agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2012, 15:22   #1201
Ağaç Dostu
 
aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Evet, bana da tuhaf geldiği için danışmak istedim.

"Küçük şişe" dediğiniz 10 litrelik petlerden, şimdi balon takılı ve sürekli aktif görünüyor.
tamam o kısmı düzelttim Adalet hanım. Sonra sizin kaba baktım şişe yokmuş eldiven varmış

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2012, 15:24   #1202
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
her sey normal
birazdaha beklemeli

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2012, 18:23   #1203
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Beklerim tabii, beklemeye değeceğini biliyorum

maki01 ve Safranlı beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 10:13   #1204
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....

Halil Önen beğendi.
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 11:11   #1205
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,100
Galeri: 260
Bence enziminiz olmuştur sevgili hepgül, syrelterek kullanabilirsiniz ama, özellikle tek yıllıkların besin takviyesi bu aylarda sona erer.
Ustalar sizi daha doğru aydınlatacaklardır.

Halil Önen ve hepgül beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 11:21   #1206
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Yaz başında enzim hazırlamıştım. Süre olarak ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Belki dört belki beş ay. Şu anda onu seyreltip kullanmamda bir sakınca olurmu? Ne dersiniz....

Sevgili hepgül;

Eğer ağır koku yapmadıysa_ ki hava almadığı sürece bir yıldan fazla dayanabiliyor_
kullanmada ben sakınca görmedim...

kolay gelsin...

(sizin için de güzel bir haber buldum, ne dersiniz?)

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2012, 01:23   #1207
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Sayın Halil Önen teşekkür ederim.

Güzel haber güzelmiş : )

Tekrar teşekkürler....

mrduran beğendi.
hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 06:58   #1208
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Merhabalar;

Enzimin posasını koyup toprakla kapattığım streçli kapta yer yer beyaz küflenmeler oldu, yeniden karıştırıp biraz daha toprakla örttüm-streçledim.Bu toprağı baharda kullanmamda sakınca olur mu? Benim düşüncem bahara kadar açmayıp sonra güneşletmek toprağı.

Dogasever beğendi.
Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 09:39   #1209
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok

mrduran ve hepgül beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 11:48   #1210
Ağaç Dostu
 
Ayşe Derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Beyaz küfler idealdir
direk topragınıza da katabilirsiniz
baharı beklemeye gerek yok
Çok teşekkür ederim Sayın Safranlı..

Ayşe Derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 13:48   #1211
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Üç gün önce taze söğüt sürgünü kabuk ve yapraklarından enzim yaptım.
Melas + söğüt kabuk ve yapragı+ yumurta kabuğu+ su

Hoyalarımda kullanmak istiyorum.

Geçen yıl söğüt enzimi yapmıştım. Bitkilerimde kullandım. Hapside sevmişlerdi.

Başka bir malzeme katmama gerek var mı?

selis, mrduran ve Vegy beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 14:56   #1212
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Hoyalarda besin olarak kendi hazırladıkları enzimi kullanan arkadaşlar muzu öneriyor sevgili Tura. Bu karışıma eklenebilir mi bilmiyorum. Deneyimli arkadaşlarımız uygun görürse denemenizi öneririm.

Tura ve selis beğendi.
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2012, 16:23   #1213
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın maki01.

O enzimi yaptım.

Balık + muz+ patetes+salatalık.

Çokça yapmıştım. Yazın bolca kullandım.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2012, 14:04   #1214
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
İlk enzim denemem başarısız oldu...

Gaz çıkışının son bulmasının ardından 10 gün geçtikten sonra pH ölçmek için ilk kez kapağı tam olarak açtım ve kötü kokunun anlamını öğrenmiş oldum. Yine de pH striple ölçüm yapmaya çalıştım ancak test kağıdında en ufacık bir renk değişimi olmadı. Test kağıdında sorun olabilir mi diye çeşme suyunda kontrol ettim, normal değerleri verdi, sağlam yani.

Enzim olamayan bu sıvıyı eski saksı topraklarını biriktirdiğim yığınına dökmemim faydası olur mu?

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 22:35   #1215
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

Eklenen Resimler
 
gülenmelek ve mrduran beğendi.
ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 22:40   #1216
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Galeri: 112
Sayın İpektuğçe,

Bu konunun uzmanları daha ayrıntılı bilgi verecektir.

Bana kuru mayayı biraz az koymuşunuz gibi geldi. Kapalı ve mümkünse karanlık bir yere alın yine mümkünse sıcak bir yer olsun.

ipektuğçe beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 22:44   #1217
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Sn.tturt,hızlı cevabınız için teşekkür ediyorum,maya ne kadar daha ekliyebilirim acaba?

ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 23:31   #1218
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ipektuğçe Mesajı Göster
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da.
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.
Güzel bir karşım yapmışsınız; karını bahar biraz koku yapar _ haşlarken bilirsiniz_ ama gaz çıkışının azlığına inanmayın, biraz serin yerde kaldığındandır.

Sık sık çalkalamaya gerek yok, bir kaç gün de bir de olabilir.

Enzimi bu günlerde _ gerekli sıcaklığa ulaşması için_ güneşde de bekletebilirsiniz... Ortam ısının 25 C nin üstünde olması iyidir...

Oranlar iyidir...Bayat ekmek de maya görevi yapar...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 23:47   #1219
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Sn.Halil Önen,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum,çok mutlu oldum.Dediklerinizi aynen uygulayacağım,bundan sonra karnıbahar da koymam artık.

ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2012, 20:08   #1220
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor..

Tura beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 07:42   #1221
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var

İçilebilir ve çöp enziminde esas olan kahverengi şeker, pekmez ve melasdır.

Bana göre sağlıklı bir enzim için, reçel, lokum, hatta bizim piyasada melasa batırılarak rengi kaverengine dönüştürülmüş esmer şeker de olmaz.

Haşlanmış pancar, olur.
Oranlara dikkat edin.

En uygunu ve ucuzu melastır. Çevrenizde şeker fabrikası veya hayvan yemi fabrikaları varsa, ihtiyacınız olan melası kolaylıkla bulabilirisin. Sizin ihtiyacınıza para bile almazlar.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 08:03   #1222
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Daha önce bu başlıkta okumuştum.. Eskiden kalan reçeller eklenmişti bidonlara..
Bu bilgiye karşılık, evde biraz sertleşmiş lokum var.. Çöpe gitmesin.. Karışıma eklenir mi?
Bir de, haşlanmış bir şeker pancarı var.. Tadını kimse beğenmedi buzluğa koymuştum..Çıkarıp rendeleyip eklesem mi?

Enzim yapımı çoğaldıkça pekmez değerleniyor. İnsan ister istemez başka çözümler arıyor..
recel harici hepsini ekleyebilirsiniz

selis beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 09:06   #1223
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Ustalar daha iyi bilir ama bence lokum ve reçelin birbirinden hiç farkı yok.

Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...ve hatta piyasadan alınmış fabrikasyon pekmezlere dahi dikkatinizi çekerim...kullanılmamalı.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 09:40   #1224
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Hatta lokumda, artık sanayi tipi şıra kullanılıyor...
Lokum da yiyemeyeceğiz..

Değerli bilgiler için teşekkür ederim..

Tura, Halil Önen ve mrduran beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2012, 09:49   #1225
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Lokum da yiyemeyeceğiz..
Olur mu...yersiniz. Sizde bu beceri olduktan sonra. Bu da sadesi.. Güllüsü, karafillisi.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 10:02   #1226
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Teneke değil de siboplu şişe kapağı söz gelimi. Belki de yapmışlardır öyle bir şey.
İyi günler, konuya biraz geç katıldım, sibop konusunda ben bisiklet lastiği sibobunu pet şişe kapağına sıkıca yerleştiriyorum bu şekilde gerek şarap yapımında gerekse zeytin yapımında kullanıyorum, şimdide enzimde kullanacağım. bilginize

mrduran ve akikem beğendi.
tekaüt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 12:47   #1227
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Arkadaşlar enzim çalışmalarından en iyi neticeyi almak istiyorsak:

Kullanılan her türlü malzemenin mümkün olduğunca taze olmasına (evet atık da olsa taze olmasına) ve ayrıca doğada bulunduğu haline en yakın formda olmasına dikkat etmek gerekir. (Örneğin, reçel yerine kahverengi şeker kullanmayı tercih etmek gibi...)

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 14:43   #1228
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
arkadaşlar herkese paylaşımlarından dolayı tebrik ediyorum.Enzim ile ilgili sayfanın başından başlayarak okumaya başladım yarısına geldim sayılır.benim size sorum
elimde 700 kg kadar olgunlaşmış balkabağı var bundan enzim yapabilirmiyim ? 10 dönüm ceviz bahçem var.20 tonluk damlama sulama depoma koyarak tüm yaz sulama yapmak istiyorum.kısacası balkabağını kullanarak nasıl bir enzim yapabilirim ?

mrduran ve Vegy beğendi.
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 14:55   #1229
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter

mrduran beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 15:23   #1230
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
[QUOTE=Çamtepe;1060372]Küçük parçalara bölüp, mümkünse blender'dan geçirip melas/pekmez ilavesi ile enzim yapabilirsiniz. 700kg'ı enzim yaparsanız değil 10 dönüme 200 dönüme yeter muhtemelen

Şöyle bir-iki varil yapsanız yeter [/QUOTE

) 5 kg lik pet bidonlarda birçok resim gördüm.Kontrolü kolayda bu kocaman mavi varillerde yapabilirmiyim onu düşünüyorum.

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025