agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

tiryaki 08-02-2013 10:48

Selamlar,
Çürümüş maddeler tavsiye edilmiyor. Mümkün olduğunca taze olması gerekiyor.

n.yıldız 08-02-2013 11:04

Teşekürler tiryaki.

Halil Önen 08-02-2013 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n.yıldız (Mesaj 1098559)
...
Enzim için meyvelerin hafif çürümeye yüz tutmuş kısımları kullanılabilir mi? Yoksa zararlı bakteri oluşumuna mı sebep olur? Mesela muz.

Kullanılanılır...

Ayva, armut, muz, elma, yeşillenmeye başlamış patates, son kullanımı geçmiş nohut, kurufasulye, pırasa ve yeşil soğanın kesilen kök kısmı, salatalığın kabukları, kivi kabukları,parcalanıp içine atılmış yumurta kabukları, ince doğranmış maydanoz roka marul sapları... tüm bunlar her gün elimizde bulunan mutfak atıkları;

ndan bir karışım yapılarak enzim yapılabilir...

(not: meyveler çürümeye başladığında aslında fermantasyona uğrar ve daha az melas/pekmez kullanılabilir...)

n.yıldız 08-02-2013 18:06

Bilgiler için teşekkürler Halil Önen...

ezo 11-02-2013 20:29

Bugün elimdeki beyaz lahana atıkları ile enzimyapmaya karar verdim. 5 kiloluk su bidonuna beyaz lahana, 1 adet muz kabuğu, marul, portakal kabuğu, 1 adet ayva, 5,6 adet fındık kabuğu, biraz çay posası, yarım bardak çay, 2 çorba kaşığı kuru maya, 2, 3 çorba kaşıği yoğurt suyu koydum hepsini rondadan geçirdim ve yağmur suyuekledim 1 bardak da pirinç suyu koydum. Buraya kadar herşey vüzeldi fakat suyu ekledigimde malzemelerin yarısı yukarı çikarken diğerleri suyun dibinde duruyor. Bu bir yanlışlik olduğunun göstergesimidir. agzını kapattıgım 15 dakika oldu henüz gaz çıkışıda yok, yağmur suyu soğuktu bundan olabilirmi, ya da malzemem fazla mı geldi bilemiyorum. Yardım lütfen. Ayrıca 3,4 çorba kaşığı üzüm pekmezi ve yarım dilim ekmek de koydum.

Tura 12-02-2013 08:48

Sayın ezo.

Enzim yaparken genel kabul görmüş kurallara göre

1 Ölçek Şeker ( Esmer şeker, melas, pekmez vs..)
3 Ölçek mutfaksal artıklar.
10 Ölçek su.

Bu oranlara sadık kalmalısınız.
Malzemeler suyun üstünde kalabilir...sonradan fermantasyon başlayınca, eninde sonunda hepsi dibe çöker.

Yine de size şunu söyleyebilirim...bu konuyu baştan itibaren yeniden okumalısınız.
Kolay gelsin.

ezo 12-02-2013 10:56

Sayın Tura; verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Verilen ölçülere bende sadık kalmaya çalıştım ancak göz kararı tutturamadım herhalde..

Tura 12-02-2013 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 1100285)
Sayın Tura; verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Verilen ölçülere bende sadık kalmaya çalıştım ancak göz kararı tutturamadım herhalde..

O zaman gaz çıkışını bekleyelim...acele yok...sabır. :)

ezo 13-02-2013 08:25

İlk enzim denemem çöpe gitti...

Tura 13-02-2013 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 1100735)
İlk enzim denemem çöpe gitti...

O zaman yeniden yapalım.

Nargile düzeneği yapmanız mümkün mü?
Bidonun ağzına yapacağınız nargile düzeneği sizi rahatlatacaktır.
Daha sonra ise 1,3,10 ölçülere dikkat etmelisiniz.
Sonrası ise sadece beklemek.

Çeşit çok olmadan, elinizde bulunan bir kaç çeşitle ( Muz, patates, salatalık kabukları gibi) yeni enziminizi yapınız.

Kolay gelsin.

ezo 13-02-2013 13:15

Sayın Tura; nargile düzeneği değilde balon tarzı daha kolayıma gitmişti. Fakat denememin neden sonuçlanmadığını çözdüm. Şöyle ki; EM bölümünü okurken Halil bey EM i aktifleştirmek için kendi yaptığı pekmezi kullandığında gaz çıkış işleminin uzadığını (1 ay) yazmış. Bende enzimimi yaparken ev yapımı pekmez kullanmıştım. Keşke dökmeyip biraz daha bekleseydim. Sayın Tura; Sizin de önerinizle daha az çeşit ile (muz, havuç, elma, ayva, patates) tekrar deniyeceğim. Aslında ben demir ağırlıklı (limonum için) bir enzim yapmak istiyorum. Kağıt Ph ölçer i nerden temin edebilirim.

Çamtepe 13-02-2013 14:09

Ev yapımı pekmez çok farketmemeli bence, normalde içine hiç maya koymasanız dahi oda sıcaklığında 1-2 gün beklettiğinizde tepkime başlamalı. Yağmur suyu demişsiniz ama belki yağmur suyunu topladığınız düzenek bir şekilde kirliydi, sudan da olabilir..

Her neyse, zaten ev yapımı pekmezi enzime harcamak pek de anlamlı değil. Piyasada çok ucuza keçi boynuzu pekmezi var zaten.

Siz iyisi mi bir mutfak tartısı ile güzelce ölçerek malzemenizi koyun, daha sonra nispeten ılıman bir yerde enziminizi bekletin.

Lonicera 15-02-2013 12:45

Ben de 3 ay kadar önce enzim yapımına başladım. Ancak ben sürecin başından beri kompost çayı yapımında olduğu gibi sıvı içerisine hava vererek deniyorum. Büyükçe bidon içerisine hem kıyılmış hem de rendelenmiş sebze ve meyveler yaklaşık olarak her ay eklediğim yarım litre melas ile oksijenli ortamda fermente oluyorlar. Aynı sistemi taze balık artıklarıyla başka bir bidonda denedim hiç ama hiç kötü koku oluşumu olmadı.

Önümüzdeki ay başından itibaren seyrelterek gerek topraktan gerekse yapraktan bitkilerimde kullanmaya başlayacağım. Daha önce de kompost çayını sıkça yaptığım için bu oksijenli düzeneği kurup işlemin devamını sağlamak zor olmadı.

Safranlı 15-02-2013 14:05

ilginç bir yöntem olmuş...

Tura 15-02-2013 14:17

Sayın ezo

İlk yaptığımda ben de acele etmiştim...ilk heyecan, oluyor...önemli değil.

Sayın Çamtepe'nin söylediği gibi;Ev yapımı pekmezin işlemi uzatması olası değil.
Bizim buralarda pekmezin kilosu 7 TL.
PH ölçeri kimya malzemesi satan yerlerden bulabilirisiniz.
Nargile düzeneğinin şu faydası var, sıksık kontrol etmezseniz olur...yaptığınızı unutabilirisiniz.

Size kolay gelsin.

aviator34 15-02-2013 15:43

ilk yaptıklarımı bende attım bu işin en güzel tarafıda sindire sindire öğrenmemiz sanırım.Olmaya yaklaşan bir enzimin kokusunu ben çok çok uzun zaman sonra anlayabilmiştim :))

Şimdi ikinci yaptığım enzimlerimi önümüzdeki hafta fidan dikiminde 1/100 oranında incelterek can suyu olarak kullanacağım.
ilaveten Em-a inceltip enzim ile birlikte versem sorun olurmu ?

Safranlı 15-02-2013 16:02

bence ema yı ayrı verin
beraber vermeyin

aviator34 15-02-2013 16:05

karıştırmasak daha mı iyi olur acaba ?

ipektuğçe 18-02-2013 22:44

Burdaki mesajımda yaptığım enzimin üzerine tarih yazmamıştım. Şimdi mesajı bulup bir baktımki üzerinden 5 ay geçmiş, bana daha 3 ay olmuş gibi geliyordu, zaman ne kadar çabuk geçmiş. :rolleyes: tatlı sirke gibi koyuyor, buda herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor sanırım. Bu yaptığım enzimden sonra, başka enzimlerde yaptım :) bu sefer ek olarak 1 kapak hümik asitte ilave ettim.
5 ay önce yaptığım enzimi henüz süzmemiştim, yarın ilk iş onu süzgeçten geçirmek olacak. Bu kadar geç süzmek sorun olur mu ? Daha çok acemiyim, ph ölçer bulabilirsem en kısa zamanda ölçümde yaparım.

MeyveliTepe 18-02-2013 22:56

Enzim kabına hümik asit ilave etmemenizi öneririm. Leonardit'den elde edilen hümik asit çözeltilerinin PH'ı çok yüksek olduğu için enziminizdeki dengeyi bozacaktır.

Humik asiti, kullanım esnasında sulama suyuna enzim eklediğinizde ilave edip hemen bu su ile sulamak suretiyle kullanabilirsiniz.

ipektuğçe 18-02-2013 23:04

Aaa öylemi :eek: bir mesajda enzime hümas ilave edildiğini okuyunca, bende demekki ekleniyor deyip ilave etmiştim. :( Üstelik 4 tane 2,5 litrelik şişe enzim yapmıştım, şimdi yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Artık bunlar bir işe yaramaz mı ? imha mı etmem gerekir ? :(

MeyveliTepe 18-02-2013 23:13

PH seviyesine bakmak gerekir. PH 4-4,5 seviyesinde ise ve kokusu da iyi ise kullanabilirsiniz.

ipektuğçe 18-02-2013 23:21

Sn. MeyveliTepe , cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Şimdi hepsini tek tek kontrol ettim, kokuları hafif sirke kokusu şeklinde. En kısa zamanda ph ölçer alıp, ölçümlerini de yapıp burdan sizlere bilgi veririm. Saygılar...

n.yıldız 19-02-2013 14:11

12 gün önce enzim yaptım ben de. Pekmez kullandım şişenin ağzına balon geçirdim. Geçenlerde balon sönmüştü. Yavrucuklarımın besini bitti galiba dedim ve pekmez ekledim. Balon tekrar şişti. Çöpe gidecek diye çok üzülmüştüm.
Sirkeye benzer bir kokusu var. İçindekiler de hareketli. Bir aşağı, bir yukarı hareket edip duruyorlar. Umarım herşey yolunda gider de çöpe dökmek zorunda kalmam.
Başladık bir işe, sonu gelir İnşallah. Herkese kolay gelsin arkadaşlar.

Tura 19-02-2013 14:37

Sayın n.yıldız

Oranlara dikkat ettiyseniz ilave pekmez kullanmanıza gerek yok.

Arasıra şişeyi çalkalayın, gaz çıkışı devam edecektir.

n.yıldız 19-02-2013 15:38

Teşekkürler sayın Tura.

sezik 21-02-2013 20:51

06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.

ezo 28-02-2013 10:08

Yeni yaptığım enzimin üzeri bembeyaz bir tabaka oluşturdu. umarım bir yanlışlık yoktur.

Safranlı 28-02-2013 13:22

yok yok merak etmeyin
beyazlar dosttur

hepgül 28-02-2013 16:27

İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025