![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Yeni hava kilidi
Fermantasyon kapları için çok pratik ve çok komik hava kilidi. Youtube' da evde şarap yapımı videolarında gördüm çok güldüm. Fakat dayanamayıp iki şişe deney seti hazırladım. Sonunda ne çıkar bilmiyorum. Enzim şişelerinin çıkışına da rahatlıkla uygulanabilir. Eğer balonu bir iğne ile birkaç yerinden delmezseniz kompresör bağlamış gibi şişiyor, bu yüzden balonun patlamasını istemiyorsanız iki veya üç yerden delmeniz gerekiyor. Kolay gelsin. Tarif vermeyi unuttum, Konsantre üzüm suyu, Şeker ve kuru ekmek mayası. Şişenin birine kontrolü kolay olsun diye 25 adet, diğerine 35 adet kesme şeker koydum. (Tanesi 2 gr hesabı ile 50 ve 70 gr). Şekeri az miktarda su ile erittikten sonra konsantre meyve suyunu ilave ettim. Sonrada bir paket kuru ekmek mayasını çok az su ile eriterek şişeye ilave ettim ve balon ile hava temasını kestim. Takriben yarım saat sonra balon şişmeye başladı. Balonun patlamasını engellemek için tepe noktasında 3 yerden delik açtım. Gazın fazlası çıktıktan sonra belirli bir büyüklükte dengeye ulaştı. Bende fermentasyon sonucunu beklemek için loş bir yere kaldırdım. Düzenleyen Sarıcan : 25-01-2010 saat 12:21 Neden: ilave |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarican, Balon yöntemi cok pratik olmus. Acikcasi akvaryum hortumlu olani yapmak zahmetliydi. Balon yöntemini kesinlikle deneyecegim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Nariçi, Geniş ağızlı pet şişe içinde başka bir çözüm önerisi sunmuşlardı ama onu yazmak istememiştim. Ama mecbur kalınırsa itici de olsa kullanılabilir. Youtube' da bir videoda balon yerine kondom kullanıyorlardı. Başka bir alternatif malzeme de kullanılabilir. Büyük balonların girişi pet şişeyi kapatacak şekilde esneyebilir. Ya da geniş ağızlı bidon kapağına balon bağlanabilmesi için bir giriş adaptör ilave edilebilir. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu durumda balon sönmeye başladğında fermantasyonun bittiğini anlacağız,sistemde devamlı co2 çıkışı olduğundan o2 içeri giremiyor...küçük çaplı içileblir enzim-şarap üretimi için şimdiye kadar gördğüm en pratik hava kilidi ![]() Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. denizakvaryumu, Aynen öyle, ben fermentasyon sonucunu tarif etmeyi unutmuştum. Balonun delinmesinin bir sebebi de reaksiyonun bittiğini anlamak için tabii ki. Beğendiğinize sevindim. Bir önceki mesajı yazdıktan sonra aklıma geldi ama deneme fırsatım olmadı. Daha büyük çaptaki deliklere bu sistemi monte etmek için belki balon yine kullanılabilir ama deneyip doğrulamam gerekir. Bunun için balonu uygulayacağımız delik çapına uygun (Tahminen yarısı kadar olacak şekilde) balonun boğaz kısmından makasla düzgün şekilde keserek boğaz çapını genişletmek, daha sonra bu kesilen yerden yeniden rulo gibi kıvırarak kordon oluşturarak büyük deliğe esneterek adapte etmek. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Hortumun içinde su varsa önemli değil. Ama hortumun içinde su kalmamışsa bidonu fazla sıkıp bıraktı iseniz içe doğru vakum yapmış olabilir. Taşırken veya yer değiştirirken bidona fazla baskı yapmamak lazım. Hortumdaki su miktarı çok az olduğu için tamamen vakum yapabilir. Dikkat etmek lazım. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Hakikaten o olasılığı hiç düşünmemiştim. İçine yarım bardak pekmez koydum renk bayağı koyu bir pekmez şerbeti rengini aldı. Başka bir şey koymak gerekli mi? Gübre enzimine pekmez ve yoğurt suyu koymuştum. Gübre enzimine meyve kabukları karışık olarak (narenciye de vardı) koyuldu. Meşrubat enzimine ise narenciye kabuğu koymadım. Meyve karışıklıklarının önemli bir sonucu var mı? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Özellikle pet şişede kulpundan tutup kaldırınca şişe içerdeki karışımın ağırlığı ile uzayıp hacmi daralıyor, tekrar yere bıraktığınızda ise yanlara doğru genişleyerek şişmanlıyor ve hacim genişlemesi oluyor. Bu hacmide dışardan emerek tamamlamaya çalışıyor. Bunu nargile sisteminde farkettim, pet şişenin içine dışardan su aktığını gördüm. Fakat şileli sistemde hortum sürekli suyun içinde olduğu için hava alma riski yoktu. Gübre enzimde yoğurt suyundan bahsetmemişlerdi ama olsada bir şey farketmez herhalde. Önemli olan fermentasyon işleminin gerçekleşmesi ve zararlı mikroorganizmaların gelişmemesi. Bu yüzden kendi yetiştirdiğimiz meyve ve sebzelerden yapmıyorsak kimyasal ilaç bulaşığına karşı sebze ve meyveleri zaten yerken iyice dezenfekte edip yıkamaya özen gösterdiğimiz gibi enzim yaparkende dikkat edersek iyi olur diye düşünüyorum. Böyle bir riskten dolayı kabuğunu soyarak yediğimiz meyveleri enzim içine içilebilir enzim içine koyarken yine kabuksuz olarak koymaya özen gösterdim ama emin olduğumuz meyve ve sebzeleri kabuğu ile birlikte enzim yapmak daha iyi olur düşüncesindeyim. Meyve karışımlarını şimdi denemelerde rastgele yaptık ama bence sağlık için içilebilir enzim yapılacaksa, çeşitli kaynaklardan araştırarak meyvelerin içerdiği elementlere uygun karışım yapmak daha iyi olur. Bunları daha ileriki aşamalarda tartışırız. Önce şu enzim denilen şey nasıl oluyor bir görelim. Bazı denemeler yapalım, ondan sonra daha geliştirmeye çalışırız. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Deneme amaçlı bir şişeye sadece yonca yaprağı koydum. Bakalım bitkiler için verimli bir sıvı oluşacak mı? Diğeri ise oldukça çeşitli malzemeden oluşuyor. Havuç, elma, patates, salatalık, maydanoz, yonca yaprağı, kuş konmaz vs. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Bence önemli olan faydalı içerikleri, bu bakımdan şimdiye kadar öğrendiklerimizin özeti meyve ve sebzelerin en faydalı maddelerinin bulunduğu bölüm kabukları veya kabuklarının alt kısımları. Bu nedenle ben kabukları kulanacağım ve kullanıyorum. Diğer iç bölümlerini zaten yiyoruz. İçimlik enzim kavanozuna yarım bardak da köy yoğurdu koydum. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Enzim olayında ekşimiş yoğurt, ekşimiş ayran veya yoğurt suyu kullanmak daha iyi bir çözüm verecektir. Ben yukarıdaki büyük şişede biraz yoğurt suyu kullandım. Yoğurt suyu, ekşimiş yoğurt veya ayran laktik asit bakterilerinin üremesini sağlayarak, ortamın Ph seviyesini düşürmekte etkili oluyor. Nitekim dün şişenin gazını alırken fark ettim kokusu turşuya benziyordu. Buda laktik asitin ortama hakim olduğunu gösteriyor. En iyi kontrol yöntemi ortamın Ph seviyesini bir Ph ölçer ile ölçmek olacaktır. Ortamın Ph seviyesi 4.5 tan fazla olmazsa iyi olur. Yoğurt veya ayranı direk bitkilere vermek bitkiyi kurutabilir. Ancak fermentasyon olayında yukarıda yazdığım gibi yoğurt farklı bir işlev görüyor. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimleri henüz deneme fırsatım olmadı ama yoğurt kabında yaptığım fermentasyondan elde ettiğim organik sıvıyı sulandırarak evdeki saksıların sulamasında kullandım. Afrika menekşeleri ve mayer limon çiçeğe durdu. Saksı toprağını organik zenginleştirmeye tabi tuttuğum Red Robin fideleride sağlıklı olarak gelişimlerine devam ediyorlar. Bence organik maddece zenginleştirilmiş enzim sıvıları mutlaka bitkiler için en tabii organik gübreler olarak faydalı olacaktır. Benim asıl merak ettiğim enzimlerin kirli atık suları arıtmada etkisi ne kadar etkili olacak. 206 nolu mesajdaki çalışmalar şayet fiyasko değilse şu aralar forumda tartışılan Ergene Nehri tartışmaları için çok güzel bir sivil toplum örgütü çalışması olur diye düşünüyorum. Bunun için nasıl bir deney yapmalı onu düşünüyorum. Küçük hacimli bir kirli su birikintisi bulursam ilk işim hazırladığım çöp enzimleri orada denemek olacak. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
57 Nolu mesajda enzimlerin gübre olarak kullanılmasının tanımında seyreltme oranı olarak 1:100, 1:500 ve 1:1000 oranları veriliyor. Enzimleri bile bitkilere sulandırmadan vermemek lazım, bunu ben daha önce fermentasyon kovasından aldığım sıvıyı denerken yaşamıştım. Sulandırma oranı gereğinden az olursa o bile zarar verebiliyor. Köklerin etrafı bakteriler tarafından kaplanıyor ve mantarımsı bir yapı oluşuyor. Buda bitkinin besin almasını engelliyor. Enzim içine yoğurt veya suyunun katılmasının bir sakıncası yok, yeterki bitkiye uygularken gerekli tarife uymaya özen gösterilsin. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Arkadaşlar, 27 Aralıkta başladığım çöp enzim çalışmasında: İçerideki meyva ve sebze atıkları yavaş yavaş çözünüyor.Böyle giderse 3 ayın sonunda içerde birşey kalmayacak.Gaz çıkışı yok,belkide depo soğuk olduğu için olabilir. Normalmidir? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
|
benim enzim şisesindede gaz çıkısı durmuştu. oda sıcaklığına getirdim iki gündür gaz çıkışı arttı. renk iyice koyulmaya başladı. ısının fermantasyon sırasında etkisi var gibi. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben soğuk odada tutuyorum hava çıkışı var. Ama ılık havada veya sıcak havada daha hızlı fermante olacağını zannediyorum. Bugün iki kavanoz daha yaptım Birisi karışık meyve kabuğu, diğeri turunçgil meyveleri kabuğu ile hazırlandı; birinin yoğurdu eksik, ona da yarın alınca ekleyeceğim. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Gaz çıkışı bendede çöp enzimde durmuş gibi ama üç ay dolsun diye bekliyorum. İçilebilir enzimde bidonu sallayınca gaz çıkışı yine oluyor. Nargilenin fokurdamasından anlıyorum. Çöp enzimde ise sadece U borudaki su dengesinde kavanoz içinde gaz basıncı olduğunu gözlemleyebiliyorum ama gaz çıkışı olsada ben göremiyorum. Bu arada balonlu şişelerde üzüm suyundan yaptığım şarap deneyinde gaz çıkışı yavaşlamış olacak ki balonlar boynunu bükmüştü. Ölü mayalar şişenin tabanına çökelme yapmış, bir iki gün daha bekleyip başka bir şişeye sifon yaparak üsteki temiz sıvıyı boşaltacağım. Umarım güzel bir şarap olmuştur. Bakalım nasıl olacak? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben nargile sistemi için (bu konu geçti ama) eczaneden serum hortum seti aldım, hiç düzeneğe dokunmadan (değişiklik yapmadan) iğneyi bidon kapağına batırdım çevresine hava kaçağını önlemek için mum erittip birkaç damla sıvadım. Hortumun uzun fazlalığını bidona sarıp, gözlem için depo hazinesini suyla doldurup üst tarafa doğru bantladım. gayet pratik ve düzenli çalışıyor. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Fotoğraftan farketmiştim. Görevini yaptıktan sonra çokta güzel ve kolay bulunan bir çözüm olmuş. Önemli olan hava almasını engellemek. İğnenin takıldığı yerden ve iğneyi sapladığınız yerden hava almasını engelledinizse tamamdır. Güle güle kullanın. Bir an önce enzimleri denesek diyorum. Bakalım neler olacak? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...?mnID=13695077 Biz bu yaptığımız enzimlerin kimyasal veya biyolojik formüllerini nasıl bileceğiz? Yeni yaptığım enzim bidonlarından henüz gaz çıkışı yok! Suyu diğer maddelere göre biraz fazla oldu, çok önemi var mı acaba? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi; Su miktarının önemi şurada gizli sanırım. Fermentasyon işleminin etkinliği sıvı içindeki glikoz konsantrasyonu ile ilgili. Yani başka bir deyişle su içindeki şeker oranı ile ilgili. Şayet suyun fazla olduğunu düşünüyorsanız aynı oranda şeker miktarını da artırın. Gaz çıkışının hızlandığını hemen göreceksiniz. Karbondioksit gazı şekerin parçalanması reaksiyonundan çıkıyor. Elde ettiğimiz enzimlerin kimyasal ve biyolojik formüllerinin o kadar önemi yok bence. Biz bir hedefe karşı enzim üretmiyoruz ki, o bu işi meslek olarak yapan uzmanların işi. Bizim amacımız kanser ilacını keşfetmek değilki. İçilebilir enzim olayı zaten sonradan çıktı. Biz enzimin bitki beslemede, temizlikte ve arıtmada kullanılabilirliğini küçük küçük deneylerle keşfetmeye çalışsak yeter bence. İçilebilir enziminde lezzeti hoşumuza giderse doğal meyve suyu olarak kullanırız. Bu arada gözlemleyebildiğimiz etkilerini de gözlemlemeye çalışırız. Örneğin sindirime iyi geldi, gaz problemini giderdi vb. Daha fazlasını bu konu ile uğraşan uzmanlara danışarak, okuyarak ancak öğrenebiliriz. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|