agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

antihistaminik 11-04-2013 19:05

sevgili ciroz , guzel özetiniz icin tesekkurler.

sezik 11-04-2013 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1137179)
Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil :)
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.

Hava çıkışı gerekli ancak aynı zamanda hava girişi de olmamalı. Ben çok bilgili sayılmam ancak bana kalırsa sizin enzim çöp olmuş. İçeri alınan hava enzim için zararlı diye okudum ben, fermantasyon oksijensiz-havasız ortamda olmalı.

n.yıldız 11-04-2013 19:39

Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu :(
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

antihistaminik 11-04-2013 20:00

2 Eklenti(ler)
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1133040)
Bugün baktım iyice sirke gibi keskin kokuyor ama kötü bir koku yok. 10 katı kadar su karıştırıp evdeki çiçekleri bu suyla azar azar suladım. Bakalım n'olacak:)).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 813800)
Hazırladığınız 2 kg' lık enzimi minimum 1/100 karıştursanız 200 kg suya karıştırmanız gerekir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 810556)
balonnun şismesı durdugunda (yakalsık bır hafta)sonra yuz kat suyla seyreltılıp
her bıtkıde kullanılır

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 589625)
Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim.

bu da şu siteden:

SAHIRE 11-04-2013 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1137210)
Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu :(
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

İlk mesajlardaki şekillere bakarsanız:" ilk ay her gün enzimin kapağı açılıp havası alınır"diyordu. Arkadaşlar pratik olsun, her gün açmakla uğraşmayalım diye ,zannederim, böyle bir gaz çıkış düzeneği yaptılar. Yani siz enzimi açıp sonra tekrar kapattıysanız bence bozulmamıştır. Zaten kötü de kokmuyor diyorsanız bence devam edin.Ben de bu şekilde yaptım ve zannederim oldu, yalnız sn.antihistaminik de değinmiş aklımda nedense 10 kat diye kalmış... 100 kat mı sulandıracaktık işte orda yanlış yaptım galiba ben de...

antihistaminik 11-04-2013 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1137210)
Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu :(
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

sayin n.yildiz bence hemen umutsuzluga kapilmayin. isin ustadi olmadigimi bastan soyleyeyim ben de sizin gibi beginner seviyesindeyim :) ancak mantiken kapagi hafifce gevsetmek sadece icerideki fazla basinci disari atar ve bunda sorun olmamali. ancak hergun kapagi tamamen acip iceriye oksijen girmesini sagladiysaniz sanirim sorun olacaktir. ama burada ustadlar varken bana sadece size moral vermek duser..

Hülyab 11-04-2013 21:09

Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?

ciroz 11-04-2013 21:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1137210)
Teşekkür ederim sayın sezik.
Ama kapak açılp havası alınabilir diye yazıyordu :(
Gerçekten çok üzüldüm şimdi.

Sn. n.yıldız,

Enzimin fotoğrafını çekip ekleme şansınız var mı ?
Eminim daha tecrübeli üyelerimiz öneriler getireceklerdir.

Balon ya da yapılan diğer düzeneklerin amacı bir hava kilidi oluşturmak.

Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.

ciroz 11-04-2013 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hülyab (Mesaj 1137290)
Arkadaşlar birde bu enzimi ara ara çalkalayıp karıştırmanın süreci hızlandırmak adına bir faydası olurmu?

Gaz çıkışı gözlemlenmiyorsa çalkalamakta fayda var.

ciroz 11-04-2013 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1137234)
enzimi yaptik da nasil kullanilacagina dair farkli gorusler var. buyrun:
...
bu da şu siteden:

Bitkiler için;
1/100 oranı tavsiye edilen oran diye biliyorum.
1/10, 1/20 göreceli olarak fazla yoğun olur.
1/500 sakıncalı değil.

İlk denemeleri daha seyreltik yapmakta fayda var.

Lonicera 12-04-2013 06:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1137309)
Oksijensiz fermentasyonda karışımın hava almaması önemli, ancak gaz çıkışının yoğun olduğu dönemlerde, kısa sürede kapağı açıp gaz çıkışını sağladıktan sonra kapatmakla ortama giren oksijen, göreceli olarak kabul edilebilir bir oran.

Enziminiz kötü kokmuyorsa çöp olmayabilir. 2 ayda enziminiz fermentasyon sürecini tamamlayıp kullanılmaya hazır hale gelmişte olabilir.

Kesinlikle doğru bir tesbit bence. Oksijensiz fermantasyonda hava almaması önemli. Özellikle enzime yeterli melas, pekmez vb. gıda takviyesi yetersiz verilirse içerisindeki bakterilerin ölümüyle kokuşma söz konusu oluyor.

Turşu gibi kokan enzimin olgunlaşma sürecini tamamlama ihtimali yüksek. Tam emin olunamıyorsa her türlü ihtimale karşı hazırlanan enzimin ilk olarak gözden çıkarılabilek, kaybedince çok üzülmeyeceğimiz, elimizde birden fazla olan bitkilerde denemesi ve oldukça seyreltilerek kullanılması daha iyi olur diye düşünüyorum.

Safranlı 12-04-2013 08:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1137179)
Benim kafam çok karıştı şimdi.
Tam 2 ay oldu enzim yapalı. İlk başta balon takmıştım ama bir kaç kez balonlar yırtıldı. Ben de kapak kapattım. Her gün kapağı açıp havasını alıyorum. Yukarıdaki mesajlardan ''kapak açılmamalı,açılırsa bozulur'' gibi bir anlam çıkıyor sanki. Kapak takıp her gün havasını almaktansa balonun daha pratik olduğu anlatılmıştı diğer sayfalarda. Yoksa yanlış mı anladım?
Enzimden gaz çıkışı devam ediyor. Her çalkalamamda yüzlerce baloncuk çıkıyor. Kokusu turşuya benziyor ama o kadar iştah açıcı değil :)
Ne olur birileri her şeyin yolunda olduğunu ve enzimimin çöp olmayacağını söylesin.

ben size söylüyorum
her şey yolunda

MeyveliTepe 12-04-2013 08:31

Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

n.yıldız 12-04-2013 09:11

Cevap yazan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar.
Gece uykum kaçtı bozulmuş mudur diye. Gözden çıkardığım bir bitkide, iyice seyreltip kullanayım bari. En azından acemiliğimi atlatmış oldum. Bir daha yaparsam daha dikkatli olurum. Öneriler için tekrar teşekkürler.

Safranlı 12-04-2013 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1137446)
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

aslında bu yöntemin neticesini bende çok merak ediyorum
aynı mantıkta başka denemeler yapmak niyetindeyim...

Safranlı 12-04-2013 10:04

bu arada bin mesaj yazmışım
bu sayfaları çok seviyorum yaaaaa.
hemde baharın en mükemmel günlerindeyiz
daha ne isteriz...
tüm doğa dostlarına hürmetler

Lonicera 12-04-2013 12:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1137446)
Sn.Lonicera,
Sizin yaptığınız fermentasyon değil, sanırım aerobic kompost çayına daha yakın başka bir şey. Sürekli hava vererek aerobic mikroorganizmaları teşvik ediyorsunuz, muhtemelen anaerobic fermentasyonda hakim bakteri olan laktik asit bakterileri uyguladığınız yöntemde bulunmuyor, havadan gelen ve oksijene ihtiyacı olan başka bakteriler bulunuyor. Yaptıktan sonra PH ne seviyede ve nasıl bir koku oluyor?

Aynen dediğiniz gibi, zaten kompost çayına benzer bir düzenekle işe başladığımı da ta en başından yazmıştım. Eldeki enzimin ph'ını ölçecek bir alet yok bende. Kokusu ise tatlımsı turşu kokusu. Önceleri keskin turşu kokusu melas ekledikçe sanki nescafe'ye süt tozu eklemişsin gibi yumuşadı:)) Bidonun ağız kısmında strafora benzer yığın halinde beyaz tabaka oluşuyor. Neredeyse iki günde bir bu tabakayı sıyırıp enzim içerisine atıyorum ama yeniden birikme yapıyor. Keşke imkan dahilinde olsa da içerisinde ne var ne yok görebilsem:))

sezik 12-04-2013 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1106232)
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.

Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

Safranlı 13-04-2013 09:52

deneyiniz literatüre bile girdi...
hasreti bitirin ve seyrelterek enziminizi kullanınız

n.yıldız 13-04-2013 11:46

Benim, bozuldu mu diye düşünüp, uykularımı kaçıran enzimimde de bütün malzemeler dibe çökmüş durumda. Çalkalayınca da kabarcık çıkıyor. Sanırım cesaretimi toplayıp denemem gerekiyor :)

MeyveliTepe 13-04-2013 12:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1137866)
Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

Bence çok başarılı.

Safranlı 13-04-2013 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1138039)
benim, bozuldu mu diye düşünüp, uykularımı kaçıran enzimimde de bütün malzemeler dibe çökmüş durumda. çalkalayınca da kabarcık çıkıyor. Sanırım cesaretimi toplayıp denemem gerekiyor :)

deneyin tabi hiç beklemeyiniz

Hülyab 22-04-2013 11:14

Merhaba Sevgili Safranlı,

Benim hazırladığım enzim artık karıştırmadığım sürece kabarcık oluşturmuyor, karıştırdığımda ise eskisi kadar çok kabarcık çıkmıyor. İçindeki tüm katı malzemeler aşağı çökmüş durumda suyun rengide kahverengi (az sütlü kahve gibi) acaba hazır olmuşmudur. Bol güneş alan camımda duruyo 13 günde olabilir mi yoksa tamamen çalkalasamda hiç kabarcık çıkmamasını mı beklemeliyim?

Safranlı 22-04-2013 13:15

13 günde olmaz
yaklasık üç haftada olabilir
biraz daha beklemeniz gerekecek
anlattıklarınız bir problem olmadıgını gösteriyor
kabarcıkların fazlalığı birazda içindeki pekmez ve mikrobiyal gübre ile bağlantılıdır

Hülyab 22-04-2013 13:21

Domateslerimi tohumdan yetiştirdim kocaman oldular sabrettimde şu enzimin olmasınııabırla bekleyemedim :s o zaman biraz daha beklemem gerekiyor peki sabredicez artık, teşekkür ederim yanıtınız için.

Hülyab 22-04-2013 13:36

Peki şimdilik son bir sorum daha olabilir mi? Ben enzimimin hazır olduğunu kabarcıkların artık kesinlikle çıkmamasından mı anlayacağım? Birde hazır olduğunda süzüp suyundan 1litre suya 1 kapak kadar mı koymalıyım? Yanlışım varsa düzeltin lütfen bitkilerimin hepsi çok iyi görünüyorlar bir hata yapıpta onlara zarar vermek istemiyorum.
Tekrar teşekkürler
Sevgiler...

Safranlı 22-04-2013 13:51

aynen yazdıklarınız gibi yapabilirsiniz
bir litreye bir kapak
haftada bir topraktan verebilirsiniz
süzmesenizde olur
süzerseniz yakışıklı olur sadece...
ben süzmüyorum

antihistaminik 22-04-2013 17:46

son zamanlarda mutfak evyesinin altindan nahoş kokular geliyor diye bir çay bardagi enzimi 2 caybardagi icme suyu ile karistirip deligine doktum o gece hic kullanadim ki nufuz etsin hemen akip gitmesin diye...
ama hicbir faydasi olmadi.. uygulamada yanlislik mi yaptim acaba ? var mi bunu deneyen?

Safranlı 23-04-2013 07:45

enzimi direk inceltmeden kullanın
birde en az iki kilo dökün
ama asıl em kullanabilseniz daha iyi olur

antihistaminik 23-04-2013 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1143242)
enzimi direk inceltmeden kullanın
birde en az iki kilo dökün
ama asıl em kullanabilseniz daha iyi olur

2 kilo mu!! o kadar ugrastik, acırım ben o kadarini lavaboya dokmeye .. :(
onun yerine tesisatci cagiririm..:)
peki diyelim doktuk sonra bir sure kullanmayacak miyim yoksa onemi yok mu,
siz hic denediniz mi sevgili safranli ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025