![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Yukarda Sn Entropinin
fermantasyon sürecinin değişik aşamlarında katmanın (başlamadan, ortalarında, bitiminde) bir etki farkı olur mu? EM'de ki veya enzimdeki bakterilerin biribirini baskılaması gibi bir şey söz konusu mudur? EM bir sigorta olarak, enzimin başarısız olma ihtimaline karşın toksitite etkisini ekarte etmek için kullanmak mantıklı mıdır? sorularına, Alıntı:
|
Alıntı:
sayın hocam bu sayfalara tekrar hoş geldiniz... sizleri hep arıyoruz... kendinizi özletmeyiniz lütfen... tekrar hoş geldiniz... sizleri aramızda görmek çok güzel.... hürmetler.... |
ne güzel fikirler ve paylasımlar oluyor , enzim konusu resmen gün geçteikçe zenginleşip büyüyor,
bendeki enzimlerde gaz çıkısı tamamen bitti, |
Alıntı:
ben 5 litrelik su kutusunda denedim ağzı iyice sıkı birşekil de gaz çıkışı iyioldu ara sıra gaz çıkışını alıyorum yalnız bir 17 litrelik bir boya kutusunda denedim bir adet hortum bir adet küçük su kutusu hortumun bir ucu 17litrelik boya kutusunda kapağı delip içne monta ettim diyer ucuda su kutusuna monta ettim sukutusunda birdelik gaz çıkışı açtım hiç gaz çıkışı olmuyor 10 günoldu 17 litrelik boya kutusunu kapağını hava almasın diye normal koli bandıynan iyice bantladım sonuç görmüyorum |
Çok uzun zamandır bu sayfayı takip etmeme rağmen enzim yapmamıştım.
Perşembe gününden beri dolapta biriktirdiğimiz ağırlıklı olarak salatalık kabuğu, patates kabuğu, kabak kabuğu, 2 iki yumurta kabuğu bahçe çevresinden alınan bir miktar ısırgan otunu blendırdan geçirdim. Burada anlatılanların bir miktar dışında uygulamayı şu şekilde yaptım. Marketten aldığım 10 litrelik plastik su bidonunun içindeki suyun yarısını boşaltarak yaklaşık 5 litre su kalmasını sağladım. Sonra blendırdan geçen yaklaşık 750 gr çivarındaki sebze kabuklarını bir kaşık yardımıyla içinde su olan bidonun içine boşalttım. Sonra üzerine 250 gram keçiboynuzu pekmezi ilave ettim, üzerine 5 tatlı kaşığı kuru maya koydum. Son olarakda 250 gram aktifleşmiş EM ekledim. Ağzını sıkıca kapatarak ve iyice çalkalayarak oda sıcaklığında olan ve güneş görmeyen malzeme depomuza koydum. Depoya saat 11 gibi koyduktan iki saat sonra gaz çıkışı varmı diye kontrol ettim, gaz çıkışı yoktu. Bidonu tekrar bir kaç kere alt üst ederek bıraktım. Saat 17 gibi baktığımda bana göre yoğun gaz çıkışı başlamıştı şöyleki hava kilidi kullanmadığım için kapağı hafifçe gevşettiğimde gaz çıkışı başladı ben acemiliğin verdiği etki ile kapağı yavaş yavaş açmaya devam ederken kapak pat diye fırlayıverdi. Çıkardığı ses eşimi biraz ürküttü. Tekrar bir kaç kere ters yüz ederek bıraktım. Gece 22 gibi tekrar gaz çıkışına baktığımda bu sefer ilk gaz sesini duyduğumda bekledim kabın içi hareketlenmeye ve köpükler oluşmaya başladı bu şekilde kapağı tam olarak 3-4 dakikada açtım. Gaz çıkışı oldğu esnada fokurdanma şekliyle yoğun olarak aşağıdan yukarıya hareketlenmeler oluyordu. Bu aşamaları fotoğraflamama rağmen fotoğraf makinesini Sapancada unuttuğumdan ekleyemiyorum haftaya eklerim. Siz deneyimli dostlardan öğrenmek istediğim. 1,3,10 oranına uymadım benim oranım 1,3,20 gibi oldu. Aynı anda aktifleşmiş EM, pekmez ve kuru maya kullandım, hava kilidi kullanmıyorum ya da buna benzer bir düzenek. Sizce ilk denememde enzim oluşmasını sağlayabilecekmiyim, bu aşamadan sonra ne gibi önerileriniz olur. Not : EM ile pekmezi birlikte düşünürsek bu seferde oran 1, 1,5, 10 oluyor. |
Mutfak artıklarını biraz daha ilave edebilirsiniz
oranklar azda olsa geçilebilir... çok büyük sorun olmaz gaz çıkısınız başlamış ve dogru yoldasınız... 20 günde hazır olur ancak hava çıkışı için balon kullanbilirsiniz |
sayın tturt; orada kavga başlamış. Aman hava kilidi. İhmal etmeyin. Cezası büyük oluyor.
|
Bu sayfayı okurken atlamışsam özür dilerim. Ya okumadaım ya da hatırlayamıyorum. İçilecek enzim yapılırken aktifleşmiş EM kullanılıyor mu? Öneriliyor mu?
|
5 Eklenti(ler)
Geçen hafta enzimin fotoğraflarını ekleyememiştim. Hem bu fotoğrafları hem de bu haftaki durumunu gösteren fotoğrafları ekliyorum.
Kokuda sorun, yok ph 4, gaz çıkışı azalmış, malzemelerin neredeyse tamamı dibe çökmüş, renk berraklaşmaya başlamış. Benim yorumum işler yolunda hatta hızlı ilerliyor sanırım iki hafta içinde hazır olmuş olacak. Hava kilidini de taktım bakalım bundan sonrası nasıl gelişecek. Eklenti 311448 Eklenti 311449 Eklenti 311450 Bu haftanın fotoğrafları Eklenti 311451 Eklenti 311452 |
1 Eklenti(ler)
Sayın Sarıcan'ın bloğundaki tariften yola çıkarak ve çok küçük değişiklikler yaparak adına şarap demek uygunmu bilmiyorum ama içilecek bir şeyler yapmaya çalıştım.
4 Küçük şişeye 0,600 Litre üzerlerinde yazan bilgiler doğruysa saf meyve suları koydum. 1. de kırmızı üzüm suyu, 2. de acai, karadut, nar, elma, kırmızı üzüm suyu, 3. de blueberry, kırmızı üzüm suyu, kayısı ve kırmızı üzüm suyu şarap şisesinde ise kayısı ve üzüm suyu var. Küçük şişlerde 4 tatlı kaşığı kuru maya, şarap şişesinde 6 tatlı kaşığı kuru maya, küçük şişlerden birine kuru mayayı az suda sulandırarak koydum diğerlerine ise sulandırmadan koydum. 3 Küçük şişede 20 beyaz kesme şeker 1 küçük şişede 3 tatlı 4 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi, şarap şişesine ise 35 beyaz kesme şeker koydum. Önce şekerleri şişelere koydum sonra meyve sularını koyup çalkaladım sonra kuru mayaları koyup çalkaladım. Üzerlerine balonları geçirdim yaklaşık 20 dakika içinde balonlar şişmişti 5-6 yerinden toplu iğneyle deldim. 24 Saat oldu gaz çıkışı devam ediyor. Karanlık ve nispeten daha serin bir yere koydum. Bakalım gaz çıkışı ne zaman bitecek balonlar ne zaman sönecek. Eklenti 311477 |
2 Eklenti(ler)
Yaptığım enzim sanırım hava koşullarından iki haftada oldu. Kokusu görüntüsü burada yazılanlarla örtüşüyor. Bende ilk uygulamayı bugün çiçeklerde yapmaya başladım. Ayrıca zaman zaman tıkanan mutfak su giderine seyreltmeden bir miktar döktüm. Eşim banyonun giderinden zaman zaman kötü kokuların geldiği söyleyince oraya da döktüm sonuçları yaşayarak göreceğiz.
Eklenti 314038 Eklenti 314039 |
melas
sn arkadaşlar pancar posasında melas nasıl üretiliyor bilgisi olan varmıdır
|
Alıntı:
Bitkilere mutlaka yana yana numuneli denemenizi tavsıye ederim |
Hazırlanan enzimleri bahçedeki çiçek, ağaç, sebzelerde haftada veya onbeş günde bir uyguluyordum. Şimdiye kadar bir şikayetimde olmamıştı. Son birkaç gündür salatalıklarda özellikle yapraklarında kuruma, bozulma, sararmalar ortaya çıktı. Hiç sanmıyorum ama nedeni enzim olabilirmi acaba?
|
Enzimlerinizi direk vermedikten sonra bir sey olmaz
salatalıklar çok hastalıga açıktır.... Başka etkileride degerlendirmek gerekir. |
2 Eklenti(ler)
Bu başlık altında hazırlanan tüm enzimlerin mikroorganizmaların ve Etkin Mikroorganizmaların (EM başlığı altında anlatılan) bitkilere, hayvanlara, insanlara iyi geldiği aşikar. Bu karışımlar içinde doğal hormonlar, enzimler, antibiyotikler, vitaminler ve pek çok yararlı biyolojik maddeler var. Kuşkusuz bu maddeler, temas ettikleri veya girdikleri canlıların içinde pek çok fizyolojik değişikliklere neden oluyorlar veya dolaylı olarak temas ettikleri organik maddeler aracılığıyla ortaya çıkan yeni maddeler aracılığıyla bitkilerde, hayvanlarda ve bizlerde yararlı etkiler yaratıyorlar. İşte bunlardan biri:
Mycobacterium vaccae - toprakta bolca bulunan bu bakteriyi ABD'de incelemişler ve aşağıdaki linkte verilen makalenin kısa çevirisine göre, It bu bakterinin çamurda oynayan çocukların daha mutlu ve zeki olmalarının bir nedeni olduğu fareler üzerinde yapılan deneylerle kanıtlanmış. Hatta, bahçe ortamında ve sebzeler üzerinde bolca bulunduğu ve çiftçinin veya bahçıvanların elllerindeki kesiklerden vücuda girdiği veya herhangi bir biçimde temas edildiği için bu insanların da daha stressiz ve daha sakin, mutlu insanlar olduğu söyleniyor. (Toprakla uğraşmanın stresi attığı ve insanı mutlu ettiğini hepimiz biliyoruz!). Yapılan çalışmalarda, bu bakterinin beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin salgıladığı ispatlanmış. Aynı şekilde bu bakterinin astım riskini de azalttığı tespit edilmiş. Bu yüzden bahçe ile uğraşmayı bırakmayın. Herkes yaşamında mutlaka toprakla ilgilenmeli. Sanırım mutluluğun sırlarından biri bu. Ayrıca, kirlendi diye çocuklarınıza kızmayın bırakınız çamurda oynasınlar. Hasta olmazlar belki de ilerde karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına karşı daha dirençli olurlar... Eklenti 315724 Eklenti 315725 |
merhaba arkadaşlar, ben bu enzim işi için sanırım geç kaldım. 20 kadar saksıda domates, biber ve salatalığım var. tturt arkadaşımız 2 haftada oldu demiş ama kesin midir.normalde 3 ay gibi süreden bahsediliyor.
son olarak ürettiği enzimden bana satabilecek olan var mı? ev: ankara batıkent iş: kızılay görüşmek üzere. |
Bu sıcaklarda 20 günde olur, merak etmeyin, hemen başlayın...
|
Alıntı:
|
denemeyi düşünüyorum açıkçası. bu konudaki mesaj sayısı oldukça fazla. okumak istiyorum hepsini ama çalışırken kolay olmuyor. onun yerine işin kolayına kaçıp birkaç sorumu cevaplanması umuduyla buraya yazıyorum:
1 - enzimde maya önemli evde konserve deniz börülcesi var. uzun zamandır durduğu için turşularda olduğu gibi suyunun üzerinde beyaz tabaka oluşmuş. bundan bir miktar ilave etsem mayalanmaya yardımcı olur mu? 2 - biradaki maya bakterilerinden bahsedilmiş. enzim suyuna bir miktar bira ilave etsem olur mu? 3 - evde küp esmer şeker var. toz haline getirip koysam olur mu? çünkü ingilizce dokumanda okuduğum kadarıyla black sugar yazılmış. bu bizdeki esmer şeker mi acaba? bunları sormamdaki sebep sevgili agozce ve Safranlı nın beni cesaretlendirmesi ve aslına bakarsanız çok da vaktimim olmaması. yani deneme yanılma için çok vaktim olmayacak. yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler. |
Elinizdeki malzemeleri kullanmak çok ideal olmaz
esmes şekeri kullanabilirsiniz... Elinizde var ise pekmez katmak en ideali her türlü mutfak artıgını bidona doldurun biraz pekmez katın olsun bitsin kapagını her gün havalandırırsınız olur balon takarsanız daha da kolay olur... Küçük bi şişede deneyin ve bitince bitkilerde deneyin zaten vazgecemiyeceksiniz... Size sadece pekmez lazım.. Artık onuda bulacaksınız... |
Bira olabilir.. Bira yerine evdeki hamur mayasından da kullanabilirsiniz.
Ayrıca ben evde laktik asit bakterisi de çoğaltıp bir nevi ev yapımı "EM" karışımı oluşturuyorum. Bu başlık altında bir makalede "yararlı mikroorganizmalar" adı altında anlatılıyor zaten bunlar. Esmer şeker, bildiğimiz beyaz şekere melas emdirilmesi şeklinde üretildiği için tam istenileni vermiyor. Onun yerine keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz. Piyasada uygun fiyatlıları var (benim favorim Real'de satılan TİP marka, cidden ucuz).. İngilizce'niz varsa şunlara bakabilirsiniz: Beneficial Indigenous Organisms (BIM) - Effective Microorganisms (EM) - tribe.net Indigenous Microorganisms (IMO) | The Natural Farming Way http://www.ctahr.hawaii.edu/oc/freepubs/pdf/BIO-9.pdf Korean Natural Farming Indigenous Microorganisms IMO « Rooftop Ecology's Blog |
Hazırladığım Enzimi seyreltip kullandım. Ama hepsi bitmedi. Bende arta kalan kısmı yine bir şişeye doldurup herzamanki yerlerine kaldırdım. Su ile karıştığı için bir hafta veya onbeşgün gibi bir süre bekledikten sonra tekrar kullanılırmı? Saygılar
|
Aynı bitkiye tekraren azar azar verilebilir
zararı olmaz ben bazen her günde enzim verdiğim bitki oluyor zaten inceltilmiş oldugundan zarar vermez bence saklamayınız size çok geliyorsa bir komşunuza verin oda yoksa sokaktaki bir bitkinin dibine dökün... Saklamak zahmetine girmenize gerek yok bekledikce kalitesi düşebilir.. |
Bu enzim başlığını biraz geç farkettim ve tüm yazılanları okumak epey zamanımı alacak. Şimdilik hızlıca bir taradım. Dikkatimi çeken bazı konulara değinmek istiyorum.
Plastiklerin "permeabilite" denen bir özelliği vardır. Yani moleküler düzeyde oksijen geçirirler. Bu nedenle plastik şişede yapılan enzimde hava kilidi kullanılsa bile az miktarda da olsa oksijen girişi olması kaçınılmazdır. Cam şişe kullanımı daha iyi olacaktır. Enzim üretim ortamına hamur mayası eklendiğini gördüm. Bu, saccharomyces cerevisiae adı verilen mayadır. Alkol üretimi için de aynı maya kullanılır. Rusya'da ev yapımı vodka samaghon yaparken fermentasyon sırasında şeker ve mayanın yanı sıra maya besini olarak salça kullanılıyormuş. Sanırım salçanın içinde bulunan maddeler, bu tür mikroorganizmaların ihtiyaç duyduğu besinleri içeriyor. Ayrıntıları şu an hatırlayamıyorum ama merak eden olursa araştırıp yazabilirim. Enzim üretim ortamına salça eklenirse olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum. |
Fermentasyon için önerilen, mayanın ihtiyaç duyduğu bir başka katkı (domates salçasının sağlayamadığı), B vitaminleri özellikle de B12 vitamini. Bir B kompleks vitamin tabletini ezip eklemek fermentasyon için iyi bir yöntemmiş. Birde Epsom tuzu konması öneriliyor.
Bir başka besin maddesi kaynağı da yaş mayayı kaynatıp ortama eklemek. Kaynayan mayanın hücre duvarları patlayıp, içeriğindeki tüm besin maddeleri canlı mikroorganizmalar için kullanılabilir hale geliyormuş. Kaynak: homedistiller.org |
Bir süredir sessizce takipteyim.
9 Temmuzda alelacale evde ve bahçede bulabildiklerimle enzim denemesi yaptım. Kullandığım malzemeler, yabani yonca, ısırgan otu, havuç, muz kabuğu, portakal, elma, hıyar, semizotu, granül hamur mayası ve üzüm pekmezi. Hepsini mixerde incecik çektim, 5 Litrelik pet şişe malzeme ve su ile birlikte yarıya kadar doldu. Balon gerekliydi değil mi, balon bulamadım, yakın köylerden birinden bir arkadaş bulmuş getirdi, kaç senedir bekliyorsa balonlar daha şişenin ağzına takamadan parçalandılar :) Kapağın havasını almayı unutabilirdim, çare olarak temizlikte kullandığım ameliyat eldivenleri geldi aklıma. Güzelce bağlayıp eldivenin şişmesini bekledim. Ama nafile, aradan geçen 17 güne rağmen eldiven şişmedi :( Dün eldiveni çıkartıp şöyle bir kokusuna baktım, hafif ekşimsi, hiç kötü bir koku yoktu. Ayrıca, suyun üzeri yarım cm. kadar, belki daha fazla bembeyaz mantar gibi bir oluşumla kaplanmış. üzerine tekrar pekmez ve maya ilâve edip tekrar ağzını kapattım. Dünden beri bakıyorum, eldivende şişme yok. Bu konunun duayenlerine soruyorum, şimdi bu enzim olmuşmudur, yoksa çöpe mi gidecek? Yardımlarınız ve özverili paylaşımlarınız için teşekkürler. |
Alıntı:
Fermentasyon başlamamış gibi görünüyor. Çeşme suyu mu koydunuz. Eğer öyleyse sudaki klor mikroorganizmaları öldürmüş olabilir. Bir çorba kaşığı şekeri kaynatılıp soğutulmuş ılık suya karıştırıp sonra büyük bir bardak içinde maya ekleyin. Aynı tür başka bir bardağa bu karışımı zaman zaman yüksekten dökün. İki bardak arasında bu karışımı zaman zaman aktararak havalanmasını (oksijence zenginleştirme) sağlayın. Mayalar aktif hale gelip çoğalmaya başlayınca yoğun köpüklenme olacaktır. Bir saat gibi bir süre sonra, birkaç aktarmanın ardından bu başlangıç kültürünü şişeye ekleyip, hava kilidini (eldiven) takın. Enzim fermantasyonu konusunda ben de öğrenme aşamasında olsam da maya aktivasyonu konusunda bu öneriyi yapabilirim. Bu yöntemi ekmek mayalamak isterseniz de kullanabilirsiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025