![]() |
Ben bugün hazır olan enzimlerinden birini açtım ve kullanmaya başladım. 1/20 oranında bir hafta dinlenmiş musluk suyuna karıştırdım ve hemen evdeki bitkilerimi suladım. Bir kısmını püskürtme başlık şişeden yapraklara uyguladım. Posasını mutfak lavabosuna koyup beklettim pırıl pırıl oldu, boruları da temizledi sanırım. Yeni enzim yapmak için de evde yer açıldı :) sıradaki 5 şişeye ek olarak :)
|
Alıntı:
1/20 oranı çok düşük bir oran. 1/500 gibi oranlar söylüyor. pH-metre ile enzimin pH'ını ölçme imkanınız oldu mu? toprağın pH'ı kaç olması gerekir. elimde evde yaptığım elma ve nar sirkelerinden kalan posalar var. pH'ını ölçtüğümde 2,6 - 2,8 arası çıkıyor. bunu doğrudan toprağa gömersem zarar verir diye düşünüyorum. sulandırarak toprağa gömersek pH'ını kaça çıkartmak gerekir? bitkilerin en iyi gelişebildiği pH aralığı nedir ? |
Sn. İnkero,
Başlık içerisinde baktığımızda her iki oranın da sulandırmada kullanıldığını görüyoruz. Ben geçen yıl yaptığım enzimleri de aynı oranda uyguladım saksılarıma ve gözle görünür şekilde yararını gözlemledim. Toprak ve enzim pH dengelenmesi konusunda maalesef yardımcı olamıyorum çünkü konunun uzmanı değil burada edindiğim bilgilerin pratik olarak uygulayıcısıyım. Ama eminim merak ettiğiniz konularda yardımcı olabilecek bilgi düzeyinde katılımcılar vardır konuyu ziyaret eden. Posaları ise ben direkt saksılarımdan çıkan kullanılmış toprağa karıştırıp apartmanın arka bahçesine yayıyorum - fakirleşmiş toprağı güçlendirmek üzere. ph ölçümü yapmamakla birlikte ayrıca bahçe toprağına karıştırarak yoğunluğunu azalttığımdan fayda sağlamayı umuyorum. İdeal ph aralığının bitkinin türüne göre değişen bir değeri olup genel geçer bir aralık olduğunu sanmam, tarım uzmanları bu konuda detaylı bilgi verebileceklerdir görüşündeyim. |
Alıntı:
Sırada elma ve ayva kabuğunu, misket limonu ve mandalina kabukları ile karıştırıp yaptığım enzim var, merakla bekliyorum :) |
sevgili dostlarım
işlerimin farklılığı nedeniyle bu aralar fazlaca yazamıyorum ancak bu mevsimde hepimizin evinde o kadar çok enzim olacak hazineler var ki her aksam meyve kabuklarını değerlendirsek inanın bahara bitkilerimiz uçuşa geçerler sevgili dostlarım enzimi lütfen ihmal etmeyelim her yerde her durumda çok çok faydalıdır enzim yapın lavabonuza dökün bu bile çevremize hizmettir hep söylüyorum enzim...enzim....enzim... sürekli enzim.... |
Sayın Safranlı, çok haklısınız.. Alışkanlık oldu galiba, çöpe kabuk atmak suç gibi geliyor :) Arkadaşlarıma, anneme öğrettim.. Onlar da yapmaya başladılar. Yapamayanlara yaptığım enzimlerden veriyorum.
Nargile sistemli bir enzim düzeneğini 10-15 dakikada hazırlar oldum.. Dün akşam 10 dakika ile rekor kırdım kendime göre :) Son enzimi bolca yapraklara püskürtüyorum, içeride ve dışarıdaki tüm bitkilerimi bu soğukta hem de inanılmaz hızlı geliştiriyor. Senelerdir aynı şekilde duran bir Draecena Marginata vardı köşede, o bile atağa kalktı 3 yeni yavru yaptı enzime başladıktan sonra. |
Elimden geldiğince devamlı yapmaya çalışıyorum çevremdekilere de anlatıyorum.
Malum kış mevsimindeyiz Sn. Safranlı acaba enzimin içine boza da katsak olur mu? |
Alıntı:
|
Şeker kullanmıyorum, pekmez ve şeker içeren meyveler (ve elimin altında varsa kurutulmuş fazla meyve - üzüm, dut) yetiyor. Ben 1/3/10 ölçüsündeki 3 birimden daha fazla meyve koyuyorum, doğal şeker miktarı fazla oluyor bu durumda, tabii posası da.
Bir sefer enzimi oluşturduktan sonra kapağını enzim olgunlaşana kadar bir daha açmıyorum. |
Alıntı:
Gaz çıkışı bitmesi, renk, çökelme, 3 aylık süre, 3 ay demiş yabancı sitede 3 ay beklemek şart mı, o süreden önce açıp kullandığınız enzim oldu mu ? |
Gaz çıkışı tamamen bittikten ve posa tamamen dibe çöktükten sonra enzim berrak bir renk alıyor, bunlar bir araya geldiğinde enzim hazırdır. PH ölçer daha sağlıklı karar vermenizi sağlar, yanılmıyorsam 4-4,5 civarında bir ölçüm enzim hazırdır anlamına geliyor.
Süre malzeme içeriğine ve ortam sıcaklığına göre değişiyor. Son yaptığım enzimler 45 günde hazır görünüyordu ama garantilemek için bir 10 gün daha bekledim. |
Alıntı:
doğal malzeme olduğundan sıcak yaklaşılabilir |
Alıntı:
Bence boza da katılabilir. sonuçta buğday veya arpa kullanılarak yapılıyor. ve bunların içinde bolca enzim bulunuyor. bozayı dışarıda bırakırsanız hemen ekşimeye başlar. bu da canlı olduğunu gösterir zaten. bence tereddütsüz kullanılabilir. |
İyi akşamlar enzime taze yonca ve bakla yaprakları eklesek azot bakımından zengin olurmu acaba ? ayrıca taze nar suyunu enzime katabilirmiyiz.
|
Alıntı:
Bu sefer yeni 2 tane kurdum ve nargile sistemiyle gazı almak için şişeyi aç kapa derdinden de kurtuldum. Bu sefer bu rengi yakalayacağımı umut ediyorum. :p |
Merhaba;
Bu konuda bilgisi olan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum. Çocukluğumda annemler çeşitli kuru sebze ve meyveleri bizim şu an yaptığımız enzim gibi bir şişeye koyup uzun bir süre bekletip peynir mayası yaparlardı. Ve hatta bizim yaylalalar yazları dahi çok soğuk olur, çocuklar çok çabuk üşütürler. İşte bu mayayı çok öksürdüğümüz zaman babaannem bize zorla içirir ve öksürüğümüz kesilirdi. Acaba bu karışımı bitkilerimize de kullansak yararı olur mu? Annem ile ilk görüşmemde tarifini alıp burada paylaşacağım. |
Alıntı:
|
3 tane enzim turşusu kurdum.:p
yaklaşık 350 gr pekmez görünümlü şerbet attım. Nargile sistemini de kurdum fokur fokur, kapak aç-kapa yapmıyorum, oh be dünya varmış. Tam turşuların olma zamanı da şubat sonu olur bahar başlangıcı, çoşar artık benim çiçekler. :D |
Kesin çoşacaktır
|
Merhaba cok guzel konu ben bu enzimi yapsam süzsek 1 Lt suya ne kadar koymak gerekli bir tatlı kasığı felan mı bir fincan kadar mı kıyasla tarif edermisiniz :)
|
1 litre suya 10 ml. koymanız gerekli (1/100 inceltme oranı) eczaneden bir tane enjektör ya da şiringa mı diyorlar ondan alabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
sık sık verin oranı az olsun çok büyük ve geniş arazide ağaç diblerine sizin oranınızda verilebilir |
2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar.
Enzimlerim hazır. renkleri de birbirinden farklı yakında resimlerini paylaşacağım. Bu arada burada yazışan herkese sormak istediğim bir soru var. ben çelik sektöründe çalışıyorum. bu araştırmaları yaparken fark ettiğim birşey türkiye'de hava kilidi,tıpa vs. malzemeleri bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıyor ve fiyatlar gerçekten yüksek. Niyetim hava kilidi ve tıpa kalıbı yaptırmak. Bu işin tek dezavantaj kısmı ilk maliyetinin yüksek olması. kalıbı yaptırdıktan sonra maliyetler inanılmaz düşük. Herhangi birinin piyasada yaptırabileceği ortalama bir kalıp maliyeti çıkarıyorum. paylaşacağım |
İyi akşamlar arkadaşlar !
Ben de bir enzim yapayım dedim , bu akşam büyük bir damacanaya meyve kabuklarını ve yenmeyenleri attım . Okuduklarımdan yola çıkarak anladığım şu : Enzimin içine her türlü taze sebze- meyve, kuru sebze- meyve , pekmez , organik siyah şeker , su konuluyor. Umarım doğru anlamışımdır . Okumaktan gözlerim çıktı , şu tatili dört gözle bekliyorum , bu enzim işine takıldım. Bir soru sormam gerekli : Ben bu sonbaharda bahçeme organik gübreleme yaptım , şayet enzim yapmayı başarırsam bu karışımdan bahçe bitkilerime verdiğimde problem olur mu ? Meraklanmayınız tüm sayfaları okuyorum ve kaydediyorum .:o Yavaş yavaş öğreniyorum , okumaya ve kaydetmeye devam .:D :D |
Aviator teşekkür ederim benim merak ettigim bir başka konu Mesela bionem gibi roa gibi faydalı bakteri denilen gübre ya da ne deniyorsa em mi işte onlardan bu mayalanmalar olan yere damlatılsa o bakteriyide üretmiş beslemiş olurmuşuz?
|
Ben yaptığım her enzime ilk bir haftanın sonunda 10 ml kadar EMA ve 2 katı kadar da pekmez ekliyorum. Baştaki sayfalarda enzimin içine EMA eklemek, zararlı bakteri üreme olasılığını azalttığı için tavsiye ediliyordu.
|
Sn yağmur peki hazır em ye EM li suya melas **** esmer şeker eklense ürer mi besleye bilir miyiz
Ve Hazırlanan evdeki enzimden alınca ona tekrar su ve şeker (pekmez) ekleniyor mu azalmasın diye? |
EMA denilen aktifleştirilmiş demek yani Etkin Mikroorganizma Aktif. EM1 alırsanız eğer o aktifeştirilmemiş olduğundan melas veya pekmezle aktif hale getirmek gerekiyor diye biliyorum. EMA ya su ve pekmez katıp çoğaltılabilir mi? Olur sanırım ama bilimsel değil kendi görüşümü söylüyorum. Hazırladığımız enzimin suyunu süzüp sıvı gübre gibi kullanacaksak ve bu 1 aydan fazla saklayacağımız anlamına geliyorsa 15 günde bir biraz pekmez ekleyip bakterileri canlı tutmakta fayda var sanırım. Kusura bakmayın gece geç saat olunca çok kesin bilgi olmadı ama ilk sayfalarda bu konunun esas bilgi sahiplerinin paylaştığı kesin bilgiler var diye hatırlıyorum. Onları da okuyun isterseniz.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025