agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Safranlı 23-04-2013 17:04

Valla öyle....
Akşam dökersiniz sabaha
organik çözüm olur

fındıkçı74 24-04-2013 20:53

iyi akşamlar bende çeşitli meyve ve sebze kabuklarından belirli ölçülerde pekmez ve melas artı hamur mayası kullanarak enzim yaptım yaklaşık 1.5 ay oldu serada duruyor hergün kapağı gevşedip kapıyorum şu an mükemmel aroma gibi kokusu var halen kabarcık devam ediyor acaba hazırmıdır saygılar selamlar.

Safranlı 25-04-2013 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1144117)
iyi akşamlar bende çeşitli meyve ve sebze kabuklarından belirli ölçülerde pekmez ve melas artı hamur mayası kullanarak enzim yaptım yaklaşık 1.5 ay oldu serada duruyor hergün kapağı gevşedip kapıyorum şu an mükemmel aroma gibi kokusu var halen kabarcık devam ediyor acaba hazırmıdır saygılar selamlar.

mükemmel olmuş
bir 15 gün dah beklerseniz süper olur
bolca kullanın
farkı görelim

fındıkçı74 25-04-2013 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1144280)
mükemmel olmuş
bir 15 gün dah beklerseniz süper olur
bolca kullanın
farkı görelim

Sayın safranlı enzim tamamen hazır olduğunda yine sıcak yerde mi muhafaza edilmeli yoksa serin bir yerde mi kalmalı inşallah bitkilerime çok faydalı olur gelişmeleri burada paylaşırım saygılar selamlar.

Safranlı 26-04-2013 11:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1144330)
Sayın safranlı enzim tamamen hazır olduğunda yine sıcak yerde mi muhafaza edilmeli yoksa serin bir yerde mi kalmalı inşallah bitkilerime çok faydalı olur gelişmeleri burada paylaşırım saygılar selamlar.

olgunlaştığı anda
serin bir yerde muhafaza etmeliyiz
oda sıcaklıgı uygun
ben kapalı bir dolaba koyuyorum

antihistaminik 30-04-2013 22:26

1 Eklenti(ler)
ilk yaptigim enzim hoş olmayan kokular sebiyle çöp oldu. sonra yaptiklarim gayet basarili oldugundan 3 gun once ilk deneme yapildi. esit sartlardaki baklalarin birinde sulandirarak yapraktan uygulama yaptim 3 gun once. bugunku durum soyle:
enzim uygulanan yapraklar (3 gunde) genisledi.. bana mi oyle geliyor diyerek bugun baska bir baklada denedim.. bakalim onda da olacak mi.
bu yaprak genislemesi ya da yayilmasi iyiye alamet mi, enzimden dolayi mi bilmiyorum, deneylerim devam edecek..

Safranlı 01-05-2013 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1147319)
ilk yaptigim enzim hoş olmayan kokular sebiyle çöp oldu. sonra yaptiklarim gayet basarili oldugundan 3 gun once ilk deneme yapildi. esit sartlardaki baklalarin birinde sulandirarak yapraktan uygulama yaptim 3 gun once. bugunku durum soyle:
enzim uygulanan yapraklar (3 gunde) genisledi.. bana mi oyle geliyor diyerek bugun baska bir baklada denedim.. bakalim onda da olacak mi.
bu yaprak genislemesi ya da yayilmasi iyiye alamet mi, enzimden dolayi mi bilmiyorum, deneylerim devam edecek..

süpersiniz yaaa...
birde isminize hastayım....
an-ti-his-ta-mi-nik...
devamını bekliyoruz
yanlız enzimi topraktan vermeniz bence daha iyi olur

aviator34 01-05-2013 13:19

Aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
Bu tarz örneklemeler kesinlikle çok faydalı olur,bende sulama vakti geldiği zaman örneklemeler yapacağım. Sayın antihistaminik tebrikler devamını bekliyoruz...

Safranlı 01-05-2013 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147556)
aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.
Bu tarz örneklemeler kesinlikle çok faydalı olur,bende sulama vakti geldiği zaman örneklemeler yapacağım. Sayın antihistaminik tebrikler devamını bekliyoruz...

sulama mevsimini neden bekliyorsunuz
bence hemen veriniz
serin havalarda daha verimli olur
aslında çok denemeden sonra
bitki için en önemli ayların son bahar ve kış olduğuna kanaant getirdim
uzun kış günlerinde bolca besleme yapabilirseniz
artık bitkiyi kimse tutamaz
mart başında verdiğim besinlerle saksıdaki çiçeklerim
kudurmuş durumdalar birde
koca mahalleyi mandalina çiçegi kokusu sardı
o kadar çiçek varki
anlatamam

antihistaminik 01-05-2013 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1147492)
süpersiniz yaaa...
birde isminize hastayım....
an-ti-his-ta-mi-nik...
devamını bekliyoruz
yanlız enzimi topraktan vermeniz bence daha iyi olur

sn safranli super olan sizsiniz sizler sayesinde bulastik bu enzim islerine..

neden topraktan vermeyi tercih etmeliyim?
topraktan verilmisi-verilmemisi testini domateste yapmayi dusunuyorum..

antihistaminik 01-05-2013 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147556)
Aslında enzimle ilgili herkez yapımını paylaşıyor.

sn aviator bence de bu karsilastirmalar yapilmali ki kimi sorular netlessin, daha cok insan atıkları dogaya geri kazandirsin.
karsilastirma-örneklemeyi yaparken esit sartlar dikkate alinmali; aklima gelenler:

-esit toprak şartlari
-esit toprak hacmi (saksilar icin)
-esit sulama
-esit gubreleme
-esit ışık
-esit ruzgar

bunlar aklima gelenler...

aviator34 01-05-2013 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1147607)
sulama mevsimini neden bekliyorsunuz
bence hemen veriniz
serin havalarda daha verimli olur
aslında çok denemeden sonra
bitki için en önemli ayların son bahar ve kış olduğuna kanaant getirdim
uzun kış günlerinde bolca besleme yapabilirseniz
artık bitkiyi kimse tutamaz
mart başında verdiğim besinlerle saksıdaki çiçeklerim
kudurmuş durumdalar birde
koca mahalleyi mandalina çiçegi kokusu sardı
o kadar çiçek varki
anlatamam

Sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
Yağmur aldı bahçe,Geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

Safranlı 02-05-2013 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1147782)
sayın safranlı malum sonbahar, kış bitti.oldukça da
yağmur aldı bahçe,geçen ay ceviz fidanlarıma su ile inceltilerek humik asit ve em-a uyguladım geçen haftada em-a nın 2. Uygulaması yapıldı 3 ve 4. Uygulamalar 20 günde bir devam edecek...
Aslında em-a ile enzimi birlikte verirsek ? Bu hiç aklıma gelmemişti ! Ne olur ?

sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

Safranlı 02-05-2013 08:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1147623)
sn safranli super olan sizsiniz sizler sayesinde bulastik bu enzim islerine..

Neden topraktan vermeyi tercih etmeliyim?
Topraktan verilmisi-verilmemisi testini domateste yapmayi dusunuyorum..

dostlarım
biliyorsunuz devamlı paraları akıtıyoruz
en son latfarm grubundan npk lı organik sıvı gübre aldım
mevye sebzede çok aşırı tat farkının olduğunu iddia adiyorlar
bu aradaşalar da sistemi yapraktan uygulama esasına oturtmuşlar
ancak ben kalben her zaman topraktan vermeye inanıyorum
bu tartışma yumurta tavuk hikayesi gibi hiç bitmez
benim temel anlayışım topraktan vermek
ardada yapraktan destek olmak üzerine....
Dedim ya tartışma uzar gider....

aviator34 02-05-2013 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1147932)
sakın yapmayın
em baskındır
bizim enzimler narindir
onu halt eder
ayrı ayrı verilmeli mutlaka

o zaman dediğim gibi sulama mevsiminde sıvı gübre (enzim) uygularsam daha iyi olur düşüncesindeyim,şimdiden çok su verdim bile...

Safranlı 02-05-2013 09:52

Yagmurun yağacagını kestirtiğinizde sadece seyreltilmiş enzimi verebilirsiniz

belkis35 07-05-2013 11:39

Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

evzel 09-05-2013 08:35

Enzim kullanan arkadaşlar bir sorum olacak sizlere. Çiçeklerimi enzimle suladığım zaman toprak yumuşacık oluyor suyla suladığım zaman daha sert oluyor ama öyle çok sert bir hal almıyor. Bu sizin bitkilerin toprağında da oluyor mu yoksa benim toprakta eksik bir şeyler mi var. Çiçeklerim enzimi sık sık kullandığım dönemlerde bayağı coştu.

sezik 09-05-2013 23:31

Ben il enzimimi tarlada ağaçlara direk pompayla sıkarak uyguladım (yaklaşık 1/300) bir yabani erik ağacına ise hiç sulandırmadan verdim, kururmu diye, Erik ağacı coştu, zeytinler 1 yaşında çiçek açtı, belki bu yıl verim verecek. Elimde yaklaşık 35lt enzim hazır duruyor. Sulama sistemi kuruyorum şimdi, o sisteme bu enzimi karıştırıp bütün ağaçlara vereceğim. Karanlık ve serin yerde saklıyorum enzimi, bidonlar davul gibi şişmiş durumda :) Herkese tavsiye ediyorum enzim yapmayı.

MeyveliTepe 09-05-2013 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi belkis35 (Mesaj 1150544)
Bende 2012 ağustos ayında enzim denemesi yaptım. Başarılı olduğunu düşünüyorum. Ancak uygulama yapamadım yayla evinde karanlık ve serin ortamda duruyor. İçindeki bitkisel artıklar bile süzülmedi. Benim sorum şu : Bu enzimi kullanabilirmiyim zaman aşımı olmuşmudur?
Teşekkürler şimdiden

Kokusu çürük ve kötü bir koku değil ise kullanabilirsiniz.

torkulu 11-05-2013 11:43

dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

fındıkçı74 11-05-2013 18:27

enzim müthiş birşey çeşitli sebze ve meyve fidanlarında uyguladım domates biber ve salatalıklar adeta uçtular

antihistaminik 12-05-2013 02:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1153149)
dün akşam bu konuyu okuduktan sonra gece gec saatte bende bir enzim denemesi yaptım, 500 ml şişe içine 2 yemek kaşığı pekmez , 100gr kadar ince doğradığım kabukları soyulmuş meyve parçaları , biraz bal , ve bir yemek kaşığı kadar yoğurt suyu ekledim, üstünü dinlenmiş su ile tamamladım. şişenin üstüne balon geçirdim.
yanlış yaptığım birşey var mı?
teşekkürler..

100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

zebra 12-05-2013 21:56

Hayirli aksamlar arkadaslar,

Aklima bu aksam geldi bu soru. Acaba enzim dedigimiz, organik sivi gubreyle ayni sey midir? Yoksa sivi gubreden baska faydalari var midir?

torkulu 13-05-2013 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1153557)
100 grama 30 gr kadar pekmez gerekir. 2-3 kasik daha ister muhtemelen.
Bir de bal koymasaydiniz keske. Antibakteriyel oldugundan konmamasi gerektigi soyleniyor. 500 ml yani yarim litre fazla mutevazi bir baslangic olmus bence :)
5 lt lik petlerde denemenizi tavsiye ederim bari beklediginize denediginize degsin :)

sizin hatrınızı kırmıyım dedim 2,5 litre cola şişesine bir tane yaptım. :) bal ı kullanılmadığını bilmiyordum. bu sefer bal koymadım. patates , marul , biber , salatalık... elime ne geçtiyse blender dan geçirdim , dinlenmiş su koydum , yoğurt suyu ve pekmez ilave ettim. bakalım artık ne olacak...

antihistaminik 13-05-2013 17:41

hayirli olsun..
1(pekmez)-3(organik atık)-10(klorsuz su) oranina dikkat etmekte yarar var.
bir de nargile sistemi yapmadiysaniz başlarda her gun, sonra gerektikce kapagi sadece hafif gevseterek gazini atmasini saglayin da patlamasin mazallah :)

torkulu 16-05-2013 14:56

karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş. yanlız bütün sebze ve meyveleri blender dan geçirdiğimdenmidir bilmiyorum şişenin alttan yarısına kadar bir bölgede organik maddeler birikmiş durumda üstte de 2 cm kadar bir alanda da var. orta taraf koyu renkli.
balonu biraz sıktım , iğne deliklerinden rahatsız edici değil ama ekşimiş yoğurdu andıran bir koku geliyor. sanırım doğru yoldayım. yanlız organik maddeler neden bu kadar çabuk çöktü? yoğunlukla alakalı bir problemmi acaba?

Ozlem A 16-05-2013 21:31

2 gün önce ben de bir enzim başlattım. Limon kabuğu doğal şeker az pekmez su ve kuru maya ile yaptım. İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı. Miktarı şişenin yarısına kadar yaptım yani şişe içerisinde hava var. Kapağı açmadan gevşeyecek gazı çıkarıyorum ama içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

antihistaminik 17-05-2013 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1155911)
karışım şişesinde bir kaç gündür fazla hareket yoktu , sıcak ve güneş alan bir yere koydum balon baya bi şişmiş....

balonun şişmesi isinan havanin genlesmesinden olmasin :))
güneş konusunda forumda degisik fikirler var, ama benim bildigim ve dusundugum, enzimi gölge yerde olgunlastirmanin daha dogru olacagi yonunde..
hatta ben daha ileri gidip enzimleri perdeleri kapali bir odada 22-25 derecede olgunlastirdim...
sicaklik konusunda How to Make Garbage Enzyme sitesi oda sicakligi der.. ama burada 30-35 derecelerin iyi olacagini soyleyenler var...

antihistaminik 17-05-2013 00:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1156077)
..İlk gün müthiş gaz çıktı ama ikinci gün pek azaldı gaz çıkışı.

normaldir...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1156077)
... içerdeki mevcut hava enzim oluşmasını engeller mi?

tabi ki hayir.. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025