agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Safranlı 21-02-2014 09:39

Hamsiciler ah hamsiciler
hamsiyi enzime katmayınız
direk topraga gömün olsun bitsin

inkero 21-02-2014 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1249892)
Bu mesajınızı görmemişim.

Enzim denemelerinde alkolleşme emaresi görmedim ama muhtemelen süreçte alkol üretimi de oluyordur fakat nihai enzimde alkol belirtisi farketmedim. Alkolmetre ile takip ederseniz daha iyi izleyebilirsiniz.

Mikroskopu laboratuar cihazları satan bir yerden almıştım. Böyle bir çok yer olduğu için isim vermeyeyim. Marka da aynı şekilde, benzer speklerde bir çok marka var.

Resimdeki büyütme 16X x 40X, yani 640X. 1600X'e çıkmak için 100X merceği immersiyon yağı ile kullanmak gerekiyor.

Bakteriler ve mayalar çok tipik. Daha doğrusu mayalar çok tipik. Tombul, hareketsiz veya az haraketli koloniler halinde birikiyorlar. Bakteriler çok çeşitli olabiliyor. Laktik asit bakterisi grubunda olanlar çubuk şekilli, nisbeten küçük ve çok hareketliler, vızır vızır geziyorlar :)

merhaba Meyvelitepe,

bana özelden mikroskopun markasını fiyatını ve nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz ?

ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?

bir sorum daha olacak.
bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?

yağmur 27-02-2014 22:46

Ocak ayında balkona koyduğum enzimlerin -sıcaklık değişimi nedeniyle sanırım- küçük şişedeki suları çekilip büyük bidona dolmuştu. Ve tabi ben bunu farkedene kadar içeri hava girip çok kötü kokup bozulmuştu. Bende onları dışarı da toprağa gömmüştüm. Gömerken dahi kokuya zor dayanmıştım.
Bugün kontrol edip biraz karıştırayım dedim fakat ne mümkün! Parmak gibi olmuş bir sürü solucan kardeş ziyafet çekiyor! Onlara zarar vermeden karıştırmak mümkün değildi, bende üstünü tekrar toprakla kapadım. Farkettiğim diğer değişiklik kokusuydu. Mis gibi turşu kokuyordu.

MeyveliTepe 27-02-2014 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inkero (Mesaj 1252028)

ayrıca şarap yaparken de öncelikle mayalar ortama hakim oluyor. şekeri alkole dönüştürüyorlar.sonrasında şarabın içinde de laktik asit bakterileri mi hakim oluyor ? bu şarabın bozulması demek değil mi?

Şarap sürecinde hakimiyet bakterilere geçtiğinde, evet şarabın bozulması anlamına gelir. Ancak %10 mertebesine çıkmış alkol düzeyinde ortam daha çok asetik asit bakterileri için cezbedici olur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inkero (Mesaj 1252028)
bira yapımında kullandığım arpaları ve enzim yaptıktan sonra çıkan artıkları 5 lt lik pet şişenin içinde toprakla karıştırdım. en üste de 3 cm kalınlığında toprak örttüm. fakat sizin dediğniz gibi günde doğaya karışmadı. beyaz ve yeşil küfler oluştu toprağın alt kısmında duruyor. pet şişede şeffaf olduğu için sürekli gözlemliyorum.
küf miktarı sürekli artıyor. bu küfler bir süre sonra bu artıkları toprağa dönüştürürler mi ?

daha önce yaptığım enzimleri süzdükten sonra posalarını bahçe toprağına gömmüştüm. 1 hafta sonra kazdığımda dediğiniz gibi hiçbirşey bulamadım.
sizce pet şişedeki sıkıntı nedir ?

küflerde organik atıkların çözünüp doğaya karışmasına katkıda bulunmuyor mu ?

Şişedeki kalıntıyı toprağa döküp üzerini toprak ile örtmediniz de, şişeye toprak koyup üç santim kadar üzerini kapattınız, öyle mi? Öyle ise muhtemelen kafi gelmemiştir. Bir sonraki denemenizde şişede bırakmayıp doğrudan toprağa gömmeyi deneyip karşılaştırma fırsatı olsun.

limon_sever 02-03-2014 12:00

2 Eklenti(ler)
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)

Eklenti 473306

Eklenti 473307

fındıkçı74 03-03-2014 18:31

Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce çeşitli meyve kabuklarından yapmış olduğum enzimlerim serada olmasına rağmen çalkalayınca fokur fokur kaynıyor şişeler patlayacakmış gibi oluyor arada kapağı gevşedip tekrar sıkıyorum acaba enzimin olduğunu tam olarak nasıl anlarım.

yağmur 03-03-2014 21:11

Sayın limon_sever;

Bir önceki sayfada sanırım olduktan sonra tekrar pekmez dökmeye gerek yok denmişti. Şu mesaj belki işinize yarar:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inkero (Mesaj 1245499)
merhaba,

benzer bir soruyu bende daha önce meyvelitepe'ye sormuştum. bu konularda kendisi daha bilgilidir. şöyle bir cevap almıştım.bana son derece mantıklı geldi.

sonuçta fermantasyon bittiyse bakteriler meyvelerin ve diğer organik atıkların içindeki gerekli materyalleri tüketip yararlı atıkları oluşturmuş demektir.
bunda sonra katacağınız şekerin fermantasyonu uzatmaktan başka pek fazla gübreye katkısı olmayacaktır.

ocak 03-03-2014 21:25

sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı

MeyveliTepe 03-03-2014 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ocak (Mesaj 1255888)
sayın meyveli tepe enzime bırakacağım pekmez birkaç yıllıktı sanırım kurtlanmış donmuş pekmezin üzerinde toplu iyne başı gibi siyah küçük boncuklar var bu pekmezi enzimde kullanabilirmiyim yoksa atayımmı

Bence kullanmayın, içinde bakterileri besleyecek nitelikte besin kalmamış olması kuvvetle muhtemel, ayrıca başka patojenler üremiş olabilir.

MeyveliTepe 03-03-2014 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1255383)
Enzimi bir ay kadar önce süzmüştüm ve yaklaşık 2-2.5 litrelik bir sıvı elde etmiştim. Bugün kapağını havalandırmak için açtığımda bu manzara ile karşılaştım. Sanırım yararlı beyaz mikroorganizmalar çoğalmış. İçine biraz pekmez dökmemin sakıncası var mıdır? (Bu beyaz mikroorganizmaları toplayıp sebze adalarına aşılama yapabilir miyim? Faydası veya zararı olur mu? Veya başka bir kaba alıp çoğaltma yapılabilir mi?)

Bence hazırladığınız enzim halihazırda kullanma olgunluğunda. Pekmez ilave ederseniz yeni bir beslenme ve üreme periyodu başlar ve tamamlanıncaya kadar kullanmamanız gerekir.

Bu enzimi şimdi kullanmayıp 1 ay sonra kullanacaksanız pekmez ilave edebilirsiniz. Bu durumda su da ilave etmenizde fayda var. Şimdi kullanacaksanız hiç bir ilave etmeyin.

Beyaz mikrorganizmaları üretmeye çalışmanızın bir faydası olacağını sanmam.

dadaşım 12-03-2014 21:18

merhaba arkadaşlar,
ısırgan otu ve söğüt dal ve yaprağından birlikte enzim hazırlamak istiyorum dut pekmezi de kullanacağım. Bunu nasıl yapabilirim işin uzmanları bana izah edebilir mi. kavanozum 10 litrelik.

ocak 12-03-2014 21:30

sayın meyvelitepe yaptığım enzimi süzdüm 5 litrelik pet şişeye doldurdum bir aydır kullanıyorum karanlık serin bir yerde saklıyorum üzerinde beyaz bir tabaka oluşmaya başladı bu bozulduğunumu gösteriyor yoksa önemli birşey değilmi kullanmaya devam edebilirmiyim

MeyveliTepe 12-03-2014 21:40

Beyaz tabaka mayalardır ve zararlı değildir. Kokusu da turşu kokusuna benziyorsa sorun yoktur.

zebra 13-03-2014 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 551368)

Kullanımı:

Evsel organik atıkları parçalayarak (Ben blender' den geçirmiştim.) kova içine aralarında hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin ve fermentasyonu başlatmak için ister elinizde ticari EM1 varsa onunla, isterseniz benim yaptığım gibi evde bulunan kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, varsa peynir altı suyu gibi maddeler ilave ederek yoğurt kovasının kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kovaya tekrar atık ilavesinde yine bir miktar aktifleyici ilave etmeyi ve kapağı sızdırmaz şekilde kapatmayı unutmayınız.

Gecen seneden beri enzim yapma niyetindeyim. Konuyu bastan ve sondan okudum ama 1800 mesaji tek tek okumama imkan yok. Acaba yukarida ki karisim uygun mudur yoksa baska tavsiyeleriniz var mi acaba? Evsel atik olarak sadece meyvesebze atiklari mi? Seker, bal, maya gibi konular geciyor mesajlarda, oran nedir acaba? Yapacagim karisim 1,5-2l pet siselerde olacak. Cevaplariniz ve anlayisiniz icin simdiden tesekkurler.

Sevgi Durul 13-03-2014 08:54

Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım enzimde, şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

zebra 13-03-2014 13:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1258897)
Sayın zebra, öncelikle 1,5-2 litre lik kap küçük gelir. Ben en az 5 litrelik kap kullanıyorum. Öyle çok atık toplanıyor ki, bir müddet sonra bunları çöpe atmaya kıyamıyorsunuz.

Saydıklarınızın dışında muhakkak pekmez ekliyorum ben. Eklediğim malzemelerde ölçü kullanmıyorum. Göz kararı. Gayette güzel enzimlerim oluyor, hiç birinde bozulma söz konusu değil.

Son yaptığım pekmez de şalgam yaprakları ve haşladığım şalgamın suyunu da kullandım.

Ayrıca ceviz kabuğu ve yumurta kabuğu da var. Aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.

Sevgi Durul 13-03-2014 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zebra (Mesaj 1258960)
Hizli cevabiniz icin tesekkur ederim sayin SDurul. Acaba bu artiklarin icine su katiyor muyuz? Yoksa, kendileri zaten sulaniyor mu? Bir de bu tipa isimi gorur mu acaba? Sagolun.

Tabii ki su da eklenecek.

Tıpa için bir şey söylemem mümkün değil. Daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktır.

kralmahmut 16-03-2014 04:40

yabancı sitelerde enzimin tarımda kullanımı hakkında bilgi.. hatta tarımda çorak arazide kumlu arazide tarım yapma imkanı verir yazıyor..

Kullanım

Su ile seyreltilir

Gübre için enzim 1:100 veya 1:500 veya 1:1000
Insektisit için enzim 1:1000
Pestisit için enzim 1:100
Koku giderici / hava spreyi için 1:200
Bitki daha fazla çiçek ve meyve almak için hormonlar gibi 1:500

Jezebel 16-03-2014 07:48

6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.

yağmur 16-03-2014 14:23

Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.

Jezebel 19-03-2014 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1259837)
Sayın Jezebel,

Portakal enzimi fazla asidik olduğu için temizlikte kullanılıyor diye biliyorum. Bitkilerinize zarar vermesin sonra. Daha iyi bilen biri yazar umarım.

Asitli toprak tercih eden bitkiler var, onlarda kullanabilirim.
Saf portakal suyundan ürettim. Yine de bana hiç ekşi gelmedi ;)

parapet 11-04-2014 13:55

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?

Ozlem A 11-04-2014 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi parapet (Mesaj 1269597)
Merhaba,
Bu forumdan öğrendiğim çöpten enzim elde etme yöntemini bende denemek istedim ve gerekli malzemeleri hazırladım. yaklaşık iki hafta sonra 10 ml kadar enzim elde ettim.
Merak ettiğim bir kaç konu hakkında sorularım var cevaplayan olursa çok sevinirim.
1. Elde ettiğim sıvının kokusu turşu suyu gibi hoş kokulu bu iyiye işaret midir?
2. Elde ettiğim bu sıvının 1 saksı için kaşta kaç oranında seyreltilip verilmesi lazım
3. Bu sıvıyı buz dolabında sulandırmadan saklayabilir miyim kaç gün dayanır?

Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Ozlem A 11-04-2014 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1259787)
6 litre portakal enzimim oldu, rengi çok güzel.
Aynı dönemde portakal suyundan 2 litre de organik portakal sirkesi yaptım.
Fermantasyon işlemi olduğu için acaba farklı mı tatları diye parmak ucuyla denedim. Enzim hiç ekşi değil. Sirke de kokusuyla tadıyla sirke biraz turunçgil kokusu da yok değil.
Umarım bitkilerime faydası olur.
Sirkenin bir kısmını akşam hazırladığım pancar turşusunda kullandım.

Sayın Jezebel, kokusu çok hoş olduğundan ben genellikle turunçgillerle enzim yapıyorum. Hem temizlik hem de bitkilere kullanıyorum, bir problem yaşamadım.

Ayrıca sirke yapımı tarifinizi paylaşma imkanınınız varsa çok sevinirim :)

parapet 11-04-2014 16:17

[QUOTE=Ozlem A;1269648]Merhaba,

Sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

1. Evet, keskin turşu kokusu olabildiği gibi kullandığınız içeriğe göre daha hoş kokular da olabilir.
2. 1 ölçü enzime 20 ölçü su oranında karıştırabilirsiniz. Forumda daha fazla seyreltenler de var. Sulama suyu şeklinde olduğu gibi yapraktan püskürtme ile de verebilirsiniz.
3. Kullanacağınız enzimi oda sıcaklığında 20-30 gün saklayabiliyorsunuz, sıcak ve direkt güneş ışığı süreyi azaltacaktır. Buzdolabında sakladığınız enzimi kullanmadan önce aktif hale getirmek için bir miktar pekmez ekleyip oda sıcaklığında birkaç gün beklemeniz gerekiyor, ben uygulamadım ancak forumda arama yaptığınızda bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.[/QUOSa
Sayın Özlem A,
Cevabınız için teşekkür ederim.

cekemen 15-04-2014 09:32

Arkadaşlar merhaba,

Bende burada tarif edildiği üzere enzim hazırlamıştım. 5 lt'lik su şişesinin kapak kısmını ise toplu iğne ile deldiğim balonla kapamıştım. Herşey gayet iyi gidiyordu. 13. gün akşamı balonun yırtıldığını farkettim (12. gün baktığımda sorun yoktu). Hemen yeni balon taktım ancak balon biraz şişti ve bugün 16. gün balon tamamen söndü. Bu enzim çöp mü oldu yoksa kullanılabilir mi?

Cevaplar için teşekkürler.

Ozlem A 16-04-2014 08:20

Sn. cekemen,

Enziminizdeki gaz çıkışı azaldığından ya da tamamen bittiğinden artık balon sönmüş olabilir. Eğer görüntüsünde küflenme ya da kötü koku verme yoksa bozulmamıştır. Yine de kapaktaki deliklerden içeriye hava girmemesine dikkat edin, deliksiz bir kapak yerleştirip gevşeterek iyice azalmış gaz çıkışını kontrol edebilirsiniz.

cekemen 16-04-2014 09:50

Sn Özlem A.,

Bugün baktım kullandığım malzemelerin %90'ı dibe çökmüş. Şişenin dibinde grimsi tortu oluşmuş. Su da homojen kahverengi. En üstte grup grup beyaz kütleler var ama küf mü bilemedim. Koklamaya korktum doğrusu bozulduysa diye.

Kokusunda da sorun yoksa kullanmamda bir sakınca yok sanırım.

Teşekkürler.

beyaz-papatya 24-04-2014 21:08

Merhabalar 18 kasımda yaptığım enzimi bugün süzdüm kokusu rahatsız edici değil hatta hoş bile diyebilirim yalnız ilk defa yaptığım için direkt kullanıp kullanmama konusunda biraz korktum açıkcası çiçeklerimin saksılarında bulunan gübrelerden sineklenme başladı kücük kücükler ama diğer saksılara da bulaşıp rahatsız edici bir hal aldı acaba enzimi sulandırıp çiçekleri sulasam sineklerden kurtulabilir miyim bir de ne kadar sulandırmalıyım bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirlerse cok memnun olacağım

Not: menekşelere de enzim verebilir miyim yakmasından korkuyorum :(

gökhan07 25-05-2014 22:10

1 Eklenti(ler)
Bugün bende ilk enzimi mi yaptım. İçerisine ceviz yaprakları ve kabukları, muz, patates, kivi, domates, biber, erik, patlıcan, marul, kuru kayısı, salatalık, kahverengi şeker, melas ve pekmezle karıştırıp hazırladım.

Eklenti 496315

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025