agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

elek 04-03-2012 00:15

Hatice Hanım, ben geçen seneki toplantıda dağıtılan enzimi (sanırım sayın ensar getirmişti) diatomitteki carnosaların birinde bir kez denemiştim. Ertesi günü 3 yaprağından birini sarartıp attı, ancak bitki zaten iyi durumda da değildi. Aslında teorik olarak düşününce hiç bir şekilde olumsuz etkilenmemesi lazım. Ama enzim içeriğindekileri tam olarak bilebilmek gerekiyor ki, bu da pratikte bizim için imkansız. N,P,K oranları, iz elementler, pH'ı... Çok fazla değişken var, diatomitteki bitkinin tek besin kaynağı olarak enzim düşünülürse eksik kalabilir. Neyse, ben de tek bir denemeyle pes etmiş değilim ama; kobaylarımı ayırdım ve enzimlere başlamak için havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum :rolleyes: Artık deneye yanıla öğreniriz... Yine de kullanmadan önce en azından yapılan enzimin pH seviyesini bir ölçmek gerek diye düşünüyorum ( bu başlıktan faydalanabilirsiniz) Bir de diatomitte kullanmak için filtre kağıdından geçirmek daha doğru olacak gibi geliyor.

Burası not ala ala okuduğum ve yeni mesajların hiç birini kaçırmamaya gayret ettiğim başlıklardan birisi. Henüz doğrudürüst bir uygulama yapmasam da burada paylaşımda bulunan herkesten çok şey öğrendim, bu nedenle yeri gelmişken teşekkürlerimi de bildirmek isterim ;)

Tura 04-03-2012 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 919290)
suyu az olmuş bıraz bogumun başına kadar dolabılır
......
içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur
patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır
bırazda kokabılır

Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Safranlı 05-03-2012 09:29

Besin degeri açısından gayet güzel olucaktır

gülenmelek 07-03-2012 09:26

1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba ;)
Benim yaptığım enzim denemesi galiba neticelendi. Bu tam 20 gün sürdü. Bu süre olması için yeterlimidir ki. Balon yaklaşık 7 gün önce sönmüş, içindeki tortunun az bir miktarı dibe çökmüştü. Ben bidonu salladıktan sonra tortunun hemen hemen hepsi dibe çökmüş balon yeniden şişmeye başlamıştı. Bu fotoğraflar yaklaşık yarım saat öncesine ait. Bidonu tekrar salladım. Şu an gidip baktığımda balon tekrar şişmeye başlamamış. Beyaz küf gibi oluşum çok çok az. Kurtcuklar hiç oluşmadı (şükürler olsun ;) ) Yalnız sarı bitkiler (portakal ve havuç karışımı ) top gibi öylece duruyor. Dibe çökme de olmadı. Bunu da en başta bidonun dibine koyduğum zaman karıştırmamış olmama bağlıyorum.

-Sizce artık kullanıma hazırmıdır?
-4 kat tülbentten süzeceğim ve minik pet şişelere doldurarak buzdolabında muhafaza edeceğim. Bu şekilde yapmam doğrumudur?
-Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?
-Kalan tortuyu ne şekilde kullanmalıyım?

Tura 07-03-2012 11:47

Sayın gülenmelek.

Formda Enzimin olup olmadığı ve yapılması gerekenler şu şekilde anlatılıyor.
Enzimin PH değeri 3.5 olacak.
3.5 PH değerine ulaçan enzim süzülerek pet şişelere konacak. Serin bir yerde muhafaza edilecek.
Posası bir toprak dolu ama hiç bir şey ekilip dikilmemiş saksıya boşaltılıp ağzı hava almasın diye mesela streçle ile sıkıca kapatılıp 1 ay beklenecek. Beyaz bir küf oluşacak. Buyurun size hazır gübre.

Siz yapmış olduğunuz enzimin ilk olarak PH değerini ölçmelisiniz. Sağlıklı olan budur.

gülenmelek 07-03-2012 12:06

Teşekkür ederim Sayın Tura ;)
Şimdi gidip PH nasıl ölçülür onu araştırayım. Zira elimde buna uygun hiçbir alet yok :(

gülenmelek 08-03-2012 22:53

1 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,
PH'ı mor lahana ile evde kendim ölçmeye çalıştım.
Ne derece güvenilir bilemiyorum. Distile su ile değil, normal musluk suyunu kaynattım. 5 dk. bekledim. Kıydığım mor lahanaların üzerine ilave ettim ve yaklaşık 4 dakika karıştırdım. Süzmeden (unuttum çünkü) soğumasını bekledim. Çaybardağına bir miktar alarak, bir miktar da enzimden alıp ilave ederek karıştırdım. Bu arada bir de sirke ile denedim.

Soldaki sadece mor lahana suyu
Ortadaki mor lahana ve sirke
Sağdaki mor lahana ve enzim karışımı (berrak değil, bulanık oldu)

Bana 2 gibi geliyor Renkler çok net değil ama. Bendeki kırmızı değil, koyu pembe oldu.

Bu yönteme güvenebilir miyim (sonuç fotoda)
Eğer tamam derseniz kullanmaya başlayayım mı ? ;)
(Heyecan yaptım şimdi ;) )

Tura 09-03-2012 10:23

Sayın gülenmelek.

Azminiz ve uğraşmanız taktir edilecek bir şey.
Bu konuya ustalar ne der bilmiyorum ama bu ph degeri 3.5-4 gibi olmalı.

Lahana deneyi sağlıklı gözüküyor ama zahmetli.
Piyasada şerit kağıt PH ölçerler var. 10 tl civarında. 100 Adet falan. Kimya malzemesi satanlarda bulabilirisniz.

gülenmelek 09-03-2012 10:40

Teşekkür ediyorum Sayın Tura,
Sizler bilgilerinizle yönlendiriyorsunuz, bizler de uygulama yapmaya çalışıyoruz ;)
Az önce turnusol kağıdı aramak için dışarıya çıkmıştım ama bulamadım maalesef :(

gülenmelek 11-03-2012 13:17

3 Eklenti(ler)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)

Charlaux 11-03-2012 16:31

Merhaba arkadaşlar,
Ben bir 4 ay önce bir karışım yapmıştım.Bu karışımda,
nar kabuğu,nar,söğüt ağacı olacaktı,mandalina,bolca muz kabuğu,çeşitli otlar,hünnap ve çeşit çeşit meyve koymuştum.Ama unutmuşum ve daha gün gördüm.Hemencecik pet şişeye aldım ve yarını bekliyorum çünkü anca o zaman balon alabileceğim.1 günde baya bir gaz birikimi olmuş,ve keskin bir nar kokusu geliyordu.Ne ekleyebilirim sizce ?

Zeytinlibahçe 11-03-2012 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 578775)
Nar suyu kullanmanızı ben pek tavsiye etmem çünkü nar suyunda değişik tür yararlı mikroorganizmalar pek üremiyorlar. İçinde antimikrobiyal bir bileşik olduğunu zannediyorum.

Daha önce sn Doğaseverin bu şekilde bir yorumunu hatırlıyorum. Bundan dolayı yaptığım enzimlerde nar kabuğu ve suyunu kullanmıyorum.

Halil Önen 11-03-2012 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 923688)
Bu gün enzimi (minik pet şişelerden bir anda bulamadığım için, ne bulduysam onlara) süzdüm. İlk Arkada görünen pet şişedeki önce süzülen. Diğerleri ise sonra. Önceki gayet berrak iken sonra süzülenler, tortuların da karışması ile bulanık oldu.
Sıvı olanları buzdolabında muhafaza edip, katı olanı 1 kat toprak, 1 kat toprakla karıştırılmış posa ve 1 kat toprak daha koyarak ağzını hava almayacak şekilde kapattıktan sonra beklemeye alacağım.

1- Cam kavanozlarda muhafaza etsem, kavanozun patlamasını gerektirecek bir olay artık olmaz değil mi?
2- Bu enzimi 1/100 oranı ile (1 litreye 10 ml.) aklımıza gelebilecek her bitkiye ( kaktüs, sebze, meyve, sukulent v.s.) kullanabilirmiyiz ?


Bunlar artık son sorularım zannedersem ;)

Çok güzel bir çalışma olmuş Sn. gülenmelek, artık sıvı gübreniz hazır;

bence cam kap olmasa iyi olur, çünkü azda olsa fermantasyon olabilir ya da düşük sıcaklıkta vakum olur. Plastik kap en iyisi...

Sebze ve meyvelere uyguluyoruz ama kaktüs ve sukulentlere ne etkisi olur, siz denerseniz öğreneceğiz. :) Deneyen var mı bilemiyorum.

agozce 12-03-2012 03:54

Evet hoyalarda (bir sukulenttir) harikalar yaratıyor....

Bende karadeniz yosunlarından topladım. Tuzunu iyice yıkadım, içne bolca EMA ve pekmez katarak enzim yaptım. Ama denemeye korkuyorum..:)). Ya tuzu gitmemişse diye...

agozce 12-03-2012 03:56

Birde Sevgili acemi çaylaktan öğrendiğim bilgi. Nişastada bol miktarda azot varmış.

Artık emzimlerimin içine haşlanmış patates ve suyunu nda koyuyorum.

gülenmelek 12-03-2012 08:42

Çok teşekkür ederim Halil Bey. Verdiğiniz cevaplarla benim sorularım da sonlanmış oldu. Bundan sonra deneyip sonuçları izlemek kaldı. Yardımcı olan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum ;)

hepgül 23-03-2012 11:59

3 Eklenti(ler)
Herkese selam ve saygılarımı sunarım. Kaç gündür okuyorum. Malzeme biriktiriyorum. Sizlerin deneyimlerinizi, önerilerinizi heyecanla izledim. Korkum çoktu bende yapabilirmiyim diye. Okudum, okudum cesaretlendim. Haydi BİSMİLLALLAH diyerek başladım.Çok çok heycanlıyım anlatamam : ) Benim için müthiş bir iş bu. Bir mutfak, bahçe, balkon, ordan oraya koşuşturup durdum....

Malzemelerim
Muz kabuğu,
Salatalık,
Havuç,
Mantar sapları,
Çay,
Yumurta kabuğu,
Dört, beş tane ceviz kabuğu,
Maydanoz ve dere otu sapları...
Yarım çay bardağı ölçüsünde keçiboynuzu pekmezi(evde o vardı)
İki kaşık yoğurt,
Bir çay kaşığı ölçüsü kuru maya,
Ve su (Artezyen olduğu için kaynatmadım. Umarım birşey olmaz)

Eklenti 275766

Bir kısmını robotta kıydım. Evde plastik şişem yoktu bu büyüklükte. Koşa koşa bakkala gittim. 5 lt Su aldım. Çoğunuza göre belki komik gelebilir. Eh banada geliyor ama ben ilk defa bahçeli bir evde oturuyorum...Her konu benim için çok yeni ve çok heycanlandırıcı. Özür dilerim. Uzun edip can sıktıysam . Hoşgörünüze sığınıyorum : )

Eklenti 275767


Oğlum Furkanın balonlarından bir tane aldım (saklı gizli. belki kıymete biner vermezse diye. hahha düştüğümüz hale bak. : )) Malzemeleri robotta kıyarken bunlar çöpe benziyor dedi. Ben çöp kamyonumu getireyim de içine koyalım dedi. Bende çalışma hızımı artırmak zorunda kaldım :)

Eklenti 275768

Balonumuzda delikleri açtıktan sonra özellikle güneşe koydum (İyimi yaptım acaba)... Ölçülerde de umarım doğru yapmışımdır. Gelişmeleri tekrar yazarım. Saygılar...

Çamtepe 23-03-2012 12:52

Karanlık ve sıcak bir ortam daha iyi gelecektir.

Safranlı 23-03-2012 12:53

Her sey yolunda merak etmeyın

alpizmir 24-03-2012 20:19

Merhaba.
Enzim sayfasına uzun süredir bakıyorum, yalnız birkaç sorunun cevabını bulamadım, belki atlamış olabilirim. Mazur görün cevabı olsa da sizden tekrar cevaplamanızı istirham ediyorum.

1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?

2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?

3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?

4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?

5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

hepgül 27-03-2012 11:59

Enzim şişesindeki balon yırtılmış : ( Yeni gördüm. Kokladım. Kötü kokmuyordu. Şişenin ağzını kendi kapağı ile tekrar sıkı sıkı kapattım...

Tekrar yeni balon kapatayımmı?
Dört gün geçmiş üzerinden kapak kalsın gün aşırı varsa havamı alayım? Teşekkürler. Saygılar.

gülenmelek 27-03-2012 12:50

Bence bir şekilde o şişenin ağzının tekrar kapatılması gerekiyor. Kapak zor gelebilir (bana öyle gelmişti) Sadece iğne ucu ile 3-4 delik açarak ve yırtılmamasına dikkat ederek bence yine balon geçirin derim. Yok patladıydı, yok kapak açmayı unuttum, havasını çıkarmadım derdi olmuyor en azından. Bir de balonu şişenin ağzına geçirdiğiniz yeri iple 4-5 kere sarıp bağlarsanız balonun çıkmaması garanti olur diye düşünüyorum.

Benim nacizane fikirlerim bunlar. Ama ustalarım ne der bilemiyorum ;)

hepgül 27-03-2012 13:27

Sevgili gülenmelek teşekkürler. Yırtık balonu görünce ne yapcağımı şaşırdım. Tamam o zaman ben şimdi Furkanın balonlarına bir operasyon daha yapayım gizlice. Hemen balonu geri geçireyim : )

Ustalarımız ilk yardım için sizi tebrik ederler sanırım. Tekrar teşekkür ederim

Siz kullandınızmı enziminizi? Nelerde kullandınız?

gülenmelek 27-03-2012 13:49

Kaktüs dahil tüm bitkilerimde bir kere kullandım ;) Zararını görmedim kesinlikle, yani ölen olmadı en azından. Sebzelerin akıbeti kötü ama enzim yüzünden değil.
Size kolaylıklar diliyorum. Balon bir daha yırtılmaz umarım ;)

hepgül 27-03-2012 14:10

Balon bulamadım. Ne yapayım derken tek kullanımlık eldivenler geldi aklıma onlardan geçirdim. Sıkıca bağladım.....Teşekkür ederim sizede kolay gelsin : )

Safranlı 27-03-2012 14:43

1) 1-3-9 yöntemiyle hazırlanacak enzim içinde bulunduğumuz (23 Mart) tarihinde başlanırsa ne kadar beklenmeli?
-acele etme konyanın havasıan göre bir ayı bulur...
2) Şebeke suyu kullanılırsa başarısız olunur mu? Suyu kaynatmak da yarar var mıdır?
-kendini sıkma bilimsel deney yapmıyoruz bolca su mevsımındeyiz yagmur suyu kullan bulamazsan sebekeyı aksamdan doldur üzerı açık kalsın sabahtan kullan kaynatmayı fılan düşünme...
3) Pet şişenin içinde güneş ışığı altında bekletmenin bir sakıncası / yararı var mıdır?
-güneşi özledik ve seviyoruz ancak enzımde fazlasını semez balkonuna koy güneş zaten dönecektır...yarı gölge en ideali...
4) Enzim evresi gaz çıkışının tamamen durmasıyla mı sonlanır?
- bizim açımızdan sonu budur ancak toprak açısından yeni başlar...
5) Oluşan enzimi derhal kullanabilir miyiz, süzdükten sonra beklememiz gereken bir süre var mı?
-hemen kullan,sonra kullan nasıl istersen dilediğin gibi takıl
bitkilerine 10 gunde bır ziyafet çektır...
bitene kadar kullan
bitmesıne yakın yenisini yap
bitkiler canlandıkça sende enzim yapmaya zaten devam edeceksin....
kolay gelsın sakın vazgeçme
ben ülkem adına çöpe giden hazineye çok üzülüyorum.....


Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE]

alpizmir 28-03-2012 20:30

Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Tura 02-04-2012 09:39

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 920440)
Suyu arttı
Muz kabuğu ve patates kabugu ilavesi ile birlikte biraz daha melas ilave edildi.
Sıcak bir ortamda.
Koku çıkmaya başlayınca bakalım ne yapacağız.

Bugün Bir ay önce demlenmeye alınan Balık Enzimi PH değeri ölçümü resimde görüldüğü gibi 4 derece çıktı

Eklenti 279040.

Safranlı 04-04-2012 08:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alpizmir (Mesaj 933553)
Safranlı ustamızın motive edici değerli tavsiyeleri daha bir aşka getirdi beni :)

Ben tüm üyeler gibi sadece merakli topragı seven bir amatörüm...
iltifat etmişisin teşekkur ederım....
enzime devam ......
hemde hiç ara vermeden.....

hepgül 04-04-2012 09:29

Hazırladığım enzim karışımında herşey yolunda gidiyor gözüküyor : ) Üst bölümde oluşan hava kabarcıkları var. Ara ara hafifçe çalkalıyorum. Oniki gün oldu. Heyecanla bekliyorum. Şimdi oluşum sürecindeki enzimin pH seviyesini nasıl ölçeceğim düşünüyorum. Güzelbahçede sordum bir iki yere ama bulamadım...Urla.... Sonrada İzmir : )


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025