agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Ozlem A 25-12-2013 22:08

Ben bugün hazır olan enzimlerinden birini açtım ve kullanmaya başladım. 1/20 oranında bir hafta dinlenmiş musluk suyuna karıştırdım ve hemen evdeki bitkilerimi suladım. Bir kısmını püskürtme başlık şişeden yapraklara uyguladım. Posasını mutfak lavabosuna koyup beklettim pırıl pırıl oldu, boruları da temizledi sanırım. Yeni enzim yapmak için de evde yer açıldı :) sıradaki 5 şişeye ek olarak :)

inkero 26-12-2013 09:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1232712)
Ben bugün hazır olan enzimlerinden birini açtım ve kullanmaya başladım. 1/20 oranında bir hafta dinlenmiş musluk suyuna karıştırdım ve hemen evdeki bitkilerimi suladım. Bir kısmını püskürtme başlık şişeden yapraklara uyguladım. Posasını mutfak lavabosuna koyup beklettim pırıl pırıl oldu, boruları da temizledi sanırım. Yeni enzim yapmak için de evde yer açıldı :) sıradaki 5 şişeye ek olarak :)

Özlem Hn merhaba,

1/20 oranı çok düşük bir oran.
1/500 gibi oranlar söylüyor.
pH-metre ile enzimin pH'ını ölçme imkanınız oldu mu?

toprağın pH'ı kaç olması gerekir.
elimde evde yaptığım elma ve nar sirkelerinden kalan posalar var.
pH'ını ölçtüğümde 2,6 - 2,8 arası çıkıyor. bunu doğrudan toprağa gömersem zarar verir diye düşünüyorum. sulandırarak toprağa gömersek pH'ını kaça çıkartmak gerekir?
bitkilerin en iyi gelişebildiği pH aralığı nedir ?

Ozlem A 26-12-2013 13:52

Sn. İnkero,

Başlık içerisinde baktığımızda her iki oranın da sulandırmada kullanıldığını görüyoruz. Ben geçen yıl yaptığım enzimleri de aynı oranda uyguladım saksılarıma ve gözle görünür şekilde yararını gözlemledim. Toprak ve enzim pH dengelenmesi konusunda maalesef yardımcı olamıyorum çünkü konunun uzmanı değil burada edindiğim bilgilerin pratik olarak uygulayıcısıyım. Ama eminim merak ettiğiniz konularda yardımcı olabilecek bilgi düzeyinde katılımcılar vardır konuyu ziyaret eden.

Posaları ise ben direkt saksılarımdan çıkan kullanılmış toprağa karıştırıp apartmanın arka bahçesine yayıyorum - fakirleşmiş toprağı güçlendirmek üzere. ph ölçümü yapmamakla birlikte ayrıca bahçe toprağına karıştırarak yoğunluğunu azalttığımdan fayda sağlamayı umuyorum.

İdeal ph aralığının bitkinin türüne göre değişen bir değeri olup genel geçer bir aralık olduğunu sanmam, tarım uzmanları bu konuda detaylı bilgi verebileceklerdir görüşündeyim.

Ozlem A 03-01-2014 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1230199)
Kokusu nasıl acaba?

Sayın yağmur, kokusu muhteşem. Bugüne kadar yaptığım en güzel kokulu enzim oldu. Hafif ve taze, mandalina, limon ve zencefil kabuğu karışımı, maya kullanmayıp eski enzimden bol miktarda koymuştum.

Sırada elma ve ayva kabuğunu, misket limonu ve mandalina kabukları ile karıştırıp yaptığım enzim var, merakla bekliyorum :)

Safranlı 03-01-2014 16:30

sevgili dostlarım
işlerimin farklılığı nedeniyle bu aralar fazlaca yazamıyorum
ancak bu mevsimde hepimizin evinde o kadar çok enzim olacak hazineler var ki
her aksam meyve kabuklarını değerlendirsek inanın bahara bitkilerimiz uçuşa geçerler
sevgili dostlarım enzimi lütfen ihmal etmeyelim
her yerde her durumda çok çok faydalıdır
enzim yapın lavabonuza dökün bu bile çevremize hizmettir
hep söylüyorum
enzim...enzim....enzim... sürekli enzim....

Ozlem A 03-01-2014 22:02

Sayın Safranlı, çok haklısınız.. Alışkanlık oldu galiba, çöpe kabuk atmak suç gibi geliyor :) Arkadaşlarıma, anneme öğrettim.. Onlar da yapmaya başladılar. Yapamayanlara yaptığım enzimlerden veriyorum.

Nargile sistemli bir enzim düzeneğini 10-15 dakikada hazırlar oldum.. Dün akşam 10 dakika ile rekor kırdım kendime göre :)

Son enzimi bolca yapraklara püskürtüyorum, içeride ve dışarıdaki tüm bitkilerimi bu soğukta hem de inanılmaz hızlı geliştiriyor. Senelerdir aynı şekilde duran bir Draecena Marginata vardı köşede, o bile atağa kalktı 3 yeni yavru yaptı enzime başladıktan sonra.

ahsenn 04-01-2014 09:40

Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

alierbektas 06-01-2014 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1238204)
Sayın Safranlı, çok haklısınız.. Alışkanlık oldu galiba, çöpe kabuk atmak suç gibi geliyor :) Arkadaşlarıma, anneme öğrettim.. Onlar da yapmaya başladılar. Yapamayanlara yaptığım enzimlerden veriyorum.

Nargile sistemli bir enzim düzeneğini 10-15 dakikada hazırlar oldum.. Dün akşam 10 dakika ile rekor kırdım kendime göre :)

Son enzimi bolca yapraklara püskürtüyorum, içeride ve dışarıdaki tüm bitkilerimi bu soğukta hem de inanılmaz hızlı geliştiriyor. Senelerdir aynı şekilde duran bir Draecena Marginata vardı köşede, o bile atağa kalktı 3 yeni yavru yaptı enzime başladıktan sonra.

Bakteri yakıtı olarak ne kullanıyorsunuz ? Şeker kullanmak pahalıya geliyor, daha ucuz ne kullanılabilir ? Ve ilk kurulumda koyduğunuz şekere daha sonra ekleme yapıyor musunuz ?

Ozlem A 06-01-2014 11:29

Şeker kullanmıyorum, pekmez ve şeker içeren meyveler (ve elimin altında varsa kurutulmuş fazla meyve - üzüm, dut) yetiyor. Ben 1/3/10 ölçüsündeki 3 birimden daha fazla meyve koyuyorum, doğal şeker miktarı fazla oluyor bu durumda, tabii posası da.

Bir sefer enzimi oluşturduktan sonra kapağını enzim olgunlaşana kadar bir daha açmıyorum.

alierbektas 07-01-2014 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1238793)
Şeker kullanmıyorum, pekmez ve şeker içeren meyveler (ve elimin altında varsa kurutulmuş fazla meyve - üzüm, dut) yetiyor. Ben 1/3/10 ölçüsündeki 3 birimden daha fazla meyve koyuyorum, doğal şeker miktarı fazla oluyor bu durumda, tabii posası da.

Bir sefer enzimi oluşturduktan sonra kapağını enzim olgunlaşana kadar bir daha açmıyorum.

Son soru geliyor Özlem hanım. İşlemin tamamlandığına neye göre karar veriyosunuz ?

Gaz çıkışı bitmesi, renk, çökelme, 3 aylık süre, 3 ay demiş yabancı sitede 3 ay beklemek şart mı, o süreden önce açıp kullandığınız enzim oldu mu ?

Ozlem A 07-01-2014 18:07

Gaz çıkışı tamamen bittikten ve posa tamamen dibe çöktükten sonra enzim berrak bir renk alıyor, bunlar bir araya geldiğinde enzim hazırdır. PH ölçer daha sağlıklı karar vermenizi sağlar, yanılmıyorsam 4-4,5 civarında bir ölçüm enzim hazırdır anlamına geliyor.

Süre malzeme içeriğine ve ortam sıcaklığına göre değişiyor. Son yaptığım enzimler 45 günde hazır görünüyordu ama garantilemek için bir 10 gün daha bekledim.

Safranlı 08-01-2014 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsenn (Mesaj 1238273)
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

inanın fikrim yok...
doğal malzeme olduğundan sıcak yaklaşılabilir

inkero 09-01-2014 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahsenn (Mesaj 1238273)
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu?

merhaba,

Bence boza da katılabilir. sonuçta buğday veya arpa kullanılarak yapılıyor. ve bunların içinde bolca enzim bulunuyor.
bozayı dışarıda bırakırsanız hemen ekşimeye başlar. bu da canlı olduğunu gösterir zaten.
bence tereddütsüz kullanılabilir.

fındıkçı74 15-01-2014 21:53

İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

alierbektas 16-01-2014 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1230070)
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

Bence enzimin olması gereken esas renk bu işte, henüz acemi olduğumuz için bilemiyoruz tabi, ilk yaptığım şişe berbat kokuyordu, su bulanık, çökelme yok gibiydi, lavaboya döktüm, ikincisi ondan daha iyiydi ama o da tam olmadı gibi.

Bu sefer yeni 2 tane kurdum ve nargile sistemiyle gazı almak için şişeyi aç kapa derdinden de kurtuldum.

Bu sefer bu rengi yakalayacağımı umut ediyorum. :p

evdeçiçek 17-01-2014 18:01

Merhaba;

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Çocukluğumda annemler çeşitli kuru sebze ve meyveleri bizim şu an yaptığımız enzim gibi bir şişeye koyup uzun bir süre bekletip peynir mayası yaparlardı. Ve hatta bizim yaylalalar yazları dahi çok soğuk olur, çocuklar çok çabuk üşütürler. İşte bu mayayı çok öksürdüğümüz zaman babaannem bize zorla içirir ve öksürüğümüz kesilirdi. Acaba bu karışımı bitkilerimize de kullansak yararı olur mu? Annem ile ilk görüşmemde tarifini alıp burada paylaşacağım.

Safranlı 18-01-2014 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fındıkçı74 (Mesaj 1241347)
İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.

katabilirsiniz çok güzel olur

alierbektas 20-01-2014 13:46

3 tane enzim turşusu kurdum.:p

yaklaşık 350 gr pekmez görünümlü şerbet attım. Nargile sistemini de kurdum fokur fokur, kapak aç-kapa yapmıyorum, oh be dünya varmış.

Tam turşuların olma zamanı da şubat sonu olur bahar başlangıcı, çoşar artık benim çiçekler. :D

Safranlı 21-01-2014 10:54

Kesin çoşacaktır

sardunyadervis 21-01-2014 16:45

Merhaba cok guzel konu ben bu enzimi yapsam süzsek 1 Lt suya ne kadar koymak gerekli bir tatlı kasığı felan mı bir fincan kadar mı kıyasla tarif edermisiniz :)

aviator34 22-01-2014 08:02

1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

alierbektas 22-01-2014 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1243364)
1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.

10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

Safranlı 22-01-2014 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas (Mesaj 1243388)
10 ml mi ? O kadar mı etkili bu enzim sıvısı :confused: Ben şişenin dibini 1-2 parmak koyuyorum göz kararı üzerini de suyla tamamlıyorum şişe dolana kadar, çalkalayıp döküyorum saksılara. :rolleyes:

sizin oranınız fazla biraz
sık sık verin oranı az olsun
çok büyük ve geniş arazide ağaç diblerine sizin oranınızda verilebilir

inkero 22-01-2014 15:01

2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar.


Enzimlerim hazır. renkleri de birbirinden farklı yakında resimlerini paylaşacağım.
Bu arada burada yazışan herkese sormak istediğim bir soru var.
ben çelik sektöründe çalışıyorum. bu araştırmaları yaparken fark ettiğim birşey
türkiye'de hava kilidi,tıpa vs. malzemeleri bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor ve fiyatlar gerçekten yüksek.
Niyetim hava kilidi ve tıpa kalıbı yaptırmak.
Bu işin tek dezavantaj kısmı ilk maliyetinin yüksek olması.
kalıbı yaptırdıktan sonra maliyetler inanılmaz düşük.
Herhangi birinin piyasada yaptırabileceği ortalama bir kalıp maliyeti çıkarıyorum.
paylaşacağım

olcim 22-01-2014 17:12

İyi akşamlar arkadaşlar !
Ben de bir enzim yapayım dedim , bu akşam büyük bir damacanaya meyve kabuklarını ve yenmeyenleri attım .

Okuduklarımdan yola çıkarak anladığım şu : Enzimin içine her türlü taze sebze- meyve, kuru sebze- meyve , pekmez , organik siyah şeker , su konuluyor.

Umarım doğru anlamışımdır .

Okumaktan gözlerim çıktı , şu tatili dört gözle bekliyorum , bu enzim işine takıldım.

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?

Meraklanmayınız tüm sayfaları okuyorum ve kaydediyorum .:o
Yavaş yavaş öğreniyorum , okumaya ve kaydetmeye devam .:D :D

sardunyadervis 22-01-2014 20:43

Aviator teşekkür ederim benim merak ettigim bir başka konu Mesela bionem gibi roa gibi faydalı bakteri denilen gübre ya da ne deniyorsa em mi işte onlardan bu mayalanmalar olan yere damlatılsa o bakteriyide üretmiş beslemiş olurmuşuz?

yağmur 22-01-2014 21:54

Ben yaptığım her enzime ilk bir haftanın sonunda 10 ml kadar EMA ve 2 katı kadar da pekmez ekliyorum. Baştaki sayfalarda enzimin içine EMA eklemek, zararlı bakteri üreme olasılığını azalttığı için tavsiye ediliyordu.

sardunyadervis 22-01-2014 22:11

Sn yağmur peki hazır em ye EM li suya melas **** esmer şeker eklense ürer mi besleye bilir miyiz
Ve
Hazırlanan evdeki enzimden alınca ona tekrar su ve şeker (pekmez) ekleniyor mu azalmasın diye?

yağmur 22-01-2014 23:07

EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.

MeyveliTepe 22-01-2014 23:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olcim (Mesaj 1243515)
...

Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ?
...

Problem olmaz. Hazırladığınız enzimi her durumda sulandırarak bitkilerinize vermelisiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025