![]() |
1 Eklenti(ler)
20 gün gibi bir sürede enzimlerim oldu. Sadece çilekten yaptığım içilebilir enzim denemem süzülüp farklı günlerde yudumlandı. Koku güzel, çok hafif alkollü ( kolay kolay kafa yapmaz :) ) bekledikçe daha da lezzetleniyor gibi. Bu nedenle kivi den yaptıklarımı henüz süzüp tatmadım.
Eklenti 290830 Çilek enzimimi yaparken yarım kilo çilek rondo ile iyice sıvı hale getirdim ve hacmen aynı oranda su ekledim. Enzimin güzel kokulu ve lezzetli olmasına rağmen ilk denememde açıkçası beklediğim koku ve lezzeti bulamadım. Bu nedenle 2. çilek enzimimde sadece sıvı hale getirdiğim çileği kullanmayı düşünüyorum. |
1 Eklenti(ler)
Bitkiler için hazırladığım ilk enzimi de kullamaya başladım. Haftada 2 kere enzimli su ile suluyorum. İlk sulamada aşırı sulandırdım. İçeriği sadece kivi, domates, salatalık kabuklarından oluştuğundan çok kuvvetli olmadı sanırım. Her kullanımda biraz daha enzim oranını arttırıyorum. Gene de etki ettiğini hissediyorum ve yeni yaptığım enzimlerle güzel sonuçlar alacağıma inanıyorum.
Bu arada pirinç suyu ve yumurta kabuklarıyla yaptığım enzim en kuvvetli gaz üretimi olan enzim oldu. Bir çok defa balon patlamaya ramak kalana kadar şişti. Gaz çıkışı bittiğinde ilk bitki enzimimle karıştırıp kullanmayı planlıyorum. 2,5 lt ve 10 lt olarak 2 yeni enzim daha hazırladım. İçeriklerini olabildiğince fazla tuttum. Patates, muz, elma, domates, salatalık kabukları, ıspanak, marul, dere otu, maydanoz, nane, havuç ne bulduysam ekledim. Eklenti 290852 |
Enzim Çalışmam 03.05.2012
5 Eklenti(ler)
Enzim Çalışmam 03.05.2012
Limon Kabugu , Soğan Kabugu , salatalık kabugu , yumurta kabugu , çay posası , patates kabugu makinada parcalandı ve 5 litrelik su bidonuna dolduruldu , boguma kadar içme suyu dolduruldu bir miktar pekmez ve bir miktar kahverengi toz şeker katılarak kapagı kapatıldı ve çalkalandı sonra balkondaki güneş almayan yere konuldu, gelişmeleri takip edicem ve sizlerle paylaşıcagım. |
Alıntı:
enzim hazinesini ortaya çıkarıp paylaştığınız için çok teşekkur ederim... Bir uyarıda bulunmak istiyorum.. Yukarıdaki artıklar biraz daha artırılabilir. Enzim şişesindeki artıklar yukarı dogru toplanıp sonraları parçalnmış vazıyette dibe çökerse dogru yoldasınız demektir.. |
malzemesi mi az diyorsunuz?
sonradan ilave yapılabiliyor , daha once konustuklarımızdan hatırladıgım kadarıyla, ne ilave etmemi önerirsiniz sayın safranlı |
Sn. Halil Önen ve Safranlı mutlaka bu başlıkta bahsedilmiştir ama takdir edersiniz çok sayfa var.. Ben yine de sormak isterim.. Aramızda tek tür enzim yapan da var, benim gibi saçmalayıp mutfak artıklarını karıştırıp şişeye dolduran da..
Yapıyorum ama ne için kullanacağımı bilmiyorum ki.. Sizden isteğim; (atıyorum) balık enzimi domateslere iyi gelir.. Ceviz ağırlıklı olanı kaktüslere.. Yumurta ağırlıklı olanı şuna, gibi örnekler vermeniz.. |
Alıntı:
Patates kabugu mutlaka olmalı muz kabugu olabilir ceviz ,fındık kabuğu bu mevsımde bolca olan ısırgan otunu kullanabilirisiniz ev ortamında sogan sarmısak ve limonu pek tercıh etmeden ve tuzlu olabilecek artıkları katmadan her seyı koyabiliriz... Artık mevla ne verdiyse hepsi fazlasıyla faydalı olacaktır.. |
Alıntı:
dilediğin yerde dilediğin şekilde kullanabilirsin... temen mantığı şudur.... toprak tahliline göre eksik olan besin maddelerine göre tamamlayıcı enzim yapılmalı ve kulllanılmalıdır. küçük balkonlarda ev bahçelerinde buna gerek yoktur.. ben genelde karışım yapıyorum.. ancak kivi bahçemde potasyum eksıklıği çıkınca potasyum açısından besin degeri yüksek olan patates kabukları saltalık kabukları ve muz kabuklarından özel enzim yaptım... hızlı büyümesini istediğimiz yaprak güzeli olarak veya yeşil aksamıyla güzellik katan bitkilerine balık enzimi verebilirsin çünkü balık enzimi direk azot ağırlıklı olacak ve bitkiyi sürgüne ve boya teşvik edecektir... bakçenizde var ise salkım sögüt ağacına balık enzimi yakışacaktır. |
temel mantığını anlatmaya çalıştım...
örnekleri artıramk gerekirse bütün yaz çiçek açmasını istediğimiz güllerimize potasyum ağırlıklı patates vb.nevale ile doyurmamız gerekır. cılız kalmış ve boya gitmesini istediğimiz fidanımız var ise balık vb. dallarını ve gövdesini güçlendirsin ve sağlam bir yapıda büyütmek istediğimiz bitkilerimize ise içinde kalsiyum olan yumurta kabuklu enzimler ile ziyafet çekmeliyiz... kısaca toparlamak gerekirse ev tipi küçük bahçelerde bu ayrıma gerek yok... her gün sebzeli türlü kabilinden mutfak artıkları yeterlidir. genelde doğamızda var olan ve büyüyen bitki kaynakları itibarıyla bahar mevsiminde büyüyen ve yeşeren kaynakalar azot kaynağıdır.. bakla,yonca,tüy,kıl vb.. ara dönemde fosfor açısından zengin meyve ve sebzeler çokça bulunur. son dönemde ise potasyum açısından zengin olan meyveler yetişir.. bezelye kozası,kavun kabuğu,şeker pancarı artıkları buna örnektir.... acizane benim bildiklerim bu şekildedir.... hep söylediğimi tekrar edeyim... enzim yap denize at...... |
Alıntı:
|
Alıntı:
5 lt lik kaba bir yemek kaşığı kadar kulllanılabilir. |
sıvı gübre yapımı
teşkürler sn halil önen elimde em olmadığı için sordum hümik asit meyve posalarıynan fermantasyon olayına girermi diyesordum
kendim % 17 lik hümik asit yapıyorum birtek meyve posaları kaldı yapmadığım onu öğrenmek istedim ben şilempe getittiriyorum içerisine hümik asit çinko mangan demir sıvı gübre yapıyorum örneğin organik madde %18 çinko %1.5 mangan %1.5 demir 1.5eşit şekilden yapıyorum bunların hepsini tamamladım bir meyve posalarından sıvı gübre yapmam kaldı birçok seri gübreleri tamamladım yapımını azotlu fosforlu çinko lu amino asitli gübreleride yammayı tamamladım örneğin azot %7 fosfor %15 çinko %3.6 amino asit %2.8 bu çalışmalarımı tamamladım meyve posalarının üzerine su ilave ila fermante ediliyor ben hayvan gübrelerinin sıvı kısmıyla ferman ta işlemine koyacağım hayvan gübresinin sıvı kısmı hümik asit nar elma şeftali üzüm kayısı çalışmalarıma bu kısımnan başlayacağım |
Enzimimdeki son durum,
sabah aksam gazını alıyorum kapagı acıp. http://www.agaclar.net/forum/attachm...6052012256.jpg |
2 Eklenti(ler)
Enzim ile besleyip, büyüttüğüm ilk çileğim olgunlaşıyor. Bakalım lezzeti, kokusu nasıl olacak ? :D
Eklenti 292090 Eklenti 292089 |
Sn Safranlı , enzimimizin hazır oldugunu nasıl anlıyorduk?
Gaz çıkışı henüz bitmedi , ama suyun yüzeyinde cok az birsey kaldı mutfak atıklarından cogunluk dibe çöktü.Rengi cok acık kahveye donmeye basladı,her aksam kapagı acıp gazı cıkartıp icerisinden tekrar kapatıyorum. |
başlangıç tarihinizden en az 20 gün geçmiş ise..
içindeki tortular iyice kahve rengilesip önemli mikardakiler parçalanmış ise ve gaz çıkışı artık kabı etkileyemeyecek adar azalmış ise iş tamam dır havasını alırken kabı sertleştirip aşırı sıkısma olmuyor ise olgunlaşmış kabul edebiliriz örnegin bir gün hiç havasını almadan deneme yapıpta sonraki gün az bir hava çıkışı oluyorsa bitmiş kabul edebiliriz ancak benim geçenyıl yaptıgım enzimde dahi az da olsa hava çıkısı oluyor.. hava çıkısı tamamen hiç bitmez... iyice etkisiz vaziyete geldiyse rahatça kullanalım... bitkilerimiz ziyafetren daha fazla mahrum kalmasınlar.. |
Alıntı:
Benim enzimde de 3-4 gündür hava çıkışı yok. Sadece çalkaladığım zaman hava fazla çıkıyor. Kullanıma hazır mı demek oluyor şimdi? |
Alıntı:
Baharda bir an önce bitkiler bayram etsin.. |
Alıntı:
Bir süre yetecek kadar sıvı gübrem var. 1- Bu enzimi nasıl saklamalıyım? İçindeki katı kısmı ile mi duracak yoksa süzeyim mi? 2- Nerede ve nasıl muhafaza edeyim? 3- Ortalama ne kadar süre bozulmaz? |
Alıntı:
süzmeden oldığu gibi az az kullanıyorum bahçemde ekim kasımda yaptıgım balık enzimin aynen duruyor bence süzmeden oldugu gibi kalsın böylece besinler tamamen çözülür ve faydası artar... kendi tecrubelerime göre çok rahat 6 ay bekler... normal oda koşullarında dilediğiniz zaman kullanacak şekilde bekleyebilir.. temiz olsun diyorsanız süzersiniz meşrubat gibi çok uzun süre bekleyebilir. tortularınıda toprağa gömersiniz... benim yaptıgımı özetlersek; tercihen hiç süzmüyorum... bittimi aynı tortuların üzerine tazelerini ekleyip yeniden başlatıyorum.. Bir sefer süzdüĞümdede kalan tortuları yok gibi farzedip daha büyük enzim kabına aktardım ve imalatlarıma devam ettim.... Bu tortularda hazınedir ve organik maddedir.. her yerde faydalıdır... Artık gönlünüze göre saklyabilirsiniz tercih sizin... |
Enzimin üzerinde beyaz köpükler oluştu normal mi?. İlk yaptığım enzimde köpüklenme olmamıştı. Balkonda duruyorlar.
|
gayet normal
beyaz köpükler faydalı dostlarımızdır. yani bakterilerdir... karışımın içindekilere göre köpük az veya çok olabilir... ancak köpük çok olursa iyiye yormak gerekir. |
Bendeki balık enzimlerinde köpük oluştu.. Bitkisel ağırlıktakilerde yok.. Bozuluyor diye düşünmüştüm, kötü bir şey olmadığına sevindim..
Dün enginar yapraklarını bir şişeye doldurdum, üzerine de patates kabukları.. Başka şeyler de eklerim diye sıvı koymadan 3 gün kuru bir şekilde bir köşede durdu.. Ama onlar boş durmamışlar kendi içlerinde çalışmışlar.. Ekleme yapmak için kapağı bir açtım adeta ses bombası patladı evde ;) Bomba yapımını da öğrenmiş oldum :p |
O zaman ben gayet fazla şekilde iyiye yorayım : ))) Teşekkürler sayın Safranlı
|
Alıntı:
Dünyamızdaki açlıklar, savaşlar ve yoksullukları yenmek belkide o kadar da zor değildir. minnacık alanlarda bir ailenin ihtiyacı giderilebilmektedir... Bahçeli evi olan veya arazileri olan insanların dahi ellerindeki değerlerden ve bomba niteliğindeki hazinelerden haberinin olmaması beni üzüyor.... Hatta şunuda söylemek istiyorum.. Malesef kırsalda ömür tüketipte tek bir ağaç yetiştirmeden ölüp giden insanlarımız var.. Dinimizinde açıkça emretmesine rağmen bozkırdaki tek ağacın olmadığı anadolu köylerini görmek beni hayrete düşürüyor.. Mezarlıklarda dahi tek ağaç dikilmemiş. Akan suyun yanına tek bir sögüt sopası dikilmemiş.... Insanlar, hayvanlar güneşte kavrulurken çeşmelerin başında dahi tek agaç yok... Bu cennet vatanımız adına insanımız adına üzülüyorum.... Yapılabileceklerin aslında ekonomik ve sosyal dokunun da düzeltilmesine yardımcı olacabilecekken bir şeyler yolunda gitmiyor... Memleketimin daha çooook bombalara ihtiyacı var...... Bombalara devam...... |
Alıntı:
son kullanımda bu faydalılar sizlere marifetlerini göstereceklerdir.. o kadar ki geçen yıl kullandığım bu faydalı dostlarım bu baharda dahi bolca ağaçlarıma çiçeklerini açtırıyorlar... ve mahalleninde mis gibi mandalina çiçekleri kokmasını sağlıyorlar.... dostalarım yüce yaradan ne güzel her şeyin kardeşce ve paylaşılarak yapılamasını öngören sistem kurmuş... ben,sen o... ot,börtü,böcek görünen ve görünmeyen faydalılar... bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir... ve buda en çok her şeyiyle tek olan cennet yurdumuza yakışır.... sevgiler.... |
Gönlünüzün güzelliği yazılarınızdan hissediliyor. Rabbim ömrünüzüde güzel kılsın.... Lezzetli ve bol bol enzimli günler dilerim. Saygılar...
|
Enzimndeki son durum,
üstte beyaz köpürcükler,ve az miktar mutfak atıgı , gaz cıkısı az ama sadece 9 gün oldu daha http://www.agaclar.net/forum/attachm...1052012302.jpg |
Alıntı:
|
Alıntı:
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez az da olsa devam eder... elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda neredeyse bir sokağa yeter.... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025