agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

aviator34 21-01-2013 22:23

Sayın çamtepe fotoğrafı çektikten sonra benimde dikkatimi çekti şişeyi diğerleri ile eşitledim.artık ancak 2 hafta sonra bakacağız.
Bugün balık aldım,yanında da satıcıda 5 kilo hurda balık verdi sağolsun.bu sefer balık enzimini yapacağım.dediğiniz gibi yoğurt maya koymam.

-Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ?
-Balık enziminde İnceltme oranı 1/200 iyimidir ?

Safranlı 22-01-2013 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1089073)
Sayın çamtepe fotoğrafı çektikten sonra benimde dikkatimi çekti şişeyi diğerleri ile eşitledim.artık ancak 2 hafta sonra bakacağız.
Bugün balık aldım,yanında da satıcıda 5 kilo hurda balık verdi sağolsun.bu sefer balık enzimini yapacağım.dediğiniz gibi yoğurt maya koymam.

-Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ?
-Balık enziminde İnceltme oranı 1/200 iyimidir ?

aman dikkat....!!!!
balık enziminde çok dikkatli olmak gerekir
birincisi çok fena kokar
ikincisi biraz daha fazla melas veya pekmez koyulmalı
üçüncüsü asla ve asla evin içine konulmamalı
dördüncüsü aslında birinci sırada da olabilirdi
balık enzimi gerçek bir bombadır
önceki sayfalarda çoooook patlatan oldu....

tiryaki 22-01-2013 08:32

Selamlar,
Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı.

Okuduğum birkaç tane görüşün özeti: Üretilen bu enzimlerin temizlik ve koku önleme için sirkeye benzer şekilde kullanılabileceği (yememek gerekiyor) ama bitkilerin ve toprağın yapısına etkisi konusunda mucize beklenmemesi gerektiği şeklinde.

Hatta asidik yapısı ve içinde patojen üreme olasılığı nedeniyle bilinçsiz kullanımının bitkilere zarar verme olasılığı da yüksek gibi görünüyor.

Sayın Dogasever ve MeyveliTepe de bilimsel referans bulamadıklarından söz etmiş önceki mesajlarında.

Sonuç olarak, ben çok fazla ikna olmadım bu enzim konusunda. Kompost ve EM konularına yoğunlaşmayı düşünüyorum şimdilik.

Mucize Temizleyici - Enzim (İçilebilir Enzim ve Gübre Enzimi)

Vinny's Reflections: Questions About "Garbage Enzymes" and "Farmer's EM" vs. EM Probiotic Microbial Products

Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk

Tura 22-01-2013 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1089073)

-Yalnız balık enzimi yapan arkadaşlar balıkları pişirerek mi yoksa pişirmeden mi koyuyorlar ?

Çiğ olarak yapacaksınız.

Safranlı 22-01-2013 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1089186)
Selamlar,
Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı.

Okuduğum birkaç tane görüşün özeti: Üretilen bu enzimlerin temizlik ve koku önleme için sirkeye benzer şekilde kullanılabileceği (yememek gerekiyor) ama bitkilerin ve toprağın yapısına etkisi konusunda mucize beklenmemesi gerektiği şeklinde.

Hatta asidik yapısı ve içinde patojen üreme olasılığı nedeniyle bilinçsiz kullanımının bitkilere zarar verme olasılığı da yüksek gibi görünüyor.

Sayın Dogasever ve MeyveliTepe de bilimsel referans bulamadıklarından söz etmiş önceki mesajlarında.

Sonuç olarak, ben çok fazla ikna olmadım bu enzim konusunda. Kompost ve EM konularına yoğunlaşmayı düşünüyorum şimdilik.

Mucize Temizleyici - Enzim (İçilebilir Enzim ve Gübre Enzimi)

Vinny's Reflections: Questions About "Garbage Enzymes" and "Farmer's EM" vs. EM Probiotic Microbial Products

Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk

dogal dönüşüm ve kazanım adına ne yapılsa azdır
insanımız kendi imkanları ve alışkanlıkları itibariyle farklı bir yol bulabilirler
balkonunda veya genişçe arazideki çalışmalar mutlaka farklı olacaktır
yerel kültürlerde de benzer mantıkta uygulamalar oluyor
açık olan şu ki;
enzim mutlaka fayda sağlıyor
sade vadandaş için bilimsel olarak çalışma sistemini çözmek gerekmiyor
elinizde artıklar ve çöpler bir sürece giriyor ve sonunda çok faydalı neticeler alınıyor
hiç bir verim artışı dahi olamasa çöplerimizin dönüşmüş olması fazlasıyla mutlu edici neticedir
kullandığınız enzim akar suların dahi temizliğine yardımcı oluyor
çöp sorunu kalmadıgı gibi çöpten altın niteliğinde besin maddesi elde ediyorsunuz
tertemiz verimli ve sürdürülebilir sistemi oturtmuş oluyoruz
dostlarım enzim uygulanan bitkiler mutlak ve mutlak fark oluştururlar
topragınızda bayram eder
çevremizin topragımızın ve suyumuzunda daha temiz kalamasını sağlar
bence siz yinede enzimden vazgeçmeyiniz
çünkü bende em yi ve kompostuda kullanıyorum
ama enzim çok pratik....

kimyager147 23-01-2013 13:11

Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Özellikleri
 
Laktik Asit Bakterilerinin Antimikrobiyal Özellikleri
Süt ürünlerinin yapımında kullanılan laktik asit bakterilerinin önemli bir özelliği de, ortamda bulunan gıda kaynaklı patojen ve kontaminant mikroorganizmaların (E. coli, Salmonella, S. aureus gibi) gelişimini engellemeleri ve ölümlerine sebep olmalarıdır. Starter seçiminde ürünün saklama süresini uzatma ve kalite bakımından, bu özelliğe dikkat edilmektedir. L. bulgaricus ve S. thermophilus' un antibakteriyal aktivitesi insan sağlığı açısından da önem taşımaktadır (89, 90).
Laktik asit bakterilerinin en önemli inhibitör etkisi özellikle asidik ortamlarda oluşmaktadır. Ayrıca inoküle edilen starter kültür miktarı ve aktivitesi de, özellikle fermantasyonun ilk aşamasında, patojen mikroorganizmaların gelişimini inhibe etmektedir (39).
Laktik asit bakterilerinin oluşturduğu laktik asidin ve küçük konsantrasyonlarda üretilen formik asit, propiyonik asit, asetik asit gibi organik asitlerin patojen mikroorganizmalar üzerinde, antibakteriyal etkisi olmaktadır. Yapılan çalışmalarda Lactobacillus' ların inhibisyonik etkisinin, Streptococcus' lara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir (50,90).
Laktik asit bakterileri tarafından aerobik gelişme sırasında üretilen hidrojen peroksidin de bir çok mikroorganizma üzerine inhibitör etki gösterebildiği bildirilmiştir (48, 49, 60, 91-94).
Dahiya ve Speck (63), Lactobacillus lactis ve L. bulgaricus' un kültür filtratlarında S. aureus' a karşı oluşan inhibitörik faktörü, hidrojen peroksit olarak tespit etmişlerdir. Lactobacillus' ların nötr pH' da 5 °C' de, dekstrozlu ortamda saklandıklarında, maksimum hidrojen peroksit oluşturduğu sonucuna varmışlardır.
Abdel-Bar ve arkadaşları (95), L. bulgaricus' un laktik asitten farklı bir antimikrobiyal madde ürettiğini ve bu maddenin gram pozitif bakterilerden S. aureus' a, gram negatif bakterilerden de Pseudomonas fragilis' e etkili olduğunu tespit etmişlerdir.
60
Yapılan bir çok araştırma sonucunda organik asitler (laktik asit, asetik asit, formik asit), diasetil ve hidrojen peroksidin tek başına veya birlikte gerek gram pozitif gerekse gram negatif bakterilere karşı antimikrobiyal etkiye sahip olduğu gösterilmiştir (60,96).
Laktik asit bakterilerinin, Staphylococcus, Salmonella, Enterococcus, Listeria ve Pseudomonas cinsi mikroorganizmalara karşı da antagonistik etki gösterdikleri saptanmıştır (50, 89, 96, 97).

kimyager147 23-01-2013 13:11

Yukarıdaki metin bilimsel bir yayından alınmıştır.

Tura 23-01-2013 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kimyager147 (Mesaj 1089956)
Yukarıdaki metin bilimsel bir yayından alınmıştır.

Bana göre çok karışık olan bu 1326 numaralı mesaj, ne diyor...buraya yazdığınıza göre bir anlamı olmalı.
Rica etsem açıklayabilir misiniz?
İyi mi kötü mü?
Bu bilimsel yayının kaynağı nedir acaba?

Safranlı 23-01-2013 15:47

ben makaleden enzimin mikrop öldürücü oldugunu anladım
gerisi fazla akademik

tiryaki 23-01-2013 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1089186)
Selamlar,
Bir işe koyulmadan mutlaka işin bilimsel arka planını araştırmaya çalışırım. Enzim için beni şaşırtan hakkında yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmamasıydı.

Sanırım benim yurakıdaki mesajıma cevaben yazılmış. Ben sorumu eksik
yazmışım.
Benim aradığım enzim kullanımının bitki gelişimine etkisi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalardı. Dolayısıyla bu cevap benim soruma tam denk düşmüyor.

teşekkürler
murat

Safranlı 24-01-2013 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1090091)
Sanırım benim yurakıdaki mesajıma cevaben yazılmış. Ben sorumu eksik
yazmışım.
Benim aradığım enzim kullanımının bitki gelişimine etkisi üzerine yapılmış bilimsel araştırmalardı. Dolayısıyla bu cevap benim soruma tam denk düşmüyor.

teşekkürler
murat

bu konuda bilimsel araştırmalara gerçekten çok ihtiyaç var
bizlere de çok katkısı olabilir
bizler tabi ki doğayı seven amatörleriz
bilimsel yorumlar yapamayız
ülkemin üniversiterinden böyle faydalı çalışmalar yapılsa ne güzel olur

sezik 24-01-2013 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1088804)
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta :)

Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

sındırgılı 24-01-2013 12:53

Cinko elementi bildigim kadar, balik enginar ve de bezelyede cokca bulunmakta.Bunlar ile yaptiginiz enzimleri (ozellikle balik artiklari ile yapilan ) 1:100 veya biraz fazla seyreltip gonul rahatligi ile agaclarinizda kullanabilirsiniz.
Evet, enginar kabuklari ve kokunden yaptigim enzimi patlattim dogrudur :(
Melas cinsi, seker kamisindan elde edilen idi.
Bence, nargile sistemini duzgun kurarsaniz ne koku olur ne de patlama korkunuz.
Tecrube ile sabittir.

Safranlı 24-01-2013 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1090717)
Cinko elementi bildigim kadar, balik enginar ve de bezelyede cokca bulunmakta.Bunlar ile yaptiginiz enzimleri (ozellikle balik artiklari ile yapilan ) 1:100 veya biraz fazla seyreltip gonul rahatligi ile agaclarinizda kullanabilirsiniz.
Evet, enginar kabuklari ve kokunden yaptigim enzimi patlattim dogrudur :(
Melas cinsi, seker kamisindan elde edilen idi.
Bence, turnike sistemini duzgun kurarsaniz ne koku olur ne de patlama korkunuz.
Tecrube ile sabittir.

sizleri özlemiştik
artık daha yoğun ilğinizi bekliyoruz
balık enzimi konusu tamamen sizlerden esinlenilmiştir

Safranlı 24-01-2013 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1090694)
Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

bence enziminize nargile sistemi ile bahçenizde yapabilirsiniz
veya balkond ayapıp tarlaya gidebilir
enzimden bitki zarar görmez
köklerden bira uzaga verdinizmi sorun olmaz

sezik 24-01-2013 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1090742)
bence enziminize nargile sistemi ile bahçenizde yapabilirsiniz
veya balkond ayapıp tarlaya gidebilir
enzimden bitki zarar görmez
köklerden bira uzaga verdinizmi sorun olmaz

Yani sırt pompası ile direk üstüne sıkmamalımıyız? Ben bu ürettiğim enzimi pompayla üstüne, gövdesine ve dibindeki toprağa sıkarım ve hatta sulama suyuna karıştırıp her birine birer kova veririm diye düşünmüştüm.(sulama sistemim yok, traktör ve tanker taşıması, sadece temmuz veya ağustosta 30 ton civarında su)

aviator34 24-01-2013 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1090694)
Sayın Aviator34, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Bir kaç hafta öncesine kadar solucan gübresi elde etmek ile ilgili konulara ilgi duyuyordum ancak; bu gübrenin ağaçlarıma enzim kadar çok hizmet etmeyeceği görüşüne kapıldım ve araştırmaya başladım. Bokashi kabı, starteri v.s konularda gezindikten sonra nihayet bu konuya geldim.
Benim Manisa, Köprübaşı'nda, 22 dekar alanda 1250 zeytin ve 15-20 tane muhtelif meyve ağaçlarım var. yaşları henüz 1,5-2. ilk sene em5 kullandım ama pahalı olmasından dolayı tekrar etmedim. Az yanmış çiftlik gübresi ile devam ettim. Enzim konulu bu başlıkda yazılanları sindire sindire okudum ama emin olun ki burada anlatılanları yapmaya korkuyorum. Zira ağaçlarıma bilmeden zarar vermek veya onların gelişimini engellemek istemiyorum. Sizin çalışmalarınızda okuduğum başarı hikayeleriniz beni umutlandırıyor.
Bu konunun ilk sayfasında anlatıldığı gibi 20 Lt lik bir bidonda elimde geçmişten kalmış 2 kaşık em5 ide ilave ederek kahverengi şekerle desteklenen bir karışım yapmak ve bunu zeytinliğimde uygulamak istiyorum. Siz balık kullanmışsınız, bu ne gibi bir avantaj sağlıyor? Enzimde neyin güçlü olmasına yarıyor? Açıklama yapmışsınız ama balık ve kabak enzimini döktüğünüzü de belirtmişsiniz.
Tüm arkadaşlarım, nasıl başlamamı tavsiye edersiniz? Ben bu çalışmayı, İzmir'de evimin balkonunda yapmayı planlıyorum. Son katta olduğumdan koku problemi bir şekilde tolere edilebilir. Verdiğiniz bilgi ve yardımlar için teşekkür ederim.

Sevgili sezik şayet Sayfaların tamamını okuduysanız benimde enzim konusunda 40-50 günlük bir mazim olduğunu görürsünüz.Ben enzim faydalımı zararlımı tartışmasına girmeyeceğim sayfanın başında aşağıdaki tablo var adamlar bu enzimleri yaparak ücret ile satıyorlar.Bizim yaptığımız uygulama yazılanların aynısı belkide türk aklı ile bazı pratik kestirmeler bile buluyoruz.İçerisine em gibi faydalı mikroorganizlamar koyarak süreci hızlandırıyoruz ve diğer zararlı bakterilere baskın çıkartmaya çalışıyoruz.Bu sayfada Sevgili safranlı ,meyvelitepe,çamtepe'nin yazılarından çok faydalandım
http://www.agaclar.net/forum/attachm...206-enzim3.jpg

Şimdi benim ilk yaptığım enzimler olmadı.

Neden olmadı ?
İlk olarak Mutfak artığı olarak kullandığım balık ve meyve sebze artıklarından enzim yapmaya çalıştım.1-3-10 oranına kulak asmadığım için bu enzim olmadı.Melasın ne olduğunu bilmediğimden pekmez kullandım 3 tane 5 litrelik pet şişeye yaptığım enzimlere topu topu 2 yemek kağışı melas/pekmez koydum (halbuki bu 15 litrede aslında 850 gr. melas/pekmez olmalı idi)Fermantasyon başlıyacağı yere içindekiler çürümeye başladı.Tabi bu olayları zamanla anlıyorum.bir anda değil.

Bozuk olduğunu nasıl anladım ?
Günler geçtikten sonra kapağını açtığımda bir koku bir koku olamaz böyle birşey ama sayfalarda balık enzimi çok kokarda diyor kendi kendime demekki doğru yoldayım diyorum Daha sonraki günlerde nargile sistemine geçtim kapağı açmaz oldum.Ardından 1 ay geçtikten sonra ph metre sipariş verdim ve gelir gelmez ölçüm yaptım.3 ile 4.5 arası çıkması gereken ph oranı 5.5-5,6 çıktı.Demekki bi yerlerde bir şeyler yanlış gitmiş diye düşündüm melas ilave ettim 1 hafta sonra tekrar ölçtüm yine aynı koku aynı şeyler...

Ne yaptım ?
Direk çöpe attım.Atmadan önce bir tanesini banyonun klozetine boşaltayım dedim kapıcı bu ne deyip açmasın diye 2 gün o koku banyoda kaldı. Büyük HATA !!!

artık 1-3-10 oranına uyarak enzim hazırlıyorum hatta bi tablo yaptım onuda eklerim

Neden balık ve balkabağı kullandım ?
Benim bahçemde yani toprak analizimde önce den de yazdığım gibi çinko,azot ve fosfor düşük çıktı.Balık'ta azot ve fosfor bakımından çok zengin,yazın olsa idi yoncadan yapardım direk azot bombası.Balkabağını elimde çok fazla olduğu için yaptım.(700 kg) Şu anki hedeğim 350 kilo saf enzim yapmak bunu köylüye ve çevremdeki bir kaç bahçesi olan insanlarla paylaşmak.Enzim yapımının ne kadar kolay olduğunu attıkları mutfak artıklarının aslında çöp değilde organik gübre olduğunu anlatmak...

Safranlı 24-01-2013 14:41

Sizleri yürekten tebrik ediyorum
elinize sağlık

Safranlı 24-01-2013 14:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1090772)
yani sırt pompası ile direk üstüne sıkmamalımıyız? Ben bu ürettiğim enzimi pompayla üstüne, gövdesine ve dibindeki toprağa sıkarım ve hatta sulama suyuna karıştırıp her birine birer kova veririm diye düşünmüştüm.(sulama sistemim yok, traktör ve tanker taşıması, sadece temmuz veya ağustosta 30 ton civarında su)

yapraktan uygulamak ilk devrelerde oranlamalar açısından risk taşıyabilir
yaptıgınız enzimi topraktan ilcelterek dilediğiniz bitkide rahtça kullanabilirsiniz

sındırgılı 24-01-2013 14:47

Sn.Aviator
Dogru dusunuyorsunuz.Oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Sebze bahcesindekilerin cosmalari sadece ona baglanamaz ama etkisi de yadsinamaz.
Profesyonel sera isleten bir arkadasim, verimin % 30 gibi arttigini soylemisti. Bu da az bir olay degil.
Enzimi suzup, seyreltip damlama sistemlerinde; olmadi salma sulamada o da olmadi yapraktan verebilirsiniz.(yapraktan biraz daha seyreltip verin )
Olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece Melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.
Yilmak yok, yola devam edin.

Safranlı 24-01-2013 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1090796)
sn.aviator
dogru dusunuyorsunuz.oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Sebze bahcesindekilerin cosmalari sadece ona baglanamaz ama etkisi de yadsinamaz.
Profesyonel sera isleten bir arkadasim, verimin % 30 gibi arttigini soylemisti. Bu da az bir olay degil.
Enzimi suzup, seyreltip damlama sistemlerinde; olmadi salma sulamada o da olmadi yapraktan verebilirsiniz.(yapraktan biraz daha seyreltip verin )
olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.
Yilmak yok, yola devam edin.

hocam yazdıklarınız ne güzel...
Söyle bir soru sorayım
yüzde 30 verim artışı olan enzim balık enzimi midir
ve damlamadan tüm sezonda hangi gübreler ile beraber kullnılmıştır

sındırgılı 24-01-2013 15:59

Domates te, NPK ile beraber balik enzimi kullanilmisti. Fakat daha detayli bilmiyorum.

aviator34 24-01-2013 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 1090796)
Sn.Aviator
Dogru dusunuyorsunuz.Oranlara uyup harci hazirlarsaniz, bir de nargile sistemini yaparsaniz size sadece arada calkalamak kalir.
Sebze bahcesindekilerin cosmalari sadece ona baglanamaz ama etkisi de yadsinamaz.
Profesyonel sera isleten bir arkadasim, verimin % 30 gibi arttigini soylemisti. Bu da az bir olay degil.
Enzimi suzup, seyreltip damlama sistemlerinde; olmadi salma sulamada o da olmadi yapraktan verebilirsiniz.(yapraktan biraz daha seyreltip verin )
Olmus bir enzim, sirke gibi kokar. O kadar itici bir kokusu yoktur.
Sadece Melasa verilen para ile dunya kadar dogal besin elde edersiniz.
Yilmak yok, yola devam edin.

Sevgili sındırgılı ben 250 adet ceviz fidanımın ve 50 adet karışık meyve fidanlarımın daha iyi sürgüne gitmeleri ve kök sisteminin daha iyi çalışması için bu enzimi kullanmak istiyorum.
Balık'ta çinko olduğunu bilmiyordum o zaman ben sadece balığa yoğunlaşayım.Benim tüm ihtiyaçlarımı karşılıyor.
Birde 350 litre enzim yazmıştım bu 35 ton yapıyor yine yanlış yazmışım.sadece bana bir dolu bir boş yaparsam 50 ton buda 500 kilo saf enzim yapıyor birde eşe doşta dağıtırsak bayağı bi yapacağız demektir.

Safranlı 25-01-2013 08:04

bir dolu bir boş su verildiğinde müthiş neticeler alınabilir die düşünüyorum

evzel 05-02-2013 18:16

Arkadaşlar ben cumartesi günü enzim yapmaya çalıştım. Evdeki meyve-sebze atıklarını ( elma, armut, kivi, portakal, limon, maydanoz, havuç, marul, patates ve biraz da çam yaprağı doğradım içine ) robotta geçirdim 5 kg lık bir yoğurt kabına ortalama 4 parmak boşluk kalacak şekilde doldurdum. Araya bir sıra da esmer şeker koydum. En üste 100 gr kadar üzüm pekmezi, 100-150 gr kadar esmer şeker ve kuru maya koydum, nargile düzeneğini de kapağa yerleştirdim. Pazar gününden beri oldukça yoğun bir gaz çıkışı var. İlk gün alttaki musluk bulunan hortuma su dolmuştu fakat gaz çıkışı başladıktan sonra su kayboldu içe çekti sanırım. Ben konuyu biraz okuyayım dedim ama kafam tamamen karıştı. Kafanızı fazla şişirmeden sorumu sorayım. Bu enzimi ne zaman boşaltmaya başlayayım, bir de ne kadar süre bu şekilde devam etmeliyim bir aymı üç aymı deneyimli arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

Safranlı 06-02-2013 09:05

en az bir ay olmalı
daha uzunda kalabilir yanı boşaltmasanızda sıkıntı olmaz

evzel 06-02-2013 16:16

teşekkürler sayın Safranlı. en az bir ay enzim için beklemem gerekiyor.

ozencan43 07-02-2013 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evzel (Mesaj 1097356)
Arkadaşlar ben cumartesi günü enzim yapmaya çalıştım. Evdeki meyve-sebze atıklarını ( elma, armut, kivi, portakal, limon, maydanoz, havuç, marul, patates ve biraz da çam yaprağı doğradım içine ) robotta geçirdim 5 kg lık bir yoğurt kabına ortalama 4 parmak boşluk kalacak şekilde doldurdum. Araya bir sıra da esmer şeker koydum. En üste 100 gr kadar üzüm pekmezi, 100-150 gr kadar esmer şeker ve kuru maya koydum, nargile düzeneğini de kapağa yerleştirdim. Pazar gününden beri oldukça yoğun bir gaz çıkışı var. İlk gün alttaki musluk bulunan hortuma su dolmuştu fakat gaz çıkışı başladıktan sonra su kayboldu içe çekti sanırım. Ben konuyu biraz okuyayım dedim ama kafam tamamen karıştı. Kafanızı fazla şişirmeden sorumu sorayım. Bu enzimi ne zaman boşaltmaya başlayayım, bir de ne kadar süre bu şekilde devam etmeliyim bir aymı üç aymı deneyimli arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.

sayın evzel,
anlatımınızdan enzim yerine fermantasyonla soğuk kompost yaptığınızı anladım. acaba yanlış mı anladım? su koydum dememişsiniz.....

evzel 07-02-2013 18:05

Su koymamıştım. Daha önce yazılanları okuyayım dedim aklım çok karıştı bu yüzden adını sayfa başlığına göre düşündüm kusura bakmayın.

n.yıldız 08-02-2013 07:39

Arkadaşlar ben yeni üyeyim.2 gün önce sitede dolaşırken enzim konusunu keşfettim. Hayranlıkla takip ediyorum. Çalışmalar çok güzel gerçekten emeklerinize sağlık. Ben de bugün başlıyorum inşaallah.
Bu karışıma haşlanmış fasülye, nohut, bezelye eklenirse azot oranı artırılmış olur diye düşünüyorum. Zira protein grubu azot içerir. Konuyu epey okudum ama bununla ilgili birşey bulamadım.Çoluk çoçuğun tabağından arta kalanlar bile salçası giderilip kullanılabilir.
Enzim için meyvelerin hafif çürümeye yüz tutmuş kısımları kullanılabilir mi? Yoksa zararlı bakteri oluşumuna mı sebep olur? Mesela muz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025