agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni140Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-08-2008, 10:48   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Tarım Bakanlığından izin verilirken, ürün bir bütün olarak incelenir. İnsan sağlığına zarar veren bir kısım gözden atlanmaz. Ürün üreticileri insan sağlığına zarar vermeyen mikroorganizmalar olduğunu, özellikle belirtiyorlar.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-08-2008, 11:09   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-05-2008
Şehir: Kayseri/Niğde
Mesajlar: 38
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emine Aktaş Mesajı Göster
Tarım Bakanlığından izin verilirken, ürün bir bütün olarak incelenir. İnsan sağlığına zarar veren bir kısım gözden atlanmaz. Ürün üreticileri insan sağlığına zarar vermeyen mikroorganizmalar olduğunu, özellikle belirtiyorlar.
Sayın Emine Aktaş ;

Sizce bakteri içerikli bir ürün için sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izin alınması yeterlimi? Yani bu ürün direkt olarak insan sağlığı ile ilgili olduğundan Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir izin gerektirmezmi?

akgb Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-08-2008, 11:15   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: Artvin
Mesajlar: 394
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akgb Mesajı Göster
Sayın Emine Aktaş ;

Sizce bakteri içerikli bir ürün için sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izin alınması yeterlimi? Yani bu ürün direkt olarak insan sağlığı ile ilgili olduğundan Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir izin gerektirmezmi?
Dünyada artık mikroorganizmalar her alanda kullanılıyor.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903 formu incelerseniz, arkadaşlar gündeme getirmiş. Dolayısı ile Tarım Bakanlığı, tarımı ilgilendiren yönü ile olaya bakar, kullanılan mikroorganizmalar da tarımsal faaliyetlerde kullanılan mikroorganizmalar.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-08-2008, 11:51   #4
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
helicobakter midede hastalık yapıcı bir bakteri, psodomanas fluorecens ise tıp kurumlarınca hastane enfeksiyonlarında baş belası diye bilinen bir bakteri.
Burda sanıyorum Pseudomonas aeruginosa ile karıştırdınız.

Helicobacter pylori ise gastrit yaptığı var sayılan bir tür ancak burda Helicobacter pylori var denmiyor Sadece Helicobacter türevi var deniyor.
Bu adı geçen her iki bakteri de imalat içinde aşağıda sayılı katılan madelerden nitrat ve vitaminler sentezliyorlar. Bu prosesler çok karışık.

Türü benzese de aynı şekilde etki ediyor denmeyebilir. Örneğin mavi küflü rockfort peynirini zevkle yiyoruz. Ancak peynirde gri küf üreyince bu türün oluşturduğu aflatoxinlerin kanser yaptığını biliyoruz. Burada yaptığımız tam bilmeden bilimsel adları ucundan tutup en kötüye çekmek.

Üretim şartlarını ve şeklini bilmek de önemli. Mavi küflü peyniri üretirken çok steril çalışılıyor. Özel kültürlerle inkube ediliyor. Aynı şekilde cammambert peynirinin üzeri de pamuk gibi beyaz bir küf kaplanıyor. Her küfün mayanın veya bakterinin insana ve/veya bitkilere patogen etki göstermesi gerekmiyor bilakis bazı sikluslarda çok iyi işler görülüyor.

Bir diğer örneği bitkilerden verirsem solonacea sınıfından soyadına bakılmadan patlıcanla atropabelladonnayı karıştırıyoruz. Burada yapılan bakteri tam anlaşılmadan Latince bir ucundan tutup aman bu zehirlidir demeğe çalışılıyor. Yani bu bitki solonacea türevi derken güzel avrat otunun zehri uyandırılıyor akıllarda. aklınıza domates bile gelmiyor o anda. Amatörlerin veya konunun uzmanı olmayanların bu Latince isimlerin bir ucundan tutmaları buralara getiriyor.

Ben yazılarımda artık Latince spesifik türü tanımlayan isimleri kullanmaktan kaçınıyorum. Görüldüğü gibi yanlış anlaşılıyor.

Birileri bunları araştırmış denemiş olmalı ki bu izinler çıkmış. Ben bu ürün sakıncalıdır da demiyorum sakıncasızdır da…

ancak bu şekilde yarı buçuk mikroorganizmalardan bahsedecek ve bunları genel değil de spesifik yapacaksak bunu burada mikrobiyolojide hatta bu dalda uzman birinin yazması daha doğru olur kanısındayım.

praecox Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 01-08-2008, 13:19   #5
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-05-2008
Şehir: Kayseri/Niğde
Mesajlar: 38
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emine Aktaş Mesajı Göster
Dünyada artık mikroorganizmalar her alanda kullanılıyor.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903 formu incelerseniz, arkadaşlar gündeme getirmiş. Dolayısı ile Tarım Bakanlığı, tarımı ilgilendiren yönü ile olaya bakar, kullanılan mikroorganizmalar da tarımsal faaliyetlerde kullanılan mikroorganizmalar.
Tarımla ilgili yönü ****** Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı ilgilendirir. Ancak tarımdan elde edilen ürünler insanlar tarafından tüketiliyor.

Söylediğiniz gibi bu mikroorganizmalar tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor insan besini olarak değil. Bu ürün yumrulu bitkilerde kullanıldığında direkt insan besini olacağı için Sağlık Bakanlığı izninin gerekliliğini dile getirdim.

Sormak istediğim şudur soymak üzere olduğunuz patatesinizin üzerine bu sıvı gübreyi döküp daha sonra o patatesi tüketirmisiniz tüketmez misiniz? Esas konu budur eğer bu denenmiş ve insan sağlıgına hiçbir zararı olmadığı (az miktarda uzun süreler alındığında organizmada birikim veya onkojenik etki yapmadığı) tespit edilmişse o zaman bu ürün benim gözümde güvenlidir.

akgb Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025