agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Tura 13-04-2012 09:50

Sayın Safranlı.
Ben bir kaç tane buldum. Dekopaj testeresi ile talaş şekline getiridim. Yeni bir balık enzimi yapmıştım. Onun içerisine ilave yaptım.
Hem muz, hem bu talaş azot bakımından fazla mı gelir acaba.
Bir sakıncası var mı.
Teşekkür ederim.

Safranlı 13-04-2012 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tura (Mesaj 945944)
sayın safranlı.
Ben bir kaç tane buldum. Dekopaj testeresi ile talaş şekline getiridim. Yeni bir balık enzimi yapmıştım. Onun içerisine ilave yaptım.
Hem muz, hem bu talaş azot bakımından fazla mı gelir acaba.
Bir sakıncası var mı.
Teşekkür ederim.

hiç sıkıntı olmaz
azot gıbı malınız olsun
tek yapmanız gereken enzımınız olgunlaştımı
sulama oranını arttırmaktır
azotunuzun yogun oldugunu düşündüğümüz
enzımı ıkı kat sulandırıırız olur bıter
benım sulandırma oranın 1 lite enzıme 100 litre su dur
balıklı boynuzlu enzımın sulandrmasını 1 e 150-200 yaparsanız gayet guzel olur
dostlarım enzım toprak için hazır baklavadır
sındırımı hızlııdr
kısmetse uygulayan arkadaşalar en fazla 15-20 gunde degişimi fark edeceklerdır...
Bende azot agırlıklı enzım yapmaya gayret edıyordum
ancak toprak tahlılınde potasyum çok eksık çıktı
mecburen bu sefer potasyum kaynaklarına yöneldım
dostlarım enzım dedıgımız şey bedava hazıne
ne bulduysanız ne yapabılırsenız kardır...
Sureklı kullandıgımızda mutfaktakı nevalede mevsıme göre degiştiğinden dogal olarak npk oranları dengeyı bulacaktır....
şu doganın akısına bir bakarmısınız
azot kaynagı malzemeler bu mevsımde bol bulunur
bır az sonra fosfor ve potaş acısından bol olan bezelye kabugu çıkacaktır
daha sonrada potasyumun kaynagı salatalık kabugu patates kabugu bolca olacaktır

arnavut biberi 14-04-2012 00:53

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, bende enzim denemelerine katıldım. Öncelikle konuyu açan ve buralarakadar gelmesinde emeği geçen, katkıları bulunan bütün arkadaşlarıma çok teşekkürederim.
Konuyu enbaşından itibaren okudum ve çok ilginçbuldum. İlkbaşta evdekilerin çöplerle uğraşmama göstericekleri tepkiden ötürü enzim hazırlamaya çekiniyordum ama bu gün her ne olduysa aniden malzemeleri toparlayı verdim ve bi çırpıda aklımda kaldığınca kendimce bişiler hazırladım. İnşallah başarılı olurum.
içeriğini şu şekilde hazırladım:
muz,ananas,badem kabukları,elma koçanı,ıspanak sapları,domates,biber, yoğurt,maya,potakal kabukları,ekmek,yulaflı büsküvi ve üzüm pekmezi. 5 lt su şişesinde hazırladım, son hali resimde görüldüğü gibi.

Halil Önen 14-04-2012 01:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arnavut biberi (Mesaj 946455)
...içeriğini şu şekilde hazırladım:
muz,ananas,badem kabukları,elma koçanı,ıspanak sapları,domates,biber, yoğurt,maya,potakal kabukları,ekmek,yulaflı büsküvi ve üzüm pekmezi. 5 lt su şişesinde hazırladım, son hali resimde görüldüğü gibi.

Suyunu çok koymuşsunuz, kabın üçte biri boş olmalı havasını alırken taşar. Plastik kabın kıvrımından sonrası boş olmalı.

Halil Önen 14-04-2012 01:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 945444)
[B]...bir süredir bu sayfayı sessizce takip edip, anlamaya çalışıyordum (halâ anladım sayılmaz)

Aslında İzmir eğitimine katıldınız ve siz daha şanlısınız.

http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm

Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)

Safranlı 14-04-2012 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 946464)
Aslında İzmir eğitimine katıldınız ve siz daha şanlısınız.

http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm

Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)

hocam merhabalar...
videoları izledım
kendımce gizli formullerı yakalamaya çalıştım....
bu gizli formullleri sizlerden dinlesekte daha iyi anlasak nasıl olur acaba...
malum kameranın harıcınde birebir size bir sır vermiş te olabılır....
sizlerden özel ricamızdır...

limon_sever 14-04-2012 14:20

1 Eklenti(ler)
Enzim yapmaya karar vermem ansızın oldu. İçindeki malzemeler çeşit olarak biraz fazla.

- Bir dilim ekmek.
- Bir yemek kaşığı süzme yoğurt.
- Bir yemek kaşığı pekmez.
- 4 adet beyaz lahana yaprağı
- 4 adet marul yaprağı.
- 1 adet elma.
- 1 diş sarımsak.
- 3 adet muz kabuğu.
- 1 adet küçük kivi.
- Bir tutam nane.
- Bir tutam yabani endivyen.
- Bir tutam yabani ot yaprağı.
- Bir tutam kuzukulağı.
- İki yemek kaşığı içilmiş çay tortusu.
- Bir orta boy domates.
- Bir orta boy salatalık.
- Bir orta boy patates.
- Üç adet medine hurması.
- 10 adet badem çekirdeği.
- 5 adet kuru kayısı.
- 20 adet siyah kuru üzüm.
- 20-25 gr. tavuk gübresi.
- 20-25 gr. inek gübresi.
- İki yemek kaşığı hümik asit, fulvik asit, yosun suyu.
- 20-25 gr. turp.
- 50-60 gr. küçük boy havuç.
- Bir miktar karnabahar.
- 4-5 adet yumurta kabuğu.
- Hatırlayamadığım birkaç çeşit daha olabilir.

Genel içerik böyle. Suyu bidonun kıvrımına kadar doldurdum. Bidonun ağzına 5-10 yerinden deldiğim balonu koydum. Umarım bir hata yapmamışımdır :)

Eklenti 282891

Safranlı 14-04-2012 15:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 946684)
Enzim yapmaya karar vermem ansızın oldu. İçindeki malzemeler çeşit olarak biraz fazla.

- Bir dilim ekmek.
- Bir yemek kaşığı süzme yoğurt.
- Bir yemek kaşığı pekmez.
- 4 adet beyaz lahana yaprağı
- 4 adet marul yaprağı.
- 1 adet elma.
- 1 diş sarımsak.
- 3 adet muz kabuğu.
- 1 adet küçük kivi.
- Bir tutam nane.
- Bir tutam yabani endivyen.
- Bir tutam yabani ot yaprağı.
- Bir tutam kuzukulağı.
- İki yemek kaşığı içilmiş çay tortusu.
- Bir orta boy domates.
- Bir orta boy salatalık.
- Bir orta boy patates.
- Üç adet medine hurması.
- 10 adet badem çekirdeği.
- 5 adet kuru kayısı.
- 20 adet siyah kuru üzüm.
- 20-25 gr. tavuk gübresi.
- 20-25 gr. inek gübresi.
- İki yemek kaşığı hümik asit, fulvik asit, yosun suyu.
- 20-25 gr. turp.
- 50-60 gr. küçük boy havuç.
- Bir miktar karnabahar.
- 4-5 adet yumurta kabuğu.
- Hatırlayamadığım birkaç çeşit daha olabilir.

Genel içerik böyle. Suyu bidonun kıvrımına kadar doldurdum. Bidonun ağzına 5-10 yerinden deldiğim balonu koydum. Umarım bir hata yapmamışımdır :)

Eklenti 282891

valalhi bu karısım aşure gıbı olmuş sankı
ne ararsan var
bu kadar çeşit cesaret ister
ceşitte sıkıntı yok sadece sarmısagın etkısını bılemıyorum
bırde bu karısımın üçte biri oranına yakın pekmez olsaydı ıyı olurdu
yınede cok guzel netıce verebılır
bır kaç gun takıp edınız
hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız
hava çıkışı iyi işe her sey yolunda demektır
bır ay içinde olgunlasır....

limon_sever 14-04-2012 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 946734)
valalhi bu karısım aşure gıbı olmuş sankı
ne ararsan var
bu kadar çeşit cesaret ister
ceşitte sıkıntı yok sadece sarmısagın etkısını bılemıyorum
bırde bu karısımın üçte biri oranına yakın pekmez olsaydı ıyı olurdu
yınede cok guzel netıce verebılır
bır kaç gun takıp edınız
hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız
hava çıkışı iyi işe her sey yolunda demektır
bır ay içinde olgunlasır....

Teşekkür ederim. Pekmezde sıkıntı yok. Dediğiniz miktarda pekmezi hemen eklemeye gidiyorum. Sarımsağı sanki önceki mesajlarda okumuş gibiyim. Ondan eklemiştim.

(Karışımda 3-5 tane karalahana yaprağı da mevcut :) )

"Bu kadar çeşit cesaret ister demişsiniz." Biraz daha detay verebilir misiniz?

Birde "hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız" buradaki ekmek mi pekmez mi :)

Safranlı 14-04-2012 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 946740)
Teşekkür ederim. Pekmezde sıkıntı yok. Dediğiniz miktarda pekmezi hemen eklemeye gidiyorum. Sarımsağı sanki önceki mesajlarda okumuş gibiyim. Ondan eklemiştim.

(Karışımda 3-5 tane karalahana yaprağı da mevcut :) )

"Bu kadar çeşit cesaret ister demişsiniz." Biraz daha detay verebilir misiniz?

Birde "hava çıkısı az olursa ekmez eklersınız" buradaki ekmek mi pekmez mi :)

pekmez pekmez....
sizlerın yaptıgı kadar çeşit görmedım onu ifade edıyorum
merak etmeyın çeşit olmasında sıkıntı olmaz fayda olur.....
çeşit konusunda rekora gidebilirsiniz.....
tebrık ederım....
inşallah bitkideki buyumeyıde görürsünüz...

selis 14-04-2012 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 946464)
Mükemmel enzimi daha doğrusu harika sıvı gübreyi yapma formülleri Mine Hanım 'ın açıklamalarında gizliydi...;)

Artık hayvani gübrenin demode olduğunu, kompostun daha besleyici olduğundan uzunca bahsetmişti..
Çok özür dilerim ben oraları kaçırmışım.. :(

Odeh 14-04-2012 17:07

Enzimle pek ilgilenmedim şimdiye kadar, arada bir öylesine göz atarım. Ancak burada gördüğüm formüllerdeki hammaddeleri düşününce aklıma kurulan meyve sebze pazarlarının ardından yerlerdeki neredeyse tona yakın çürük çarık malzeme ile meyve sebze hallerindeki atıklar geliyor...

Bunlar kullanılıyor mudur acep?

gülenmelek 14-04-2012 18:59

Sarımsağı ben de ilave etmiştim enzime. Bunu da böcekleri kaçırıcı etkisi olduğunu ve faydası olabileceğini düşünerek denemek istemiştim. Şimdilik sorun yok gibi. Enzimi kaktüslerde bile kullanıyorum. Ama uzun vadede ne olur onu bilemiyorum.

selis 14-04-2012 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 946781)
pazarlarının ardından yerlerdeki neredeyse tona yakın çürük çarık malzeme ile meyve sebze hallerindeki atıklar geliyor...

Bizim kullandıklarımız da mutfakta artan sebze meyve artıkları. Bahsettiğiniz artıkların küçük boyutlu olanı yani..

Odeh 14-04-2012 20:23

Ben de bu nedenle bu aklıma geleni yazdım. Büyük alanlarda kullanmak üzere büyük miktarda enzim üretmek için kullanılıp kullanılamayacağını sorgulamak istedim.

limon_sever 14-04-2012 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 946765)
pekmez pekmez....
sizlerın yaptıgı kadar çeşit görmedım onu ifade edıyorum
merak etmeyın çeşit olmasında sıkıntı olmaz fayda olur.....
çeşit konusunda rekora gidebilirsiniz.....
tebrık ederım....
inşallah bitkideki buyumeyıde görürsünüz...

Tamamdır. Pekmezi kattıktan sonra suyun rengi tamamen koyulaştı. Yarın veya ertesi gün balon şişerse doğru yoldayım demektir :)

İçine çok az miktarda simderma ve mikoriza mantarı koysam çoğalırlar mı acaba?

Ayrıca aklıma geldi. Karışımın içinde bir tutamda ıhlamur mevcut :D

Halil Önen 14-04-2012 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 946921)
...

İçine çok az miktarda simderma ve mikoriza mantarı koysam çoğalırlar mı acaba?

...

Fermantasyon bittikten sonra kullanmak daha iyi...

Halil Önen 15-04-2012 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 946769)
Artık hayvani gübrenin demode olduğunu, kompostun daha besleyici olduğundan uzunca bahsetmişti..
Çok özür dilerim ben oraları kaçırmışım.. :(

Yok kaçırmadınız...:)

En iyi bir kova saksı harcına katılabilecek doğal malzemeleriyle enzim yaptığınızı düşünün...

. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...


fermantasyon sonunda içine çay kaşığının ucuyla Mikoriza attığımızı da düşünürsek Sn. Limon_ Sever gibi_ ki bu mikorizaların çoğalması için besini de oluşturur; enzimin _ sıvı gübrenin_ çok güçlü olmasının yanında bitkiyi kök hastalıklarına dayanıklı kılar...

26 Mayıs da İzmir de aynı yerde E.Ü.Z.F dekan yardımcısı ve Bahçe Bitkileri Uzmanı Sn. Prof. Dr. Hülya İlbi;

bitkilerden tohum alma, saklama konusunda eğitim verecek, belki mükemmel enzim _ sıvı gübre_ yapma konusunda bilgi de alırız. Kim bilir belki de biz bilgi veririz. Ne dersiniz? ;)

selis 15-04-2012 10:10

Tamam hatırladım. Hattâ birisi ''Kemik ununu, kemiği kendimiz ezerek elde edebilir miyiz?'' diye sormuştu.. Bayağı gülüşmeler oldu.. ;) Ama bu karışım beni bayağı aşar.. Mutfak artıklarına devam :rolleyes:

Listedeki ürünlerden mutlaka feyz alan olacaktır.. Teşekkür ederim..

nevsune 15-04-2012 15:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 947102)
En iyi bir kova saksı harcına katılabilecek doğal malzemeleriyle enzim yaptığınızı düşünün...

. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...

İyi ki bu konuyu yazdınız:) Bir yıldır yaptığım enzimler beklentilerimi fazlasıyla karşıladığı için evdeki diğer organik ürünleri kullanmayı unutuyordum. Bu yüzden fikir çok hoşuma gitti. Gerçi enzimi hazırlarken mi ilave edecektik bunu anlayamadım ama ben fermantasyonu bitmiş olan 1 lt. lik enzimin içine 2-3 çay kaşığı kemik unu, 1 kapak hümik asit ve 2 çay kaşığı kadar deniz yosunu ilave ettim. Şimdilik bunu kullanayım. Önceden ilave ise yenisini o şekilde yaparım.

Bu eklentiler toprağın yapısını düzenlerken enzimi daha da güçlü kılacaktır mutlaka. Hadi bakalım, gazamız mübarek olsun:)

limon_sever 15-04-2012 16:31

1 Eklenti(ler)
Enzim oluşmaya başlamış sanırım :)

Eklenti 283215

Halil Önen 15-04-2012 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 947102)
...
. yonca tozu (kompostlaşmış)
. toz deniz yosunu
. kemik unu
. soya unu
. yumurta kabuğu tozu( fırınlanmış/sirkede bekletilmiş)
. havuç suyu
. solucan gübresi...ni
. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...

.Enzim yapmak için kullandığımız mutfak atıklarını içine yukarıdaki kalemlerden birkaçını kullansak da olur.

.Bir fincan kıyılmış ya da mikserden geçirilmiş yeşil yonca, (azot kaynağı)

.bir fincan havuç suyu, ( mikro organizmaların çoğalmasını sağlar)

.bir fincan kıyılmış ya da mikseden geçirilmiş yeşil ısırgan otu, (potasyum kaynağı, şimdi her yerde var)

bir fincan yumurta kabuğu ( kalsiyum kaynağı) = yumurta kabukları önce fırında kızarıncaya kadar tutulur, sonra ezilir ve üzerine gömülecek kadar sirke konur. Yumşayıncaya kadar belki 20 gün bekletilir. Vitamin sirkeye geçse de kabuklarıyla beraber kaba konur)

.Bir fincan deniz yosunu, ( bildiğimiz denizden toplanır tatlı suda iyice yıkanır mikserden geçirilir ve mikro organizmalarça çok zengin)

. soya unu...

Bütün bunlar kolayca bulacağımız enzim yaparken kullanacağımız malzemeler.


Enzim bittikten sonra bir çay kaşının kadar Mikoriza eklenirse....;)

İçinde Sn. Limon Sever' in listesini _ kıyılmış halde_ olduğunu da düşünürsek... bence ederi ölçülmez.;)


Enzimde olmazsa olmaz melastır ve bir topan yaş _ bir çay kaşığı kuru da olur_ mayadır.

Safranlı 16-04-2012 09:06

Allahım bu ne güzellık
enzım degıl bomba mubarek
arkadaşaların fıkırlerı enzımı atom bombası halına sokacak cinsten olmuş...
bakalım daha nerelere kadar bu askı yücelticez......
kolay gelsın

Safranlı 16-04-2012 09:10

. at kuyruğu ( kıyılmış/kurutulmuş)

hocam bu at kuyrugu bıldıgımız ot cinsinden ırmak kenarlarında yetişen bitki midir..

mutfak atıklarılarından enzime attığımızı düşündüğümüzde...

Kim bilir belki de biz bilgi veririz. Ne dersiniz? ;)

ben gelmesemde sizlerin verecegı bılgiden yararlanmaya hazırız

Safranlı 16-04-2012 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 947274)
Enzim oluşmaya başlamış sanırım :)

Eklenti 283215

süper olmuş...
tebrık ederım...

emreomurca 16-04-2012 11:25

Enzim denemelerim
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Enzim denemelerimi bende paylaşmak istedim.

Eklenti 283552

Eklenti 283553

Soldaki cam şişeler içilebilir enzim denemeleri. 5 Nisan da hazırlandılar.
Beyaz balon; tamamen sıvı hale getirilmiş kivi + üzüm pekmezi + su ( 3. gün balon şişti )
Yeşil balon; parçalanmış kivi + üzüm pekmezi + su ( 4. gün balon şişti )


1,5 plastik şişe beyaz balon; kivi + domates + salatalık kabukları + üzüm pekmezi + su + 1 çay kaşığı kuru maya ( yarım saat içinde balon şişti ) 3-4 gündür katı maddeler üstte toplanıp, balon arada sönüyor.

1,5 plastik şise mor balon; çilek + çok az su + çok az şeker + üzüm pekmezi. ( 11 Nisan ) Aynı gün balon şişti.

Evde pek organik atık olmadığından öncelikli denemelerimi içilebilir - tadının hoş olabileceğini düşündüğüm meyvelerden yaptım. Lezzetli olursa kendime olmazsa çiçeklerime. Seyreltilip kullanılacağından benim çiçeklere fazla gelir ama konu komşu ile en olmadı parklardaki bitkilerle paylaşırız artık :eek:

İlk mesajım çok ilgimi çektiğinden buraya kısmetmiş ;)

Safranlı 16-04-2012 13:27

emreomurca,

sevgili komşum
öncelikle hoş geldiniz
gördüğüm kadarıyla pir geldiniz
yaptıkların gayet güzel görünüyor
son yaptığın şeker ve pekmezden oluşan şişene doğal artıklar koymalısın
madem içilebilir enzim düşünüyorsun
gönlüne göre bir meyveden yapabilirsin
bitkiler için yapacağın enzimlerde mutlaka çeşitli artıklar olmalı
sadece kivi ile de fayda sağlasa da beklediğini bulamayabilirsin....
Muz kabuğunu düşünebilirsin
karar verirsen sonradan da şişelerine eklemeler yapılabilir....
Saygılar...

emreomurca 18-04-2012 09:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 947837)
emreomurca,

sevgili komşum
öncelikle hoş geldiniz
gördüğüm kadarıyla pir geldiniz
yaptıkların gayet güzel görünüyor
son yaptığın şeker ve pekmezden oluşan şişene doğal artıklar koymalısın
madem içilebilir enzim düşünüyorsun
gönlüne göre bir meyveden yapabilirsin
bitkiler için yapacağın enzimlerde mutlaka çeşitli artıklar olmalı
sadece kivi ile de fayda sağlasa da beklediğini bulamayabilirsin....
Muz kabuğunu düşünebilirsin
karar verirsen sonradan da şişelerine eklemeler yapılabilir....
Saygılar...

Hoş bulduk sevgili komşum.
Tanışma bölümüne yazdığım gibi, forumu okumaya başladıktan sonra bitkilerime 8 yıldır sıkı bir diyet uyguladığımın farkına vardım. Durumları çok fena değil resim koymuştum. Bu nedenle beklentim pek yüksek değil. Elime ne geçerse onunla yapmaya çalışıyorum. Hatta hemen resim ekleyeyim 1 tane daha enzim denemesi yaptım.
Eklenti 284298

Pirinç suyu + kurutulmuş-ezilmiş yumurta kabukları + üzüm pekmezi + şeker + su. Arkadaşımdan rica etmiştim, sağ olsun hatırlamış. Pirinç suyu ayırmış bana. Öğlen yemeği hazırlarken aldığı pirinç suyunu 0,5 lik pet şişeye koymuş, gece eve geldiğimde sanki kendi kendine fermantasyona başlamıştı. Hemen 1,5 lt. şişeye aldım. İçeriği çok yetersiz olduğunun farkındayım ama bu denemeyi 10 lt bitki enziminin başlangıcı olarak sayıyorum. Yeterli atık topladığımda 10 lt şişeye alacağım.

Safranlı 18-04-2012 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emreomurca (Mesaj 949072)
Hoş bulduk sevgili komşum.
Tanışma bölümüne yazdığım gibi, forumu okumaya başladıktan sonra bitkilerime 8 yıldır sıkı bir diyet uyguladığımın farkına vardım. Durumları çok fena değil resim koymuştum. Bu nedenle beklentim pek yüksek değil. Elime ne geçerse onunla yapmaya çalışıyorum. Hatta hemen resim ekleyeyim 1 tane daha enzim denemesi yaptım.
Eklenti 284298

Pirinç suyu + kurutulmuş-ezilmiş yumurta kabukları + üzüm pekmezi + şeker + su. Arkadaşımdan rica etmiştim, sağ olsun hatırlamış. Pirinç suyu ayırmış bana. Öğlen yemeği hazırlarken aldığı pirinç suyunu 0,5 lik pet şişeye koymuş, gece eve geldiğimde sanki kendi kendine fermantasyona başlamıştı. Hemen 1,5 lt. şişeye aldım. İçeriği çok yetersiz olduğunun farkındayım ama bu denemeyi 10 lt bitki enziminin başlangıcı olarak sayıyorum. Yeterli atık topladığımda 10 lt şişeye alacağım.

bildiğimiz beyaz şeker kullanılmaz diye biliyorum...
seker koymayınız
yeterınce pekmez varsa her sey yolunda gider...
başlangıç için yaptıklarınız gayet güzel görünüyor....

emreomurca 18-04-2012 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 949084)
bildiğimiz beyaz şeker kullanılmaz diye biliyorum...
seker koymayınız
yeterınce pekmez varsa her sey yolunda gider...
başlangıç için yaptıklarınız gayet güzel görünüyor....

Ben de kullanılmayacağını okudum ama nedenini bulamadım. Evde şarap denemelerinde kullanıldığını okuyunca, en iyisi deneme yanılma dedim. Son 2 enzim denememe ekledim. İlk gözlem olarak istediğimiz mayayı mı yoksa başkasını mı etkiliyor bilmiyorum ama süreci baya hızlandırıyor gibi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025