agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

selis 12-05-2012 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 964646)
görünen ve görünmeyen faydalılar...
bu dünyayı vede özellikle memleketimizi cennet yapabilir...

Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

Cemil B. 12-05-2012 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 964793)
atıklar dibe çöktümü olgu nlaşığına hükmede biliriz...
hava çıkışı azalacaktır ancak hava çıkışı hiç bitmez
az da olsa devam eder...
elinizdekiıle yüz kat oranına göre 500 kg suya ekleyerek kullandıgınızda
neredeyse bir sokağa yeter....

az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . sonra yine dusuyorlar dibe.

Safranlı 12-05-2012 16:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 964808)
Siz de bizim hem görünen hem de görünmeyen faydalımızsınız.. Görmüyoruz ama oradasınız biliyoruz.. Kalp gözümüz görüyor en azından..
Bilginizle bu dünyayı olamasa da çevremizdeki bitkileri cennet yapabilme imkânı sağlıyorsunuz bize..
Var olun :)

hep beraber var olalım...
dünyamızı güzelleştirelim...

Safranlı 12-05-2012 16:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemil b. (Mesaj 964810)
az önce tekrar kapak actım yine epeyi gaz birikimi olmustu, ama bugun üstte dahada az birseyler kalmıs, kapagı acıp gazı cıkartınca havayla birlikte dipten yukarı birseyler cıkıyor . Sonra yine dusuyorlar dibe.

eee kanları kaynıyor demekki ....
Sizinkiler delikanlı çağlarını yaşıyorlar...
Delikanlılık çağlarının sonuna doğru durgunlaşacaklar ve
artık ağır başlı duracaklardır...
Mütevazi bir şekilde hafifçe kabardılarmı hasat mevsimi ve bitkilerimiz içinde bayram dönemi başlamış olacaktır...

hepgül 13-05-2012 20:27

Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Halil Önen 13-05-2012 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 965502)
Enzim kullanımındanmı kaynaklanıyor bilmiyorum. Küçük, küçük beyaz renkli sinekler toprak yüzeyinde uçuşuyorlar : ((( Bir zararlımı acaba? Haksızlık yapmayayım belki faydalıdır. Ama bilmiyorum. Malesef resim çekmedim. yakalayabildiğim anda resim çekeeceğim. Ne önerirsiniz?

Enzim kullanmaktan da olabilir. Toprak yüzeyini hafif kaplayan toz kükürt atabilirsiniz.

hepgül 13-05-2012 23:40

Teşekkür ederim Sayın Önen.Hemen ilgileneceğim. Nedir bu sineklerden çektiğim : ( Kompost karışımındada sineklenme olmuştu.

Bodrum Papatyasında yoğunlukta var. Başka yerlerde rastlamadım. Umarım çiçeklerime birşey yapmazlar. Saygılarımla...

himone 14-05-2012 02:54

merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam:
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

Safranlı 14-05-2012 08:23

Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE]

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.

himone 14-05-2012 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 965738)
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım.

Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi
gün yetebiliyor

Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?)
elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir
birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...

karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu..
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE]

çok teşekkür ederim cevabınız için...

himone 14-05-2012 12:23

yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

Safranlı 14-05-2012 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 965866)
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz?

yaptığımız işlem doğadan gelen kaynakları bilinçli şekilde tekrar faydalı hale getirmekten ibarettir.
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir
günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız...
Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz
sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok
direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz

himone 14-05-2012 18:02

teşekkürler...

Çamtepe 16-05-2012 08:56

Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım.. :)

Ben ettim, siz etmeyin :)

Tura 16-05-2012 09:41

Geçmiş olsun.

Her enzimcinin başına gelebilir.

Can erik enzimi yapacaktınız öyle mi...

Çamtepe 16-05-2012 10:24

Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? :)

aysozbek 17-05-2012 22:34

Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

Halil Önen 18-05-2012 01:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysozbek (Mesaj 968111)
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim.

İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...

Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Cemil B. 19-05-2012 16:43

az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı.

Cemil B. 19-05-2012 22:36

daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Halil Önen 19-05-2012 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 969145)
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

bcandar 23-05-2012 19:24

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi.

Eklenti 299557

Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle.

Eklenti 299556

Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Cemil B. 23-05-2012 20:40

benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor.

uugur 24-05-2012 10:40

hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

smarty17 24-05-2012 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uugur (Mesaj 971944)
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır?

Konur hatta dahahda hızlanır :)

Cemil B. 25-05-2012 13:58

ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda.

Safranlı 25-05-2012 17:03

Ben gölgece tercih ediyorum....

Entropi 28-05-2012 03:33

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı.

Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338164991

Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.
Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1338165442

Gözlemlerim:
  • Değişik oranlarda sulandırma yapıp sebze ve çiçeklerde yapraktan spreyleme yaptım. Amaç bitkilerin yoğunluk tepkisi ölçmek.
  • Yaprak biti ve kırımızı örümcek bulunan bitkilerde bu zararlılar kısmen azalma gösterdi (belki de daha önceki günlerdeki arap sabunu+zeytin yağı uygulamasının sonucuydu) Tam emin değilim
  • Biber fidelerindeki yapraklar daha canlı ve koyu yeşil hal aldı. Çiçekler bariz sevdi.
  • Tabi bir amatör/acemi olarak başka faktörler yüzünden oluşan değişimleri enzim olayına yormam da mümkün.

Sorularım:
  1. Yeni atık bidonuna pekmezle birlikte maya kökenli diye bir miktar şarap da dökdüm. İçerdiği alkolün fermantasyona olumsuz etkisini gözden kaçırmış bulundum. Bidonu boşaltmalı sil baştan yapmalı mıyım?
  2. Yapraktan ve topraktan uygulamalarda 1/50 1/100 gibi mutabık kalınan oranlar var mıdır? Zararlılar için bu oran değiştirmek gerekir mi caba? Lakin her atık grubu, farklı malzeme ve miktarlar içereceğinden, ortaya çıkan enzimin de farklı yoğunluk ve içerikde olacağı düşünüldüğünde bu oranlar ne kadar doğru sonuç verir sizce?
  3. Sağlıklı ve yararlı bir enzim elde edildiğini anlamak için : gözlem,koku ve ph. PH dışında gözlem ve koku görece bir kavramlar. Benim evet sirke gibi kokuyor dediğime bir başkası "uf kötü kokuyor" diyebilri. Geriye ph kalıyor,
    şu ph aralıkları kesin güvenilirdir denilebirlir mi? Yoksa bu bulgularda sadece gözlem ve tecrübeye mi dayanıyor. Binde bir ihtimalle dahi olsa kendi elimizle farkında olmadan zehir üretebileceğimiz riski insanı kaygılandırıyor.
  4. Hem toprak hem sıvı için güvenilir ölçüm veren amatör bahçecilik için bir PH meter markası tavsiye edebilir misiniz?
Saygılar

Halil Önen 28-05-2012 10:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Entropi (Mesaj 974484)
...
Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez.

An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor.

Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor.

Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor.

Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...

Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ...

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.

Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur.

Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki...

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.

Kolay gelsin. Saygılar

Entropi 28-05-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 974569)
Sadece sevdiğiniz bir şeyi, felsefeyi koymayı unutmuş...;) Enzime felsefe ve edebiyat karıştırılması ile kalitesini arttırdığı görüşü son dönemlerde önem kazanmış...;)

İşin felsefi boyutunu, atıkları çöpe atmakta ısrar eden, ilk başlarda bu atıkları mutfağının temizlik mahremiyetine bir engel olarak gören eşim üzerinde, "doğa, dönüşüm, organik, enzim" başlıklarında brifing vererek, yaşam<>ölüm döngüsü içerinde bizlerin birer gübre kaynağı olduğumuzdan tutun, işe ölüm>toprak> çiçek>bal faslında felsefe üzerine edebiyat sosu da katarak vermiştim.

Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu.;) ( Veya illallah getirip, kafasını daha fazla ütületmemek için uzlaşma moduna geçti :rolleyes:

Alıntı:

...
Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer...;) Kullanabilirsiniz...Enzime şarap koymamak daha iyi...
Geçmiş yazılarda fermantasyon devresinde alkolün yararlı bakterileri baskıladığı gibi bir bilgi okuduğum hatırlar gibiyim. Zaten doğal süreçte oluşan alkole + dışardan eklenen alkol dönüşüme negatif etki eder gibi bir fikir çıkarmıştım.

Alıntı:

Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı...
Evet, süzme işlemi zaten 2-3 hafta ötesine ait. Bu arada mixer, rondo kullanmadan turşu gibi küçük parçalara ayırarak ilave etmiştim.Bu yüzden her hangi birsüzgece gerek kalmaksızın sıvı rahatlıkla süzüldü.

Alıntı:

Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz.
İşte vurgulamak istediğim, istemeden küçük bir ihtimal bile olsa zehir üretme olasılığının bulunmaması. Bir news group' un sağlık köşesinde kültürel mantarlarda bile çok küçük bir ihtimal bile olsa zehirli ürün olabileceği ihtimalinden yola çıkarak, içeriğini kimsayasal ve/veya biyolojik analizine hakim olmadığımız bir konuda oluşan bir kaygı söz konusu.

Alıntı:

Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin. Saygılar
Resimleri aslında yüklemiş, sunucu linklerini çekerek araya serpiştirmiştim.
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim.
Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim.

Cevaplarınız için teşekkürler.
Saygılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025