agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

torkulu 10-06-2013 18:25

arkadaşlar , 5-6 hafta önce hazırladığım enzim şimdi sirke benzeri bir koku çıkartıyor. ilk zamanlar ekşimiş yoğurt-bira gibi bir kokusu vardı. neden sirke gibi kokmaya başladı? yoksa enzim çöpe mi gidecek? 2 kere kullandım şimdiye kadar , sadece bir kere dikkatlice kapağını açtım. bu arada gaz çıkışı az da olsa devam ediyor. sizce sorun ne? teşekkürler...

Ozlem A 11-06-2013 08:55

1 Eklenti(ler)
10 gün arayla iki enzim yaptım. 14 Mayıs'ta yaptığıma musluk suyu koymuştum, diğerine ise içme suyu. İkinci olmuş gibi geliyor ilkinden emin değilim. Ph ölçer olmadan hazır olup olmadığını anlama imkanımız yok mu?

Ozlem A 14-06-2013 09:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1168369)
10 gün arayla iki enzim yaptım. 14 Mayıs'ta yaptığıma musluk suyu koymuştum, diğerine ise içme suyu. İkinci olmuş gibi geliyor ilkinden emin değilim. Ph ölçer olmadan hazır olup olmadığını anlama imkanımız yok mu?

Sayın enzim uzmanları, gaz çıkışı durdu her iki şişede de. Süzmeli miyim artık? Şimdiden cevabınıza teşekkürler..

Safranlı 14-06-2013 10:11

Dibe çökmüş olan hazır gibi....
Kullanabilirsiniz

Ozlem A 14-06-2013 12:21

Çok teşekkürler sayın Safranlı. Diğerini de dibe çökene kadar beklememiz mi gerekiyor?

Safranlı 14-06-2013 12:58

Evet iyi olur

Ozlem A 20-06-2013 21:22

Süzdüğüm enzimi koyu renkli bir şişeye koydum, ne olur ne olmaz gaz çıkarsa diye kapağını kapamadım, tülbent geçirdim. Kokusu çok güzel oldu. Oda sıcaklığında tutuyorum. Buzdolabında tutmamız mı gerekiyor emin olamadım.

Bu sabah 1/20 oranında sulandırıp domates, salatalık, çilek ve biber saksılarına döktüm. Haftada bir kez bunu tekrarlamayı düşünüyorum.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

aviator34 24-06-2013 09:15

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim son 40 litre enzimim kaldı 19 litrelik damacanalar da bu iş olmuyor 1 tonluk kafesli depo aldım.Hafta sonu 1 tonluk enzim hazırlamayı düşünüyorum.

Bunun için ihtiyacım olan ;

62.5 litre Melas (hazır)
185 kilo Mutfak artığı (kurulan bir pazardan toplayacağım sadece meyve sebze)
625 litre Klorsuz su
1 litre Em-A

Eklenti 420302

Eklenti 420303

Nargile sistemi yapacağım,depo bahçedeki evin yanında duracak (güneşin altında) merak ettiğim patlama riski olabilir mi ? hadi üzerine bir branda koysam bir nebze güneşi keser ama yine de tereddütlerim var...

Safranlı 24-06-2013 10:37

üstadım
narğile sistemini kurar isen niye patlasın...
Merak etme bir şey olmaz...
Bulabilir isen tazecik yeşil otlarıda bu enzime katabilirsin....

aviator34 24-06-2013 12:05

Nargile sistemi şart,
Sayın safranlı her yer taze ot :) biçer biçer koyarım,
Fidanlara enzim dayandıramıyoruz :))

Safranlı 24-06-2013 13:15

Eee verimi görünce insan rüyasında bile enzim görüyor...
ya da etrafına enzim materyali olarak bakıyor

avahit 24-06-2013 18:29

Herkese merhaba.Selam ve saygılar.Hazırlanan malzeme içerisine 1.5 kg yoğurt kabı dolusu İnek idrarı ilave edersek doğru mu yaparız yanlış mı.

ahsenn 24-06-2013 19:03

gerçekten de öyle Sn Safranlı :
nisan ayında yapmıştım ' nargile usulü ' sizlerden öğrendiğim bilgilerle, onbeş gündür seyreltip kullanıyorum saksı çiçeklerime sonuç güzel. Hele bodur narın yaprakları, aradaki fark belli.Nasıl rüyalarımızda görmeyelim ki :D

Özgür Çifci 27-06-2013 18:02

baştan sona bütün mesajları okudum baya zamanımı aldı bu olay lakin güzel bilgiler edindim, sonra bende safranlı arkadaşın projesinden faydalanarak nargile usulü bir enzim hazırladım, içerisinde karpuz kabuğu , paates kabukları birkaç yumurta kabuğu, biraz fındık kabuğu 2 adet salatalık, iki adet havuç ,bir portakal ,pekmez ,maya , nohut, yeşil mercimek vs derken baya karışık birşeyler oldu,, artık hayırlısı diyeceğim gerçi havalarda çok sıcak bu günlerde ama inşallah istenilen şekilde sonuc alabilirim

Safranlı 28-06-2013 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özgür Çifci (Mesaj 1174410)
baştan sona bütün mesajları okudum baya zamanımı aldı bu olay lakin güzel bilgiler edindim, sonra bende safranlı arkadaşın projesinden faydalanarak nargile usulü bir enzim hazırladım, içerisinde karpuz kabuğu , paates kabukları birkaç yumurta kabuğu, biraz fındık kabuğu 2 adet salatalık, iki adet havuç ,bir portakal ,pekmez ,maya , nohut, yeşil mercimek vs derken baya karışık birşeyler oldu,, artık hayırlısı diyeceğim gerçi havalarda çok sıcak bu günlerde ama inşallah istenilen şekilde sonuc alabilirim

enzimin çabuk olgunlaşması için bu aylar uygun
hiç durmayınız
sürekli bir sistem dahilinde enzim yapıp bitkilerimize vermeliyiz
enzim çok çabuk tesir ediyor
hemen belli oluyor
fazla degil 3 litrelik iki üç kola şisesinde bile yapsanız
evinizin tüm bitkilerine yeter
işi büyütmek isterseniz
varil maril ne bulduysanız onla yaparsınız

cemas 28-06-2013 10:25

1 Eklenti(ler)
Sanırım enzim 1 haftaya hazır http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1372407850


üstte ince bir tabaka kaldı sadece çay kaldı nerdeyse elime aldığımda çok fokurduyor . 1 haftaya hazır mı ?

Safranlı 28-06-2013 10:52

yaklasık olarak hazır olacaktır

ertugrula66 28-06-2013 13:29

20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?

Safranlı 28-06-2013 16:42

yakında fokurdamaya başlar

antihistaminik 28-06-2013 17:13

enzimi domates biberde kullanan ve etkisini gören var mı?
ben kullanıyorum ama etkisinden emin degilim..
az önce yine uyguladım..

Safranlı 28-06-2013 17:24

enzim sadece torf ile ekili olan saksı türü alanda etkisi biraz az oluyor
tabi bu kesin yargı degil
sadece gözlem

Safranlı 28-06-2013 17:27

birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım
yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi....
yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir

antihistaminik 28-06-2013 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1174784)
birde aklıma geldi
enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım
yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi....
yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir

bir dahaki sefere dikkate alacağım sn safranlı..

ertugrula66 28-06-2013 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1174678)
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?

acaba pekmez azmı oldu biraz daha ilave edeyim mi?

antihistaminik 29-06-2013 04:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 (Mesaj 1174678)
20 lt yoğurt kabına karpuz kabuğu,kıvırcık artıkları kabak,salatalık,üzüm posaları, hamur mayası(1 avuç kadar),1 bardak pekmez ,1 bardak yoğurt suyu ve 3 litre kadar su doldurdum nargile sistemini de kurmama rağmen hiç kabarcık çıkışı yok.Hatayı nerede yapıyorum?su koymamakmı lazımdı nargile sisteminde?malzeme miktarı 10 litrenin üzerinde acaba miktarlarlamı alakalı?kovanın üzerine kapaktan önce naylon poşette geçirdim sızdırmazlık sağlasın diye.2 gündür bekliyorum bozulmadan yardım edecek varmı?

sn ertugrula66

bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi..:)

malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor,

enzim yaparken oran basit

1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg)

1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz...

10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek.
10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi..
1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su

çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi..
sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim.

klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. :)

bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim..

sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim..

sevgiler..

Ozlem A 29-06-2013 08:35

Sayın uzmanlar, enzime yumurta kabuğu koymanın sebebi kalsiyumca zengin hale getirmek mi oluyor? Ben üç şişe yaptım hepsinde de limon kabuğu ve pekmez kullandım bozulursa çok fena kokmaz diye. Domates ve biberlere kullandım bu enzimi, domateslerde çiçek dökülmesi durdu ve meyve tutma başladı, bilmiyorum tesadüf mü..

Safranlı 29-06-2013 09:15

Asla tesadüf degil
hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır

ertugrula66 29-06-2013 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1174934)
sn ertugrula66

bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi..:)

malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor,

enzim yaparken oran basit

1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg)

1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz...

10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek.
10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi..
1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su

çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi..
sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim.

klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. :)

bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim..

sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim..

sevgiler..

Evet şehir suyu kullandım ve de atık kilo olarak fazla,ilk nargile sistemi anlatılırken su kullanılacağı geçmiyordu ondan dolayı 10 kğ atığın hepsini blender da çektim üzerine yarım kg civarı pekmez,bir o kadar peynir suyu, yarım kg mayalı hamur,yogurt suyuilave edip kapattım.suyu sonradan okudum ve 3 lt suyu sonradan ilave ettim ve biraz daha maya ve yarın kğ daha pekmez ilave ettim.ama sorun zannedersem su.Suyu nasıl kullanmam lazım bekletilmiş sumu olması lazım,yağmur suyumu?selamlar.

ertugrula66 29-06-2013 09:46

Yeni tertipbe göre ayarlama yaparsam sulandırılmış bu atığı yeniden kullanabilirmiyim?**** ziyan olmasın diye nasıl kullanabilirim?

Ozlem A 29-06-2013 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1174959)
Asla tesadüf degil
hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır

Sayın Safranlı haftada bir 1/20 oranında dinlendirilmiş su ile veriyorum. Ama domatesler ufak saksıda meyve uçlarında çürüme başladı. Yumurta kabuğu karıştırdım toprağına ve yapraktan da limon suyunda bekletilmiş yumurta kabuğu sulandırılmuş halde uyguladım ama yeterli değil sanırım. Enzim içinde kullanılan yumurt kabuğu kalsiyum eksikliğinde etkili midir sizce?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025