![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
|
Alıntı:
bana kalırsa oranlarda hata var. diger secenekler klorlu su kullandınız..ya da kapakta kaçak var.. ya da bunların hepsi.. ![]() malzeme miktari 10 lt derken ne demek istiyorsunuz? su+atık+pekmez mi sadece atık mı.. ama her halukarda hata var gibi gorunuyor, enzim yaparken oran basit 1 ölçek pekmez + 3 ölçek organik atık + 10 ölçek su...(ölçek=kg) 1 bardak dediginiz pekmez ne kadar kg dir tam bilemesem de olsun 0.5 kg ..buna 1.5 kg civari atık ve uzerine 5 litre(=kg) su koymaniz gerekirdi..bu da toplamda (bahsettiginiz atıkların özgül ağırlıklarına bağlı degisiklik gosterecekse de) kabaca 7-8 litre eder. ki siz 3 litre su koymuşsunuz... 10 litreden kastınızın su, atık pekmez dahil herşey oldugunu dusunursek. 10 litre -3 litre su -0.2 lt(1 bardak pekmez)= 6.8 litre atık eder..bahsettiginiz atık cinsiyle 6.8 litre atık etsin 4.5 kg (gerçekten atıyorum bunu kestirmek mümkün degil) bu hesaplar altında ölçülerin şöyle olması gerekirdi.. 1.5 kg pekmez - 4.5 kg atık - 15 litre su çok karışık oldu biliyorum ama her halukarda oranlarda sorun var gibi.. sizin yerinizde olsam sıfırdan başlar ve 1-3-10 ağırlık oranına dikkat ederdim. klorlu musluk suyu kullandıysanız boşuna hesap yaptırdınız o ayrı.. ![]() bu arada hava çıkışı başladıysa ne mutlu ama yine de kullandığınız atığın ağırlığını biliyorsanız yazın ki eklenmesi gerekeni söyleyebilelim.. sn safranlı bu konuya daha hakim, o fikir beyan ederse onu dinlemenizi tavsiye ederim.. sevgiler.. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
10 kg atığa 10kg/3=3.33 kg pekmez, 33.3 litre su isterdi.. bunu da en az 45-50 litrelik kaba koymanız gerekirdi... enzim yaparken ilk denemeleri daha kücük ama sayıca bol yapmakta yarar var.. benim yaptığım 3 pet şişeden biri tutmamıştı mesela, ama geriye 2 pet dolusu (8 er litrelik petler) sağlam enzimim oldu. yogurt kabındansa 5-8-10 litrelik petlerde yapmanızı tavsiye ederim... malzemeyi bölüştürün ve oranlara mümkün olduğunca sadık kalın.. başlatmaya calistiginiz 10 kg atık 3-4 gündür klorlu suyun icinde durdu.. şans vermek icin de bir hayli pekmez eklemeniz gerekiyor.. bence sıfırdan başlayın.. kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Düzenleyen ertugrula66 : 29-06-2013 saat 22:01 Neden: eksiklik ve yeni bilgi |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
yakında fokurdamaya başlar |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
enzimi domates biberde kullanan ve etkisini gören var mı? ben kullanıyorum ama etkisinden emin degilim.. az önce yine uyguladım.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
enzim sadece torf ile ekili olan saksı türü alanda etkisi biraz az oluyor tabi bu kesin yargı degil sadece gözlem |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
birde aklıma geldi enzimde verim açısından bekletimiz var ise daha çok potasyum ağırlıklı üretmeye çalışmak lazım yanı patates kabugu ve muz kabugu gibi.... yeşil aksam fazla olursa azot zengini olacagından meyvede geç kalabilir |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
bir dahaki sefere dikkate alacağım sn safranlı.. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-04-2013
|
Alıntı:
Yani bol ceviz ve ıhlamur yaprağı da koyalım ![]() Kaynak : Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık' Bir de çok fazla yumurta kabuğu koydum fakat koyduklarım hiç yukarı çıkmadı hep dipte kaldı normal mi birde kabuklar köy yumurtası kabuğu değil çiftlik yumurtası kabuğuydu. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
köy tavugu olsa idi çok daha iyi olurdu ama zararı yok şehirli tavuklarımızın yumurtası da olur enzimde aşure gibi ne bulduysanız koyabilirsizin tabi et kemik hariç aşuredeki gibi şöyle üstünde nar taneleinin oldugu bol cevizli kavrulmuş fındıklı ve bolca geleneksel üç ürünümüz (kuru kayısı,üzüm,incir)koyabilirsek deymeyin keyfimize..... doğadaki sevdiklerimiz bu kaliteli emzimi hak ediyorlar |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Sayın uzmanlar, enzime yumurta kabuğu koymanın sebebi kalsiyumca zengin hale getirmek mi oluyor? Ben üç şişe yaptım hepsinde de limon kabuğu ve pekmez kullandım bozulursa çok fena kokmaz diye. Domates ve biberlere kullandım bu enzimi, domateslerde çiçek dökülmesi durdu ve meyve tutma başladı, bilmiyorum tesadüf mü.. Düzenleyen Ozlem A : 29-06-2013 saat 09:36 Neden: İmla hatası |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Asla tesadüf degil hele domateste çifte kavrulmuş olucaktır |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Sayın Safranlı haftada bir 1/20 oranında dinlendirilmiş su ile veriyorum. Ama domatesler ufak saksıda meyve uçlarında çürüme başladı. Yumurta kabuğu karıştırdım toprağına ve yapraktan da limon suyunda bekletilmiş yumurta kabuğu sulandırılmuş halde uyguladım ama yeterli değil sanırım. Enzim içinde kullanılan yumurt kabuğu kalsiyum eksikliğinde etkili midir sizce? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
|
Yeni tertipbe göre ayarlama yaparsam sulandırılmış bu atığı yeniden kullanabilirmiyim?**** ziyan olmasın diye nasıl kullanabilirim? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-03-2012
|
Herkese selam.Forumu zevkle ve merakla takibediyorum. Benim sorum Enzim hazırlığında koyduğumuz suya 1.5kg İnek veya koyun idrarı ilave edebilirmiyiz.Bunun bir faydası olur mu.Konuya vakıf uzmanlaşmış arkadaşların cevabını bekliyorum.Sade ce su mu İdrar lı su mu? |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimde kullandıgınız yumurta kabukları direk kalsiyumdur... Domatesinize yeter... Ancak saksınız küçükse topragı az olduğundan yeterli beslenemiyordur toprağınızın iyi kalitede olduğunu düşünüyorsanız sürekli azar azar enzim katarak sorunuzu çözebilirsiniz ama saksının yeterli derecede toprağı olmalı.... değerli dostlarım enzim çok çok faydalıdır her yerde kullanılabilir dahada meraklı arkadaşalarımız bitki beslemede organik esaslı tüm yöntemleri kullanabilirler |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2012
|
Merhabalar bahçelerimizin kenarlarında yabani can erikleri var napolyon kirazı gibi olmuşlar hemde çok tatlılar çok yoğun olduğu için yere dökülüyorlar bu bordo renkteki can eriklerini enzim yapabilirmiyim eğer olursa çekirdeklerini ayıklamak gereklimidir cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-04-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Şubat ayında diktiğim ceviz ağaçlarıma bu hafta sonu yaptığım enzimden verdim. Ama bu sefer daha profesyonel düşünüp cevizlerin iyi gelişimini sağlayacak enzim yapmak istiyorum. Bunun içinde sizlerin yardımına ihtiyacım var. Hangi atıklardan kullanırsam cevizlerim daha iyi gelişir? |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kendinizi sıkmayınınz ne buluyorsanız katabilirsiniz hiç strese gerek yok toprak gerekni yapacaktır temel felsefe söyledir büyüme döneminde azot içerikli meyve döneminde ise potasyum içerikli nevale kulanmak... |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Valla günllerdir okuyorum başlığı( vakit buldukça biraz uzun zaman aldı bitirmem) sevgili Nevsuneye de danıştım nihayet dün akşam bir enzim yaptım . İçinde kabak, salatalık, muz, patates kabuğu fındık yaprağı ve yeşil fındık öbeği, salatalık yaprağı, kabak çiçeği, ahududu yaprağı, bir kaç dal semizotu ve yonca maya, yoğurt, iki dilim ananas ve iki küçük kavanoz pekmez var bakalım ne olacak ![]() Biraz ceviz kabuğu, üç ya da dört köy yumurtası kabuğu, yer fıstığı kabuğu da var.. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Süpersiniz yaaaa... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Safranlı ne dersiniz iyi bir karışım mı? ![]() Aslında solucan gübresi de koyacaktım daha gelmedi belki eldiveni değiştirirken ilave ederim gelince. Bir de benim bir tavşanım var onun da bol miktarda gübresi eklesem mi ki ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
valla gidiş çok süper tavşanı katmayın bence tavşanı direk toprag katın |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2013
|
[IMG] [/IMG][IMG] [/IMG]Merhaba arkadaslar siteden bayadan beri takip ediyorum salatalık ve biberlerime kullanmak icin enzim denemesi yapmaya karar verdim umarım basarılı olurum.bunun ne kadar beklmesi gerekmektedir.sabırsızlanıyorum acaba faydası olacakmı diye merak ediyorum. simdiden yorumlarınız icin tesekkur ederim.. icindekiler kavun kabugu kiraz kayısı pekmez bol miktarda kara dut 2 adet salatalık yogurt limon 1 adet patates |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2013
|
Bende siteden ogrendigim kadariyla gecen hafta bir enzim karisimi hazirladim. Meyve kabuklarini robottan gecirdim. Bos bir kahve kutusu vardi onun icine koydum. Icine biraz yogurt suyu ve iki cimdik ekmek attim. Agzini kapayip lavabonun altina koydum. Dun kutunun arkasindan birsey almak icin kenara cekmek istedim ve benim enzim sanki bir bomba olmus. Elimde bir patladi bu yer gok enzim posalari icinde kaldi. Rahat iki saat mutfat temizledim. Halisi, dolaplarin ici disi. Yani arkadaslar enzimlerinizi evde tutmayin, ben yandim siz yanmayin bari ![]() |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sitede bir kaç kişinin başına da geldi ancak her defasında burada uyarılar yapılmıştı gözünüzden kaçtı demekki.... |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|