Alıntı:
helicobakter midede hastalık yapıcı bir bakteri, psodomanas fluorecens ise tıp kurumlarınca hastane enfeksiyonlarında baş belası diye bilinen bir bakteri.
|
Burda sanıyorum Pseudomonas aeruginosa ile karıştırdınız.
Helicobacter pylori ise gastrit yaptığı var sayılan bir tür ancak burda Helicobacter pylori var denmiyor Sadece Helicobacter türevi var deniyor.
Bu adı geçen her iki bakteri de imalat içinde aşağıda sayılı katılan madelerden nitrat ve vitaminler sentezliyorlar. Bu prosesler çok karışık.
Türü benzese de aynı şekilde etki ediyor denmeyebilir. Örneğin mavi küflü rockfort peynirini zevkle yiyoruz. Ancak peynirde gri küf üreyince bu türün oluşturduğu aflatoxinlerin kanser yaptığını biliyoruz. Burada yaptığımız tam bilmeden bilimsel adları ucundan tutup en kötüye çekmek.
Üretim şartlarını ve şeklini bilmek de önemli. Mavi küflü peyniri üretirken çok steril çalışılıyor. Özel kültürlerle inkube ediliyor. Aynı şekilde cammambert peynirinin üzeri de pamuk gibi beyaz bir küf kaplanıyor. Her küfün mayanın veya bakterinin insana ve/veya bitkilere patogen etki göstermesi gerekmiyor bilakis bazı sikluslarda çok iyi işler görülüyor.
Bir diğer örneği bitkilerden verirsem solonacea sınıfından soyadına bakılmadan patlıcanla atropabelladonnayı karıştırıyoruz. Burada yapılan bakteri tam anlaşılmadan Latince bir ucundan tutup aman bu zehirlidir demeğe çalışılıyor. Yani bu bitki solonacea türevi derken güzel avrat otunun zehri uyandırılıyor akıllarda. aklınıza domates bile gelmiyor o anda. Amatörlerin veya konunun uzmanı olmayanların bu Latince isimlerin bir ucundan tutmaları buralara getiriyor.
Ben yazılarımda artık Latince spesifik türü tanımlayan isimleri kullanmaktan kaçınıyorum. Görüldüğü gibi yanlış anlaşılıyor.
Birileri bunları araştırmış denemiş olmalı ki bu izinler çıkmış. Ben bu ürün sakıncalıdır da demiyorum sakıncasızdır da…
ancak bu şekilde yarı buçuk mikroorganizmalardan bahsedecek ve bunları genel değil de spesifik yapacaksak bunu burada mikrobiyolojide hatta bu dalda uzman birinin yazması daha doğru olur kanısındayım.