![]() |
Hamsiciler ah hamsiciler
hamsiyi enzime katmayınız direk topraga gömün olsun bitsin |
Alıntı:
merhaba Meyvelitepe, bana özelden mikroskopun markasını fiyatını ve nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz ? ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi? bir sorum daha olacak. bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum. küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ? daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım. sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ? küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ? |
Ocak ayında balkona koyduğum enzimlerin -sıcaklık değişimi nedeniyle sanırım- küçük şişedeki suları çekilip büyük bidona dolmuştu. Ve tabi ben bunu farkedene kadar içeri hava girip çok kötü kokup bozulmuştu. Bende onları dışarı da toprağa gömmüştüm. Gömerken dahi kokuya zor dayanmıştım.
Bugün kontrol edip biraz karıştırayım dedim fakat ne mümkün! Parmak gibi olmuş bir sürü solucan kardeş ziyafet çekiyor! Onlara zarar vermeden karıştırmak mümkün değildi, bende üstünü tekrar toprakla kapadım. Farkettiğim diğer değişiklik kokusuydu. Mis gibi turşu kokuyordu. |
Alıntı:
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)
Eklenti 473306 Eklenti 473307 |
Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce çeşitli meyve kabuklarından yapmış olduğum enzimlerim serada olmasına rağmen çalkalayınca fokur fokur kaynıyor şişeler patlayacakmış gibi oluyor arada kapağı gevşedip tekrar sıkıyorum acaba enzimin olduğunu tam olarak nasıl anlarım.
|
Sayın limon_sever;
Bir önceki sayfada sanırım olduktan sonra tekrar pekmez dökmeye gerek yok denmişti. Şu mesaj belki işinize yarar: Alıntı:
|
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu enzimi şimdi kullanmayıp 1 ay sonra kullanacaksanız pekmez ilave edebilirsiniz. Bu durumda su da ilave etmenizde fayda var. Şimdi kullanacaksanız hiç bir ilave etmeyin. Beyaz mikrorganizmaları üretmeye çalışmanızın bir faydası olacağını sanmam. |
merhaba arkadaşlar,
ısırgan otu ve söğüt dal ve yaprağından birlikte enzim hazırlamak istiyorum dut pekmezi de kullanacağım. Bunu nasıl yapabilirim işin uzmanları bana izah edebilir mi. kavanozum 10 litrelik. |
sayın meyvelitepe yaptığım enzimi süzdüm 5 litrelik pet şişeye doldurdum bir aydır kullanıyorum karanlık serin bir yerde saklıyorum üzerinde beyaz bir tabaka oluşmaya başladı bu bozulduğunumu gösteriyor yoksa önemli birşey değilmi kullanmaya devam edebilirmiyim
|
Beyaz tabaka mayalardır ve zararlı değildir. Kokusu da turşu kokusuna benziyorsa sorun yoktur.
|
Alıntı:
|
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.
Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil. Son yaptığım enzimde, şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım. Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Tıpa için bir şey söylemem mümkün değil. Daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktır. |
yabancı sitelerde enzimin tarımda kullanımı hakkında bilgi.. hatta tarımda çorak arazide kumlu arazide tarım yapma imkanı verir yazıyor..
Kullanım Su ile seyreltilir Gübre için enzim 1:100 veya 1:500 veya 1:1000 Insektisit için enzim 1:1000 Pestisit için enzim 1:100 Koku giderici / hava spreyi için 1:200 Bitki daha fazla çiçek ve meyve almak için hormonlar gibi 1:500 |
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım. Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil. Umarım bitkilerime faydası olur. Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım. |
Sayın Jezebel,
Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım. |
Alıntı:
Saf portakal suyundan ürettim. Yine de bana hiç ekşi gelmedi ;) |
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim. Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim. 1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir? 2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım 3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır? |
Alıntı:
Sorularınıza cevap vermeye çalışayım. 1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir. 2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz. 3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz. |
Alıntı:
Ayrıca sirke yapımı tarifinizi paylaşma imkanınınız varsa çok sevinirim :) |
[QUOTE=Ozlem A;1269648]Merhaba,
Sorularınıza cevap vermeye çalışayım. 1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir. 2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz. 3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.[/QUOSa Sayın Özlem A, Cevabınız için teşekkür ederim. |
Arkadaşlar merhaba,
Bende burada tarif edildiği üzere enzim hazırlamıştım. 5 lt'lik su şişesinin kapak kısmını ise toplu iğne ile deldiğim balonla kapamıştım. Herşey gayet iyi gidiyordu. 13. gün akşamı balonun yırtıldığını farkettim (12. gün baktığımda sorun yoktu). Hemen yeni balon taktım ancak balon biraz şişti ve bugün 16. gün balon tamamen söndü. Bu enzim çöp mü oldu yoksa kullanılabilir mi? Cevaplar için teşekkürler. |
Sn. cekemen,
Enziminizdeki gaz çıkışı azaldığından ya da tamamen bittiğinden artık balon sönmüş olabilir. Eğer görüntüsünde küflenme ya da kötü koku verme yoksa bozulmamıştır. Yine de kapaktaki deliklerden içeriye hava girmemesine dikkat edin, deliksiz bir kapak yerleştirip gevşeterek iyice azalmış gaz çıkışını kontrol edebilirsiniz. |
Sn Özlem A.,
Bugün baktım kullandığım malzemelerin %90'ı dibe çökmüş. Şişenin dibinde grimsi tortu oluşmuş. Su da homojen kahverengi. En üstte grup grup beyaz kütleler var ama küf mü bilemedim. Koklamaya korktum doğrusu bozulduysa diye. Kokusunda da sorun yoksa kullanmamda bir sakınca yok sanırım. Teşekkürler. |
Merhabalar 18 kasımda yaptığım enzimi bugün süzdüm kokusu rahatsız edici değil hatta hoş bile diyebilirim yalnız ilk defa yaptığım için direkt kullanıp kullanmama konusunda biraz korktum açıkcası çiçeklerimin saksılarında bulunan gübrelerden sineklenme başladı kücük kücükler ama diğer saksılara da bulaşıp rahatsız edici bir hal aldı acaba enzimi sulandırıp çiçekleri sulasam sineklerden kurtulabilir miyim bir de ne kadar sulandırmalıyım bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirlerse cok memnun olacağım
Not: menekşelere de enzim verebilir miyim yakmasından korkuyorum :( |
1 Eklenti(ler)
Bugün bende ilk enzimi mi yaptım. İçerisine ceviz yaprakları ve kabukları, muz, patates, kivi, domates, biber, erik, patlıcan, marul, kuru kayısı, salatalık, kahverengi şeker, melas ve pekmezle karıştırıp hazırladım.
Eklenti 496315 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025