım hava soğuk olduğu için), fokurtu görmek için beklemedeyim :)
|
Fokurdama kısmı ertesi güne sarkabilir, sabır genç Jedi :)
|
Dünden beri her yarım saatte bir enzimimin başına gidip bakıyorum (ne kadar sabırlıyım değil mi? :D) ama hala fokurdamıyor :(
|
Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti.
Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz. Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum. Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım. Limon ve mandalina kabukları Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi) 1 muzun kabuğu Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates Dut ve üzüm kurusu, az miktarda Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte Dinlendirilmiş su, 3lt kadar Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim. Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim. Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım. Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim. Kapağını sıkıca kapadım. Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım. Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler. İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır. Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay. Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz. |
Ben de kalorifer peteğinin yakınına yerleştirdim, hem nargile sistemi de kurdum, hava ile teması sağlam şekilde kestim..
Sabır konusunda sıkıntılarım var ama umutluyum, o enzim fokurdayacak arkadaş :D :D |
Olur, merak etme o zaman. Çok kıymetli olacak senin enzimin :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
(Yarın fotoğrafını da ekleyeyim, sayfa renklensin) *Düzeltme: Yeni mesajla yer işgal etmeyeyim, buraya ekleyeyim dedim benim 'iksir' nargilesini :D Eklenti 529288 |
1 Eklenti(ler)
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)
Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D Eklenti 529347 |
Çok iyi anlıyorum o duyguyu, herşeyi enzim görmeye başlamak :). İlk başladığım sıralarda lavabonun altındaki dolap, buzdolabının yanındaki boşluk, salondaki radyatörün yanını da sayarsak, 8 şişe yapmıştım :).
Kapaklı sistemde gaz almayı unutmamak lazım, yoksa tavanlar bile sonuçtan nasibini alabilir! |
Zaten eşim 'bu gidişle yakında bomba da yaparsın sen' deyip duruyor (adamcağızın içine mi doğdu acaba) umarım patlatmam :D
|
Alıntı:
süpersiniz... ama inanın bu kış yaptıklarınız bahardan itibaren en doğal şekliyle size dönecektir |
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.
|
Benimki şimdilik akıllı uslu davranıyor :)
|
Alıntı:
|
Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :(( |
1 Eklenti(ler)
Benim hosuma gitti.Bakalim ciceklerin de hosuna gidecek mi
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bu da yenisi
|
Alıntı:
|
Kapak ya da balon kullanmalısınız peçete yerine. Ben her ikisini de kullandım, kapak daha pratik geldi. Kapağı iyice sıkmadım hiç bir zaman ve sabah akşam havasını aldırdım.
Kötü kokmamışsa sorun yoktur ama bu konunun uzmanlarının yorumlarını bekleyelim, sayın samur. |
Bende ilkini balonla yapmıştım. Ikincisini kapakla yaptım. Kapaklı olanın gaz çıkışını daha iyi gözlemledim. Sabah akşam gazını alınca hiçbir sorun olmuyor.
|
Tesekkur ederim sevgili arkadaslar onerilerinizi uygulacagim.Aslinda 1 aydir balon vardi kapak yerine.Bugun bosaltmistim, siselere kapak kapatacagim simdi.
|
1 Eklenti(ler)
Buda benim ilk emzim denemem. Bende kapak yerine balonla kapattım şişenin ağzını. :D:D
|
Selamlar yaptığınız enzimleri akvaryumunda deneyen oldu mu acaba? Deneyen olduysa gözlemlerini aktarabilir mi?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025