agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

antihistaminik 17-05-2013 00:36

tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

Ozlem A 17-05-2013 07:56

Teşekkürler :) ben devam ediyorum o halde.. Kötü koku gelmezse sorun yok gibi görünüyor forumda yazılanlara göre.

Çamtepe 17-05-2013 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1156162)
balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

Hedeflenen mayaların ne olduğu ile alakalı. Bildiğimiz hamur mayası oda sıcaklığında da aktif iken Lactobacillus bakterileri en iyi 30-35 derece arasında çalışır.

Safranlı 17-05-2013 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1156166)
tecrubeli arkadaslara ne oldu gorunmez oldular...
sizden edindigim bilgilerle ve az-cok tecrubemle ben cevaplar oldum bazi sorulari...
sahipsiz birakmayin konuyu :)

sevgili dostlar.....
bir arıza nedeniyle tam 11 gündür siteye yazamadım....
sizlere biraz sitem edeyim...
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

civanmukti 17-05-2013 10:32

sevgili forum severler,

ben de bu sene evdeki bozulmaya başlayan salatalık ve kabaklardan mikrobiyal gübre yaptım. verilen tariflerle sıkıntısız bir süreçle yaklaşık 2 hafta önce işlem tamamlandı ve biraz da tembellikten biraz fazla beklettikten sonra mamülü süzdüm. süzerken bayan çorabı kullansam da yine de biraz tortulu kalıyor (geçen sene de böyle olmuştu) ama pet şişede beklerken tortu dibe çöküyor. aslında üstte kalan berrak kısmı bir şekilde alabilirim. ama yapmalı mıyım yoksa tortulu daha mi iyidir?
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım.
geçen seneki tecrübelerimden sonra bu sene toprak hazırlığımı daha iyi yaptım diye düşünüyorum. (ben naçizane balkonda, saksıda hobi olarak yapıyorum bu işi)
saksıları büyüttüm (domates için 15 lt) yanmış gübre ile toprağı karıştırdım. bir de buharlama sistemini kurabilirsem, soğuk su buharıyla sulama yapmayı düşünüyorum bu sene.
velhasıl çok da uzatmadan yaptığım enzimi henüz bitkilere vermedim. ama içimde güzel olduğuna dair bir his var. yaşayıp göreceğiz.
sevgiler, saygılar.

antihistaminik 17-05-2013 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1156211)
hiç kimse sormuyor ya huuu...
diye düşünürken neyseki soranımız varmış....
sizleri özledim yahuuuu...
bu arada artık sayın anti.....(gerisini yazmıyorum)tekrübeli dostalarımızdan sınız...
nerede kalmıştık.....

yalniz degilmisiz... meyvelitepe de uzaktan goz kirpmis ne guzel...
sevgili sarıcan, denizakvaryumu, dogasever, acemi_caylak vb... onlari da burada gorsek keske.. zehiri akitip gittiler...:)

antihistaminik 17-05-2013 16:00

neyse.. yakalamisken sn civanmukti'nin şu sorusunu netlestirmemize yardimci olursaniz ne mutlu..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi civanmukti (Mesaj 1156235)
........
bir de geçen sene çeşme suyuyla vermiştim bitkilere ben bu enzimi ama okuduğum kadarıyla klor mikroplara pek iyi gelmiyor :) yağmur suyu biriktirme şansım da yok ben de gittim marketten su aldım......

5-10 saksi icin bekletilmis su dert degil ama buyuk miktarlarda ne yapmali ben de bilemiyorum.. damlama sisteme katmak vs... ne yapmali?

Safranlı 17-05-2013 16:32

Damlama en güzeli...
**** şerbet gibi verilebilir
ben üşenmiyorum
tek tek kökten veriyorum

antihistaminik 17-05-2013 16:49

sn safranli soruyu tam soramadim anlasilan..
soru klorla ilgili. atiyorum 1 dönüm bitki sulayacagim. kuyu da yok.. o kadar suyu her gun biriktir beklet ki kloru gitsin ya da git bakkaldan şaşal al gazetelere manset ol...e sebeke suyunda klor var... yazik degil mi bizim narin faideli bakterilerimize.. cozum ne ?
yakalamisken daraltayim dedim.. :)

hanımeli 17-05-2013 22:48

sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.

hanımeli 17-05-2013 22:52

başından beri oku oku beynim döndü ama bende öğrendim galiba birşeyler.uğraşan herkezin emeğine sağlık.

benim aklımada birşey geldi.çocukların demir ve vitamin şurupları var az az kalmış tarihi geçmiş,onlarıda hazırlayacağımız enzimin içine karıştırsak olurmu

ya da enzimi elde ettikten sonra uygulama sırasında karıştırsak daha mı anlamlı olur

ya da hiç konmazmı?

valla tam muamma oldu.

antihistaminik 17-05-2013 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1156546)
sn antihistaminik,su arıtma sistemlerine bektınızmı,mutfaklarda kullanılıyor ya biraz pahalı ama ucuzlarıda var,300 tl ye metroda görmüştüm,en azından klordan ve zararlı artıklardan kurtulmuş olursunuz hem bahçenizi sular hemde içersiniz.

sn hanimeli sorum zaten klorsuz suyu nasil elde etmekten öte bunun uygulanabilme zorlugu uzerine. ben dedim 1 dönüm siz deyin 10 dönüm.. su aritmayla olacak is degil sonucta.. konuda bulamadim, bir arkadas vardi buyuk miktarlarda uretip kullanmayi dusunuyordu.. o ne yapiyor mesela onu da merak ederim..
benim su anda yaptigim sebeke suyunu 50 lt lik varilde en az bir gun bekleterek kullanmak, bu suyla yapraklara spreyleme ve manuel olarak topraga vermek...
önerdiginiz cozumde aritma cihazlari damlama sulama yonteminde basinc sorunu cikaracaktir...
yine de tesekkurler..

hanımeli 18-05-2013 14:15

bir öneri daha bunuda beğenmezseniz başka fikir vermiycem :))varil ebatını büyütün ozaman,1 tonluk depo alın yükseğe kurun hergün düzenli dolsun damlama takıp sulayın

bizim 40 dönüm zeytinliği biz öyle suluyoruz mesala.belli yerlerde 10 metrelik ayaklar üzerinde 1 tonluk tanklar var römorkla onları dolduruyoruz damlamayı açtınmı 1 gün sürüyor kendi yükseklik ivmesiyle suluyor tarlayı.

antihistaminik 18-05-2013 15:19

cok iyi fikir (ne me lazim küsersiniz sonra) :)))
sn hanimeli siz enzimi depoya mi koyuyorsunuz yoksa gubre tanki gibi birseyle mi ekliyorsunuz suya ..

nariçi 18-05-2013 18:58

Herhalde 3 yıl önceydi yapmış olduğum enzimler duruyordu onları seradaki saksılara seyreltip koyacağım. bir köşede unutmuştum :)

hanımeli 20-05-2013 11:21

yok yok sn antihistaminik küsmekte neymiş,olurmu hiç.umarım aradığınız cevabı bişekilde bulursunuz,benimkisi fikir alış verişi yaparak beyin jimnastiği yapmak sadece.

ben hiç enzim yapmadım,ilk defa yapcağım.ama tutarsa zeytinlerimdede denemek istiyorum heralde su tanklarının içinde dilüe eder öyle uygularım.

benim sorumda kaynadı bu arada :))
bu çocuklaın vitamin ilaçlarınıda karıştırsak enzime olurmu bilen **** hiç denemiş olan vermı acaba. demir ilacı mesela çinko,kalsiyum,hepsinden bol bolvar tarihleri geçmiş.

Safranlı 20-05-2013 12:54

Enziminize katmadan direk toprağa sulandırıp dökebilirsiniz

torkulu 21-05-2013 00:07

1 Eklenti(ler)
yaptığım enzim 8. gününde. gaz cıkışı neredeyse yok gibi. ilk 3-4 gün eldiven balon gibi şişiyordu. son 2 günde sıcak bir yerde olmasına rağmen gaz çıkışı neredeyse yok gibi . kokusunda rahatsız edici koku yok, yoğurt-bira arası bir koku var. katı maddeler neredeyse tamamen çöktü. üstte sadece büyük kalmış parçalar kaldı. bu arada bütün meyve ve sebzeleri blender da iyice parçalamıştım. oranlar 10/3/1 gibi yapmaya çalıştım ama ölçü kullanmadım ,oynamalar olmuştur mutlaka.
sizce hazırmıdır? ya da ne kadar daha beklemeliyim?

Safranlı 21-05-2013 09:23

her sey yolunda ama
olmadı henuz
10 gün daha bekleyelim

hanımeli 22-05-2013 23:19

bende başladım atıkları biriktirmeye,patates,domates,soğan,fasülye ne varsa yemek yaparken soyduğum kabuklarını kıyıp biriktiriyorum,

tüm bu sebze kabukları karışsa olur diymi.içine koymamam gereken bir şey varmı?

cemas 23-05-2013 06:18

Soğan koymayın bence .

torkulu 25-05-2013 23:21

enzimi saklarken neye dikkat etmek gerek ? buzdolabında dondurup saklamanın sakıncası var mı?

torkulu 29-05-2013 21:55

arkadaşlar okuduklarımdan anladığıma göre enzim hava ile temas edince bozulmaya başlıyor, şu durumda nasıl bir şekilde muhafaza etmek gerek?
kapağı açılmayınca yıllarca saklayan varmış. 100/1 oranında seyrelterek, fazla fazla kullansam bile bu bana 5-6 ay yetecek gibi.
ben 2,5 litrelik şişede yaptım. yaklaşık 1,5 litre kadar enzim var diyelim. bunu 500 ml lik şişelere ayırıp serin bir yerde , ya da buzdolabında saklasam en azından kullanmadığım 2 şişe hava ile temasını keserim diyorum. ama süzme işleminde ve şişelere koyarken hava ile teması olacak mutlaka.
saklaması ile ilgili bilgi verebilecek tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi acaba??

Safranlı 30-05-2013 08:56

Mirim neden saklıyorsunuz ki...
Bolca bitkilerinize zivafet çekit olsun bitsin
komşunuza verin sokaktaki ağaca verin
balkonunuzda ne varsa verin
saklamayın
bitirin her yerde bolca kullanın
nasılsa yenisini yaparsınız
bu mevsimde bitkiye haftada bir verebilirsin
sakın saklama....
Hazine saklanılırmı ya hu....
Enzimi dört gözle bekleyen ülkemin bitkilerini dah fazla bekletme....

torkulu 30-05-2013 09:20

sn safranlı sorun da o zaten , her ay yenisini yapmak istemiyorum.
saklama koşulları ya da yöntemleri ile ilgisi bilgisi olanlar, yardım lütfen...

Safranlı 30-05-2013 10:05

Peki madem öyle...
Süzüp küçük pet şişelere doldurabilir ve serin bir odada saklayabilirsiniz

torkulu 30-05-2013 10:20

buzdolabında olur sanırım. dondurarak saklanabilirmi?
süzme sırasında hava ile temas edecek yapısı bozulur mu?
süzdükten sonra serin bir yer veya buzdolabında ne kadar süre ile dayanır ?

teşekkürler....

kimyager147 03-06-2013 08:52

Arkadaşlar bende enzim yapmıştım size bazı deneyimlerimi aktarayım.

1) Bilirsiniz arkadaşlar ev banyoları, banyo yaptıktan sonra temizlenmez ise kötü kokar. Eşiminde evde olmamasından faydalanarak 2 hafta temizlemedim. Banyoyu sadece banyodan sonra enzim ile şöyle bir suladım.( %50 ) Oran biraz fazlaymış ev 2 saat sirke gibi koktu. Ama banyoda temizlememekten kaynaklanan bir oluşmadı.

2) Bulaşık makinasında bulunan bulaşıklar koku yapıyordu. Üzerlerine spreyli kolonya şişesine koyduğum enzimi sıktım. Ertesi gün bulaşık makinasının içerisinde hiç koku yoktu tertemiz bir hava ile karşılaştım.

Bunlar nereden çıktı derseniz öyle içimden geldi paylaşmak vaktinizi almamışımdır umarım.

cemas 06-06-2013 11:56

1 Eklenti(ler)
Ben de bi enzim yapıyım dedim içeriği :

220 gram armut ya da şeker kamışı pekmezi pek emin değilim

450 gram organik malzeme ( havuç, kuru fasulye, ıhlamur ,kuru incir, çay, kızılcık , maydanoz, ceviz , fındık, badem, kuru uzum, bol miktarda yumurta kabuğu,kuru menemen malzemesi (domates biber vb.), pirinç, arpa, leblebi, nohut )

1000 gram kadar su

1 , 3 ,10 'a pek uyamadık ama olsun ilk 2 gün gaz çıkışı gözlemlemedim.3. gün bu halde
Eklenti 414314

ara sıra eldiven iniyor çalkalıyorum, biraz şişiyor yine iniyor.Temmuz ortasına hazır olur mu ?

Safranlı 06-06-2013 12:29

olur rahat rahat yetişir


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025