![]() |
ben sondan başlayayım
balık enzimi bir bomba niteliğindedir her açıdan bombadır.. patlarsa şayet Allah muhafaza aile faciası olur.. biraz daha zorlansa nerdeyse atom bombası ismini hak edecek... dedikya bomba..bu bomba mutfğa,evin hanımefendilerine yaklaştırılır mı hiç... bomba bu şaka değil... şimdilik balık kalsın... nevale çok... evde savaş çıkarmayı göze alan balık enzimini yapsın... malum eşinden kormayan Allahtan da korkmazmış.. ben yapım çok korktum... o kadar korkuya deymez... siz bildiğiniz yöntemle hoş kokulu enzim yapmaya devam ediniz... önceki sayfalardaki facia haberlerini okuyabilirsiniz... dedikya bomba kalsın... |
Alıntı:
İksiri temizlikteki kullanımınızı detaylandırıp bizimle paylaşırmısınız? Yani deterjanlarla vs. karıştırıyoru musunuz? yoksa doğrudan kullanıyor musunuz? Oranları nasıl vs.. Alıntı:
|
Alıntı:
Yaklaşık 2-3 yıldır yer-yüzey temizliğinde sadece karbonat+limon suyu kullanıyorum, bulaşık ve çamaşırda maalesef henüz deterjandan tam olarak kurtulamasam da bu ikili sayesinde kullandığım deterjan miktarı azımsanmayacak ölçüde azaldı. Enzimle tanışmam sevgili Ozlem A. sayesinde oldu ve en azından yer-yüzey temizliğinde enzimi deneme şansım oldu, hem deterjana hem de karbonat+limon karışımına ciddi rakip olduğunu gördüm. Şimdi kendi iksirlerimi hazırlıyorum, şükür ki... Atıklar çöpe gitmek yerine temizleyici, lavabo açıcı, bitki besini, toprak katkısı gibi şeylere dönüşüyor artık ;) Ben iksiri yüzey temizliğinde 10litre suya 100cc ekleyerek kullandım hep, başka bir şey ilave etmedim.. İksirsiz zamanlarımda ise limon+karbonat işimi görüyor. Bulaşıkta ve çamaşırda henüz iksir denemedim ama iksirlerimin hepsi olgunlaştığında, her alanda bol bol kullanacağım. Etkilerini de burada daha kesin şekilde paylaşmak niyetindeyim. *Kesin bilgi: Turunçgil ağırlıklı enzimlerin etkisi özellikle lavabolarda, fayanslarda, aynalarda ve camlarda daha çarpıcı oluyor; ışıl ışıl, mis kokulu... :) |
Diyorum ya, agaclar net bir okyanus..
Nereleri dolaşacaksın ki? Bu sayfayı ilk görüyorum. Dikkatlice incelemem lazım. Harika bir sayfa. Anlatımlar hikaye tadında. Paylaşımda bulunanlara, tecrübelerini aktaranlara çok çok teşekkür. Yeni başlayan arkadaşlara da kolay gelsin diyorum. Sayın A_NOMAD, Umarım doğru anlatabilmişimdir (ustalar, yetişin!)... diyorsunuz. Bakın Sayın Ozlem_A hep yanıbaşınızda. |
Alıntı:
Sevgili arkadaşım Ozlem A. sağ olsun, her zaman yanımda ;) Sevgili Safranlı ve sevgili MeyveliTepe de desteklerini esirgemiyorlar, sağ olsunlar... Ben henüz acemi olduğumdan, yanlış bilgilendirme yapmamak için arada sesleniyorum 'Ustalarıma' :rolleyes: |
Ben enzimimi esmer şekerle yapmıştım, dün mayayı kattıktan sonra rengi açılmaya başladı, sizlerinkine bakıyorum güzel bir kızıl-kahve rengi var.
Benimkinin rengi neden açtı? Sizler sonradan pekmez ilave ediyor musunuz arkadaşlar? Üç litrelik eski turşu bidonum hava sızdırıyor cısss sesleri kulağımın dibinde... Oğuz Kağan şişelerin varlığına alıştı. :) Sadece havalarını alırken yanıma gelip "Anne bu ne?" diye soruyor ben "enzim" diyorum o yine soruyor "Anne bu ne? ben yine "enzim" diyorum bu böyle devam ediyor :) Ece de Kağan'ı takliden "bu ne, bu ne?" diye araya giriyor bazen :) |
Alıntı:
Kullanılan atıkların da rolü vardır mutlaka, mesela benim birkaç enzimimin rengi daha açık.. Ufaklıkların enzimlerin varlığına alışmış olmasına sevindim ;) |
Hımm. Benim atıklar genelde ot, lahana, roka, tere, maydonoz, yeşil soğan, elma kabuğu, nar kabuğu, patates kabuğu vs.
Bugün yeni bir enzim daha denedim. Beş litrelik bir şişeye üç litre suyla birlikte atıkları doldurdum, yaş maya, pekmez ve kuru üzüm de ilave ederek şişeyi kapattım. Yalnız önceki enzimlerden dehşet ötesi kokular çıkmaya başladı havasını alırken. Şişeleri sobalı odaya koyduğumu söylemiştim, eşim çocuklardan birinin bezini odada unuttuğumu sanıp bez aramış sağda solda:rolleyes: Bu gidişle güneş alan balkona koyacağım orası da iyi sıcak oluyor. Şişelerin havasını alırken coss sesleri geliyor. Bu koku ve bu ses normal mi? (sevgili A.Nomad) |
Alıntı:
Ses elbette, gaz boşalttığımız için normal ama kötü kokmaması lazım... (Ben şimdiye kadar hiç kötü kokuyla karşılaşmadım, tam aksine hoş kokular yayılıyor enzimlerden.) Sizinkiler hava almış olmasın? |
Sayın Sûz-i Dilârâ,
Merhaba. Nedense sizinle yıldızlarımız bir türlü barışmadı. Düşünüyorum. Acaba bir yerde hata mı yaptım? |
Alıntı:
Yukarıya yanlış yazmışım çıkan ses şişenin gazını alırken çıkmıyor -gazını alırken de ses çıkıyor da- dün akşam durup dururken her iki şişeden de cıısss diye sesler geliyordu. Kulağımı yaklaştırıp iyice dinledim hatta öyle gerilmişlerdi ki patlayacaklar diye korktum. Ben de hava almış olabileceklerini düşündüm. Başıma bir bela açmadan şu işi bir kıvırabilseydim. :D |
Arkadaşlar aşağıdaki linkte evdeki çiçeklerin resimleri var. Enzim olgunlaştığında bu çiçeklerde kullanmak istiyorum. Ama olgunlaşana kadar bu çiçekler ölmesin diye bir şeyler yapmam lazım.. Yardımcı olabilir seniz çok sevinirim
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/36441.htm |
Alıntı:
|
Enzimin bozuldugunu nasil anlariz cok acemice bir soru ama, bilemedim 2 sisenin birisi tursu gibi kokuyor birisinde hafif pis bir koku var ve uzeri beyaz bir tabaka ile kapliydi o tabakayi attim.Narenciyeli emzimim ise cok guzel kokuyo ve hava cikisi bitmis gibi
|
Hafif de olsa 'pis' bir koku varsa bence bozulmuştur ya da bozulmuş olduğu varsayılmalıdır.
|
Üç tane enzim kurdum.
İlkini eski üç kiloluk turşu bidonuma yapmıştım, esmer şekerle. Şimdi başlığı en baştan okumaya başlayınca marketlerde satılan esmer şekerin de aslında beyaz şeker olduğuna dair bir yazı okudum. Kafam karıştı. Dün akşam sızan havayla birlikte çıkan kötü kokuyu da hesaplarsak sanırım bu enzim çalışmamı gözden çıkardım. İkinci üç litrelik enzimimde hem ölçülere dikkat etmedim:D hem esmer şeker kullandım hem de mayayı sonradan kattım:D Bir de şişe kapağının iyice kapatmak için sıktığımda yine açılmasını sayarsak bu enzimim de gözümden düştü. Gelelim üçüncü ve son enzime; ölçülere dikkat ettim, pekmez ve kuru üzümü bakterilere besin olarak koydum, mayayı da enzimi kurarken koydum. Şişe kapağı da sağlam. Hazırladığımdan beri sıcak odada. Oğlum onunla hiç uğraşmadı dolayısıyla yıpranmadı. :D Bu enzimimden umutluyum. Ancak yeni enzim çalışmaları planlıyorum bir tanesi sadece yeşil sebzelerden. Bir tanesi sadece narenciye özlü olacak. Bir diğeri de karışık meyve, sebze. Yalnız bu üçüncüde narenciye ve asit içeren meyve sebze olmayacak. Bunların tamamını bütün sebze ve meyvelerden hazırlayacağım. Ve ev yapımı yoğurt suyu ve ev yapımı pekmez kullanacağım. Fotoğraf makinemiz çalışmıyor Oğuz Kağan'ın elinden geçti. Fotoğraf eklemeyi çok istiyorum makine tamir olursa foto çekip ekleyeceğim. Foruma kalitesiz foto eklemek istemediğim için cep telefonu, tablet vs. ile fotoğraf çekmiyorum. |
Bu gün. bende enzim denemesi yaptım. yani kurdum .
umarım başarılı olur. içine muz kabuğu bütün yenmeyen elma ve havuç, patates kabukları iki tane,de portakalı. bilendırdan geçirdim. on kiloluk bidona koydum. içine bir kg yakın pekmez. iki su bardağı ev yapımı yoğurt. ve maya koydum sonrada karıştırarak su ile doldurup ağzını sıkaca kapattım. ara ara kapağını açıp gazını almaya düşünüyorum. |
Alıntı:
(Çok önemli ekleme: Kapağını açarak değil, gevşeterek gazını çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.) |
2 Eklenti(ler)
Bir dönem enzimler ders proğramımızda idi. Çok çektik. (Hayvan Besleme)
Fotoğraflar da çok güzeldir her halde. Umarım beğenirsiniz. Eklenti 535701 Eklenti 535702 |
Ben de enzim yaptım, buradaki bilgiler doğrultusunda. Tıslatmayı beceremedim, pet şişe elimde patladı şampanya gibi. O gün çok eğlendik bu patlama olayına. En güvenlisi, hortum sistemi, imbik de deniyor sanırım. Konunun başında nasıl yapıldığı fotoğraflarla gösteriliyor.
Enzimi süzdüğün ilk gün, salyongozlardan geriye kalan zambak soğanlarımda denedim. 1/500 oranında karıştırdım, ancak ph 6 olmadı, biraz daha su ilave edip ph'ı 6-7 arası yaptım. ( ph kağıdı kullanıyorum) İki gün sonra toprak altından baş gösterdi zamanbaklarım. :) Şimdi ara ara fısfıslıyorum üzerlerine, sanki daha hızlı uzuyorlar. Bunu görünce tüm çiçeklerimin topraklarına fısfısladım. Kireçli toprak seveni unutmuşum, ani bozuldu. Hemen yıkadım toprağını. :( Ancak, ortanca ve kamelyaların pek bir hoşuna gitti söylemeliyim. Ben işi abartıp, ev atıklarına bir de pazar atıklarını ilave ettim. Şimdi bir tane daha var elimde hazırlanıyor bakteriler tarafından. Kalan atıklarım oldu, onları da bahçeye gömüp, üzerlerine enzim sıktım. Solucanlarıma yem, toprağa gübre olsun diye. :) İçilebilir enzim de yapmak istiyorum eş dost için, ben içebilir miyim bilmiyorum. Çünkü fermente içeceklere alerjim var, burnuma mandal takmış gibi konuşmaya başlıyorum. Ancak yine de yapacağım, misafirlerime lezzet olur. agaclar.net'i uzun zamandır okuyorum, ancak yeni üye oldum. Paylaşımlarınız, merakınız, uygulamalarınız ve gönülden paylaşımlarınız için teşekkür ederim. |
dostlarım aman enzimi yaparken havalandırmayı ihmal etmeyin patlar gider...temizliği imkansız olur sevdiğiniz işten dolayı sıkıntı yaşayıp bu sevdadan vazğeçmek zorunda kalmayınız
bize enzim sever kişiler çok lazım |
En iyisi nargile sistemi, hiç kontrole gerek kalmadan uslu uslu fermente oluyorlar ;)
|
Mağazanın deposunun tavanı boyanmadı.. Da hala o günler aklıma geldikçe güler ve o eski dostların kulaklarını çınlatırım..
|
Bir hafta sonra artık coss sesleri duyulmaz oluyor, sadece fıs diye şişedeki hava çıkıveriyor.:D
Bugün Mersin'den gelirken yolda ucuz portakal, limon buldum. Allah olduracak ya, eşim de greyfurt almış, geriye mandalina kaldı. Şişesini ve suyunu enzimde kullanmak üzere 5 lt. lik su da alındı. Bu turunçgiller, içimlik ve kabuklarından temizlikte kullanılmak üzere enzim yapımında değerlendirilecek. Ece ve Kağan için içecek yapabilecek miyim bakalım:confused: |
Tek coşanın kendim olmadığını görmek pek sevindirici.. :D
Yaşasın tek deli ben değilmişim! :D :D |
Narenciye ile olanın tarifini paylaşabilirmisiniz evde limon bol miktarda var greyfurt da var portakalda mevcut.
eee geriye helva yapmak kaldı. [sözüm şaka] narenciyelerim var,iken bende yapayım. |
Çok zevkli ama insan kaptırıyor kendini.
Bir de bende bir hastalıktır yazın reçel, turşu, marmelat, konserve, acıka, kompostolar yapmak, sebze kurutmak vs. Dağ, bayır dolaşır yabani meyve, ot toplarım o sıcaklarda güneş beni eritir iyice esmerleşirim, sabahları her yanım tutulmuş uyanırım:D yine de vazgeçmem. Yerdeki börtü böceği, otu, havadaki bulutu, daldaki yaprağı seyrede seyrede bazen coşup ağaçlara sarılarak geçer yaz aylarım. :D Arada denk geldikçe çayın içinde ayaklarını serinletip yüzünü yıkamak sonra da topladığın meyvelere aşk dolu bakışlar fırlata fırlata eve gelmek var mı bundan daha güzel bir hayat...:D Enzim de bu bağlamda düşünürsem hem hayata artı bir değer hem bizlerin günlerine renk katacak hoş ve faydalı bir eylem okuduğum kadarıyla. Delilikse ne tatlı bir delilik:D |
Sayın efeege,
Yine aynı baştaki tarifle, ben şöyle yapmayı planlıyorum. Beş litrelik su şişesine (benim yağmur sularım da var onlardan da kullanmayı düşünüyorum) üç litre su konacak. Sonra limon, portakal, greyfurt, mandalinaların kabuklarını soyup iç kısımlarını püre yaparak iyice karıştıracağım üç su bardağı alıp şişeye ilave edeceğim. Bir su bardağı pekmez, bir su bardağı yoğurt (suyundan bol miktarda olmak kaydıyla) şişeye aktaracağım. Sonrası sabah ve akşamları şişenin kapağını açmadan sadece gevşeterek havasını alacağım (bir ay boyunca düzenli sabah akşam havası alınacak ve ikinci ve üçüncü aylarda gerektikçe) ve gerisini yoğurdun içindeki bakterilere havale edip sabırla sonucu bekleyeceğim. Narenciye kabukları da aynı şekilde parçalanıp karıştırılarak sadece kabuktan enzim yapılacak. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sarıcan, Acemi Çaylak ve de Ensar bir ekol idiler.. Tabiiki hayat bir devinim.. Bugün varsak, yarın yokuz.. Enzime başlar iken çıkan karbon dioksit gazının çevreyi kirlettiğini düşünen güruha ineklere bez bağlatmayı bile söylemiştik..:) Şimdi her tarafta kömür enerji santralları yapılmakta.. Her neyse.. En kıymetli enzimin balık enzimi olduğunu içine tuzu arındırılmış deniz yosunu kullanılır ise kaymaklı kadayıf olduğunu ( tabii bitkiler ve sebzeler için.. :)) ) belirtmeliyim.. Turnike yaptıktan sonra korkmayın.. Esenlikler ve bol enzimli günler.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025