agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Safranlı 28-02-2013 16:46

Bu kadar şüphe etmeyiniz
turşu gibi güzel kokuyorsa iş bitmiştir
bilimsel deney yapmıyoruz ya canım....
Neticede dönüşümü hızlandırıyoruz sadece....

hepgül 28-02-2013 17:12

Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.

sezik 28-02-2013 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1111058)
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.

Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.

aviator34 01-03-2013 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sezik (Mesaj 1111215)
Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.

Ne gerek var e-bay'a falan google'a ph metre yazın 39 tl ye çok güzel aletler var

Safranlı 01-03-2013 13:04

işin kimyasını ve mühendisliğini seven dostlarımız ph mere alabilirler
ben işin o yönünde hiç değilim
yaparım gecerim
bitkilerime veririm keyfime bakarım
dünyamıza az da olsa çöp atmadığımızdan mutlu olurum....
keyiflenirim daha ne olsun....

Safranlı 01-03-2013 13:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1111085)
Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.

bu aylarda güzelce kullanın bitkinizde erkencilik ve gelişim olacaktır
bende de var bir yıllık...
yakında kullanacağim
elinizdeki süper bir şey...

n.yıldız 01-03-2013 14:05

Arkadaşlar, yüzeyde beyazlık oluşması şart mıdır? Benim şişede hiç olmadı. Kokusu sirkeye benziyor. Gaz çıkışı yok denecek kadar az. Bugün itibariyle tam 3 hafta geride kaldı. Umarım başarısızlıkla sonuçlanmaz.

Safranlı 01-03-2013 16:20

üç hafta geçtiyse hazır olmamıştır
pekmez veya melası az mı koydunuz
veya çok soguk mekanda mı duruyor
kışın iki ayı buluyor
gaz çıkışı normalde azalsa da devam etmeli...

antihistaminik 01-03-2013 18:54

sevgili arkadaslar sagolun sayenizde gozlerim bozuldu..:)
hic niyetim yokken tum konuyu bastan sona okudum.ama kafam da karismadi degil.
ben her sene terasimda domates biber vs.. yetistirmeye calisiyorum.. fena da olmuyor. gecen sene yedigim domatesin tadini anlatamam..
herneyse amacim mumkun oldugunca organik yollarla buna devam etmek..
kafamda olusan sorularin tumuyle sizi bogmak istemiyorum , o yuzden simdilik iki soru soracagim;

1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...

n.yıldız 02-03-2013 06:13

Haklısınız sayın Safranlı. Kapalı balkonda duruyordu. Çoluk çocuk oynamasın diye oraya koymuştum. Sivas'tayım malum. Buralar hala soğuk. Akşam içeriye almıştım. Gaz çıkışı biraz daha belirginleşti.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için.

Safranlı 02-03-2013 10:09

1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...[/QUOTE]

bulabildiğiniz en ucuzundan her türlü pekmez olur
kuru üzümde olur
bitkiyi beslemek için ise bizim yemeklerimiz gibi em,bokashi vb ne bulduysanız vermelisiniz
te çeşitle nasıl idare etsin yavrucak....
her çeşitten tatsınkı tatlı olsun

hepgül 07-03-2013 01:46

19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

Safranlı 07-03-2013 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1115034)
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

direk oldugu gibi topraga gömün

antihistaminik 07-03-2013 19:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1115034)
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

bana gönderin :)

antihistaminik 07-03-2013 20:14

enzim yapiminda meyve yerine sebze atiklari kullanmanin dezavantajlari oluyor mu. burada konusulanlar genelde daha cok meyveler ve atiklari ile yapim uzerine. bizde meyve pek tuketilmiyor, daha cok çöpe gidenler sebze kabuklari marul vs yapraklari yumurta kabuklari gibisinden seyler. bunlara meyve eklemem avantaj saglar mi, ya da sirf meyve ve atiklari cok daha iyi mi olur.

Safranlı 08-03-2013 08:35

her ikiside kullanılır
daha dogrusu organık esaslı her artık kullanılır
saçlarınız,tırnakalrınız dahi kullanılabilir

hepgül 08-03-2013 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1115458)
bana gönderin :)

Siz çok yaşayın emi :p :p :p Beni güldürdünüz ALLAH da sizi güldürsün

Sayın Antihistaminik mutfak atıkları yerine olgunlaştığında Enzime ne dersiniz? Seve seve paylaşırım... Saygılarımla

antihistaminik 08-03-2013 13:48

sayin hepgül siz hep gülün :)
nazik teklifiniz icin de tesekkur ederim. ben bir deneyeyim olmazsa sizden isterim.. saygilar .

antihistaminik 10-03-2013 20:16

sadece pekmez kullandigimizda 1-3-10 orani gecerli midir (1kg pekmez 3 kg organik atik 10 kg su) ?? bir de ek olarak balik vs atiklari kullanma konusunda kararsiz kaldim..

Safranlı 11-03-2013 08:16

evet geçerlidir
siz balık olayını sonraya bırakın isterseniz....
balık uzun sürüyor

evzel 11-03-2013 10:21

ben bir ay önce ilk fermantasyonla soğuk kompost denememi yapmıştım. dün suyundan biraz boşalttım sirkeye yakın bir kokusu vardı. üst tarafta beyaz renkli bir sıvı vardı muslukta sarı renkli geldi sıvıyı seyreltip çiçeklere döktüm ama yanlışmı yaptım doğrumu kararsız kaldım.

Safranlı 11-03-2013 10:54

Dogru yapmışsınız

evzel 11-03-2013 18:01

Cevap verdiğiniz için teşekkürler. Benim çiçeklere ne olacağı haftasonuna kadar belli olur sanırım.

antihistaminik 11-03-2013 19:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 968173)
İçine bir parça yaş maya veya 2 cay kaşığı kuru maya _ 5 lt. lik kap için_ katarsanız fermantasyon devam eder...
Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 969145)
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 969172)
Süreci hızlandıran içine katılan mayadır...

maya koymak gercekten şart mi. ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? ya da ne kadar eklemek gerekiyor. enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

aviator34 11-03-2013 20:02

Ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

Safranlı 12-03-2013 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1118063)
maya koymak gercekten şart mi. Ya da sadece sureci mi hizlandirir ?... Oyleyse 1-3-10 oraninda degisklik yapmak gerekiyor mu? Ya da ne kadar eklemek gerekiyor. Enzim yapacagim derken kafayi siyiracagim bu gidisle .. Dönüp tekrar okudukca, tamam basit bir mantigi var ama detaya girince karisiyor kafa ..:)

degerli dostlarım
neden bu işkenceyi gönüllü çekiyorsunuz
formul basit
uzay araştırması filan degil
1-3-10 formulu o kadar
bir pekmez
üç nevale
on birim su
kapgına bir balon o kadar
bir ay sonra gürbüz ve mutlu sebzeler ,meyveler ve doğaseverler

Safranlı 12-03-2013 12:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1118094)
ben artık maya kullanmadan yapıyorum satın çamtepe bununla ilgili bi yazı paylaşmıştı sanırım yabancı bir siteden sadece melas/pekmez yeterlidir.

pekmez ve melas konusunda da anayasa maddesi yok
kafamızı yormayalım
pekmez oranından biraz daha fazla kuru üzüm koyun
aynı etkiyi yapar
memleketimde kuru uzum bedava.....
Ayrıcada potasyum etkisi olur.....
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

antihistaminik 12-03-2013 18:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1118455)
Işin özü enzim basit,çok basit,çok çok basittir
bilimsel denklem değil yaaaa.....
Yormayın kendinizi
keyfinize bakın

sayin safranli, sizler sayesinde bulastik bu islere, artik cefamizi cekeceksiniz..:)))
ana kural ile ilgili hic bir sikinti yok. benim sorunum detaylarda...yaptim mi en dogrusunu yapmak isterim hep...

EM ler, mayalar, pirinc sulari, guneste bekletmeler-golgede bekletmeler, suzerek-suzmeyerek saklamalar, meyveler sebzeler ayri-her cesit bir arada, taze atiklar-çürümeye baslamis atiklar ... vs gibi yontem farkliliklari sanirim bu forumda benim gibi caylaklarin kafasini karistiran. bir de uzerine kanitlanmamis bilimsel yararlilik endisesi eklendi sonlara dogru..

bundandir en azindan benim sorularim..
herseyin otesinde konuyla ilgili cabaniz ve paylasimlariniz icin cok cok tesekkur ederim..bu arada serum hortumu duzenegim hazir, silikonlandi, yarin ilk deneme basliyor hayirlisiyla...
saygilar.

ezo 13-03-2013 07:56

ilk enzim denemem başarısız ikincisi ise bana göre çok güzel oldu ve dün enzimimi süzdüm.Ancak enzimi süzerken üzerindeki beyazlaşmaların çoğu süzgeçte kaldı. Süzme işlemini sizler nasıl yapıyorsunuz?

Düz akşam demir ağırlıklı olması için (limon ağacıma) ıspanak ağırlıklı havuç ve elma ile tekrar enzim yaptım. Bu herhalde bir hastalık ve bana da bulaştı. Evde biraz atık çikınca ne yapsam diye düşünmeye başladım.

hepgül 13-03-2013 11:01

Enzim çılgınlığı ..... ne güzel değilmi topraktan geleni geri toprağa kavuşturuyoruz. Ağaçlar.net ve birbirinden değerli üyeleri sayesinde bizlerde bu işlere girdik. Hepsine selam ve sevgiler yolluyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025