![]() |
|
![]() |
#1201 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
her sey normal birazdaha beklemeli |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sevgili hepgül; Eğer ağır koku yapmadıysa_ ki hava almadığı sürece bir yıldan fazla dayanabiliyor_ kullanmada ben sakınca görmedim... kolay gelsin... (sizin için de güzel bir haber buldum, ne dersiniz?) ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1207 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Sayın Halil Önen teşekkür ederim. Güzel haber güzelmiş : ) Tekrar teşekkürler.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Merhabalar; Enzimin posasını koyup toprakla kapattığım streçli kapta yer yer beyaz küflenmeler oldu, yeniden karıştırıp biraz daha toprakla örttüm-streçledim.Bu toprağı baharda kullanmamda sakınca olur mu? Benim düşüncem bahara kadar açmayıp sonra güneşletmek toprağı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1209 |
Ağaç Dostu
|
Beyaz küfler idealdir direk topragınıza da katabilirsiniz baharı beklemeye gerek yok |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Çok teşekkür ederim Sayın Safranlı.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 |
Ağaç Dostu
|
Üç gün önce taze söğüt sürgünü kabuk ve yapraklarından enzim yaptım. Melas + söğüt kabuk ve yapragı+ yumurta kabuğu+ su Hoyalarımda kullanmak istiyorum. Geçen yıl söğüt enzimi yapmıştım. Bitkilerimde kullandım. Hapside sevmişlerdi. Başka bir malzeme katmama gerek var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Ağaç Dostu
|
İlk enzim denemem başarısız oldu... Gaz çıkışının son bulmasının ardından 10 gün geçtikten sonra pH ölçmek için ilk kez kapağı tam olarak açtım ve kötü kokunun anlamını öğrenmiş oldum. Yine de pH striple ölçüm yapmaya çalıştım ancak test kağıdında en ufacık bir renk değişimi olmadı. Test kağıdında sorun olabilir mi diye çeşme suyunda kontrol ettim, normal değerleri verdi, sağlam yani. Enzim olamayan bu sıvıyı eski saksı topraklarını biriktirdiğim yığınına dökmemim faydası olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Ağaç Dostu
|
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da. ![]() Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim. 10 tane muz kabuğu, 3-4 tane havuç, 4-5 tane salatalık, 1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları, 2 dilim bayat ekmek, 2 kaşık yoğurt, 1 çay bardağı üzüm pekmezi, 1 çay kaşığı kuru maya. Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 |
Ağaç Dostu
|
Sayın İpektuğçe, Bu konunun uzmanları daha ayrıntılı bilgi verecektir. Bana kuru mayayı biraz az koymuşunuz gibi geldi. Kapalı ve mümkünse karanlık bir yere alın yine mümkünse sıcak bir yer olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1218 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sık sık çalkalamaya gerek yok, bir kaç gün de bir de olabilir. Enzimi bu günlerde _ gerekli sıcaklığa ulaşması için_ güneşde de bekletebilirsiniz... Ortam ısının 25 C nin üstünde olması iyidir... Oranlar iyidir...Bayat ekmek de maya görevi yapar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1220 |
Ağaç Dostu
|
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara.. Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi? Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi? Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1221 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İçilebilir ve çöp enziminde esas olan kahverengi şeker, pekmez ve melasdır. Bana göre sağlıklı bir enzim için, reçel, lokum, hatta bizim piyasada melasa batırılarak rengi kaverengine dönüştürülmüş esmer şeker de olmaz. Haşlanmış pancar, olur. Oranlara dikkat edin. En uygunu ve ucuzu melastır. Çevrenizde şeker fabrikası veya hayvan yemi fabrikaları varsa, ihtiyacınız olan melası kolaylıkla bulabilirisin. Sizin ihtiyacınıza para bile almazlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1222 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Ağaç Dostu
|
Ustalar daha iyi bilir ama bence lokum ve reçelin birbirinden hiç farkı yok. Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...ve hatta piyasadan alınmış fabrikasyon pekmezlere dahi dikkatinizi çekerim...kullanılmamalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1226 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-06-2009
|
İyi günler, konuya biraz geç katıldım, sibop konusunda ben bisiklet lastiği sibobunu pet şişe kapağına sıkıca yerleştiriyorum bu şekilde gerek şarap yapımında gerekse zeytin yapımında kullanıyorum, şimdide enzimde kullanacağım. bilginize |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Arkadaşlar enzim çalışmalarından en iyi neticeyi almak istiyorsak: Kullanılan her türlü malzemenin mümkün olduğunca taze olmasına (evet atık da olsa taze olmasına) ve ayrıca doğada bulunduğu haline en yakın formda olmasına dikkat etmek gerekir. (Örneğin, reçel yerine kahverengi şeker kullanmayı tercih etmek gibi...) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1228 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
arkadaşlar herkese paylaşımlarından dolayı tebrik ediyorum.Enzim ile ilgili sayfanın başından başlayarak okumaya başladım yarısına geldim sayılır.benim size sorum elimde 700 kg kadar olgunlaşmış balkabağı var bundan enzim yapabilirmiyim ? 10 dönüm ceviz bahçem var.20 tonluk damlama sulama depoma koyarak tüm yaz sulama yapmak istiyorum.kısacası balkabağını kullanarak nasıl bir enzim yapabilirim ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen ![]() Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1230 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
[QUOTE=Çamtepe;1060372]Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen ![]() Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|