![]() |
|
![]() |
#842 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu emın olmak için listeme yıne bakıyorum.... kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını gereyfurt kabugu yuzde 30,6 portakal kabugu yüzde 27 ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum enzımde asıl sorun azot ihtıyacı gıbı me gelıyor ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır bu mevsım azot acısından balık zengını bence balık enzımını kacırmamak lazım benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu içinde neler neler var.... bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum bu enzım askı ne olacak Allah aşkına..... sonumuz hayrolsun.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Ağaç Dostu
|
Enzım aşkına....
Bu forumu takıp etmeden duramıyorum işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor aile sohbetlerınde anlatıyorum bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım markete gıttım ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm iş yerımden damacanayı aldım mahhallede bakkldanda balon aldım balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi... Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım... birde tazesınden enzım yapalım dıye önce kendı mutfagımızı sonra annemın mutfagını sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm hemen o aksam tazecık enzımı yaptım hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum ama tabı tedbırımızı aldık........ enzım aşkına neler yapıyoruz neler... akıllara zarar bu aşk.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2009
|
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak 1 ölçü solucan gübresi 1 ölçü patates kabuğu 1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#846 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#847 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
veya em... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-04-2009
|
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz yumurta kabugu muz kabugu elma kabugu gibi bir çok sey koyulabılır daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız baharda yenı ekmeyı düşündügünüz sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım tohumlar daha saglıklı olacaklardır saygılar.......... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de ![]() ![]() ![]() Malzemelerim: Ispanak sapları ve kökleri Domates kabukları Havuç Salatalık Elma Kiwi Ananas Muz Hindistan cevizi 1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş) Bütün portakal Patates 10 litrelik su bidonu Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor ![]() Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur? Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim? Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır? Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir? Ekmek ilavesi olacak mı? Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem) Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? ) Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır? Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#853 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu 1-3-10 1 birim ( Melas, pekmez vs....) 3 birim malzeme 10 birim klorsuz su Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak ) Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm. Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Ağaç Dostu
|
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri ![]() ![]() Üzüm pekmezi 1 su bardağı Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam. Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları ![]() Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki. Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba. ![]() Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım. Alıntı:
![]() Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş. (Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? ) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#856 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu enzım işi çok süper bir şey.... her türlü nevale degerlendırılebılır... ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum fındık kabuguda konmalı bence hem fındık saglık için altın degerındedır kabuklu fındıgı ucuzca alırsın aksam oturunca agır agır kırarsın hem vakıt gecer hemde fazla yemeye kaptırmazsın... tabi en önemlısıde sevgı işi bu yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar.... sevgınız daim olsun bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız.... saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Ağaç Dostu
|
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek ) Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın. Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım. Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor. Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım. Bakalım nasıl olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır arada karıştırabılırsınız oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter ancak elınızdekı hazinedır.... bahara cephanenız hazır olucak sizleri tebrık ederım... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#859 | ||
Ağaç Dostu
|
Sn gülenmelek, mutfağınızdan çıkan organik atıkları çöpe atmayıp enzim olarak değerlendirme yolunu seçtiğiniz için sizi kutluyorum. Sanırım daha net cevaplar istiyorsunuz. Genel kural 1-3-9 1-pekmez veya melas 3-organik malzeme 9-klorsuz su -Öyle laboratuvar deneyi yapacak gibi hassas olmanıza gerek yok. Oranların yakın olması yeterli. Organik malzemeniz ne kadar çeşitli olursa, enziminizin kalitesi de o oranda artacaktır. Alıntı:
-Pekmezin oranı 1 örn. 300 gr pekmez, 900 gr organik malzeme, 2700 gr (2.7 lt) su. 5 lt su bidonları yukarıda verilen örnek için idealdir. -Yoğurt ve maya ilave etmenizde enziminiz başarılı olacaktır. İlave ederseniz süreci hızlandırırmış olursunuz. 1 çay kaşığı maya ve 1 çorba kaşığı doğal yoğurt suyu fazlasıyla yeter. Ekmek ilavesine gerek yok. Alıntı:
Enziminizin içindeki mikro organizmalar gıda bulabildikleri sürece çoğalmaya devam edecektir. Tepe noktası yaptıktan sonra geriliyecektir. Ben bu süreyi 1-1.5 ay arasında tecrübe ettim. ( organik malzemelerinizi mikserde küçültmeniz süreyi oldukça kısaltacaktır). Gaz çıkışının neredeyse durmak üzere olduğu süreç, kullanmak için en uygun zamandır. Enziminiz hazır fakat siz kullanmak için hazır değilseniz, içine biraz daha pekmez koyup süreci tekrardan devam ettirebilirsiniz. 1:100 oranında sulandırıp kullanıyoruz. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Ağaç Dostu
|
Teşvik ettiğiniz ve sorularımıza da sıkılmadan cevap verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ediyorum. Çok basit olan bir şeyi ilk defa yapınca bocalıyor insan. 2. denemem olursa (bu bir olsun hele), buradaki ipuçları ile çok daha kolay gelecek, eminim. ![]() Tam kullanım oranını soracaktım ki siz yazmışsınız Sayın Zeytinlibahçe ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#861 |
Ağaç Dostu
|
sizlerin yaptıgı enzım kabı yaklasık bir ton suya yeter ben enzım bol olunca biraz daha fazla kullanıyorum hazır olunca çok hoşunuza gidecetır hele bitkiler kudurunca vazgecemıyeceksınız... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Ağaç Dostu
|
Sizlerin sayesinde öğrendik artık. Bitti mi tekrar yaparız ![]() Enzimin 3 ay dayanması biraz aklıma takıldı. Buzdolabına felan koysak daha uzun süre dayanmaz mı acaba ? Bir de enzim hava almazsa 3 ay dayanıyor. Peki biz bir kapak enzim almak için her seferinde şişeyi açacağız ve haliyle hava alacak. Bu konuda da bir öneriniz olabilir mi? Nasıl muhafaza etmeliyiz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Herkes Merhabalar , ben 5 litrelik su bidonunu ortadan böldüm, içerisine mutfak atıgı ,belirteyim toprak katmadım, yani salatalık kabugu, elma kabugu, cay posası , yumurta kabugu v.b. tarzda atıkları atıyorum, sisenin ust kısmınıda tekrar uzerine geciriyorum, onceki gun ilave yaptıktan sonra karıstırdım, altına su vermis, ben altını delmedim, elma kabukları curumeye baslamıs icerisinde, izledigim yol dogru mudur? ve bu karısımı ne zaman kullanabilirim, veya kullanmamalı mıyım? yönlendirmelerinizi bekliyorum. Saygılarımla Cem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Enzim yapmak istiyorsanız bu bölümü baştan okumanızı tavsiye ederim. Etkin mikroorganizmalarla yapmak isterseniz verdiğim linke bir göz atın. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/3903.htm Kompost yapmak isterseniz. Kompost - agaclar.net |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
bilgilendirmeniz icin cok tesekkur ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
|
Merhabalar, sayenizde yeni bir mucize daha öğrendim,görür görmez hemen uyguladım. Şimdi elimde beş litrelik şişede, ananas ve muz karışımı enzim var,iki beş litrelik şişede de mutfaktaki sebze meyve kabuklarından oluşturduğum enzim var.Beş litrelik şişeye söylenilen oranlarda parçaladığım kabukları, pekmezi, mayayı, yoğurdu, ve suyu koydum ağzına balon geçirdim, ve balonu deldim, gaz çıkışı bitti. Ben bu şişelerin ağzındaki balonu çıkarıp kapağını kapatayımmı? Sulandırıp bitkilere vermek için baharımı bekleyeyim? Birde diatomitteki yetiştirdiğim bitkilerin dış kabına besinli su olarak versem olurmu? Tüm başlığı okumama rağmen bu sorularıma yanıt bulamadığım için soruyorum şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Baharda sulandırıp kullanabilirsiniz. diatomitte yetiştirdikleriniz bitkilerde kullanırsanız sonuçlarını sizden öğrenmiş olacağız. ![]() Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#869 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bu arada balık enzımı için tebrık ederım mukemmel azot kaynagı olucaktır içine biraz meyve kabukları ekleyebılırsenız çok guzel olur patates kabugu ve muz kabugu besin gegerını arttıtracaktır hava çıkısı çok olucakır bırazda kokabılır ilgiyle takıp edıcez sizleri |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2009
|
Halil bey çok teşekkür ederim değerli bilgiler verdiğiniz için,diatomitte deneyip gelişmeleri paylaşırım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|