![]() |
Sevgili Sarıcan,
Ensar'ın dediği gibi enzim yapma işinde bende vardım. Aslında bu tespih ağacı meselesi tamamen kendiliğinden gelişen bir süreç oldu. Geçen hafta Ensar'ın yanına uğramıştım. O hafta sonu Gaziantep'ten yeni dönmüştüm ve canım çok sıkkındı. Karagöz kurduna ne yapabilirim arayışı içerisindeydim. Bu düşüncemi Ensar ilede paylaştım. Sevgili Ensar'da tohum olduğu için tespih ağacı tohumlarını suda eriterek 2 fıçı ilaç hazırlamıştı zaten. Bunun 10 lt kadarını karagöz kurdu için bende aldım. Daha sonra onları eve getirdim ve Antep'e gönderirken yolda geçen zaman içerisinde bozulmasın diye içerisine yine Enzar'dan aldığım melastan biraz kattım. Ertesi gün işe gittim. Akşam eve döndüğümde gidip otobüs firması ile gönderecektim. Eve ulaştığımda birde ne göreyim bizim tespih ağacı ile melas karışımında güçlü bir fermentasyon başlamış ve oluşan gaz fıçıyı patlatacak hale gelmişti. Bunun üzerine hem bitkiler için yararlı hem de koruma amaçlı bir enzimi nasıl yapabiliriz diye biraz düşündüm ve aklıma gelen aşağıdaki formülü Ensar ilede paylaştım. 1- Buğday, arpa veya pirinç kepeği: 1 kg 2- Cibre: 1 kg 3- Tespih agacı tohumu suyu:1 lt 4- Yonca veya çim:1 kg 5- Melas:1 lt 6- Sıvı hayvan gübresi (solucan sıvısı): 1 kg 7- Kuyu Suyu: 5 kg Bütün malzemeleri Ensar hızlıca temin etti ve Cumartesi günü 2 adet 10 lt lik bidonlara enzimlerimizi kurduk. Malzemeler yukarıdaki miktarlardan biraz fazla olduğu için, söylenen oranlar tam tutmamış olabilir. Biz göz kararı 2 adet 10 lt lik bidona paylaştırdık. 2-3 saat sonra kontrol ettiğimizde doğru yolda olduğumuzu anladık. Gaz çıkışı başlamıştı ve solucan svısındaki gübre kokusundan eser kalmamıştı. Yani sonuçta bizim enzimlerin bir yararını daha test edeceğiz. İçilebilir enzim ve sıvı gübre olayından sonra şimdide bitki koruma amaçlı kullanımı deneyeceğiz. Bundan sonraki hedefim enzim içerisine ısırgan otu, taze ceviz yaprağı, incir yaprağı, krizantem, tütün vb. gibi organik tarımda koruma amaçlı kullanılan bitki özlerinin hepsinden bir nebze katarak hem yararlı hem de her mevsim bitki için koruyucu bir sıvı elde etmek. Sizlerinde katkısını bekliyorum. |
Alıntı:
Bu karışıma aloe vera da kullansak; diyecektim. |
Halil Bey,
Aloe Vera'yı hiç duymadım. Ama şöyle bir fikir yürütülebilir. Örneğin fesleğen (reyhan), lavanta gibi kokusu keskin bitkilere pek böcek gelmiyor. Bunlar uzaklaştırıcı olarak, neem ağacı, pelin, acı biber, pire otu vs. ise öldürücü olarak kullanılabilir diye düşünüyorum. Ayrıca sizin köydeki yaşlılarda şu "karı koca ilacı" tabir edilen formüller vardır. Bence teyzeleri, nineleri bir yoklamakta fayda var. |
Bu haftanın denemelerinden biri belli oldu NANE,ISIRGAN,SARMISAK karışımı. Eklememizin faydalı olacağını düşündüğünüz malzeme var ise iletin lütfen. Her öneri uygulanmaya çalışılacaktır.
Sevgiyle kalın |
Bugünlerde kolaylıkla bulunabilecek olan;
Fesleğen kadife çiçeği yaprağı ısırgan sarımsak karışımı süper olur. |
Karakafes Otu
2 Eklenti(ler)
Aşağıda resimlerini iliştirdiğim Karakafes otu (İngilizcesi "comfrey") Potasyum deposudur. Emzim ve kompostunuza rahatlıkla ilave edebilirsiniz. Çok kolay yetişir. Kök ya da tohumdan ekilebilir. Çiçekleri mavi açar. Resimleri, geçen gün yürüyüş yaparken, yol kenarından çektik. (Hanım çekti! (Foto İşleri Müdürü). Aslında bitkinin menşei Rusya ve "Russian Comfrey" de deniyor. Bahçelerinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
EMA ile birlikte komposta konulunca harika sonuçlar veriyor! Eklenti 141779 Eklenti 141780 |
2 Eklenti(ler)
Daha önce yoğurt gibi ısısını koruyarak deneme yapacağım demiştim. Aşağıda daha önce resmini eklediğim çilek enziminin üzerine, hafta sonu bir kilo daha çilek ve göz kararı biraz pekmezi sıcak su ile karıştırarak ekledim. Daha sonra tıpkı yoğurt gibi bir gece çevresini sarılı tuttum. Gazını almakta zorlanıyorum. En azından 5-6 kere kapağı gevşetip yeniden sıkılaştırıyorum. Yoksa hemen taşmaya başlıyor. Taşmadan ağzını kapttığım halinin resmi aşağıda.
Karşılaştırma açısıdan havuç ve bezelye yapraklarından diğer şişeyide ekledim. Gaz çıkışlarının nasıl olması gerektiğine dair güzel örnekler bence. Dikkat ederseniz havuç şişesinde gaz kabarcıkları daha büyük. Oysa çilek şişesinde çok daha sıkışmış kabarcıklar var. Eklenti 142046 Eklenti 142045 |
Sn Sarıcan'ın açtığı bu başlıkta öğrendiğim yöntemle çilek enzimi yaptım, 5lt lik su bidonuna su doldurdum ,göz kararı az miktarda enzim ilave ettim, taze yoğurt almıştım onun suyundan yine göz kararı az miktarda ,6 yemek kaşığı da buğday kepeği ilave edip karışımı içinde mikro organizmalar üreyebilsin diye 24 saat beklettim,sonra gidip bahçemde bulunan biber,çilek ve kabak fidelerinin dibine azar azar paylaştırdım,bir yandan da inşallah kuvvetli gelip fideleri yakmaz diye düşünmedim değil hani,bakalım bundan sonra gidişat nasıl olacak, eğer sonuç iyi olursa tarlamdaki zeytinler için de aynı formülü yineliyeceğim,bekleyelim görelim bakalım...
|
Sn. yasarugur;
Bence 5 litrelik su bidonuna 50 cc lik şırınga ile ölçerek enzim ilavesi yapsaydınız 1/100 sulandırmış olurdunuz ve elinizde ölçülebilir bir formül olurdu. Göz kararı ilavelerde enzimi fazla kaçırma riskiniz her zaman var. Birde ikinci tekrarda ne yaptığınızdan emin olmak için tavsiyem şırınga ile ölçerek enzim ilavesi daha uygun olur. |
Teşekkür ederim Sn. Sarıcan ,bu uygulamayla bahçemdeki uyuyan güzeller birden uyandı ,sanki enzimli karışım onlara "Hadi bakalım uyuyup durmayın ,uyanın çalışın,çiçek açın meyve verin!"demiş gibi yaprakları büyüdü,salatalık fideleri sırıklara tırmanışa geçti,biberler çiçeğe durdu.Şimdilik ilk denemede iyi gözlemlerim var, ikincisinde enzim dozunu ölçülü yaparım,daha iyi olacaktır mutlaka.
|
enzim kovalarını nereden temin edebiliriz
|
fiyatı ne kadardır
|
İki mesaj yukarda lavabonun içinde çekilmiş resimlerini görüyorsunuz. Markette içinde su dolu olarak satılıyor. Özel bir kovası yok, sudan ucuz.
|
Dün itibariyle evimin önündeki bir adet portakal ve bir adet greyfurt ağacım çözeltilmiş enzimden 1:100 oranında nasiplerini aldılar ,enzim stoğum bitti yenisini meyve karışımlarından yapacağım,öncekini çilekle yapmıştım,bu sefer bir kaç bidon yapıp mevsim boyunca yetercek bir stok oluşturmağa çalışacağım...
|
Sevgili Sarıcan,
Enzim konusunda bizim tarafta oldukça başarılı gelişmeler var. Bizim yaptığımız enzim ve piyasadaki 3 adet organik ve mikrobiyal olan gübrelerle yapmış olduğumuz karşılaştırmalı denemeleri Ensar yakında fotoğrafları ile yayınlayacak. İçilebilir enzim konusuna gelince aronya, kayısı, erik, çilek karışımından olan enzim çok başarılı oldu. Kobay olarak kendimiz denemeye başladık. Ensar başkalarınada ikramlarını sürdürüyor. İçenler çok beğeniyorlar. Ayrıca benim nar posası ve çilekle yaptığım enzimde çok başarılı. Her akşam bir bardak içiyorum. Kobay olarak tek değilsin yani. Sevgili Sındırgılı kurdeşen dökmeden içebilir. İçmek için enzim yapan ve tadını şekerli sevenler bir ay sonra içmeye başlasınlar. Ancak 3-4 ay bekleyen şişelerde hiç şeker tadı almıyorsunuz. Galiba biz bu işi başardık. Artık yaz günleri buz gibi enzimler masamızda her zaman olacak. |
Kulaklarim cinladi. Artik, enzimlerimi domatesler ve biberlerim kobay olarak kullaniyorlar.Domateslerim sira sira meyvaya yattilar. Kurdesenmi doktuler,orasi belli degil ama galiba arpalari fazla geldi.Sn.MeyveliTepenin domates agacini uzak ara gececekler gibi gorunuyor.Kargilarida 2,5 metreye cikardim? Boyle giderse onlarda yetmiyecek gibi gozukuyor.
(Sebze bahceleri hazirlama bolumune resimlerini ekledim) |
SELÜLAZ
AMİLAZ PROTEAZ KSİLENAZ LİPAZ Ürettiğiniz enzimlerin hangi bölümde olduğunu sorabilirmiyim bir de Optimum fermantasyon şartlarını nasıl sağlıyorsunuz, nem içeriği %55 bunun için tabi nemlendirici de kullanılması gerekiyor 0,1 M sodyum fosfat tamponu dediğimiz ph dengesi 5.0 da tutmak en önemli etkenlerden biri bir de kullandığınız enzim grubunu aşılamak gerekiyor 1lt fermante kabında 2.5 ml ortam sıcaklığıda enzimler için fermantasyon süresinde 30 C olduğunuda göz önüne alırsak gerçekten bu sölediğiniz yöntemle enzim mi üretiyorsunuz yoksa besin maddesimi anlayamadım. Şimdiden teşekkür ederim |
Sn. D.Ozan,
Burada yazan arkadaşların hiç birinin amacı söylediğiniz anlamda özel enzimleri ekstrakt etmek değil. En azından bunun için ellerinde yeterli donanım ve alet edavat yok. Basit fermentasyon yöntemiyle kendimizce bir şeyler yapıyoruz. Bunun adına ister enzim deyin, ister meyve suyu, ister likör deyin farketmiyor. Optimum fermentasyon şartlarına gelince bununla ilgili önceki sayfalarda oldukça fazla bilgi var. Bu konuda sizinde bilgili olduğunuz anlaşılıyor. Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız bizde yeni şeyler öğrenmiş oluruz. Ayrıca yeni gelenler başlığında kısaca kendinizi tanıtırsanız daha iyi olur. Çünkü forumda böyle bir kural var. |
Sayın acemi_caylak estagfurullah sadece merak ettim tabi bir de ben bütün sayfaları okumadan yorum yaptım kusura bakmayın. amilaz enzimleri hakkında bilgim var elimden geldiğince yazmaya çalışırım. Ben yukardaki yazıyı gerçekten şaşırdığım için yazdım yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın
|
Bira imalati, maalesef basarili olamadi. (Ya, Adadaki nem oraninin yuksek olmasi ya da baska bir nedenden dolayi)
Simdi, az bucuk fermente olmus olan (kendini bira zanneden suyu) nasil degerlendirmeli? Seyreltip, kobay olacak (gecmeye baslamis kirli hanim ciceklerinde) bitkilerde mi denemeli? Ya da icine enzim, eksi yogurt katip fermenteye devam etmelimi? Acemi ve Sarican ne dersin? |
Sevgili Sındırgılı,
Hem bu haliyle seyrelterek hem de istersen baska malzemlerde katıp fermentasyona devam edebilirsin. Bu arada arpada dahil her türlü tahıl bitkiler için iyi bir besin kaynağı. Senin bitkiler bayram ediyor bu yıl. |
Sıvı gübre için oldukça bilgi sahibi oldum sayenizde. Herkese çok teşekkür ediyorum.
|
Potasyum agirlikli enzim icin, muzdan baska ne kullanilabilir?
Gojiler icin gerekiyor. Gerci, muz enzimi (hem de icilebilr) imalati basladi. Hatta gaz cikisi basladi bile; |
POTASYUMCA ZENGİN BESİNLER VE POTASYUM İÇERİKLERİ
Besin Miktar Potasyum içeriği(mg) Antep fıstığı 100 gr 972 Badem 35 gr 220 Barbunya 100 gr 984 Bezelye 100 gr 895 Börülce 100 gr 1024 Ceviz 100 gr 450 Enginar 1 tane 360 Fındık 100 gr 704 Greyfurt 180 gr 320 Hurma 10 tane 520 İncir 1 büyük 130 Kavun 1 dilim 430 Kayısı 10 tane 340 Kuru fasulye 100 gr 1196 Kuru kayısı 100 gr 979 Kuru üzüm 100 gr 763 Mercimek-nohut 100 gr 800 Muz Orta boy 440 Nescafe 100 gr 3810 Patates cipsi 100 gr 1130 Pekmez 100 gr 405 Pestil 100 gr 1260 FOSFORCA ZENGİN BESİNLER VE POTASYUM İÇERİKLERİ Besin Miktar Fosfor içeriği(mg) Badem 100 gr 420 Baklagil 1kase 260 Ceviz 35 gr 160 Çikolata 35 gr 70 Dondurma 1 kase 150 Fındık 35 gr 110 Fıstık ezmesi 1 çay kaşığı 60 Karaciğer 100 gr 1380 Peynir 100 gr 420 Süt 1 bardak 230 |
Tesekkurler, Sn.egetropical.
|
potasyumlu yiyecekler hakkında burda geniş bir liste var.
http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...t/sr22w306.pdf diğer besin elemetleri http://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=18877 traslate ile çeviri http://translate.google.com.tr/trans...z%3D1R2ACAW_tr |
Sevgili Sındırgılı,
Birde bu linke bakabilirsin. Fırında kavrulmuş kavun ve portakal kabuğu da iyi sonuç verecektir. Ayrıca adalarda yosun boldur komposta katılacak yosun süper olur. |
Sarıcan hocam, bu hafta sardalya aldım ,enzimi bir de balıklı hazırladım fermantasyona bıraktım,kök gelişimine yardımcı olsun diye baharda genç zeytin fidanlarına topraktan uygulayacağım.Ama kokusu daha ilk günden dayanılmazdı o yüzden evin terasına çıkardım,Biz şimdilik Aydın'da ikisi aktif ikisi de bahara hazırlanan dört kişi olduk enzim okulunda.Bir arkadaşıma öğretmiştim enzim yapımını , enzim uyguladığı bugüne kadar doğru dürüst meyve vermeyen mandalina ağacında haddinden fazla meyve olduğunu ve bunun için sevindiğini söyledi ,ayrıca enzim uygulanan saksılardaki süs biberi verimi de annesini hayrete düşürmüş,kısaca sonuç olumlu, biz burada giderek çoğalıyoruz,deneyimilerimizi de paylaşmağa devam edeceğiz .Enzimle ağaç beslemeğe başlayacak olan arkadaşlarımızın birisi kendi içgüdülerine uyarak bahçesine Fukuoka ustanın yöntemini uyguluyormuş ,sadece yabani ot mücadelesi yapıp bahçeyi kendi halinde bırakıyor ,yani bahçede herşey doğal kendi halinde.
|
Sevgili yasarugur,
Başarı haberlerinizi aldıkça inanın çok mutlu oluyorum. Hele birde bu başarılarınızı arkadaşlarınızla paylaşıp fayda zincirini genişletmeniz beni daha da sevindiriyor. Benim bahçem yok, balkonda da artık uygulama yapmaktan yoruldum. Ben kıvılcımı çaktım, bayrağı taşıyacak ve bu işi tarlada bahçede uygulayacak sizin gibi işleyebilecek toprağı veya ağacı olan arkadaşlar. Bundan sonra benim için en büyük zevk sizlerden gelecek güzel haberlerdir. Benim enzim konusuna ilk girişteki amacım, toprakla ve bitkilerle uğraşan insanımıza içeriğini bilmediği bir takım parayla satılan gübreler yerine, hemen elinin altındaki malzemelerle uygulayabileceği, hatta günlük tükettiği gıda artıklarını çöp olmaktan çıkarıp faydaya dönüştürebileceği bir sistemi anlatabilmekti. Bir iki saksı bitkisi dışında yaptığım enzimi fiili olarak uygulama imkanım olmadığı için sizden gelecek geri beslemeler benim için çok önemli idi. Boş yere uykusuz geceler geçirmemişim diye şimdi daha bir seviniyorum. Bitkileri beslerken faydalı olabileceğini balkondaki saksılarda bende farketmiştim ama asıl merak ettiğim üretilen çöp enzimlerin kirli su veya atıkları arıtma veya parçalayarak temizlenmesini sağlamaya da uygun mudur? Eğer deneme imkanınız olursa yaptığınız enzimlerden çevrenizde olan kirli ortamlara ilk başlangıçta anlatılan şekilde uygulamalar yaparsanız memnun olurum. Balık enziminin de bitki beslemede çok faydalı olacağını hisseder gibiyim. Fermentasyon esnasında nargile sistemi uyguluyormusunuz yoksa bidonun ağzını sıkıca kapatıp, arasıra gaz tahliyesi için gevşetiyormusunuz. Kokuşma olmadıktan sonra pis koku olmaması lazım. Büyük bir ihtimalle hava aldırmışsınız. Sisteminizi bir daha gözden geçirin derim. Resimleyebilirseniz daha iyi olur. Başarılarınızın devamını diliyorum ve elde ettiğiniz başarıları paylaşmanızı merakla bekliyorum. Saygılar. |
Nargile sistemi uyguluyorum ,balığa hava aldırmadan hemen enzimi hazırladım ama sardalya zaten kendine özgü kokusu olan bir balık malum ,yeni gelişmeler bahara doğru olacak, enzimleri fidanlara rahat verebileyim diye bahçenin yüksek bir yerine 15 tonluk depo yaptıracağım ,orada enzimleri suya karıştırıp sonra fidanları besleyeceğim,kirli ortamlarda değil ama bu sabah köpeğimiz( kızlarımın kedisini kıskandığı için olacak) merdivene çişini yapmış ,yoğun bir çiş kokusu vardı,peçeteyle çişi sildim ve orayı daha önce yaptığım çilek enzimi ile sildim hiç koku kalmadı,bunu denedim şimdilik.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025