![]() |
Sevgili Yağmur,
Evet hortumun girdiği yerin yanına gaz çıkışı sağlaması için delik açmıştık. Karışım umarım tutar. |
Sayın Yağmur, teşekkürler cevabınıza, küçük şişenin kapağındaki delik geniş ve kapanmadı buradan çıkabilir gaz. Hortumu yukarı çekmek için kapağı açmak enzime hava aldırıp bozar diye endişelenmiştim ama tekrar ayarlamak lazım demek ki.
|
Alıntı:
cevabınız için teşekkür ederim. yazıların tamamını okuyamadım. yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum. bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür. adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL. 2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi. daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna; yumurta kabuğu turp turp yaprağı üzüm sapı üzüm mandalin kabuğu elma kabuğu vs. meyve kabukları koydum. pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı. şekerli su eklemeli miyim ? |
Sayın inkero,
Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz. |
Alıntı:
dediğinizi yapacağım. bir sorum daha olacak. 1.) biz bu enzimlere yavaşladıkça şeker ve maya ilavesi yaparsak fermantasyon sürekli olarak devam eder mi? 2.) evde mayaladığım yoğurdun suyunu süzüp ayrı bir şişeye koydum ve içine ılık şekerli su ekledim. şişenin de ağzına balon geçirdim. bu şekilde bekliyor 1 haftadan beri. balon biraz şişmeye başladı. şekerli su ile sürekli beslemek gerekir mi? üzerinde beyaz küfler oluştu. müdahale etmem gerekir mi?;) |
Enzim'in içine koyduğumuz artıkların içinde bulunan yararlı maddeleri bakteriler işledikten sonra sürekli ilave yapmak daha ne gibi bir işe yarar inanın bende bilmiyorum. Bir de madem şeker kullanıyorsunuz hiç değilse önerilen şekliyle esmer şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Bir ara neden beyaz şeker olmuyordu onu bulacağım sanıyorum. 2. sorunuzun cevabını bende bimiyorum, bu şekilde bir denemem olmadı.
|
Ben de mandalina ve kabuklarından, yağmur suyu ve mayadan oluşan bir karışımla deneyeceğim. Çok kötü kokar diye başka bir şey eklemiyorum. Bu arada yanlış bilmiyorsam hayvanal kaynaklı hiç bir atık kullanamazsınız, yumurta süt ve yoğurt dahil.
|
Artık ben de nargile sistemli enzime geçtim. Sonuncuyu 28 Kasım tarihinde yaptım ilk yarım saatte gaz çıkışı başladı.. Aşağıda videosunu ekledim. Birkaç saat sonra daha da hızlandı hareket.
Enzim - YouTube |
Sayın Jezebel,
Haklısınız hayvansal ürünler kullanılmıyor. Yoğurdun kendisi değil de yeşil suyunu kullanmak gerekiyor. Ama çok az yoğurt karışınca bir zararı olmaz "sanıyorum". Çok azdan kastım ise yarım yemek kaşığı. Zaten yoğurt suyunu değerlendirme amacıyla değil, laktik asit bakterilerini ortama dahil etmek için kullanıyoruz. |
Alıntı:
"nzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur." yani gaz çıkışı bittiğinde enzimler ölüyorsa. bu sıvıyı bitkilere sıkmamız veya başka yerlerde kullanmamız ne gibi fayda sağlıyor. fayda sağlayan şey bu mikroorganizmalar değil mi? |
Alıntı:
Sevgili inkero, başlığı ve içeriğini iyi okumalısınız, enzim o mikroorganizmaların bir ürünüdür kendisi değil. Yani enzim adıyla mikroorganizmaların ürettiği enzim, organik asit gibi yan ürünler işi yapan kısım (kısaca solucanın dışkısı ne iş yapıyorsa bakterinin dışkısıda benzerdir), ayrıca mikroorganizmaların tamamı ölmez sadece aşırı asidik ortamdan dolayı ya ölürler ya da çalışamaz hale gelirler, bu esnada ölen ölmüştür çalışması duranlarda kullanım sırasında suyla seyrelmenin akabinde hemen uygun ortamda çalışmaya başlarlar. |
Selahattin beyin yazdıklarına ilave olarak;
Laktik asit bakterileri fermentasyon tamamlanıp besin tamamen bittikten sonra bir süre daha aktivitelerini devam ettirirler. Devamında popülasyonda azalma olsa dahi ölmeyip dormant halde beklerler. Bu şekilde 2 sene sonra sadece yeni besin takviyesiyle bakteri popülasyonunun aktifleşip tekrar çoğaldığını gözlemlemek mümkün. |
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.
Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı? bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu? |
Ufak bir sorum daha olacak.
fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı? |
Alıntı:
Bitkilere verirken şeker veya başka bir besin vermenize gerek yok. Enzim olgunlaştuktan sonra 1 ay içinde tüketmeniz önerilir. Tüketemiyecek iseniz +4 derecede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. |
Alıntı:
|
Sn.İnkero, yukarıda alıntıladığınız mesaj sizi yanıltmasın. Mayalar vasıtasıyla şekerin alkole, alkolün havadaki asetik asit üreten başka grup bakterilerce asetik asite çevrilmesi (şarap ve sirke süreçleri) ile laktik asit bakterilerinin fermentasyon süreçleri biribirine karışmış. Enzim süreci laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği bir fermentasyon sürecinden ibarettir.
|
Teşekkürler Meyvelitepe. sizin sayfanız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bu işe acaip merak saldım.maya ve bakterilerle kafayı bozduk :)Evin her yeri laktik asit şarap enzim yoğurt mayalarıyla doldu. ve bunlar için aldığım alet edevatlarla.
hanım yakında evden atacak beni :) siz anlatınca kafam başka sorular oluştu. 1.) Enzimde mayaların bir işlevi yok mu? ben hepsine mayada koyuyorum. Enzimler koyduğumuz şekerle aktif hale gelip besleniyorsa ; içine attığımız meyve kabukları,organik madde vs. ile ilişkisi nedir? sadece bu organik maddelerin içindeki şekeri mi tüketiyorlar? 2.) Enzim ve mayalar birlikte mi çalışırlar yoksa mayalar => laktik asit bakterileri => asetik asit bakterileri 3.) attığımız mayaların ve enzimlerin çeşitliliğini arttırmak fayda sağlar mı? yoksa birbirlerinin çalışmasını kesebilirler mi? 4.) Elimde şu an 1 aylık 3 tane enzim var. 3 de çok güzel kokuyor ( hatta kapağını açtığım zaman içesim geliyor :) ama birisini üzerinde beyaz küfler var. onun kokusu biraz daha farklı. neden birinde küf oluştuda diğerlerinde olmadı. hava mı aldı acaba ? 5. ) Şu ana kadar temin ettiğim materyaller pHmetre hidrometre alkol refraktometresi bome kefir mayası buğday kepeği ( çinko ve bakır katkılı ) arpa azerbeycan dağ köylerinden gelmiş peynir mayası ekşitip suyunu süzdüğüm yoğurt suyu ( şekerli su ile besliyorum. pH'ı= 3,4 ) çok miktarda peyniraltı suyu var. ( nasıl kullanabilirim bilemiyorum ) bunların hepsini karıştırıp bir deneme yapsam sizce sonuç ne olur :) |
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız :confused: Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar:rolleyes: Ben eşinize katılmak durumundayım. |
Alıntı:
ben bu enzimler dışında düzenli olarak şarapta yaptığım için hidrometere ve alkol ref. lazım oluyor. istanbul'da bu malzemeleri daha uygun fiyata alabiliyorsunuz. benim enzimleri asıl olarak denemek istediğim yer zeytin bahçemiz. yaklaşık 2500 adet zeytin ağacımız var. dal kuruması, düşük verim dökülme en büyük sıkıntımız belki burada işe yarayabilir. deneyip göreceğiz. EM için dal kanserine kesin olarak çözüm olur diyor. açıkcası bu işe bulaştığımdan beri sürekli okuyup araştırıyorum. fena sardırdım. herhalde bu merak bir tek bende olmuyordur :) |
Sayın enzim uzmanı üstadlarım;
Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi. Ne yapmam lazım bundan sonrasında ? İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ? 1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ? Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ? Bilgilendirirseniz sevinirim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Enzim içinde kullandığınız malzeme, sıcaklık, maya kullanılıp kullanılmadığı gibi bir çok değişken var. Sorunuzu detaylandırırsanız, ilgili ve tecrübeli üyelerimiz daha rahat cevap verebilirler. Sorduğunuz tüm soruların cevapları aslında o 56 sayfa içinde mevcut. Tavsiyem, konuyu baştan sona tarayarak gelmeniz. Arada olası başka sorularınız için de cevaplar bulacaksınız. |
Arkadaşlar bende enzim yapmak için kurubakliyat(mercimek,kurufasülye) kullanmayı düşünüyorum. Uygun olurmu ki?
Daha sonra içine eski enzimden ilave edecem. |
Alıntı:
2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım. Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım. Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum. Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı. 1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar ) 2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ? 3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ? Bilgilendirirseniz sevinirim. |
Genelde gaz çıkışı durur ve üzerinde beyaz küf oluşur. Birde kokusu sirke kokusuna benzer.
|
Alıntı:
benimde bazı enzimlerimde gaz çıkışı daha kısa sürerken bazılarında çok daha uzun sürdü. içerisine koyulan şeker ve organik atıklarının içindeki şeker miktarı ile alakalı olabilir. Gaz çıkışınıın kısa sürmesi enzim kalitesini ne kadar etkiler bilemiyorum. bu arada benim yaptığım 3 adet enzimden sadece birinde beyaz küf oluşmaya başladı. o da tomurcuk şeklinde değilde üstte yüzeysel tabaka gibi. |
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.
böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim. ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm. EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri |
1 Eklenti(ler)
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?
|
Kokusu nasıl acaba?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025