agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

Sarıcan 02-06-2011 07:11

Sevgili Sındırgılı,

Senden korkulur, ağaçlara da tırmanmaya başladığına göre ameliyat iyi geçtiği gibi etkisini göstermeye başlamış. Ayağın kayar, başın döner, bu yaştan sonra uğraştırma bizi.

nevsune 02-06-2011 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 814861)
Artik, yazin sicaginda buz gibi bir kivi enzimi ikram edersiniz ?

Elimde, tesbih agaci tohumu kalmamis.( Zaten kokusu cok berbat oldugundan kalmamasi da dogal :) )
Ama istiyorsaniz, 99 luk tesbih yapiyordum. Onlardan gonderebilirim. (`` YA SABIR`` BIRAZ UZUN CEKMEK ICIN )

Ben de sizinkinin tadına bir bakayım diyordum:p Benim kivi enzimi ancak Eylül'e hazır olacak. Bu arada evde harika bir şarap galonu buldum. Şimdi ona ananaslı falan şöyle güzel bir enzim hazırlayayım diyorum. Yani sonbaharda tadılacak malzeme bol olacak gibi görünüyor, bilginiz olsun:)

Yazana kadar 33'e talip çıkmış. Ben de diğer 33'e talibim, siz de kısa sabırla idare ediverin artık:rolleyes:

Tura 02-06-2011 09:48

3 Eklenti(ler)
Eklenti 219591

Eklenti 219592

Eklenti 219593

İçilebilir çilek enzimi resimleri. Resmi çekmeden tadına bakmıştım. Resimler bulanık çıkmış.
Kokusu EMA gibi.
Ateş gibi bir şey.
Bitkilere vermeye başlasammı ki. Üstadlar ne der. PH ını ölçemedim daha.

Tura 02-06-2011 09:51

3 Eklenti(ler)
Eklenti 219599

Eklenti 219600

Eklenti 219601

Çöp enzimleri.

Çilek,elma,kivi,yoğurt,esmer şeker,üzüm pekmezi.

Koku ekşimsi. PH ölçülmedi.

Tura 02-06-2011 09:58

5 Eklenti(ler)
Eklenti 219607

Eklenti 219608

Eklenti 219609

Bunlar çöp enzimi

Muhteviyatı

Çilek,kivi,havuç,portakal,balık,trüf,esmer şeker,üzüm pekmezi,ekşi maya,yogurt

Kokusu portakal gibi kokuyor.Çöp olduğunu bilmesem içesim geldi.
Gaz çıkışı zaman zaman çalkalamama rağmen sona erdi.
PH ölçülmedi
45 günlük.

Eklenti 219610

Eklenti 219611

Bunlar içilebilir Kivi.
Tadı çok güzel.
Kokusu çok EMA gibi.
Gaz çıkışı yok
45 günlük.
PH ölçülmedi

Safranlı 02-06-2011 10:09

enzım doğurdu

sayın sarıcan ve dogaseverın uyarılarıyla ıkı lıtrelık kola sısesınde basladıgım enzıme bır bardak pekmez ve bır bardakta ema ekledım biraz çalkaladım nerdeyse kazaya sebebıyet verıcek hale geldı
pekmezı ve em yı ekleyınce tabı şise doldu almadı
hemen mini bir enzımcık sisesı (500ml)daha kazanmış olduk
baktım mutfakta yıne nevale bırıkmış hemen göz diktim ve doldurdum
hanımın tezgahını da temızlemış olduk
bu enzım şimdilik hanımlardan destek görüyor
ılerıde bakalım ne olucak
şişelerin yavas yavas çogalıyorlar
hava çıkışlarıda oldukça güçlü oluyor
kokusu da tuhaf yavas yavas salamura gıbı sankı
artık her sabah ve her aksam havasını almak için düzenli ictima yapıyorum
sonucu merakla beklıyorum

sındırgılı 02-06-2011 10:14

Zaten, icilebilir enzimleri likor kadehinin yarisi kadar dodurup oyle icin.... Alkol derecesindenmi ya da cok kuvvetli midir bilinmez, bayagi sertler.(Tecrube ile sabittir.)
Kapali sisteme donup, bol bol calkalayin. Sonra tekrar, turnikeye donersiniz. 45 gun bana gore erken, bir 45 gun daha bekleyin derim. Tabii, ustalar ne der bilemem.
Vallahi Sarican, senden korkulur...... Bu halimizde bile bizi agaca cikartiyorsun ya pes dogrusu ..
Ensar`a seni sikayet edecegim....Sevgiyle kalin....

Sarıcan 02-06-2011 11:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 814926)
Tesbih Agaci tohumu, Neemazal`in formul babasi..... :)
Elimdeki tesbih tohumlari daha uzun muddet dayansin diye enzimledim. Yoksa suda bekletirsek kullanim omru daha kisa oluyor diye Acemi soylemisti......Ben onun yalancisiyim...... Zaten, bu pis ise onun ve de Ensarin (agac tepelerinde tohum topladigini gorunce ) sayesinde basladim.....
1 ay sonra ise yarayip yaramadigini gorebilirim.

Kusura bakma biraz iftira gibi bir şey olmuş, ağaca tırmanan Ensar' mış. Ama onun da senden aşağı kalır tarafı yok. Sen yinede kendine dikkat et. Bomba enzimci olarak bize lazımsın. Safranlı hala akıllanmamış, elle hava almaya çalışıyor. İstersen sen bir ağabey olarak ikaz et. Mutfağın ortasında enzim şişesi patlarsa ne olur diye.

Safranlı 02-06-2011 13:39

aman Allah korusun bir felakette bizi kimse kurtaramaz
;)hele mutfaktayken dahada tehlıkeli malum oklavayı bulmak kolay olur.:D
birde alt kattan annem çıkar gelırkı o dahada kötü
'sen bunlarla uyraşmaya utanmıyormusun kocaman adam bu nedır böyle 'diye başlar kıyametı koparmaya bu risk oldukca fazla gercekten
enzım ve doga adına olsa da bu rıske gırılmez
en iyisi ben düzenlı hava alma ictımasından düzensiz balon kontrolıne terfı edeyım
enzım askımız her gun uyarılarla şekıllenıyor
eger başarılı olabılırsem bu işi çok sevıcem
emnıyet tedbırlerıde tamam oldumu hanımda sevecektır
malum çöp derdı de bitecek ..... ve süper ektra organık üretıme terfı edıcez
hocalarımıza şükranlarımı sunarım.

sındırgılı 02-06-2011 14:32

Secimlerden once, sakin patlatma........

Yoksa, Flash heberlere cikarsin :)

Safranlı 02-06-2011 14:51

Aman aman eksık olsun
artık ilk işim güvenlık onlemlerını arttırmak
mazalllah kolu komsuya durumu izahta edemeyız
en ıyısı bugun iş çıkısı bolca balon almak
hemde yegenlerı sevındırırız
böylece çocuklara da enzım askını anlatırız
bu enzım bızı nerelere götürecek bende merak edıyorum
hadı hayırlısı.....

shaman_tr 02-06-2011 21:40

Bu gün enzime 100gr kadar daha pekmez ekledim. Dakikada 3 - 4 kabarcık çıkartıyor. Bu normal mi? yoksa bir miktar daha pekmez katayım mı?

Sarıcan 02-06-2011 21:48

Normaldir. Bırakın biraz fermentasyon devam etsin. Eğer gaz çıkışı azalırsa daha sonrada ilave edebilirsiniz. Kattığınız malzemeleri tekrar bir reçete yaparsanız daha iyi olur. Kap hacmi? Organik atık miktarı? Şeker veya pekmez miktarı? vb.

denizakvaryumu 03-06-2011 07:39

Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

Örneğin kivi ve ananası kabuklarını soyup meyvelerini koyuyoruz yani kabuklardaki olası bakterileri elemine ediyoruz...Sonrasında kahverengi şeker veya pekmez ekliyoruz (yine bakterilerle bir ilgimiz olmuyor) ve su...

Havadan geliyor desek havayla da teması kesiyoruz?

shaman_tr 03-06-2011 08:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi shaman_tr (Mesaj 812371)
Tekrar merhabalar,
Nihayet enzim için bende bir giriş yapabildim. Şu anda evde çöpe gidecek olan bir miktar taze fasulye, 4 - 5 yumurta kabuğu, 6 - 7 patates kabuğu, 3 - 4 salatalık kabuğu, 2 - 3 domates kabuğu, çilek sapları, bir muz kabuğu, bir elma kabuğu, bir havuç ve kelek karpuzdan oluşacak olan enzim hazır gibi (burada karpuzun iç kısmı konusunda tereddütte kaldım ancak yinede katacağım). evde üzüm ve dut pekmezi çok az kaldığı için ben yazılanlardan farklı olarak keçiboynuzu pekmezi kullanacağım, umarım bir problem olmaz. Ayrıca pekmez dığında bir miktar yoğurt suyu ve bir miktar da peynir altı suyu ilave edeceğim. Elimde maya olmadığı için de bir miktar ekmek eklemeyi düşünüyorum. Umarım bir hatam yoktur...

Sn. Sarıcan,
Yukarıdaki malzemeleri kullandım. Karpuz 6kg'lik bir karpuzdu ve yarısını kelek çıkınca atmıştık. Geri kalan yarısını 3kg olarak kabul ediyorum. Bu 3kg lik kısmı iki ye böldüm ve bir parçasını karpuzun meyve kısmını dahil ederek, diğer yarısının da sadece kabuğunu koydum. Terazim olmadığı için tahminen 2kg olduğunu tahmin ediyorum. Koyduğum diğer malzemeler de zaten meyve-sebze kabuğu olduğu için tahminen 1kg kadar gelir. Kullandığım Bidon 10LT'lik su şişesi (Erikli) Su miktarı 4kg ve üzeri olduğunu tahmin ediyorum. Tüm malzemelerin 1 parmak üzerine gelecek şekilde doldurdum. Kullandığım su yine 5LT'lik satın alınmış su idi ve üzerinden 1 veya 2 bardak alınmıştı. Pekmez olarak 800gr keçiboynuzu pekmezi, 50gr üzüm ve 50gr da dut pekmezi ilave ettim. 668. mesajda fotoğrafı vardı.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1306699413

Özetle;
10 Litrelik bidon
3kg - Meyve sebze kabuğu ve içi
900gr pekmez
4 - 4,5 litre dinlenmiş su

İlginizden dolayı teşekkürler,

Selahattin Yılmaz 03-06-2011 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 815658)
Benim içilebilir enzimde merak ettiğim husus;

fermantasyonu sağlayan bakterilerin nereden geldiği?

...

Bakteriler hiç gitmediler ki, ortamda bakteri var evet ama hepsi zamanla ölüyorlar veya asidik etki nedeniyle belirli sayıda kalıp çalışamaz hale geliyorlar zira esas fonksiyon ya da esas işlev ve tüm o oksijensiz ortamın sağlanması ortamda bitki nedeniyle var olan mayaların çalışmasına yönelik, yani esas işlevi yapan bakteriler değil mayalar. Buna en iyi örnek turşu. Ancak enzimde enzim söz konusu olduğundan mayaların ortamı enzimatik hale getirmesi oksijensiz ortamda belirli zaman diliminde ve belirli koşullarda gerçekleşiyor. Bakteri her zaman ve heryerde var sadece o bakterinin çalışma ortamı doğduğunda çoğalıyor ve belirli kop sayısına ulaştığında etkili oluyor artık zararlıysa ona göre yararlıysa ona göre. Mayaların etki mekanizması ise bambaşka olduğundan zamanla fermantasyonda bakterileri sonlandırıp enzimi oluşturan mayaların çalışmasını teşvik ediyoruz enzimde, o kadar. Diye düşünüyorum.

Sarıcan 03-06-2011 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi shaman_tr (Mesaj 815665)
10 Litrelik bidon
3kg - Meyve sebze kabuğu ve içi
900gr pekmez
4 - 4,5 litre dinlenmiş su

Sn. shaman tr,

Birinci sayfadaki resimde tarif edilen oranlara göre sizin 900 gr pekmezinizi 1 birim kabul edersek 900x3=2700 gr organik atık (Takriben tutuyor diyelim.) 900x10=9000 gr (9 litre) su ilaveniz gerekirdi. Siz sonradan 100 gr daha pekmez ilave ettim dediniz, umarım bu 900 gr pekmezin içine dahildir.

Su miktarı olması gerekenden az olduğu için oldukça konsantre bir enzim yapmışsınız. Enzim tamamlandıktan sonra sulandırıp kullanırken çok dikkatli olun. Enzimi fazla konsantre kullanmak faydadan çok zarar verebilir, nihai olarak kullanmadan mutlaka sadece bir bitkide deneyerek sulandırma miktarını ayarlayınız.

shaman_tr 03-06-2011 11:57

Sn. Sarıcan,
Sonradan eklediğim 100gr pekmez 900grama dahil. Bu ilk denemem olduğu için sanırım malzemeyi tam ayarlayamadım. Konuyu baştan sona okumama rağmen 1x3x10 kuralını unuttum. Yaptıktan sonrada muhtemelen geriye dönüşü olmayacak bir hale geldi. Dediğiniz gibi kullanırken ölçüden (1:100) fazla sulandırarak (1:400 gidi) kullanacağım. Ancak hala tam olarak sulandırdığım enzimden ne kadar bitkilere vereceğim konusunda net bir fikrim yok. Genel olarak 1:100 sulandırıp 15 günde bir yarım bardak gibi ir sonuca ulaştım okuduğum konulardan. Bu doğru mudur? Ben enzimi terasımda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimde kullanmayı düşünüyorum. Tabi domatesin yanında çilek, biber ve salatalık gibi az miktarda daha bitkim var.

Sarıcan 03-06-2011 12:09

Enzimi normal oranda sulandırdıktan sonra bitkilerinizi hangi peryotla suluyorsanız aynı peryotla sulayabilirsiniz. Bunun için bir kısıtlama yok. Yalnız hazırladığınız sulandırılmış enzimli suyu bir sonraki güne bekletmeyiniz. Enzimli suyu hazırlarken tüketebileceğiniz hacimde hazırlayıp bir seferde kullanınız.

shaman_tr 03-06-2011 12:20

Teşekkürler Sn. Sarıcan,
Bir sonraki güne kalmasındaki sakınca nedir acaba?
Sizin gönderdiğiniz linklerde ve resimlerde Enzim dolu şişelerin raflarda bekletildiğini görmüştüm. Bu enzim tamamlanınca ne kadar süre ile saklayabiliriz? Bu konuda net bir bilgi var mı?

Sarıcan 03-06-2011 13:36

Evde yaptığınız turşuyu veya reçeli ne kadar süre kullanıyorsanız o kadar kullanırsınız. Yeterki kullandıktan sonra hava almaz şekilde muhafaza edin. Zaman geçtikçe enziminizin koku ve rengiyle bozulup bozulmadığını farkedecek tecrübeniz zaten olacaktır.

shaman_tr 03-06-2011 16:30

Tekrar teşekkürler Sn. Sarıcan. Uyarılarınızı dikkate alacağım...

Safranlı 04-06-2011 08:58

Enzımlrımı kontrole devam edıyorum
kokosu her gecen gun belırgınlesıyor
benım anladıgım ıyıve tursumtrak hale geldı
forumdaşlarımızın dedıgı bıgı iç benı diyor resmen
hava çıkışlarımız halen devam edıyor
üst katmanda beyaz köpükler arttı gıbı
bırde kontrol ederken tekrar gördugun bır denemende var
belkı deneyen vardır
ıkıncı enzımımız dogdugu zaman buz dolabına bakarken kuru üzümü gözüme kestırdım
kuru uzumde mutlaka faydalı bır seyler oldugu kesın dıye duşundum
bakalım daha enzımlere neler eklenecek
yanlız çok azda olsa bıber vardı bıraz kokusunu verdı gıbı
bır dahakı sefere bıber eklemeyı düşünmüyorum
yakında karadenızden gelen armut çesıtlerımız olucak
bu armutlar çok talı ve sulu
bırden oluyor ve dökülüyor
bu armutları bu sene enzım ham maddesı olarak kullanıcam
bence çok uygun olur dıye dusundum
bahcedeki dal budak kompos için mutfaktakı artıklarda enzım için bır hazıne halıne geldı
bakalım sonumuz hayırlısı

Safranlı 06-06-2011 07:58

enzım maratonu

hayırlısıyla enzımı becerıcez galıba
dun kotrol ederken çok belırgın vazıyette eksi yogurt ve keskın bır tursu gubuı koku aldım
kendı kendıme dogru yoldayız galıba dedım
hava çıkısıda bıraz daha hızlı geldı bana
baktım hanımda kontrol etmış
bu işte onunda destegı var
hava çıkısı durunca kullanıcam

Safranlı 09-06-2011 08:35

sonuca yaklasıyoruz

enzım aşkımız devam edıyor
rutın olarak kontrol edıyorum
gaz çıkışları çok fazla başlayalı bır haftayı çoktan gectı
hele içine kuru üzüm koydugum mını enzımcık'im çok hava yapıyor
bu kuru uuzm enzım için çok guzel oluyor dıye düşünmeye başladım
kokularaı keskın bır sırke ve turşu gıbı oldu
sorum su :
acaba bu hava çıkışları ne zaman bıter
ve en son bıtımde kokusunda bır degısıklık oluyormu
posalar ılk basta dıpteyken şimdi hepsı üste duruyor
bu bıtme halımııdr

shaman_tr 09-06-2011 10:38

Sn. Safranlı,
Benim hazırladığım enzimde çok yoğun bir gaz çıkışı olmuyor, acaba neden? **** sizin çok fazla dediğiniz gaz çıkışı dakika veya saniye olarak tabir etsek ne kadar? benim hazırladığım enzimde dakikada 4 - 5 kabarcık çıkıyor. Her gün bir defa çalkalıyorum bidonu. Çalkalama esnasında epey bir gaz çıkıyor fakat sonra tekrar yavaşlıyor.

serkanhoca 09-06-2011 12:38

Bahçede iki sıra halinde dikilmiş olan, saçalık diye tabir ettiğimiz domateslerin bir kısmına hazırladığım enzim ile sulama yaparken diğerlerini normal sulama yapıyorum.
İleride ikisi arasında fark oluşacak mı merakla bekliyorum.

Safranlı 09-06-2011 13:06

Benim enzımlerde serum yöntemı yok
ben kola sıselerıne doldurdum ve kapaklarını kapattım
düzenlı havasını alıyorum
sabah aksam hava alıyorum
bırde yatmadan öncede bakıyorum
kapagı acınca şiddetlı hava çıkıyor ve köpürüyor
yaklasık 20 sanıye yogun hava çıkısı oluyor
ama sişeler öyle sert oluyorkı
korkuyorum kazaya kurban gıtmekten
bırde hava laınca beyaz köpükler kabarıyor
posalar yukarıda duruyor
yarıdan asagısı su .üstü posa olarak duruyor
çalkalayınca benımkıde hava çıkısı artıyor
sonradan yavaslıyor
tahmının bır hafta daha beklemek gerekıcek

sındırgılı 09-06-2011 13:37

Sevgili Safranli, sen yine de benim gibi gazaya kurban gitme :)
Serum yontemini kur ki icin rahat etsin.......
(527. mesajim kulaginiza kupe olsun )
Aslinda, enzimlerini patlatan patlatana da ;

Safranlı 09-06-2011 13:45

Eyvah yapmayın
yandık desenıze
balon yontemıde kurtarmazmı benı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025