![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Savaş,yazdığım mesaja bir göz attım neredeyse on ay olmuş, o yüzden nerede okuduğumu hatırlıyamadım sizin değindiğinize benzeyen bir uyarıyı da Sn.epsody yapmış o günlerde ama benim bahçemde solucanlar yaşıyor ,o da enzimi 1:500 ya da 1:1000 oranında uyguladığımdan olsa gerek diyer düşünüyorum.Tabii solucanların üzerine tamamen saf bir enzim döksek eritir herhalde çünkü enzim hazırladığım sardalya balıklarından ikinci aydan sonra geriye sadece pulları kalmıştı, omurgaları bile erimişti karışımın içinde. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Doğru söylüyorsunuz sayın yasaruğur, zaten enzim seyreltilince asidik özelliği de azalıyor. Bir de bitmiş enzime ufaltılmış yumurta kabuğu katılırsa enzim neredeyse tamamen nötr olur, ama bu durumda enzimin özellikleri ortadan kalkar mı acaba? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Enzım aşkına....
Hayat bir okulmuş gercekten... lisede ve yüksekokuldayken mezunıyetı bekleyıp dururduk çünkü artık ögrenme işini tamamladıgımızı düşünürdük şimdi bakıyorumda yıllar geçtı ve hala ögrenme ihtıyacı bıtmedı vede bitmicek artık yaş yolun yarısı olunca kendımıze döndük,kendımıze göre hayat kurmak ve mutlu oldugumuz işlerle meşkul olmayı ögrendik. işin özü belkıde bir sey bilmediğimizi ögrendik.. geriye dönüp bakınca anlıyorumki.. bugün peşinden gittigim azularım aslında coklugumdan bellı imiş.. merhum babam sen ziraat müh. olman lazım deyıp duruyordu ben topragı sevıyordum ama meslek olarak bakacak cesaretım yoktu çünkü reelde topraktan para kazanan çok azdı şimdi çok sular aktı ,bakış açım degişti.. rüyalarım toprakla ilgili mutfak artıklarımda aynı şekılde.. kuşun böcegın önemini daha bir kavrar oldum hayranlıkla doğayı ve yaratılış dengesını izler oldum kısaca köklerime döndüm hemde memnunıyetle hemde mutlulukla köklerıme döndüm.. kimsenın vaktını almak istemıyorum bu askın sonu nereye varıcak onuda bılmıyorum bir iç döküş hikayesi şeklinde bu satırları yazdım biliyorumki bu yürek atşlarına sahip çok sayıda toprak dostu var.. dostlarıma selamlar...hürmetler.... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Her duygu bir enzimdir.
Alıntı:
Gündelik hayatın 'o' nu sersem etmesine, yaşadığı dönemin karmaşalığına gömülmesine fazlaca izin verilmemek gerek; ![]() yoksa her duygu bir enzimdir ve mutluluk denen şey, bizlerin istek duyduğu uğraşlara adanmış bir yaşamdır. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
mutluluk...
Alıntı:
binbir türlü görsel ve albenili nice sayfalar varken biz buradayız dün hava yağmurluydu biraz odun yarıp dizdim enzımlerımı kotrol etttım yenı enzım kabı yapacakken annemın hışmına ugradım baktım annem cıddı yenı enzım kabında ısrarcı olmadım akşam üzerı serada tohumdan ektıgım kıvılerımı özel ilgi gösterıp hepsını sırıklara bagladım sırayla dızdım üzerıne toprak ekledım yogun besın takvıyesıne başladım günün sonunda ise günün karı olarak kivilerimle ilgili düzenleme yapmam benı fazlasıyla mutlu ettı işin özü mutlulugu yakaladık galıba... |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
enzımde ögrendıgımızde fermantasyon olayı ve dıyer yöntemler gıdadakı tursu ve sırke ile benzesiyor ben özellıkle sirkeyi bitkide denemeyı düşündüm acaba sirke bitki beslemede kullanılabılırmı..? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sarıcan hocamız yok mu..?
Bu sayfanın kurucusu sarıcan hocamızı göremıyoruz kendısı ıyı dir inşallah sayfalara beklıyoruz saglıklar dılerım |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Son Mesajdan bu yana sanirim iki ay olmus... Ne oldu enzimden vazmigectik yoksa benim uzak kaldigim zamanlarda bilmedigimiz birseylermi gerceklesti... Butun konu basligini okudum gecenin bu saatinde...sorularim var.. muhattap kim? |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Alıntı:
Forumda sorularınız için bir muhatap aramanıza gerek yok. Siz sorun, bilen varsa muhakkak cevaplanacaktır. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Seyyah kardesım forumdakılerın hepsı muhataptır ben enzımdekı kolay yapılısı ve verımını görünce gönüllü muhatap oluyorum kompost çayı ve enzım konuusnda düzen kurabılırsem her sey çok güzel olucak sayfayı aktıfleştırelım özellıklerde balık ewnzımını kaçırmamak lazım bu ayda yaptıgımız balık enzımı bahara hazır olur baharda da besın bombası olarak elımızn altında olur bence kimse kacırmasın |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz ![]() Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ? Yoksa kullansak bir zarari olur mu ? Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti... Saygilarimla |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sarican, bildiginiz gibi Forumdan uzaklastirilmistir.Fakat, yine de bu konuda epeyce tecrube sahibi arkadaslar vardir.Ayhan kaptan ve de Halil Bey, bu iste uzman olmus arkadaslarimizdir. Her soruyu cevaplamaktan cekinmeyeceklerdir. (Gerci, ben de bir zamanlar ilgilendim, ta ki depoda ufak capli bir patlama olana kadar.. )Yine de, Sarican derseniz; Topraksiz tarim ile ilgili bir forumda yazdigini biliyorum. Her sey gonlunuzce olsun. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu emın olmak için listeme yıne bakıyorum.... kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını gereyfurt kabugu yuzde 30,6 portakal kabugu yüzde 27 ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum enzımde asıl sorun azot ihtıyacı gıbı me gelıyor ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır bu mevsım azot acısından balık zengını bence balık enzımını kacırmamak lazım benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu içinde neler neler var.... bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum bu enzım askı ne olacak Allah aşkına..... sonumuz hayrolsun.... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzım aşkına....
Bu forumu takıp etmeden duramıyorum işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor aile sohbetlerınde anlatıyorum bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım markete gıttım ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm iş yerımden damacanayı aldım mahhallede bakkldanda balon aldım balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi... Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım... birde tazesınden enzım yapalım dıye önce kendı mutfagımızı sonra annemın mutfagını sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm hemen o aksam tazecık enzımı yaptım hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum ama tabı tedbırımızı aldık........ enzım aşkına neler yapıyoruz neler... akıllara zarar bu aşk.... |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2009
|
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak 1 ölçü solucan gübresi 1 ölçü patates kabuğu 1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ? |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
veya em... |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2009
|
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ? |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz yumurta kabugu muz kabugu elma kabugu gibi bir çok sey koyulabılır daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız baharda yenı ekmeyı düşündügünüz sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım tohumlar daha saglıklı olacaklardır saygılar.......... |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım Yardıma ihtiyacım var azıcık ![]() Malzemelerim: Ispanak sapları ve kökleri Domates kabukları Havuç Salatalık Elma Kiwi Ananas Muz Hindistan cevizi 1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş) Bütün portakal Patates 10 litrelik su bidonu Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ![]() Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur? Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim? Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır? Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir? Ekmek ilavesi olacak mı? Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem) Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? ) Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır? Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ![]() |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır. |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu 1-3-10 1 birim ( Melas, pekmez vs....) 3 birim malzeme 10 birim klorsuz su Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak ) Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm. Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu enzım işi çok süper bir şey.... her türlü nevale degerlendırılebılır... ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum fındık kabuguda konmalı bence hem fındık saglık için altın degerındedır kabuklu fındıgı ucuzca alırsın aksam oturunca agır agır kırarsın hem vakıt gecer hemde fazla yemeye kaptırmazsın... tabi en önemlısıde sevgı işi bu yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar.... sevgınız daim olsun bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız.... saygılar |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri Galiba evde bomba imal ettim ben ![]() Üzüm pekmezi 1 su bardağı Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam. Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları )Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki. Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba. Sayın Tura Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım. Alıntı:
![]() Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş. (Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? ) |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek ) Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın. Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım. Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor. Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım. Bakalım nasıl olacak. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır arada karıştırabılırsınız oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter ancak elınızdekı hazinedır.... bahara cephanenız hazır olucak sizleri tebrık ederım... |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|