agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni140Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-12-2008, 16:15   #541
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2008
sevgili Besenkar
Her zaman buralardayım ne zaman isterseniz yardımcı olmaya hazırım.
Saygılar

Oğuz Alper Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-12-2008, 16:28   #542
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-12-2008
Bir arkadaşım demişki daha önce bir yerlerde balayan bri kavganın devamı gibi geldi.Evet doğru bir teşhis.Bana da öyle geldi.Bir ürün hakkında amma çok şey konuşuluyor.Birisi diyor gerekli resmi işlemleri başlatırım.Başlat ne olacak?Sonuçları neler olacak.Söyliyeyim mi?Biz zaten millet olarak hep kendimize rakip olmuşuzdur.Birilerinden medet bekleriz.Beklentimizi alamadık mı suçlu tektir.İdama mahkum ederiz.Zannedersem biodizel ve oğuz alper bu tutum içerisindeler.Olacakları söyliyeyim.Bende bu tür micadelelerle çok uğraştım.Bizim ezmeye çalıştığmızı yabancılar hemen kapıveriyor.Özellikle USA ve israil.Kaparlar kardeşim.Götürüler adamı.İstediğ her türlü ortamı da istediği ülkede sağlarlar.Yani dünyada ne kazanılması gerekiyorsa hepsini emrine sunarlar.Ondan sonra bizde yabancı merakı varya joninin malı.Hemen atlarız.Oysa arkasındaki biim kovduğumuz eziyet ettiğimiz insanımızdır.Hocam altın çöptede olsa altındır.Değerini bilen irleri mutlaka çıkar.Bakarız arkasından.Bu zaat bir şey yapmış ve görsel olarak deneyin görün.Birileri şu demiş bu demiş B5A yı yapanın ne suçu var.Saddam bile iyi veya kötü yargılandı öyle asıldı.Bu kadar yargısız infaz hakikaten fazla.Siz Daha önce bu kavgaya nasıl ve nerede başladınız.asıl kimliğiniz nedir.Öyle bir tavrınız var ki,Sn Bekir Sıtkı ARI daha önce sizindi birileri sizin elinizden mi çaldı?Aynen bu şekilde bir hareket tarzı bu.İnsan psikolojisini iyi bilirim.Ama bu şekilde saldırgan bir psikolojinin kaynağı mutlaka farklı.Bunu ürüne maal etmeyelim.Ne olacak şikayet etsen?Ne olacak B5A nın üretimini durdursan?Adamın hakkında o kadar şeyler söylenmiş ki,Taktir etmek lazım.Hiç ikili mücadeleye girmemiş.Gider hocam bu adam da elimizden gider.Gitmese de biz zoraki göndeririz.Yapımız bu.Ben diyorum artık değişmeliyiz.Bizi bizden başkası yıkamaz,biz yıkarız.

onkelif Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-12-2008, 16:47   #543
-

Giriş Tarihi: 18-12-2008
merhaba
ben organik tarım aşığı bir tekstilciyim .
yazılanları okumak hayli vakit aldı.
bu gübre b5a ile anlatılanlar çok güzel. karşı çıkanlar ve kullananlar . bana bu konuda yol gösterecek ; yardımcı olabileceklere kapım açık. evimde organik marul ve maydonoz yetiştirmeye çalışıyorum. sadece b5a kullanarak yetiştirebilirmiyim ?
ya da bana hangi yolu kullanmamı önerirsiniz ?

arpasuyu Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-12-2008, 17:14   #544
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-11-2008
merhaba

reklam yapmak amacında değilim
b5A nın antalya bayisiyim biodisel arkadaş demre ve civarı ilçelerde 550 dönümden fazla serada (domates.biber,patlıcan,salatalık,kabak) b5a kullanılmakta vaktin olursa sana bu seraları gezdirmekten keyif alırım.

Yaşar Bilgic Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-12-2008, 17:16   #545
Ağaçsever

Hepinizden özür diliyorum.Gerçekten sosyolojik bir durum oluşmaya başladı.Çünkü amacını aşan bir takım isnatlarla hareket edildi.Ama tecrübelerim bana,daha önce bir şeylerin olduğu ve bunun karşılığında da BMR tarımla ilişkilerinin sonlandırılası sonucunda ortaya çıkan bir intikam alma imiş gibi geldi.Çünkü B5A yı kullanıpta zarar edenleri nerden biliyor.Ki BMR tarım bayilerinin dışında kesinlikle ürün göndermiyor.Demek ki kendileri götürdü,yanlış kullanma talimatıu verdiler.Sonuç bu oldu.Zanetmiyorum ya.En iyi niyetle öyle olduğunu zannediyorum.Tek üzüldüğüm nokta bu tür tartışmaya sizlerin huzurunda girmem oldu.Bu nedenle hepiizden tekrar özürdiliyorum.
Sn arpa suyunun sorusuna gelince Hüseyin beyle bir irtibat kursanız.Veya Selahattin bey veya oradaki saygıdeğer form yöneticileri ile.Sadece herhangibir ürüne yönlendirmek yanlış olur düşüncesindeyim.Her ne kadar b5a fanatiği olsam da yanlış etkilemek istemem.İnsanların tercih haklarına saygı duyarım.

Eski 18-12-2008, 17:21   #546
Ağaçsever

Demiştim güneş balçıkla sıvanmaz veya kapanmaz.Çıktı işte bir arkadaş 550 dönüm ye gezdirmekten zevk duyarım dedi.Sağolsun.Yaşar BİLGİC 'in böyle söylemesi beni rahatlattı tek başımayım sanmıştım.SN arpa suyu işte size referansı ile ürünü elde edebileceğiniz bir yer.Saygılarımla

Eski 18-12-2008, 19:00   #547
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-11-2008
özür dilerim ama ben taranın gübrelerine herhangi bir şekilde kötü demedim b5a taraftarları **** satıcılarınında böle bişey dediğinide görmedim aksine mog isimli gübrenin de fevkalede sonuclar verdiğini biliyorum gözümlede gördüm iki gübrede T.M oldugu ve maliyeti düşürüp verimi arttırdığı için ikisinide destekliyorum.

bilimsel acıdan incelemeleri suan için 3unv de yapılıyor. bildiğiniz gibi TR de bişeyler hep yavaş ilerler.AB dende müjdeli bir haber geldi. gübrenin orada onayının sağlanması an meselesi ****** sonuclar elimize gectiği anda burda değerlendirme imkanımız olucak.

ben sizler gibi olayın bilimsel yanını inceleme, **** üzerinde yorum yapma sansına sahip değilim. bunun için donanımlı değilim. ancak işin ticari boyutunda donanım sahibiyim.
aslına bakarsanız çiftcinin yüzü güldümü bana yetiyor

Yaşar Bilgic Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 18-12-2008, 19:25   #548
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaşar Bilgic Mesajı Göster
...AB dende müjdeli bir haber geldi.
Nasıl bir müjdeli haber?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-12-2008, 12:07   #549
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
peki ümit yaşar bilgiç bey
ya da emekli albay bey
ne demek istediğimi anladınız.size demre de emekli albay da derler.
Allah Allah !

İlk mesajda yazılanlara bakın...
Bu türde tartışma istemediğimizi daha önce söylemiştik.

malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-12-2008, 12:44   #550
Ağaç Dostu

Bu konu başlığı altında B5A nın içeriği bir çok kere tartışma olmuştu , ben de içeriği bir başka forumdan alıp kopyalamıştım ama kaynak silinmiş.

Şimdiye kadar

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=273

bu mesajda yazdığım içeriğe, B5A üreticileri tarafından bir itiraz gelmediğine göre, içerik konusundaki tartışmalar da biter umarım.

Eski 19-12-2008, 14:31   #551
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
B5A etkisi, kumluovada seraları gezerken bayi konuşuyor. Hiç bir bayiyi bu adam kadar heyecanlı görmedim ben 19 yıllık bayi...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 19-12-2008, 14:54   #552
Ağaç Dostu

Hüseyin Ovak's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2008
Yukarıdaki videoyu aşağıdaki linkten de izleyebilirsiniz.

http://www.izlesene.com/video/reklamlar-b5a/682955

Düzenleyen Hüseyin Ovak : 19-12-2008 saat 23:25
Hüseyin Ovak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 20-12-2008, 09:34   #553
Ağaçsever

B5A üretici firma sahiplerinden 2 si dün Çukurova üniversitesi bahçe bitkileri bölüm başkanı Prof Nurgül TÜREMİŞ ile dün birebir 3 saat toplantı yaptılar ve aynen her türlü araştırma ve usam verileri için çalışma başlatacaklarını ÖĞRENDİM.yalnız AB den gelecek raporlar değerlendirildikten sonra bunu başlatacaklar.Gerekenler gereken kişilerce hazırlanıyor.En azından ben buna inanıyorum.

Yalnız şuna inanmalıyız ki;birileri beklentilerimiz karşılamadı diye kaprise kapılarak entrikalar düzenlememeliyiz.Biodizel rizaziye gibi farklı isimlerle çoğulculuk oluşturarak,birileri hakkında karalama kampanyasının yanlış olduğu nettir.

Biodizel rizaziye ve diğer isim aynı kişidir.Ki bu kişi B5A nın mucidinin çok yakın dostu olduğunu her platformda idda etmekte ve dostunu da her platformda böyle kötülemeye çalışmakta olduğunu bura da daha net gördüm.Saygılarımla.

Şunu ifade etmek istiyorum;özellikle B5A nın kulvarı farklı.Hiç kimseye rakip değil.Hiç bir firmayla da çatışma içerisinde değil.Bütün bu çatışmalar satıcıların veya firmalardan beklentisi olupta bu beklentilerini karşılanmadığı düşüncesiyle oluşturulan suni cephelerdir diye düşünüyorum.

Ve şunun da bilincindeyim,Tara ve ya Bmr tarım,Bplatformda herhangi bir tarafı tutmamız veya savunmamız doğru değil düşüncesindeyim.Çünkü bu platformda olması gereken bilgilerin fkirlerin ve şahsi denemelerin tartışması yapılması taraftarıyım.Yani mahalle pazarına çevrilmesini hiçdoğru bulmuyorum.

Arkadaş Hüseyin bey bir ürün bulmuş getirmiş,İnanmış ticarete dökmeye çalışmış.Denemek lazım,şahsi elde ettiğimiz verileri de paylaşmak lazım.buna her kesin hakkı var.Sayın üyeler yanlış mıyım.Saygılarımla.Teşekkür ediyorum.

Düzenleyen onkelif : 20-12-2008 saat 10:45
Eski 20-12-2008, 09:57   #554
Ağaçsever

Herkes bir şeyler istiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Bu konu başlığı altında B5A nın içeriği bir çok kere tartışma olmuştu , ben de içeriği bir başka forumdan alıp kopyalamıştım ama kaynak silinmiş.

Şimdiye kadar

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=273

bu mesajda yazdığım içeriğe, B5A üreticileri tarafından bir itiraz gelmediğine göre, içerik konusundaki tartışmalar da biter umarım.
B5A üreticileri birilerine bir şeyler verdi.Proses v. gibi.O kadar büyük imkanları olanlar varki,isteseler bunu rahat yapabilirler.Tabi yukarıdaki gibi.Ama demek ki B%A nın içinde tıbkı coca cola özütü gibi bir özütleri de var.Sanırım.Yoksa o yayınlanan şemayı takip ederek şimdiye kadar çokta daha iyisini yapabilirlerdi.

Demek ki bu işi asıl yapan yapılışında kullanılan malzemeler değil B5A özütü götürüyor.Yani formüllerini saaklıyorlar.Hatta BMR tarım 3 ortaktan oluşuyor.' ortak aynı arabaya bile binmiyorlar.Hatta B5A nın mucidi neden Kütahya dan başka bir yere götürüldü veya gitti?

Bütün bunlar şirket politikasıdır.Saygı duymak lazım.Yani bir takım şeyleri yayınlayarak ben buldum ben çözdüm havasının da estirilmemesi gerek.Şirket politikası da her kesle paylaşılmaz.Herkesimin ihtiyacı olan ihtiyacı kadar zamanla verilir.Bunda biraz sabırlı olmamız lazım.

Şu kanaattayım.BMR tarım hakikaten haklarında neyapılırsa yapılsın,ne yazılırsa yazılsın hiç bir şekilde karşılık vermeyip,kendi işine devam etmekte diye düşünüyorum.Ki zaten içerik konusunda tartışmanın da anlamı ve gereği yok.Çoktan bitmesi lazımdı.

Deniz akvaryumuna da ayrıca teşekkür ederim.Bu tür tartışmaların bir an önce bitirilmesi gerektiğini,vebu tartışmaların boyutlarının farklı yerlere taşnmasının iyi olmayacağı düşüncesiyle hareket etmesi çok yerinde ve doğru bir karardır.

Sayın üyeler bize düşen alır kullanır sonuçlarını kamu ile paylaşırız.Şuda bir gerçek burada olmamız büyük şans.Bu şansımızı dostluk samimiyet ve insnlara faydalı olmak için kullanmalıyız.Çünkü dışarıda bir çok insa bizden ve bilgilerimizden faydaanmak istiyor.

Babamın bir sözünü yazmak istiyorum;İLMİN ZEKATI ÖĞRETMEK VE İLMİNİ İNSANLARLA PAYLAŞMAKTIR.kİ İLMİNİZ ARTSIN.
Saygılarımla....

Eski 20-12-2008, 10:10   #555
Ağaçsever

Sayın üyeler;Sizlerden bir istirhamım olacak,Bizler burada asıl yapmamız gereken fikirleri konuşmak olması düşüncesindeyim.Çünkü bir söz vardır.Özellikle kimse üzerine alınmasın.Herhangi birini kast etmiyorum.Sözüm meclis dışınadır.(küçük kafalar kişileri,orta kafalar olayları,büyük kafalar fikirleri konuşur.)Bu platform fikirlerin konuşulduğu bilmin tartışıldığı elit bir platform olması kanaatindeyim.Bunu için elimizden geleni lütfen yapalım.Ki gördüğüm kadarı ile son derece elit insanlardan oluşan bir katılıma sahip.Arada sırada sızmalar olsada bunlarada fırsat vermeyelim.Bizim çiftçilerimizin çok daha büyük sorunları var.Lütfen öyle marulların altına şöyle yaparım böyle yaparım diyenlerin usluplarını da hafızamıza alıp bir daha onlar girer girmez gerekli tedbirleri alalım.Saygılarımla istirhamım olur.

Eski 20-12-2008, 10:14   #556
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Anladığım kadarı ile

B5A ile TARA arasında şiddetli bir çekişme-yarışma-kavga var.(iki ürünün de Kütahya çıkışlı olması ilginç)
Tara Kütahya çıkışlı değil.Kütahya çıkışlıymış gibi gösteriliyor.Sadece satıcıları ve veb masterı kKütahya lı bilgilerinize saygılarımla.

Eski 21-12-2008, 23:46   #557
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2007
Bütün bunlardan anladığım demekki hala kimyasal gübreleme ve ilaçlamaya devam edeceğiz.

Besenkar Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-12-2008, 13:19   #558
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2008
Sayın Besenkar, neden hâlâ kimyasal tarım anlayamadım.

Emine Aktaş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 23-12-2008, 13:52   #559
Ağaçsever

Sn Bekir Sıtkı ARI bahçeselde yazı yazmış.B5A hakkında iyi veya kötü konuşan herkesin okumasından yana.İlk ve son bir foruma bir şeyler yazmış işte herkesin okumasını tavsiye ederim.

Eski 24-12-2008, 00:12   #560
Ağaç Dostu

Sayın Emine Aktaş,
Burada yazılanları okuyunca insan hiç de güven duymuyor.
Sayın Onkelif
Link verebilir misiniz?
Bir de ilk kez yazdığını anladım da son kez yazdığını nereden biliyorsunuz???

Eski 24-12-2008, 22:49   #561
Ağaç Dostu

Dün buraya onkelif bazı şeyler yazmıştı neden silindi acaba???

Eski 25-12-2008, 11:56   #562
Ağaçsever

Benim yazdıklarım silinebilir.Önemli değil hiç.Tartışmalara farklı bir boyut getirebilme.Bir başka forum da Bekir Sıtkı Arı aynen şöyle yazmış.Bu ülkede en etna teröristler bile bu kadar yargılanmadı.Kardeşim dış ülkelerin kapıları bana sonuna kadar açık.Hemde istediğim şartlarda.Ama ben Türkiya de verdiğim mücadeleyi hiç bir yerde vermedim.Ben hala buradayım,bileğimle belleğmle yüreğimle....şeklinde bir yazısı vardı.Ben diğer forumlarada giriyorum.Benim ismimleyazılmış bir yazıdır.Yanımda kendisini ziyarete gitmiştim.Ben rica ettim daha ne kadar sessiz kalacaksın diye.

Eski 25-12-2008, 12:18   #563
Ağaç Dostu

Sn.onkelif
konu artık "o şunu demiş, bu bunu demiş" , "şu kişinin çilekleri iyi bunun ki kötü " aşamasını geçti.

Bana kalırsa B5A için her şey yazıldı çizildi, resimler , video vs...

Bu nedenle artık bundan sonra bizim için Üniversiteden gelecek deneme sonuçları-tez çalışmaları vs. önem arz ediyor.

Eski 25-12-2008, 12:24   #564
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emine Aktaş Mesajı Göster
Sayın Besenkar, neden hâlâ kimyasal tarım anlayamadım.
Benim de bu B5A gübreden anladığım şu.

B5A ile toprağa verilen NPK kayda değer bir miktar değil. Hasat edildikçe topraktaki N ve K değerleri azalacaktır P nin phosphat minerali topraktan alabileceğini var sayarsak. bir iki sene sonra kaldırılan ürüne equvalnet miktarda NPK gerekecektir. Bunu ister hayvansal gübre ile ister kimyasal tuzlarla yapın pek farketmez.
B5A tatbik şekli ve içeriği ile bu mineral ihtiyaçlarını karşılıyamiyacak düzeyde görünüyor.
Karşılıyacak düzeylerdeki bir miktar da fazla pahalıya gelebileceği gibi B5A nın asıl üretim sebebinin bu olmadığını da düşünüyorum.
Özelikle torf gibi besinsiz bir ortamda öyle ya da böyle gübre gerekecektir.
Düz mantık aklileştirdim, yani bildiğim kadarı ışığında düz aristo mantığı ile türetince bu sonucu çıkartım.
Bilmem yanlış mıyım?.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2008, 01:17   #565
Ağaç Dostu

B5A abartıldığı gibi bir ürün değil, ilgili yönetmeliğe göre sadece bitkisel kaynaklı sıvı organik gübre.
O kadar.
Tartışmaya ve abartmaya değmez.

Eski 26-12-2008, 05:18   #566
Ağaç Dostu

Kudret's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 52
B5A'yı Hüseyin Ovak beyden aldığım numunelerle deneme şansım oldu. 500 adet saksılı leylandiden 300 adetine, 150 adet mimozadan 100 adetine B5A uyguladım.

Sonuç mimozalarımda hiçbir farklılık olmadı. Ancak besin alımında sorun olan, daha önce toprak düzenleyici kullanmayı düşündüğüm leylandilerimde gözle görünür bir şekilde canlanma oluştu.

Praecox'un 605 nolu mesajı beni biraz düşündürdü doğrusu. B5A gübresini toprak düzenleyicilerden ayıran özellik nedir? Topraktaki besin elementlerinin kullanılabilirlik oranını mı arttırıyor, yoksa kayda değer şekilde bitkiye besin sağlamakta mı?

SEVGİLER, SAYGILAR.

Düzenleyen Kudret : 26-12-2008 saat 05:49
Kudret Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2008, 07:51   #567
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Saksıda bir bitkiyi veya topraktaki birkaç yıllık bir bitkiye B5A vermek başka bir durum her yıl aynı topraktan hasat almak ürün kaldırmak başka bir şey.
Aynı topraktan hatta yılda iki kez ürün alınan toprağa ciddi oranlarda NPK eklemek gerekli. organik kütle topraktan uzaklaştırıldığı müddetçe havadan mikro organizmaların azot ihtiyacını karşılamaları uzun sürecektir ve yetersiz olacaktır. Phosphor ve Kalium ise toprağa eklemek gereklidir. Özelikle sphagnum torfu v.b. bir subtratda adeta topraksız tarım misali gübreleme minerali sularla takviye kaçınılmaz olacaktır.
B5A ile ekimden önce toprağın hayvansal gübre hasata ürünle topraktan uzaklaştıran miktarları geri vermek baabında zenginleştirmek de kaçınılmaz olacaktır.

Saygılarımla

praecox Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 26-12-2008, 08:56   #568
Ağaç Dostu

Sayın Besenkar, Organik tarım, tüm dünya tarafından gerekliliğine inanılan bir tarım sistemidir. Çirkin kavgalar, kişileri ve kendi iç hesaplaşmalarını bağlar. Pireye kızıp, yorgan yakmanın bir anlamı yok.

Tarımda geleneksel tarım metodları yerine, modern tekniklerin kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkan sürece “Yeşil Devrim” adı veriliyor. Yeşil Devrim lafıyla, tarımda hibrit tohumların, yapay gübrelerin, yabani ot ve böcek öldürücü kimyasalların ve tarım makinalarının kullanılmaya başlamasıyla, yani endüstriyel tarımın gündeme gelmesiyle birlikte meydana gelen ürün artışı kastediliyor. 70’li yıllara denk gelen bu süreçte sözü edilen ürün artışı o güne kadar tarımda hiç elde edilmeyen boyutlarda gerçekleşti. Yeşil Devrim’in propagandası; birim alandan elde edilen ürünün artması gerektiği, çünkü nüfusun hızla artmakta olduğu, bu nüfusu doyurmak için daha fazla gıda üretilmesi gerektiği söylemiyle yapıldı. Yeşil Devrim’le birlikte tarımda kimyasalların yoğun bir biçimde kullanılmasının yolu açıldı. 2. Dünya Savaşı sırasında kimya sanayiinde gelişmeler yaşanmış, yeni silahlar, teknikler keşfedilmişti. Bu teknikler savaşın ardından kendine yeni pazar alanı buldu ve tarım sanayiinde kullanılmaya başlandı. Nitrojen bombası modifiye edilerek nitrat gübresine, sinir gazı modifiye edilerek böcek öldürücü ilaçlara dönüştürüldü. Bu ve buna benzer birçok örnek tarımsal girdilerin ecza şirketleri tarafından ele geçirilmesinin önünü açtı.

Son zamanlarda sıkça tartışma konusu olan genetiği değiştirilmiş gıdalar da tarımın şirketleşmesi sürecinin son halkasından başka bir şey değil. Yeşil Devrim’in sağladığı artışı sonsuza dek sürdürmek elbette mümkün değildi. Çiftçi aynı miktarda ürünü alabilmek için tarlasına her geçen yıl daha fazla gübre, yabani ot ilacı, böcek öldürücü vb. kimyasallar kullanmak zorunda kalıyordu. Çünkü kullanılan tarım teknikleri ve kimyasallar toprağın yapısını olumsuz etkiliyor, topraktaki organik maddeleri, mikroorganizmaları öldürüyordu. Üstelik söz konusu kimyasallar ve teknikler doğal dengeyi de altüst ediyor, ekolojik sorunlar her geçen gün artarak çoğalıyordu. Bu noktada biyoloji alanındaki buluşlar uluslararası tekellerin imdadına yetişti. Genetiği değiştirilmiş organizmalar; yani GDO’lar sayesinde Yeşil Devrim’in ikinci aşaması gerçekleştirilebilecekti. Muhtelif canlılardan alınan genler tarımsal ürünlere aktarıldı. Bu sayede ürünlerin böceklere ve yabani otlara karşı dayanıklı olması sağlanacak, ürünlerin raf ömrü uzatılacak, tarım için uygun olmayan arazilerde ürün yetiştilebilecekti.

Genetiği değiştirilmiş gıdalar, yukarıda vaadelilenleri sağlayıp sağlayamayacakları, çevreye ve insan sağlığına karşı ne tür riskleri olduğu vb. konular henüz tartışma aşamasındayken piyasaya sürülüverdiler. Çünkü uluslararası tekeller bu ürünlerin ar-ge faaliyetleri için büyük yatırımlar yapılmıştı, artan rekabet koşulları yüzünden ürün artışı sağlanmalı, tekellerin tüm dünya pazarına tam hakimiyeti bir an önce tesis edilmeliydi. Hakimiyeti tam olarak kesinleştirme işi transgenik ürünler için alınan patentler sayesinde sağlanacaktı. Genetiği değiştirilmiş ürünler ticari buluş olarak değerlendiriliyor ve üreten firmaya söz konusu ürünün patenti verilerek ticari çıkarları koruma altına alınıyordu. Genetiği değiştirilmiş ürünler de Yeşil Devrim’in ilk zamanlarındakine benzer bir propagandayla piyasaya sürülmüştü. Tarım tekelleri, dünya nüfusunun hızla artmakta olduğunu, aç insanların sayısının gün geçtikçe çoğaldığını, buna çare olmak için ürün miktarını artırmaktan, yani genetiği değiştirilmiş gıdalardan başka çare olmadığını iddia ediyorlardı.

Önümüzdeki bu önemli temel görev; tarımın şirketleşmesine karşı toplumsal destekli, ekolojik ve sürdürülebilir köylü tarımını savunmak ve geliştirmek için örgütlenmek ve somut mekanizmalar kurmak.

Düzenleyen Emine Aktaş : 26-12-2008 saat 09:54 Neden: imla
Eski 26-12-2008, 09:25   #569
Ağaç Dostu

Sayın Denizakvaryumu, Siz üniversitelerden çıkacak sonuçları mı bekliyorsunuz. Temennim ciddi anlamda çalışma yapılır, bilimsel verilerle sonuç paylaşılır. Fakat, ben size Üniversite mensubu bir organik tarım gönüllüsünden bahsedeceğim, kararı size bırakıyorum.

Prof. Dr ünvanında olan bu kişi,Bitkilerde donmayı önleyici, naturel bitki koruma, antifiriz görevi yerine getiren bir ürün geliştirdi. Bu ürün Türkiyede ruhsat alamadığı halde, Yurt dışında ödül aldı ve ödüle layık görüldü. Türkiyede satma izni olmadığı için , ithal formunda Türkiyede hizmete sunulabiliyor.http://www.tarimmerkezi.com/yazar_kose.php?hid=3175

Eski 26-12-2008, 09:36   #570
Ağaç Dostu

Sayın Praecox, Biliyorsunuz ki, düz Aristo mantığı, bazen yanıltıcı kararlar almamıza sebep olabilir. Konu, Organik ürünler ve kullanımı olduğu zaman bir toprakçı olarak benim değerlendirmem ve bakış açım öncelikle toprağa etkisinin ne şekilde olduğudur. Siz de, takdir edersiniz ki, toprağın tekstürel yapısının iyileştirilmesi, toprağın direnci ve sağlıklı olması ile doğru orantılıdır. Zaten, düzenli olarak yapacağımız toprak tahlilleri ile, toprağın neye ihtiyaç duyduğunu anlayabiliriz. Bu ihtiyacı gidermek için üretilen B5A da, toprak da kullanılabilecek alternatif bir üründür.

Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025