![]() |
Sn. Kiraz,
Eğer küfler yeşil veya siyah değilse ve sıvıda kötü kokmuyorsa kullanabilirsiniz. Kokladığınızda şarap veya likör kokusu gibi alkollü bir koku olması lazım. Eğer kokuşmuş çöp kokusu gibi değilse bu kokuyu ayırt edebilirsiniz zaten. Eldivenden içeri oksijen almış herhalde. Yeni yapacağınızda ağzını balonla kapatacağınız bir şişede yaparsanız rahat edersiniz. Atıkları parçalayarak doldurmak kolaylığın yanında enzim oluşumu sırasında faydalıda oluyor. Bu yaptığınızı bitkiye verirken enaz 1:100 oranında sulandırarak vermeye dikkat edin. Yani 5 lilterik (5000 cc) suya en fazla 50 cc enzim (Takriben 1 Yemek kaşığı 10 cc) koyacak şekilde bir şırınga veya ölçekli bir kapla koyarsanız iyi olur. |
Alıntı:
|
Teşekkürler Sn. Acemi Çaylak, Sn. Sarıcan. Tarif ettiğiniz gibi beyaz adacıklar. En kısa zamanda bitkide deneyip sonucu paylaşacağım.
Sn. Sarıcan, kokusu güzel, küf de bayaz. Eldivenden hava almış, sanırım çıkan gazlar da eldivenin kolay delinmesine neden olmuş. Kapağın üzerine geçirdiğim eldiven gayet sağlam ama kapak yokken üç eldiven delinmişti. |
Keşke, toplantıdan önce konuşsaydık 1/2 litre kivi enziminden size verirdim.Sonuçları iki koldan görmüş olurduk..Ben biraz abartmışım..5 litreye yakın enzim oldu..
|
Alıntı:
Ben hergün su bardağında 2cm miktarı yemeklerden sonra içiyorum. |
6. Yıl Toplantısına gittiğimiz gün evde kaloriferi açık bırakmışım. O gün havada çok sıcaktı. Akşamda eve biraz geç döndüm.
Suyu sıkılmış nar posasından oluşan enzimde normalde gaz çıkışı yaklaşık 20 gün önce durmuştu. Ancak o gün şişede patlayacak kadar gaz sıkışması vardı. Şişenin gazını alırken biraz taşma bile oldu tıpkı soda gibi. Ne oluyor diye araştırırken, farkettimki bunun tek nedeni sıcaklık yükselmesi sonucu mayaların hızlı bir şekilde üremeye başlaması. Mayalar en güzel 35-45 °C arasında ürüyorlar. Bizim enzimlerde gerçek anlamda maya oluşumu aslında yeni başlamıştı. Çünkü biz enzim olayına Aralık ve Ocak aylarında başladık ve evlerdeki sıcaklık seviyesi genelde 25 °C yi asmayan seviyeler. Bu yüzden mayalar üremedi. Bununla ilgili birde anekdot. Amarikaya ilk gidenler mayaları bozulmasın diye gece yatarken mayalarını kendi yataklarına alırlarmış. Benim enzimin yüzeyi tıpkı ekşi hamurdaki gibi kabarcıklı ve vıcık vıcıktı. Galiba bu işi başarıyoruz. Görüntüsü biraz çirkin olsada tadı ve kokusu çok hoştu. Şimdi dört gözle havaların ısınmasını bekliyorum. |
Sn. Sındırgılı ben de çok yapmışım. Bütün bahçedeki bitkilere dağıtırsam bile zor bitecek, bir bitkide denemeden de diğerlerini riske atmak istemiyorum. Denediğim bitki şimdilik sağlam.
Kapağı kapalı, süzülmüş olarak bahçeye koydum. Şimdilik hava serin (12 dereceyi geçmiyor) kaç gün dayanır? Sn. Nariçi, eldiven pratik gelmişti ama bundan sonra balon ya da hortumu deneyeceğim. Sn. Acemi Çaylak, mesajınız üzerine bir kısım sıvıyı içeri alıp, biraz maya ilavesi ile sıcak ortamda bekleteceğim; daha önce beklettiğim ortamın ısısı, ev ısısından biraz daha düşüktü ve seramik zemine koymuştum. |
Alıntı:
|
Daha Büyükadadaki sebze adacıklarını bitiremedim.Malum, hem iş, hem bahçe işleri birarada yürümüyor.Yarın, Atelyeye gidip geldikten sonra Hanımdan izin alabilirsem :) Adadaki işleri bitirmeye çalışacağım.Tabii bu arada enzimde gidecek.Toprak hazırlığı esnasında 1/500 oranında sulandırıp boş adacıkları sulayacağım.Evde, tatbik ettiğim kumkuat bariz bir şekilde gelişti.Fakat, iz elementlerde verdiğim için sağlıklı bir şey söyleyemiyorum..Bence faydası oldu diyebilirim..Sebze adalarındaki denemelerde daha iyi neticeler alabiliriz..Fakat onlardada yok yok..İz elementler,kemik tozu,yanmış keçi gübresi,leonardit... Beni bile toprağa soksalar, herhalde 20 yaş gençleşirim..:) Zaten bu kadar ilgiden sonra 3-5 domates ve biber alırsam,ben bu işi ebediyen bırakıyorum..
|
Alıntı:
Gerçekten sende Meyvelitepe gibi bitki ne istiyorsa karıştırmışsın. Bence 3-5 değil çuvalla götüreceksin domates ve biberi. Hanımda o zaman daha fazla izin verir:) Bu arada henüz bir şey ekmediysen, adacıklara 1/100 oranında bile verebilirsin. Ayrıca madem bu kadar karıştırdın ve ciddiye alıyorsun işi, Mikrobiyoloji konusunda değindiğim gibi mavi-yeşil alg içeren yosunlardan da kullan derim. Toprağının bereketi bol olsun. Sevgiler. |
3 Eklenti(ler)
enzim kullandığım aynı sefalar (daha 10 ve 15 günlük),kumkuat,çelikten yetiştirdiğim güvey feneri ve kasasını parayla aldığım kadifeler. Hepsinde enzimimi uyguladım.Hiç bir sorunla karşılaşmadım.Hatta tohumdan çıkan acı biber,cherry domates ve jalepano fidelerinde yarın .1/600 oranında uygulama yapmak istiyorum.Sonuçları paylaşırım.
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Uzun bir seyehat sonrası eve döndüm ve ilk iş enzim şişelerini kontrol ettim, çalkalama görevini ben yokken evdekilere yüklemiştim, ilk yapılanlar soldan sağa doğru daha yeni yapılanlar. İlk iki şişede gaz çıkışı durmuş, bu akşam açıp durumlarını kontrol edeceğim. Resim web-cam ile çekildiği için belli olmuyor sanırım ama benim sebze-meyve püreleri neredeyse su ile bütünleşmiş, bakalım onları ince tülbentle süzebilecek miyim? Sıvı alta inip gaz çıkışı nedeniyle olsa gerek tüm posalar yukarı çıkıp taşıyordu bu nedenle bu şişeleri devamlı alt üst etmek gerekti, bunun sonucunda balonların şişeyle birleşen yerleri epeyce erimiş ve aşınmış, umarım buradan hava aldığı için durmamıştır ilk iki şişedeki gaz çıkışı, akşam anlaşılacak. |
Sn. Hbayraktar, bence şişeler iyi durumdaymış gibi gözüküyor. Balonlar söndüğüne göre işlem bitmiş gibi duruyor. Sanırım sıcak giden havalarında etkisiyle kısa zamanda gaz çıkışı tamamlanmış.
Rahatsız edici bir kokusu yoksa problem yok demektir. |
Sn. Acemi Çaylak her ne kadar bizim evin içişleri bakanı çöp kokuyor dese de, ben kokuyu turşu kokusuna benzettim, kuzguna yavrusu anka görünür misali olmasın da:)
Benim püreler tabii ki suyla epey kaynaşmış o nedenle 4 kat tülbentle 2 kez süzmeme ve artık tülbentte bir şey kalmamasına rağmen kalan sıvının rengi berrak değil, bu yüzden bir kaba alıp çökeltilerin dibe oturmasını bekledim bir kaç gündür, bu zaman zarfında üzerinde köpükler oluştu. Bu arada kavanozda ki enzim ilk 2 şişenin süzülmüş hali, açıkçası ben bu kadar çok enzim çıkacağını düşünmemiştim. Sıvıyı fidelerde test etmeyi planlıyordum, ama hayatımda ilk defa sebzeyi tohumdan fide yaptığım için onlara kıyamadım ipek çiçeği tohumlarımı aynı şartları sağlamaya çalışarak 2 ayrı yere diktim, birinin can suyunu enzimden aldığım 1 çay kaşığına 300 cc su ekleyerek diğerini ise normal suyla yaptım, sulamalarına yanı şekilde devam edeceğim çıkan sonucu burada resimlerim yine. Bu arada bu enzimi deneme sebebim olan bahçeciğimi yastıklara böldüm yürüyüş yollarını taşla dolduracağım, fideleri ekmeden önce bu testi başarıyla tamamlayıp toprağı enzim ve humik asitle zenginleştirmek istiyorum, yoksa geçen sene ektiğimiz hazır fideler gibi bunlarında sadece budamalarını yapıp domates çıkar diye bekleriz herhalde. |
1 Eklenti(ler)
Resmini de ekleyeyim
|
Sn. hbayraktar,
Bitkilerinizde seyrelterek gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Faydasını gözle görülür şekilde farkedeceksiniz. Yalnız koku olayı çok önemli, eğer gerçekten çöp gibi kokuyorsa hava aldığı için bozulmuş olabilir. Normal kokusu alkollü içki gibi, genellikle likör vari kokuyor. Turşu kokusundan biraz daha farklı. Gelişmeleri merakla bekliyoruz. Bu arada içilebilir enzimi kendi üzerimde deniyorum. Kobay olarak bilime adadım. Kolay gelsin. |
Sevgili Sarıcan.. Yanımıza organik ürünlerin satışını yapan bir dükkan açıldı.Bakalım saf üzüm suyu alabiirsem [bağ bozumu zamanı] şarapçılığa başlıyacağım..Bağları Bozcaada daymış..Bir bu eksik kalmıştı..Beğenmez isek sirkeye para vermemiş oluruz...
|
Beğenirsen de bir şişe şaraba tonlarca para bayılmamış olursun. Belki bizde sebepleniriz gelip geçtikçe. Ama Bozcaada da bağı olan insanın şarapevi de vardır herhalde. Üzüm suyu alıp sirke yapana kadar şarapta alabilirsin ama insanın kendi yaptığı şarap gibisi yok. İçerken bunu ben yaptım diyorsun.
|
Aslında Bozcaada da yıllar öncesinden tanıdığım imalatçı vardı..Tatil dönüşü koli ile alıp yatırırdım.Hatta bir zamanlar 3 senelik kavım olmuştu.Herkes hayran kalmıştı..Daha sonra adreslerini kaybettim. Haklısın Kaliteli bir şarap artık çok pahalı olmaya başladı..
|
Yaptığım enzimden emin olmadığım için hâlâ her şeyde kullanamıyorum. Kokusu likör-alkol gibi değil, turşu gibi. Menekşelerde denedim, yaklaşık üç haftadır ölmediler:) Çiçek ya da yaprak gelişimleri benzer saksıyla (benzer saksıyı normal su ile suluyorum) aynı ama çiçek sapları biraz daha uzun oldu. Sıvının üzerindeki beyaz küf renk değiştirmedi, kokusu kafamı karıştırıyor ama menekşelerin gelişimi gerilemediğine göre diğer bitkilerde de deneyeceğim galiba.
|
5 Eklenti(ler)
Sn. Hbayraktar,
Resim eklemekle iyi yaptınız. Böylelikle diğer üyelere de örnek oluyor. Ayrıca fidelerde korkmadan deneyebilirsiniz. Ancak toprağınızda bol miktarda organik madde olmasında fayda var. Toprakta organik madde bol değilse humik asit veya enzim tek başına yeterli olmuyor. Çünkü enzim içindeki yararlı bakterilerin gelişebilmesi için besine gereksinimleri var. Hatta enzimin süzdüğünüz çöplerini de toprağa organik madde olarak katabilirsiniz. Bununla ilgili bu konunun ilk sayfalarında Sarıcan'ın saksıyı strech filmle kaplama gibi güzel bir örneği vardı. Sn. Kiraz, Bence seyrelttiğiniz sürece hiç bir problem olmuyor. Bu yüzden bitkilerinize korkmadan kullanabilirsiniz. Kökten kullanmakta bir sorun görmeyince, hafta sonu Antepfıstğı ve kiraz ağaçlarından 2-3 tanesinde bu kezde yapraktan kullandım. Ertesi sabah korka korka kontrol etmeye gittim. Ancak bir baktım yapraklar daha parlak duruyor. Ya da bana öyle geldi:) Sn. Sındırgılı, Bence ilaç ve kimyasal gübre görmemiş üzüm temin edebilirsen daha iyi olur. Mayamızı da kendimiz yaparız. Tamamen organik şarap elde ederiz. Sn. Sarıcan, Şu balon işi çok iyi oldu. Evden uzak kaldığım günlerde havasını nasıl alacağım diye düşünüyordum. Balon ilaç gibi geldi. Ayrıca senin içilebilir enzimle ilgili son gözlemlerini bekleriz. Bu arada ben işi iyice ilerlettim. Toplam 9 şişe enzimim oldu. Mayıs ayında hepsini Antep'e götüreceğim. Aşağıda Ocak ayında yapılmış ilk şişeler görünüyor. Bunlar oldukça karışık. Yonca yaprağı, çim, patates, havuç, elma, kuşburnu, maydanoz yaprağı vs. Eklenti 139323 Bunlar ikinci grup şişeler. Şubat ayında yapıldı. Bunlarda oldukça karışık. Yonca yaprağı, orman toprağı, patates, havuç, elma, kuşburnu, maydanoz yaprağı vs. Resimler biraz kötü çıkmış. Eklenti 139324 Bu iki balonlu şişe 3 Nisan'da yapıldı. Yonca, çim, havuç ve patates rendesinden oluşuyor. Eklenti 139325 3 Nisan'da yapılan 3. şişe. Sadece bezelye kabukları ve havuç rendesinden oluşuyor. Gaz çıkışı ilk başlarda fazla olmadığı için balon takılmadı. ancak 1-2 gündür çok yoğun gaz çıkışı var. Kapakları gevşetirken dikkat edilmezse taşma yapıyor. Eklenti 139326 Bunlarda içilebilir enzim sınıfından. Soldaki sıkılmış nar çekirdeklerinden Ocak ayında yapıldı. Sağdaki 1 hafta önce çilekten yapıldı. Nar çekirdeğinden yapılan şişede çok güzel bir koku var. Şişenin ağzını açınca taze ekmek gibi kokuyor. Eklenti 139327 Ben bütün enzimlerde pekmez kullandım. Gördüğünüz bütün şişelerde 1 lt civarında pekmez kullandım. Ocak ayı ve Şubat ayında yapılanlarda yoğurt suyu ve gerçek laktik asit kullandım. Hatta konuyu tümüyle okuyanlar anımsayacaktır. Laktik asiti fazla kaçırdığım için süreç tamamen durmuştu. Ancak daha sonra tekrar pekmez, meyve ve sebze ilavesi ile süreci yeniden başlattım. Şu anda çok berrak renkleri var. Diğer enzimlerde sadece pekmez kullandım. Dikkat ederseniz zaman geçtikçe renk koyulaşıyor ve berraklaşıyor. Tortu dibe çöküyor. Ayrıca ısı çok önemli. Isının 25°C' nin üzerinde olduğu zamanlarda süreç daha hızlı oluyor. Hatta enzim yaplırken 35-40°C arası ılık su kullanmak ve tıpkı yoğurt yapımında olduğu gibi battaniye türü kalın örtülerle sarmakta fayda var. Bundan sonra soğuk havada yaptığım enzimlerde bu yöntemi uygulayacağım. Hafta sonu çocukluk anılarıma geri döndüm. Yaşlı bir teyzeden annemin yaptığı nişenin (bizim orada nişastaya nişe derler) tarifini aldım. Tamamen buğday fermentasyonuna dayanıyor. Buğday enzimi diyebiliriz. Burası yeri olmadığı için tarifini veremiyorum. Ancak enzime buğday, arpa ve yulaf katmakta da fayda var diye düşünüyorum. Böylelikle çok besleyici gübreler elde edebiliriz. Şimdi üzüm mevsimini iple çekiyorum. Kendi mayamı kendim yaparak enzimlere mayada katacağım. Sizlerde kendi mayanızı yapabilirsiniz. Mikrobiyoloji ve Toprak başlığında (linki aşağıda) maya yapımı ile ilgili ayrıntılı anlatım var. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171 Not: Hafta sonu Ensar arkadaşımızdan Melas temin ettim. En kısa zamanda 1-2 şişede melası da deneyeceğim. |
Sevgili Acemi,
Enzim fabrikası kurmuşsun. Bu arada nar enziminin 1 litresine talibim. Balon konusu gerçekten pratik bir çözüm ama 5 litrelik pet şişelerin ağzına takmak sorun olabiliyor. Benim balkonda sayılı bitkim olduğu için ilgim daha çok içilebilir enzime yöneldi. Başlangıçta bir fincan enzim içtiğimde çarpılır gibi oluyordum ama şimdi alıştım herhalde pek etkilenmiyorum. İçilebilir enzimin etkileri konusunda konusunda konuşmak şimdilik pek erken ama çok olumlu etkilerinin olduğunu söyleyebilirim. En azından meyva likörü kapsamında herkes tüketebilir. Şu an sadece tavsiye etmekle yetiniyorum. Kobay olarak kendi vücudumdaki değişiklikleri gözlemliyorum, belki ilerde onlarıda paylaşabilirim. |
Sn. Sarıcan,
Ne yazık ki koku bariz ekşimiş turşu kokusu, çöp kokusu değil gibi ama kesinlikle şarap kokusu da değil, sanırım 1,5 lt lik pet şişelere 300 gr değilde 150-200 gr gibi posa koymalıydım, benim posalar hep yukarı çıkıp balondan taşma eğilimine girdiler, çöp enzim de başarı kaydedebilirsem ben de içilebilir enzim için deneme yapmayı düşünüyorum, deneyimlerinizi bizle de paylaşınız lütfen. Sn. Acemi Caylak, Sebze bahçesini düzenlemek için harcadığım enerji-zaman'ı riske atmamak için hayvan gübresi haricinde Meyvelitepe formülü'nün ulaşabildiğim tüm adımlarını uygulamaya çalışıyorum. Enzimlerden kalan posaları iyice süzerek bir saksıya birer kat olmak üzere bahçe toprağı-enzim posası, 2 kat yapıp streç filmle ağzını kapattım, o da bir kenarda bekliyor. Polyanna tarafım içeriğindeki bakterilerin turşu kokutan ama iyi niyetli bakteriler olduğuna inanmak eğiliminde ve ipek çiçeği testini beklemeden biri hariç boş sebze yastıklarında uygulamaya niyetliyim. Yazılanların tümünden enzimlerin içerik+maya= kokuları arasında parallellik kuran mantığımın bir kısmı da polyannayı destekliyor (benimkiler esmer şekerle mayalandı, pancar-kereviz-patates-havuç-enginar-maydanoz-ıspanak posaları ağırlıklı bir içerik) |
5 Eklenti(ler)
Sevgili Sarıcan ve tabiiki diğer enzimci dostlar.
Bunlarda bizim enzimler ve solucan sıvısı.Eklenti 140587 Eklenti 140588 Eklenti 140589 Eklenti 140590 Eklenti 140591 |
Solucan sıvısı beyaz plastik bidonda
10 litrelik pet şişelerde Erik, Elma, Muz,Salatalık,Kayısı,Dut ve üzüm pekmezli iksirler var. 5 litreliklerden biri aronia,bal,üzümpekmezi diğeri kivi bal,üzüm ve dut pekmezi iksir, 20 litrelik pet şişelerde taze yonca,kepek,üzüm cibresi,tesbih ağacı meyvesi ekstraktı,solucan sıvısı ve melas var. Sevgiyle kalın |
Sn Ensar
Tesbih ağacı meyvesi ekstraktını nereden buldunuz? Bizim de temin etmemiz mümkün mü? Ağacın yaprağı da olur! Selamlar |
Sn Doğasever,
Tesbih ağaçlarım, ki yaklaşık 5 tane büyük 120 adet te 2 yaşlı fidanım , yeni yeni yapraklanıyor. 29 Mayıs Tekirdağ toplantısına katılacaksanız yaprakları kendiniz toplayabilirsiniz. Yok katılmıyacak iseniz kargo ile istediğiniz yere gönderirim. Sevgiyle kalın |
Cok tesekkurler Sn Ensari,
Toplantiya katılıp katılamayacağım belli olmaz. O yüzden siz yapraklar büyüyünce, aşağıdaki adrese Alper Alman adına küçük bir miktar gönderirseniz memnun olurum. Aklımda bir deney var. Başarılı olursa, sizden her sene ücretini ödeyerek almak isterim. Saygılar. Adres: EM Agriton Doğal Ürünler Mikroorganizma Üretim Pazarlama ve Ticaret LTD. ŞTİ. Macun Mahallesi Anadolu Bulvarı ATB İş Merkezi I - Blok No: 246 Çamlıca - Yenimahalle - ANKARA Tel : 0312 397 15 74 Fax : 0312 397 15 81 Gsm : 0532 404 00 77 : 0532 404 89 81 |
Sevgili Ensar,
Telekomun aziziliği yüzünden son gündür telefon hatlarında problem vardı. Son iki gündür de ineternetim tamamen gitti. Tesadüfen bugün başka bilgisayardan girdiğimde gördüm enzimlerini. Ne diyeyim bilmemki... İçilebilir olanların hepsinden tatmak isterim, şifa niyetine. Yalnız solucan sıvısı ve tesbih ağacı extraktı enzimi ne ola ki? Yenilir mi, içilir mi? |
Sevgili Sarıcan,
Valla bu solucan sıvılı,kepekli.ve neemextractlı enzim denemesi anonim bir deneme. Senin de tahmin edebileceğin gibi önümüzdeki günlerde çok farklı denemeleri yaklaşık 1000 m*lik bir alanda deniyeceğiz. Sevgili acemi çaylak ile 4x140 lt lik meyve parçaları ve yonca içeren melaslı iki adet te yine 140 litrelik çekirdekli cabarnet sauvignon küspesi vemrlas içeren enzimi serada oluşuma terk ettik. Sera sıcaklığı konusunda ne dersin ? Şarap üreticisi bir arkadaşım mayalanma sırasında tankları soğutup mayalanma süresini uzattığını biliyorum.Yanlış hatırlamıyor isem 30 derecenin üzerinde sorun oluyordu. Yarın kendisinede soracağım. Sevgiyle kalın |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025