agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Aysel Yavuz 06-12-2014 11:42

Bende var :) Yukarıdaki enzimim oldukça iyi gidiyor. İkincisi için birikim yapıyorum. Buzdolabında bir miktar narenciye kabuğu biriktirdim. Birkaç güne ikinci enzimimi yapmış olurum. Biran önce olsa da kullansam diye sabırsızlanıyorum.

Safranlı 06-12-2014 11:57

ne mutlu sizlere...
elde avuçta ne var ise enzime dahil edilebilir..
mutfaklarımızda ne hazineler var..
işte yüce Allah nelerden ne hazineler veriyor...
enzim kullanılan her türlü bitki en az yüzde elli diyerlerine fark atacaktır...

evdeçiçek 08-12-2014 08:24

Merhaba arkadaşlar;

Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş.

- Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D
Ben yine tekrarladım.
- Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim?
- Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi.

Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum.

Saygılarımla ...

A_NOMAD 08-12-2014 22:04

Ben de dünden beri elime geçen atıkları ince ince doğrayarak biriktirmeye başladım, dayanabilirsem 1-2 gün daha biriktirip işlemi başlatacağım :)

Safranlı 09-12-2014 10:49

sevgili dostlarım...
bizim yapmak istediğimiz tüm hayatın kaynağı olan toprağımıza sahip çıkmaktır
görüyorsunuz sadece ve sadece birilerinin çöp dediği artıklarla bedavaya bu toprakları şenlendirebiliyoruz
köylümüz bedavadan en sağlıklı ürünlerini yetiştirebiliyor
işte yüce Yaratıcının verdiği bu büyük ve mükemmel düzen ne kadar kusursuz...
sadece gözümüzü ve en önemlisi gönlümüzü toprağa verelim yetiyor...
cennet ülkemde tam bir hazine niteliğinde olan nevaleler artık enzim ve farklı yöntemler ile geri kazanılıyor..
hiç abartmıyorum ki...
bizler çok önemli vede kutsal sayılabilecek işler yapıyoruz..
ne mutlu bizlere,sizlere ve toprağına aşkla bağlı olan insanımıza....

Ozlem A 09-12-2014 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evdeçiçek (Mesaj 1339241)
Merhaba arkadaşlar;

Geçen gün eve gelirken sürekli mandalina aldığım bir tezgahın önünde hemen hemen bir kasaya yakın mandalina kabuğu gördüm. İnsanlar tadına bakmak için soymuş, tezgah sahibi de çöp olmasın diye kasaya biriktirmiş.

- Bunları ben alabilir miyim" diye sorunca tezgah sahibi acayip bir bakış attı bana :D
Ben yine tekrarladım.
- Eğer kullanmayacaksanız ben alabilir miyim?
- Al abi ne yapcam ben onları, ortalığa dağılmasın diye biriktirdim, dedi.

Bende hepsini toplayıp getirdim. İçine 2 de muz attım. Şu an enzimlerin oluşmasını bekliyorum.

Saygılarımla ...


Bu bana enzim yapmaya yeni başladığımda Migrostan soyulan ananasların kabuklarını istememi hatırlattı :). Millet garip garip bakarken ben yüzümde koca bir sırıtış ile bu şimdi ne güzel kokulu enzim olur diye düşünüyordum.

A_NOMAD 10-12-2014 16:02

Bugün enzimimi kurdum sonunda ama hemen bir hareket başlamadı (sanırım hava soğuk olduğu için), fokurtu görmek için beklemedeyim :)

Ozlem A 10-12-2014 20:35

Fokurdama kısmı ertesi güne sarkabilir, sabır genç Jedi :)

A_NOMAD 11-12-2014 19:26

Dünden beri her yarım saatte bir enzimimin başına gidip bakıyorum (ne kadar sabırlıyım değil mi? :D) ama hala fokurdamıyor :(

Ozlem A 11-12-2014 21:13

Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti.

Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz.

Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum.

Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım.

Limon ve mandalina kabukları
Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm
Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi)
1 muzun kabuğu
Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates
Dut ve üzüm kurusu, az miktarda
Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte

Dinlendirilmiş su, 3lt kadar
Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim.

Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim.

Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım.
Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim.

Kapağını sıkıca kapadım.

Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım.

Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler.

İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır.

Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay.

Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz.

A_NOMAD 11-12-2014 21:18

Ben de kalorifer peteğinin yakınına yerleştirdim, hem nargile sistemi de kurdum, hava ile teması sağlam şekilde kestim..

Sabır konusunda sıkıntılarım var ama umutluyum, o enzim fokurdayacak arkadaş :D :D

Ozlem A 11-12-2014 21:28

Olur, merak etme o zaman. Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

A_NOMAD 11-12-2014 21:31

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1340146)
...Çok kıymetli olacak senin enzimin :)

Evet, benim gözümde 'iksir' olacak :D

(Yarın fotoğrafını da ekleyeyim, sayfa renklensin)



*Düzeltme: Yeni mesajla yer işgal etmeyeyim, buraya ekleyeyim dedim benim 'iksir' nargilesini :D


Eklenti 529288

A_NOMAD 12-12-2014 22:49

1 Eklenti(ler)
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

Eklenti 529347

Ozlem A 12-12-2014 22:56

Çok iyi anlıyorum o duyguyu, herşeyi enzim görmeye başlamak :). İlk başladığım sıralarda lavabonun altındaki dolap, buzdolabının yanındaki boşluk, salondaki radyatörün yanını da sayarsak, 8 şişe yapmıştım :).

Kapaklı sistemde gaz almayı unutmamak lazım, yoksa tavanlar bile sonuçtan nasibini alabilir!

A_NOMAD 12-12-2014 22:59

Zaten eşim 'bu gidişle yakında bomba da yaparsın sen' deyip duruyor (adamcağızın içine mi doğdu acaba) umarım patlatmam :D

Safranlı 14-12-2014 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1340297)
Ben 'hızımı alamayarak' iki gündür biriken ve atmaya kıyamadığım (nasıl bir hastalıksa, bulaşma hızı etkileyici) narenciye ağırlıklı atıklarımdan da bir enzim kuruverdim ;)

Bu sefer nargile sistemi yapmadım, her gün kapağını gevşeterek gazını çıkarmayı planlıyorum ve kendimi 'yeni enzim(ler) kurma konusunda' frenleyebilmeyi umuyorum :D

Eklenti 529347

hastalığın bulaşma hızı etkileyici...
süpersiniz...
ama inanın bu kış yaptıklarınız bahardan itibaren en doğal şekliyle size dönecektir

Aysel Yavuz 14-12-2014 22:50

Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

A_NOMAD 14-12-2014 22:59

Benimki şimdilik akıllı uslu davranıyor :)

samur 15-12-2014 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz (Mesaj 1340696)
Ben ikinci yaptığım enzimin gazını almaya yetiştiremiyorum. :) Her kapağı açtığımda fokur fokur kaynıyor. İilkinde bu kadar olmamıştı. Pet şişe bomba gibi şişiyor. Kapağı açtığımda kolayı açmışım gibi köpük oluyor.

Sayin Ayse hanim.Ben de ilk kez denedim.5 lt su sisesinde yaptim.Agzina balon takip igne ile delikler actim.Gaz kendi kendine cikti.Tavsiye ederim kolay oluyor.

samur 15-12-2014 17:30

Ilk enzim denemem.Bugun siseden suyunu suzdurdum kalan posayi da balkonda kullanilmayan topraga gomdum. Dogru mu acaba?Tecrubeli arkadaslara sorulur.
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :((

samur 15-12-2014 17:34

1 Eklenti(ler)
Benim hosuma gitti.Bakalim ciceklerin de hosuna gidecek mi

Sevgi Durul 15-12-2014 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi samur (Mesaj 1340784)
bir de enzim bamya da oldugu gibi uzuyor,salya gibi :((

Normalde uzamaması gerekir.:)

samur 15-12-2014 17:36

1 Eklenti(ler)
Bu da yenisi

samur 15-12-2014 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1340788)
Normalde uzamaması gerekir.:)

kapak kapatmadim pecete koydum belki gaz cikisi olur diye yaklasik 1 ay oldu.malzemeler curumemis tursu gibi koku vardi ve ustu beyaz olmustu.Ek oneriniz varmi

Sevgi Durul 15-12-2014 18:22

Kapak ya da balon kullanmalısınız peçete yerine. Ben her ikisini de kullandım, kapak daha pratik geldi. Kapağı iyice sıkmadım hiç bir zaman ve sabah akşam havasını aldırdım.

Kötü kokmamışsa sorun yoktur ama bu konunun uzmanlarının yorumlarını bekleyelim, sayın samur.

Aysel Yavuz 15-12-2014 20:12

Bende ilkini balonla yapmıştım. Ikincisini kapakla yaptım. Kapaklı olanın gaz çıkışını daha iyi gözlemledim. Sabah akşam gazını alınca hiçbir sorun olmuyor.

samur 15-12-2014 21:00

Tesekkur ederim sevgili arkadaslar onerilerinizi uygulacagim.Aslinda 1 aydir balon vardi kapak yerine.Bugun bosaltmistim, siselere kapak kapatacagim simdi.

sumeyra47 15-12-2014 22:49

1 Eklenti(ler)
Buda benim ilk emzim denemem. Bende kapak yerine balonla kapattım şişenin ağzını. :D:D

ilkhan17 16-12-2014 13:33

Selamlar yaptığınız enzimleri akvaryumunda deneyen oldu mu acaba? Deneyen olduysa gözlemlerini aktarabilir mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025