![]() |
Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum :rolleyes: Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.
Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ;) |
Alıntı:
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi. Sıcak bir ortamda. Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız. |
Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır
|
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba ;)
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ;) ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum. -Sizce artık kullanıma hazırmıdır? -4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur? -Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? -Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım? |
Sayın gülenmelek.
Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor. Enzimin PH değeri 3.5 olacak. 3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek. Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre. Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur. |
Teşekkür ederim Sayın Tura ;)
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok :( |
1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım. Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim. Soldaki sadece mor lahana suyu Ortadaki mor lahana ve sirke Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu) Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu. Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda) Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ;) (Heyecan yaptım şimdi ;) ) |
Sayın gülenmelek.
Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey. Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı. Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli. Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz. |
Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz ;) Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef :( |
3 Eklenti(ler)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım. 1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi? 2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ? Bunlar artık son sorularım zannedersem ;) |
Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda, nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ? |
Alıntı:
|
Alıntı:
bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi... Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. :) Deneyen var mı bilemiyorum. |
Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....
Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..:)). Ya tuzu gitmemişse diye... |
Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.
Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum. |
Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum ;)
|
3 Eklenti(ler)
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....
Malzemelerim Muz kabuğu, Salatalık, Havuç, Mantar sapları, Çay, Yumurta kabuğu, Dört, beş tane ceviz kabuğu, Maydanoz ve dere otu sapları... Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı) İki kaşık yoğurt, Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya, Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz) Eklenti 275766 Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : ) Eklenti 275767 Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım :) Eklenti 275768 Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar... |
Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.
|
Her sey yolunda merak etmeyın
|
Merhaba.
Enzim sayfasına uzun süredir bakıyorum, yalnız birkaç sorunun cevabını bulamadım, belki atlamış olabilirim. Mazur görün cevabı olsa da sizden tekrar cevaplamanızı istirham ediyorum. 1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli? 2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır? 3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır? 4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır? 5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim. |
Enzim şişesindeki balon yırtılmış : ( Yeni gördüm. Kokladım. Kötü kokmuyordu. Şişenin ağzını kendi kapağı ile tekrar sıkı sıkı kapattım...
Tekrar yeni balon kapatayımmı? Dört gün geçmiş üzerinden kapak kalsın gün aşırı varsa havamı alayım? Teşekkürler. Saygılar. |
Bence bir şekilde o şişenin ağzının tekrar kapatılması gerekiyor. Kapak zor gelebilir (bana öyle gelmişti) Sadece iğne ucu ile 3-4 delik açarak ve yırtılmamasına dikkat ederek bence yine balon geçirin derim. Yok patladıydı, yok kapak açmayı unuttum, havasını çıkarmadım derdi olmuyor en azından. Bir de balonu şişenin ağzına geçirdiğiniz yeri iple 4-5 kere sarıp bağlarsanız balonun çıkmaması garanti olur diye düşünüyorum.
Benim nacizane fikirlerim bunlar. Ama ustalarım ne der bilemiyorum ;) |
Sevgili gülenmelek teşekkürler. Yırtık balonu görünce ne yapcağımı şaşırdım. Tamam o zaman ben şimdi Furkanın balonlarına bir operasyon daha yapayım gizlice. Hemen balonu geri geçireyim : )
Ustalarımız ilk yardım için sizi tebrik ederler sanırım. Tekrar teşekkür ederim Siz kullandınızmı enziminizi? Nelerde kullandınız? |
Kaktüs dahil tüm bitkilerimde bir kere kullandım ;) Zararını görmedim kesinlikle, yani ölen olmadı en azından. Sebzelerin akıbeti kötü ama enzim yüzünden değil.
Size kolaylıklar diliyorum. Balon bir daha yırtılmaz umarım ;) |
Balon bulamadım. Ne yapayım derken tek kullanımlık eldivenler geldi aklıma onlardan geçirdim. Sıkıca bağladım.....Teşekkür ederim sizede kolay gelsin : )
|
1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?
-acele etme konyanın havasıan göre bir ayı bulur... 2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır? -kendini sıkma bilimsel deney yapmıyoruz bolca su mevsımındeyiz yagmur suyu kullan bulamazsan sebekeyı aksamdan doldur üzerı açık kalsın sabahtan kullan kaynatmayı fılan düşünme... 3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır? -güneşi özledik ve seviyoruz ancak enzımde fazlasını semez balkonuna koy güneş zaten dönecektır...yarı gölge en ideali... 4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır? - bizim açımızdan sonu budur ancak toprak açısından yeni başlar... 5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı? -hemen kullan,sonra kullan nasıl istersen dilediğin gibi takıl bitkilerine 10 gunde bır ziyafet çektır... bitene kadar kullan bitmesıne yakın yenisini yap bitkiler canlandıkça sende enzim yapmaya zaten devam edeceksin.... kolay gelsın sakın vazgeçme ben ülkem adına çöpe giden hazineye çok üzülüyorum..... Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE] |
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 279040. |
Alıntı:
iltifat etmişisin teşekkur ederım.... enzime devam ...... hemde hiç ara vermeden..... |
Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025