Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ipektuğçe
Dün gece 12 'de birden aklıma enzim geldi,hemen burdaki mesajlara biraz göz atıp,gecenin bir yarısı mutfağa gidip ilk enzim denememi yaptım.Bakalım sonuç ne olacak,şimdi bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.Ben 41 sayfayı tek tek okuyuncaya kadar,enzim elden gitmeden öğrenmek istiyorum da. 
Önce yaptıklarımı yazayım,bir hatam varsa söylerseniz sevinirim.
10 tane muz kabuğu,
3-4 tane havuç,
4-5 tane salatalık,
1 tane karnıbaharın kök kısmı ve yaprakları,
2 dilim bayat ekmek,
2 kaşık yoğurt,
1 çay bardağı üzüm pekmezi,
1 çay kaşığı kuru maya.
Bunların hepsini eski mutfak robotum dan geçirdim,5 litrelik su bidonunun yarısına kadar su koyup,malzemeleri ilave ettim.Biraz çalkaladıktan sonra ağzına birkaç yerinden deldiğim balonu geçirdim.Yarım saat sonra kontrol ettiğimde balon şişmeye başlamış,şişede de hareketlenmeler vardı.Bugün kafama takılan enzimi gölgede mi bekletmem gerekiyor,yoksa güneşte mi?Birde arada çalkalıyorum,yaptıklarım ne kadar doğru merak ediyorum.  Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.
|
Güzel bir karşım yapmışsınız; karını bahar biraz koku yapar _ haşlarken bilirsiniz_ ama gaz çıkışının azlığına inanmayın, biraz serin yerde kaldığındandır.
Sık sık çalkalamaya gerek yok, bir kaç gün de bir de olabilir.
Enzimi
bu günlerde _ gerekli sıcaklığa ulaşması için_
güneşde de bekletebilirsiniz... Ortam ısının 25 C nin üstünde olması iyidir...
Oranlar iyidir...Bayat ekmek de maya görevi yapar...