agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Enzim (Enzyme) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm)

aydın 07-09-2012 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1016211)
Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim.

"Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor.

tamam o kısmı düzelttim Adalet hanım. Sonra sizin kaba baktım şişe yokmuş eldiven varmış :rolleyes:

Safranlı 07-09-2012 15:24

her sey normal
birazdaha beklemeli

Adalet Yağcı 07-09-2012 18:23

Beklerim tabii, beklemeye değeceğini biliyorum :)

hepgül 12-09-2012 10:13

Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....

Adalet Yağcı 12-09-2012 11:11

Bence enziminiz olmuştur sevgili hepgül, syrelterek kullanabilirsiniz ama, özellikle tek yıllıkların besin takviyesi bu aylarda sona erer.
Ustalar sizi daha doğru aydınlatacaklardır.

Halil Önen 12-09-2012 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hepgül (Mesaj 1017722)
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....


Sevgili hepgül;

Eğer ağır koku yapmadıysa_ ki hava almadığı sürece bir yıldan fazla dayanabiliyor_
kullanmada ben sakınca görmedim...

kolay gelsin...

(sizin için de güzel bir haber buldum, ne dersiniz?);)

hepgül 15-09-2012 01:23

Sayın Halil Önen teşekkür ederim.

Güzel haber güzelmiş : )

Tekrar teşekkürler....

Ayşe Derin 19-09-2012 06:58

Merhabalar;

Enzimin posasını koyup toprakla kapattığım streçli kapta yer yer beyaz küflenmeler oldu, yeniden karıştırıp biraz daha toprakla örttüm-streçledim.Bu toprağı baharda kullanmamda sakınca olur mu? Benim düşüncem bahara kadar açmayıp sonra güneşletmek toprağı.

Safranlı 19-09-2012 09:39

Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok

Ayşe Derin 19-09-2012 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1020532)
Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok

Çok teşekkür ederim Sayın Safranlı..

Tura 19-09-2012 13:48

Üç gün önce taze söğüt sürgünü kabuk ve yapraklarından enzim yaptım.
Melas + söğüt kabuk ve yapragı+ yumurta kabuğu+ su

Hoyalarımda kullanmak istiyorum.

Geçen yıl söğüt enzimi yapmıştım. Bitkilerimde kullandım. Hapside sevmişlerdi.

Başka bir malzeme katmama gerek var mı?

maki01 19-09-2012 14:56

Hoyalarda besin olarak kendi hazırladıkları enzimi kullanan arkadaşlar muzu öneriyor sevgili Tura. Bu karışıma eklenebilir mi bilmiyorum. Deneyimli arkadaşlarımız uygun görürse denemenizi öneririm.

Tura 19-09-2012 16:23

Sayın maki01.

O enzimi yaptım.

Balık + muz+ patetes+salatalık.

Çokça yapmıştım. Yazın bolca kullandım.

maki01 24-09-2012 14:04

İlk enzim denemem başarısız oldu...

Gaz çıkışının son bulmasının ardından 10 gün geçtikten sonra pH ölçmek için ilk kez kapağı tam olarak açtım ve kötü kokunun anlamını öğrenmiş oldum. Yine de pH striple ölçüm yapmaya çalıştım ancak test kağıdında en ufacık bir renk değişimi olmadı. Test kağıdında sorun olabilir mi diye çeşme suyunda kontrol ettim, normal değerleri verdi, sağlam yani.

Enzim olamayan bu sıvıyı eski saksı topraklarını biriktirdiğim yığınına dökmemim faydası olur mu?

ipektuğçe 26-09-2012 22:35

1 Eklenti(ler)
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.:o
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.:confused:Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

tturt 26-09-2012 22:40

Sayın İpektuğçe,

Bu konunun uzmanları daha ayrıntılı bilgi verecektir.

Bana kuru mayayı biraz az koymuşunuz gibi geldi. Kapalı ve mümkünse karanlık bir yere alın yine mümkünse sıcak bir yer olsun.

ipektuğçe 26-09-2012 22:44

Sn.tturt,hızlı cevabınız için teşekkür ediyorum,maya ne kadar daha ekliyebilirim acaba?

Halil Önen 26-09-2012 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ipektuğçe (Mesaj 1024024)
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.:o
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.:confused:Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

Güzel bir karşım yapmışsınız; karını bahar biraz koku yapar _ haşlarken bilirsiniz_ ama gaz çıkışının azlığına inanmayın, biraz serin yerde kaldığındandır.

Sık sık çalkalamaya gerek yok, bir kaç gün de bir de olabilir.

Enzimi bu günlerde _ gerekli sıcaklığa ulaşması için_ güneşde de bekletebilirsiniz... Ortam ısının 25 C nin üstünde olması iyidir...

Oranlar iyidir...Bayat ekmek de maya görevi yapar...

ipektuğçe 26-09-2012 23:47

Sn.Halil Önen,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum,çok mutlu oldum.Dediklerinizi aynen uygulayacağım,bundan sonra karnıbahar da koymam artık.:)

selis 15-11-2012 20:08

Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor.. :rolleyes:

Tura 16-11-2012 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1048749)
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var


İçilebilir ve çöp enziminde esas olan kahverengi şeker, pekmez ve melasdır.

Bana göre sağlıklı bir enzim için, reçel, lokum, hatta bizim piyasada melasa batırılarak rengi kaverengine dönüştürülmüş esmer şeker de olmaz.

Haşlanmış pancar, olur.
Oranlara dikkat edin.

En uygunu ve ucuzu melastır. Çevrenizde şeker fabrikası veya hayvan yemi fabrikaları varsa, ihtiyacınız olan melası kolaylıkla bulabilirisin. Sizin ihtiyacınıza para bile almazlar.

Safranlı 16-11-2012 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1048749)
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor.. :rolleyes:

recel harici hepsini ekleyebilirsiniz

Tura 16-11-2012 09:06

Ustalar daha iyi bilir ama bence lokum ve reçelin birbirinden hiç farkı yok.

Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...ve hatta piyasadan alınmış fabrikasyon pekmezlere dahi dikkatinizi çekerim...kullanılmamalı.

selis 16-11-2012 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1049088)
Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...

Lokum da yiyemeyeceğiz.. :rolleyes:

Değerli bilgiler için teşekkür ederim..

Tura 16-11-2012 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1049097)
Lokum da yiyemeyeceğiz.. :rolleyes:

Olur mu...yersiniz. Sizde bu beceri olduktan sonra. Bu da sadesi.. Güllüsü, karafillisi.

tekaüt 21-11-2012 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 559629)
Teneke değil de siboplu şişe kapağı söz gelimi. Belki de yapmışlardır öyle bir şey.

İyi günler, konuya biraz geç katıldım, sibop konusunda ben bisiklet lastiği sibobunu pet şişe kapağına sıkıca yerleştiriyorum bu şekilde gerek şarap yapımında gerekse zeytin yapımında kullanıyorum, şimdide enzimde kullanacağım. bilginize

Dogasever 21-11-2012 12:47

Arkadaşlar enzim çalışmalarından en iyi neticeyi almak istiyorsak:

Kullanılan her türlü malzemenin mümkün olduğunca taze olmasına (evet atık da olsa taze olmasına) ve ayrıca doğada bulunduğu haline en yakın formda olmasına dikkat etmek gerekir. (Örneğin, reçel yerine kahverengi şeker kullanmayı tercih etmek gibi...)

aviator34 04-12-2012 14:43

arkadaşlar herkese paylaşımlarından dolayı tebrik ediyorum.Enzim ile ilgili sayfanın başından başlayarak okumaya başladım yarısına geldim sayılır.benim size sorum
elimde 700 kg kadar olgunlaşmış balkabağı var bundan enzim yapabilirmiyim ? 10 dönüm ceviz bahçem var.20 tonluk damlama sulama depoma koyarak tüm yaz sulama yapmak istiyorum.kısacası balkabağını kullanarak nasıl bir enzim yapabilirim ?

Çamtepe 04-12-2012 14:55

Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen :)

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter :)

aviator34 04-12-2012 15:23

[QUOTE=Çamtepe;1060372]Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen :)

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter :)[/QUOTE

:)) 5 kg lik pet bidonlarda birçok resim gördüm.Kontrolü kolayda bu kocaman mavi varillerde yapabilirmiyim onu düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025