![]() |
Bu kadar şüphe etmeyiniz
turşu gibi güzel kokuyorsa iş bitmiştir bilimsel deney yapmıyoruz ya canım.... Neticede dönüşümü hızlandırıyoruz sadece.... |
Misler gibi turşu kokuyor : )
Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
işin kimyasını ve mühendisliğini seven dostlarımız ph mere alabilirler
ben işin o yönünde hiç değilim yaparım gecerim bitkilerime veririm keyfime bakarım dünyamıza az da olsa çöp atmadığımızdan mutlu olurum.... keyiflenirim daha ne olsun.... |
Alıntı:
bende de var bir yıllık... yakında kullanacağim elinizdeki süper bir şey... |
Arkadaşlar, yüzeyde beyazlık oluşması şart mıdır? Benim şişede hiç olmadı. Kokusu sirkeye benziyor. Gaz çıkışı yok denecek kadar az. Bugün itibariyle tam 3 hafta geride kaldı. Umarım başarısızlıkla sonuçlanmaz.
|
üç hafta geçtiyse hazır olmamıştır
pekmez veya melası az mı koydunuz veya çok soguk mekanda mı duruyor kışın iki ayı buluyor gaz çıkışı normalde azalsa da devam etmeli... |
sevgili arkadaslar sagolun sayenizde gozlerim bozuldu..:)
hic niyetim yokken tum konuyu bastan sona okudum.ama kafam da karismadi degil. ben her sene terasimda domates biber vs.. yetistirmeye calisiyorum.. fena da olmuyor. gecen sene yedigim domatesin tadini anlatamam.. herneyse amacim mumkun oldugunca organik yollarla buna devam etmek.. kafamda olusan sorularin tumuyle sizi bogmak istemiyorum , o yuzden simdilik iki soru soracagim; 1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..? 2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ? simdiden tesekkurler... |
Haklısınız sayın Safranlı. Kapalı balkonda duruyordu. Çoluk çocuk oynamasın diye oraya koymuştum. Sivas'tayım malum. Buralar hala soğuk. Akşam içeriye almıştım. Gaz çıkışı biraz daha belirginleşti.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için. |
1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?
2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ? simdiden tesekkurler...[/QUOTE] bulabildiğiniz en ucuzundan her türlü pekmez olur kuru üzümde olur bitkiyi beslemek için ise bizim yemeklerimiz gibi em,bokashi vb ne bulduysanız vermelisiniz te çeşitle nasıl idare etsin yavrucak.... her çeşitten tatsınkı tatlı olsun |
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))
Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
enzim yapiminda meyve yerine sebze atiklari kullanmanin dezavantajlari oluyor mu. burada konusulanlar genelde daha cok meyveler ve atiklari ile yapim uzerine. bizde meyve pek tuketilmiyor, daha cok çöpe gidenler sebze kabuklari marul vs yapraklari yumurta kabuklari gibisinden seyler. bunlara meyve eklemem avantaj saglar mi, ya da sirf meyve ve atiklari cok daha iyi mi olur.
|
her ikiside kullanılır
daha dogrusu organık esaslı her artık kullanılır saçlarınız,tırnakalrınız dahi kullanılabilir |
Alıntı:
Sayın Antihistaminik mutfak atıkları yerine olgunlaştığında Enzime ne dersiniz? Seve seve paylaşırım... Saygılarımla |
sayin hepgül siz hep gülün :)
nazik teklifiniz icin de tesekkur ederim. ben bir deneyeyim olmazsa sizden isterim.. saygilar . |
sadece pekmez kullandigimizda 1-3-10 orani gecerli midir (1kg pekmez 3 kg organik atik 10 kg su) ?? bir de ek olarak balik vs atiklari kullanma konusunda kararsiz kaldim..
|
evet geçerlidir
siz balık olayını sonraya bırakın isterseniz.... balık uzun sürüyor |
ben bir ay önce ilk fermantasyonla soğuk kompost denememi yapmıştım. dün suyundan biraz boşalttım sirkeye yakın bir kokusu vardı. üst tarafta beyaz renkli bir sıvı vardı muslukta sarı renkli geldi sıvıyı seyreltip çiçeklere döktüm ama yanlışmı yaptım doğrumu kararsız kaldım.
|
Dogru yapmışsınız
|
Cevap verdiğiniz için teşekkürler. Benim çiçeklere ne olacağı haftasonuna kadar belli olur sanırım.
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
Ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.
|
Alıntı:
neden bu işkenceyi gönüllü çekiyorsunuz formul basit uzay araştırması filan degil 1-3-10 formulu o kadar bir pekmez üç nevale on birim su kapgına bir balon o kadar bir ay sonra gürbüz ve mutlu sebzeler ,meyveler ve doğaseverler |
Alıntı:
kafamızı yormayalım pekmez oranından biraz daha fazla kuru üzüm koyun aynı etkiyi yapar memleketimde kuru uzum bedava..... Ayrıcada potasyum etkisi olur..... Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir bilimsel denklem değil yaaaa..... Yormayın kendinizi keyfinize bakın |
Alıntı:
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep... EM ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru.. bundandir en azindan benim sorularim.. herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla... saygilar. |
ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.Ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?
Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım. |
Enzim çılgınlığı ..... ne güzel değilmi topraktan geleni geri toprağa kavuşturuyoruz. Ağaçlar.net ve birbirinden değerli üyeleri sayesinde bizlerde bu işlere girdik. Hepsine selam ve sevgiler yolluyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025