agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Safranlı 03-01-2013 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abay54 (Mesaj 1079470)
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))

sizleri ve askerlerimizi gönülden tebrik ediyoruz

İsmail Karagülle 08-01-2013 00:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1079197)
Bugün süzdüğüm enzim.

Eklenti 358882

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.

Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

Tura 08-01-2013 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1082254)
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.

İsmail Karagülle 08-01-2013 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1082283)
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.

Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum. Hiç bilmeden yaptığım bu uygulama sonucunda sirke çok mükemmel oldu. Şarap ise azıcık layt ( televizyondan alınma bir kelime layt Selami sözcüğünden ) oldu.

Yukarıdaki yazıları okuyunca benim yaptığıma benzer işlemler gördüm . Acaba derken sizin yazıyı ve resimleri görünce , Çok benzer bir işlem ve renkler gördüm. Ve benim şarabı layt yapan yanlışımı anladım . Sizin yaptığınız daha güzel bir şarap olmuştur . Sizin yaptığınızda benim yaptığım yanlış yoktu. Afiyet olsun .

Tura 08-01-2013 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1082338)
Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum....

Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.



İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba. :)

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.

Safranlı 08-01-2013 12:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1082462)
Neden çekindiniz...burası öyle bir yer değil. Bilmediklerimizi bir birimize sorup öğreniyoruz.



İnancım gereği bu enzimi içmem. Ben bunu bitkilerim için yaptım. Yaptığım çok enzim var.
Balıklı, balıksız, söğütlü, muzlu...ama bunu sade üzüm ve melastan yaptım. Bir de onu bir köşede unutmuşum...İyice İnsan Enzimi olmuş.
Tadına bakan kişi sık sık içmek için geldiğine göre de hayli etkili olmuş galiba. :)

Elma sirkesi de güzel olur. Afiyetle tüketin.

madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?

Tura 08-01-2013 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1082464)
madem türlü türlü enzim yaptınız
en iyi olanı ve veriem etkisini söylermisiniz
aralarında bir fark tespit edebildiniz mi.?


Balık, muz, patates, ve yoncadan yaptığım karışımı, saksılarımda bulunan güllerim, ful, yasemin ve lisantuslarım için kullandım. Hepsinden de çok çiçek aldım. Eskiye göre beni oldukça memnun ettiler.

Bir de söğüt kabuk, yaprak ve yeni sürgünlerinden yaptığım enzimi hoya çeliklerken kullandım.
Daha önce hiç hoya çeliklememiştim. Aradaki farkı bilmiyorum.

Safranlı 11-01-2013 16:24

Cennet vatanımızın her yönüyle daha güzele daha iyiye ;insanımızın huzura ve güvene kavuşabilmesi için ne yapılsa azdır
elin yabancısı çöpten elektirik üretiyor ve organik gübresi de kar kalıyor
bizler her değeri her güzeliği israf etmekle meşkuluz.
bu sayfalarda gözlerini yoran patates kabuğunu saklayan soğukta sokak hayvanlarını dahi düşünen iyi kalbli gerçek dostlarımızla çok mutluyum...
Karınca misali yolumuz belli olsun yeter.
üç beş çöpten yapılan enzim çok kıymetlidir.
aile sohbetlerinde dahi enzimin muhabbetini yaptım ve komşularımı da alıştırdım.
Atatürkün dediği gibi vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez
dünyanın açlık ile sefaletle boğuştuğunu görüyoruz.
gördüklerimiz ve duyduklarımız kalbimizi titretiyor....
Dünyada herkes paylaşmayı ve elindeki ile yetinmeyi bilmeli...
Hırslarını bırakmalı...
Mutluluk lüks konaklarda değil..
Mutluluk içte,kalpte...
Toprakta
ve enzimde......

Sevgi Durul 11-01-2013 16:50

Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu? Eğer öyleyse enzim yapımına devam etmek istiyorum.:)

En son on gün kadar önce muz, elma, salatalık kabukları, ceviz ve yumurta kabuğu, ısırgan otu saplarından hazırlamıştım, adım adım olma aşamasında.

İkinci bir sorum, kış aylarında iç mekandaki bitkilerin sulanmasında kullanımı önerilebilir mi? Teşekkürler...

Tura 11-01-2013 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1084259)
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu?

Galiba bir şey olmuyor.

Serin yerde durmalı, ara sıra kapağını açıp biriken gazı dışarı atmalı. Patlama riski var.

Sulamada usulüne uygun olarak kulanabilirisniz. Zaten bitki bir alıştımı...vaz geçmiyorlar. :)

İsmail Karagülle 11-01-2013 22:00

+5 derecenin altında bakteriler faaliyet gösteremiyorlar diye biliyorum . Yani reaksiyon duruyor. Ve herhangi bir bozulmada olmuyor .

Hava almazsa , ve +5 derecenin altında ise bakteri faaliyeti olmaz ve bozulmaz.

Hava almaması demek kabın üzerinde boşluk da olmaması anlamına gelir. Genellikler bu ihmal edilir be reaksiyon devam eder. Ve kabın patlamasına bile sebep olunabilir.

Şaraplar mahzende dinlendirilirken şişeler tamamene yakın doldurulur. Ve ağzı mantar tapa ile kapatılır. Ve yatık olarak dinlendirilir. (Yatık olmasının nedeni başka.)

tiryaki 15-01-2013 22:32

Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum :)

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

Safranlı 16-01-2013 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1086425)
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum :)

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

Yaptıgınız enzim gayet güzel olucak
enziminiz hazır oldumu bitkilerinize haftada bir **** 10 günde bir verilebilir
kış sonu bahar başında biraz daha bol verilebilir
tabi nerede kulalnacagınızda önemli
meyvelerde kökten biraz uzak koyulursa oranlamada risk olmaz
ben dnemk için iki günde bir bile vermiştim
ve mandalinam kudurmuştu....
yaptıgınız enzimin içerigine göre genelde 1e 100 oranı sabittir
yanı yüz kilo suya bir kilo enzim....

tiryaki 16-01-2013 11:00

Teşekkürler Safranlı,
Kapağını çok hafif gevşettim, devamlı tıslama sesi geliyor. 1e 100 oranı çok iyi, demek ki bendeki enzim, eğer olursa, bütün mahalleye yeter :)

Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler

Halil Balaban 16-01-2013 19:56

Merhabalar,
10/1/2013 Perşembe günü akşam üstü yoğurt kovasına nargilesini ve alttan su almak için musluklu hortumu taktım. İçine doğranmış sebze meyve artığı koydum. 2X42 gram ekmek mayası ile kapattım. Pazar günü ekmek içi yoğurt ve 1/2 çay bardağı pekmez koymak için açtım. Fazla tutmadım hemen kapattım. İlk kurduğum günün sabahından itibaren gaz çıkarıyor. Dün akşam üstü musluk hortumumda bir birikim gördüm.
Bu gün musluğun altına 100 ml.
Lik bir şişe tuttum. Şişe doldu, sıvı kesildi. Akşam üstü koklamak için kapağını açtım. Bozulmaya başlamış çöp gibi kokuyor. Ayrıca açınca şişeden kabararak köpükler döküldü. Elbette kovada fermanyasyon devam ediyor. Kokunun sebebi fermantasyonun bitmemesimi. Yoksa bozulmamı oluşmuş? Fermantasyon bitene kadar alttan sıvı almam sakıncalımı? Bir sonraki mesaj da bir deneme daha anlatıcam.
Teşekkür ederim.

Halil Balaban 16-01-2013 20:26

Tekrar merhaba,
13/1/2013 perşembe günü 5 lt. Pet şikeye nargile sistemini monte ettim. Bahçedeki hurma ağacının üst dalları ve meyveler kesildi. Hurmalar olgunlaşmadan bozuluyor, yenmiyor atılıyor. Bu yıl atmadım, bozulmamış yeşil hurmalardan bir daldan meyveleri topladım. Her hurmayı 5-6-7 gibi parçaya böldüm. Şişeye 1,5 kg. Doğranmış hurma, 0,5 doğranmış patates, elma, muz kabuğu, 2X42 gr ekmek mayası ve su koydum. Kapattım. Pazar günü yoğurt, ekmek, 1/2 çay bardağı pekmez ilave ettim. Gaz çıkışı ilk gün başladı. Sık sık sallayarak gaz çıkışına yardımcı oluyorum. Daha sonra artıkların NPK değerlerine baktım. Hepside potasyum yüklü bitkilermiş. Benim enzimim potasyon enzimi olmak yolunda ilerliyor. Rengi kırık beyaz, krem rengi gibi. Acaba pekmez az maya çok olduğu içinmi rengi açık acaba. Bu şişe potasyum şişesi olduğuna göre. Karıştırarak kullanmak için azot+fosfor için bir veya ayrı, ayrı iki enzim şişemi yapmam lazım. Ayrı iki şişe enzim yaparsam, potasyumu tek cins olduğu için azot ve fosfor enzimlerini potasyuma göre iki misli suylamı seyrelteyim.
Teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

tiryaki 17-01-2013 01:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1086590)
Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler

Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

erencool 17-01-2013 22:59

Merhabalar,

Önceki gün belirtilen ölçülere uyarak, portakal, mandalina, muz, yoğurt suyu, bira,üzüm pekmezini beş litrelik pet şişede su ile karıştırdım. Ağzına da balon bağladım ama iki gündür hiç haketen yok balonda!
Karışım ölçüleri de kanımca doğru, diğer illere göre de Adana daha az soğuk. Ne gibi bir sorun var bilemiyorum, yoksa biraz daha mı zaman gerekiyor?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

erencool 17-01-2013 23:01

Yanlış yazmışım. Hareket yok balonda olacaktı.

tiryaki 17-01-2013 23:02

Maya koydunuz mu? Toz ya da yaş maya da koymanız gerekiyor, biranın içindeki maya yeterli olmayabilir sanırım
iyi çalışmalar

Çamtepe 18-01-2013 06:15

Merhabalar

Maya şart değil, yabancı kaynakları okursanız sadece meyve/sebze artıklarını 1/3 oranında melasla karıştırın kapağını kapatın ve bekleyin diyor :)

"Mayasız" halini geçen hafta denedim, ilk günler sıfır gaz çıkışı oldu. Bir hafta sonra şu anda ortam fokur fokur.

Nedeni, içeriye koyduğunuz organik maddelerde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar..

Saygılar,

Ç.

tiryaki 18-01-2013 06:42

Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?

Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler

aviator34 18-01-2013 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1086943)
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

selamlar

benim şu anda enzim çalışmalarım ev ortamında devam ediyor.Artık 20 litrelik depozitosuz damacanalarda enzim yapıyorum şu anda 155 litre enzim'im oldu balık ve bal kabağı ağırlıklı, ilk yaptığım enzimlerim sanırım başarısız oldu (balıklı olanlar) çünkü bunları pekmezden yapmııştım ve çok az koymuştum daha sonra melas ilave ettim ancak ph şu anda 5.6 larda bu da 45 gün geçmesine rağmen hiç olağan değil sanırım kokuda berbat.
Daha sonra ki yaptıklarım gayet iyi artık melas ve EMA kullanıyorum.Tablo yaptım kendime belirli günlerde ph ölçümleri yapıp takip ediyorum.
Hava yüzünden 1 aydan fazla süredir bahçeye gidemiyorum.Bu akşam kısmetse gidip 2 mavi varil'den enzim hazırlayacağım. fotoğraflarını çeker hafta içi paylaşırım sizinle

saygılar...

tiryaki 20-01-2013 20:55

Kolay gelsin, çalışmalarınızı takip ediyor olacağım. Tohumdan ektiğim cevizlerim çıkarsa benim niyetim de damla sulama ile enzim vermek fidanlara. Bir tarafta da sıcak kompost üretip malç findanların çevresine koymayı düşünüyorum.

iyi çalışmalar

tiryaki 20-01-2013 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1087338)
Selamlar,
Kafama takılan bir iki husus var.

Enzim = gübre midir yoksa, enzim içinde bitkiler için besin elementleri ve mikroorganizmalar barındıran bir destek ürünü müdür? Diger türlü soracak olursam, bitkilerin besin ihtiyacı sadece enzim ile giderilebilir mi yoksa yine de gübrelenmesi mi gerekiyor?

Forumdaki diğer mesajlardan anladığım kadarıyla enzim tek başına yeterli değil.

Alıntı:

Yaptığım enzime mikroorganizma çeşitliliğini artırmak için EMA ürününü eklemek mantıklı olur mu? Mantıklıysa hangi aşamada eklemek iyi olur?

teşekkürler
Konunun uzmanı doğasever'in yorumuna göre EMAyı prosesin en başlarında kullanmak gerekiyormuş
http://www.agaclar.net/forum/1017242-post381.htm

aviator34 21-01-2013 13:02

Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphoto...19641377_n.jpg

Safranlı 21-01-2013 13:28

Süper olmuş...
Tebrik ederim

aviator34 21-01-2013 13:46

sayın safranlı fitili ateşleyen sizsiniz unutmayın :)

Safranlı 21-01-2013 14:02

Inşallah neticelerinide görünce hep beraber dahada mutlu olucaz
enzim acayip bir şey yaaa....

Çamtepe 21-01-2013 17:13

Sn. Aviator34

Elinize sağlık. Kısa zamanda kaptınız işi. Sadece iki yorumum olacak:
1. Resimde soldan ikinci şişenin nargilesi büyük damacanadaki sıvı seviyesinin biraz altında gibi duruyor. Eğer bir şekilde kabarcıklar sayesinde biraz sıvı kaçarsa hava borusuna, bu sıvılar nargile şişesine dolabiliyor. Sanırım siz de gözlemlemiş olacaksınız ki diğer şişelerde nargileler sıvı seviyesinde.
2. EMA varken bir de fazladan yoğurt suyuna çok gerek yok bence. EMA'nin yarısı L. bacillus zaten. Biliyorsunuz piyasadaki yoğurtların ne kadar yoğurt olduğu da tartışma konusu, EMA yeterli bence. Hatta EMA koyuyorsanız hamur mayasına bile gerek yok diye düşünüyorum, ama tercih sizin tabi.

Selamlar

Ç.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025