agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-10-2011, 15:00   #1
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sayın Savaş,yazdığım mesaja bir göz attım neredeyse on ay olmuş, o yüzden nerede okuduğumu hatırlıyamadım sizin değindiğinize benzeyen bir uyarıyı da Sn.epsody yapmış o günlerde ama benim bahçemde solucanlar yaşıyor ,o da enzimi 1:500 ya da 1:1000 oranında uyguladığımdan olsa gerek diyer düşünüyorum.Tabii solucanların üzerine tamamen saf bir enzim döksek eritir herhalde çünkü enzim hazırladığım sardalya balıklarından ikinci aydan sonra geriye sadece pulları kalmıştı, omurgaları bile erimişti karışımın içinde.

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2011, 21:20   #2
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Doğru söylüyorsunuz sayın yasaruğur,

zaten enzim seyreltilince asidik özelliği de azalıyor. Bir de bitmiş enzime ufaltılmış yumurta kabuğu katılırsa enzim neredeyse tamamen nötr olur, ama bu durumda enzimin özellikleri ortadan kalkar mı acaba?

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2011, 14:41   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Enzım aşkına....

Hayat bir okulmuş gercekten...
lisede ve yüksekokuldayken mezunıyetı bekleyıp dururduk
çünkü artık ögrenme işini tamamladıgımızı düşünürdük
şimdi bakıyorumda yıllar geçtı ve hala ögrenme ihtıyacı bıtmedı vede bitmicek
artık yaş yolun yarısı olunca kendımıze döndük,kendımıze göre hayat kurmak ve mutlu oldugumuz işlerle meşkul olmayı ögrendik.
işin özü belkıde bir sey bilmediğimizi ögrendik..
geriye dönüp bakınca anlıyorumki..
bugün peşinden gittigim azularım aslında coklugumdan bellı imiş..
merhum babam sen ziraat müh. olman lazım deyıp duruyordu
ben topragı sevıyordum ama meslek olarak bakacak cesaretım yoktu
çünkü reelde topraktan para kazanan çok azdı
şimdi çok sular aktı ,bakış açım degişti..
rüyalarım toprakla ilgili mutfak artıklarımda aynı şekılde..
kuşun böcegın önemini daha bir kavrar oldum
hayranlıkla doğayı ve yaratılış dengesını izler oldum
kısaca köklerime döndüm
hemde memnunıyetle hemde mutlulukla köklerıme döndüm..
kimsenın vaktını almak istemıyorum
bu askın sonu nereye varıcak onuda bılmıyorum
bir iç döküş hikayesi şeklinde bu satırları yazdım
biliyorumki bu yürek atşlarına sahip çok sayıda toprak dostu var..
dostlarıma selamlar...hürmetler....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2011, 02:07   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Her duygu bir enzimdir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Hayat bir okulmuş gercekten...
...
artık yaş yolun yarısı olunca kendımıze döndük,kendımıze göre hayat kurmak ve mutlu oldugumuz işlerle meşkul olmayı ögrendik.
....

bu askın sonu nereye varıcak onuda bılmıyorum
bir iç döküş hikayesi şeklinde bu satırları yazdım
biliyorumki bu yürek atşlarına sahip çok sayıda toprak dostu var..
dostlarıma selamlar...hürmetler....
Sürekli olan tek şey doğadır; doğal insan değişken tarihsel insanın içinde her zaman gizlice yaşar.

Gündelik hayatın 'o' nu sersem etmesine, yaşadığı dönemin karmaşalığına gömülmesine fazlaca izin verilmemek gerek;

yoksa her duygu bir enzimdir ve mutluluk denen şey, bizlerin istek duyduğu uğraşlara adanmış bir yaşamdır.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 09:43   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
mutluluk...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Sürekli olan tek şey doğadır; doğal insan değişken tarihsel insanın içinde her zaman gizlice yaşar.

Gündelik hayatın 'o' nu sersem etmesine, yaşadığı dönemin karmaşalığına gömülmesine fazlaca izin verilmemek gerek;

yoksa her duygu bir enzimdir ve mutluluk denen şey, bizlerin istek duyduğu uğraşlara adanmış bir yaşamdır.
bu forumda oldugumuza göre gercektende mutlu insanlarız..
binbir türlü görsel ve albenili nice sayfalar varken biz buradayız
dün hava yağmurluydu
biraz odun yarıp dizdim
enzımlerımı kotrol etttım
yenı enzım kabı yapacakken annemın hışmına ugradım
baktım annem cıddı yenı enzım kabında ısrarcı olmadım
akşam üzerı serada tohumdan ektıgım kıvılerımı özel ilgi gösterıp
hepsını sırıklara bagladım sırayla dızdım üzerıne toprak ekledım
yogun besın takvıyesıne başladım
günün sonunda ise günün karı olarak kivilerimle ilgili düzenleme yapmam benı fazlasıyla mutlu ettı
işin özü mutlulugu yakaladık galıba...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 15:25   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
enzımde ögrendıgımızde fermantasyon olayı ve dıyer yöntemler
gıdadakı tursu ve sırke ile benzesiyor
ben özellıkle sirkeyi bitkide denemeyı düşündüm
acaba sirke bitki beslemede kullanılabılırmı..?

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 09:01   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Sarıcan hocamız yok mu..?

Bu sayfanın kurucusu sarıcan hocamızı göremıyoruz
kendısı ıyı dir inşallah
sayfalara beklıyoruz
saglıklar dılerım

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 03:18   #8
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Son Mesajdan bu yana sanirim iki ay olmus...

Ne oldu enzimden vazmigectik yoksa benim uzak kaldigim zamanlarda bilmedigimiz birseylermi gerceklesti...

Butun konu basligini okudum gecenin bu saatinde...sorularim var.. muhattap kim?

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 08:47   #9
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Son Mesajdan bu yana sanirim iki ay olmus...
Ne oldu enzimden vazmigectik yoksa benim uzak kaldigim zamanlarda bilmedigimiz birseylermi gerceklesti...

Butun konu basligini okudum gecenin bu saatinde...sorularim var.. muhattap kim?
Hayır vazgeçmedik, düzenli olarak yapıp kullanıyoruz.

Forumda sorularınız için bir muhatap aramanıza gerek yok. Siz sorun, bilen varsa muhakkak cevaplanacaktır.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 09:02   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Seyyah kardesım
forumdakılerın hepsı muhataptır
ben enzımdekı kolay yapılısı ve verımını görünce
gönüllü muhatap oluyorum
kompost çayı ve enzım konuusnda düzen kurabılırsem her sey çok güzel olucak
sayfayı aktıfleştırelım
özellıklerde balık ewnzımını kaçırmamak lazım
bu ayda yaptıgımız balık enzımı bahara hazır olur
baharda da besın bombası olarak elımızn altında olur
bence kimse kacırmasın

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 18:17   #11
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 20:16   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Degerli Safranli sayfadaki mesajlarin onda biri sizin, siz zaten muhattapsiniz

Enzim yaparken sobada yanmis mese kulu kullanan varmi ?

Yoksa kullansak bir zarari olur mu ?

Baligi ****** deneyecegiz burasi sardalya cenneti...

Saygilarimla
Enzimi meyve ve sebzelerden yapıyoruz. Belki 5 lt.ye bir kaşık odun külü konabilir. Balık ise çok iyi tercih.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 20:01   #13
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Sevgili Sarican, bildiginiz gibi Forumdan uzaklastirilmistir.Fakat, yine de bu konuda epeyce tecrube sahibi arkadaslar vardir.Ayhan kaptan ve de Halil Bey, bu iste uzman olmus arkadaslarimizdir. Her soruyu cevaplamaktan cekinmeyeceklerdir. (Gerci, ben de bir zamanlar ilgilendim, ta ki depoda ufak capli bir patlama olana kadar.. )

Yine de, Sarican derseniz; Topraksiz tarim ile ilgili bir forumda yazdigini biliyorum.
Her sey gonlunuzce olsun.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2011, 20:02   #14
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Bu arada, Balik enzimi icin tam vaktidir.... Ben, cok faydasini gordum.

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2011, 10:07   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
meşe külünün sahıp oldugu potasyum zengınlıgı bır cok meyvede var zaten
en basıtınden patates kabugu saltalık kabugu bolca potasyumlu
emın olmak için listeme yıne bakıyorum....
kavun kabugu var ama dönemı geçtı gıbı
patates kabugu yuzde 27,5 potasyum zengını
salatalıkta yuzde 27,2 potayum zengını
gereyfurt kabugu yuzde 30,6
portakal kabugu yüzde 27
ben genel olarak meyvelerın potasyum açısından zengın oldugunu düşünüyorum
enzımde asıl sorun
azot ihtıyacı gıbı me gelıyor
ben enzım yaparken azot dengesıne dıkkat etmek istıyorum
yerıne göre degısebılır tabıkı ama Türkiyemizin topraklarında potasyum genelde zengındır
bu mevsım azot acısından balık zengını
bence balık enzımını kacırmamak lazım
benim balık enzımım 12 lıtrelık oldu
içinde neler neler var....
bu arada enzım patlaması konusunda sayın sındırgılı dostumuza uyarılarından dolayı borçlu sayılırım
malum enzımı patlattı ama sağ olsun hepımızı kurtardı
dun aksam bıle balkondakı enzımımı kontrol etmeden duramıyorum
bu enzım askı ne olacak Allah aşkına.....
sonumuz hayrolsun....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2011, 14:32   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Enzım aşkına....

Bu forumu takıp etmeden duramıyorum
işlerim yogunda olsa mutlaka göz atıyorum
pazar gunu bilgisayarı elıme almadıgımdan pazartesı hemen neler olmuş dıye bakıyorum
forum sayfalarından bezen biri bazen öteki güncel oluyor
hanımdan,yengeme,yengemden komsum elif e kadar enzım mahalleye günden oluyor
aile sohbetlerınde anlatıyorum
bazen burun kıvırıyorlar bazende dıkkat kesılıyorlar
hele kapının önündekı mandalına agaçlarındakı durum herseyı ispat edınce ilği daha da arttı
gecenlerde resmen sadece ve sadece enzım alış verısı yaptım
markete gıttım
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
iş yerımden damacanayı aldım
mahhallede bakkldanda balon aldım
balonnun yanında çukulata da aldımkı sanki çoçuklara bir seyler alıyormuşum gibi...
Kendımı enzım alışverı içinde düşünününce sonumuz hayır olsun dedım...
birde tazesınden enzım yapalım dıye
önce kendı mutfagımızı
sonra annemın mutfagını
sonrada bıraderın mutfak hazınesının peşıne düştüm
hemen o aksam tazecık enzımı yaptım
hava soguk olunca yaz gıbı patlalama yapmaz diye düşünüyorum
ama tabı tedbırımızı aldık........
enzım aşkına neler yapıyoruz neler...
akıllara zarar bu aşk....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 14:06   #17
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
B
ve enzım için buyuk ambalajlı ucuz olan pekmez peşıne düştüm
Ben de yaptım aynı işi, İstanbul koşullarında en ucuz keçiboynuzu pekmezini Real marketlerde TİP kendi markaları altında buldum. İlginç şekilde çoğu büyük ambalajdan daha ucuza satıyorlar..

Ayrıca Bursa ya da Eskişehir'de toptan melas satan bir yer var. internetten araştırınca çıkıyor.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 12:38   #18
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?

madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 14:39   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?
pekmez koymadınız mı...???
veya em...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2012, 21:53   #20
Ağaçsever
 
madlord's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2009
Şehir: şanlıurfa
Mesajlar: 60
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım

madlord Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 09:45   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Ekmek pişmiş olduğu için içerisinde kayda değer canlı mikroorganizma kalmamış olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda ekmek içi aktivasyon için faydalı mıdır acaba ?

ServetAydoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2012, 09:53   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
Sayın safranlı evet pekmez koydum ama em kullanmadım onun yerine ekmek içi ve ekşimiş yoğurt kullandım
isabet olmuş gayet güzel olucaktır
ancak içindeki çeşitliliği artırabilirdiniz
yumurta kabugu
muz kabugu
elma kabugu gibi
bir çok sey koyulabılır
daha önce enzımı kullandınızmı bılmıyorum
ancak kullanınca teske daha fazal yapsaydım dıyebılırsınız
baharda yenı ekmeyı düşündügünüz
sebze ve çicek tohumlarını ektıgınızde de enzım vermenızı önerırım
tohumlar daha saglıklı olacaklardır
saygılar..........

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 16:31   #23
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi madlord Mesajı Göster
arkadaşlar merhaba 1-3-9 oranlarını kullanıp enzim yaptım organik malzeme olarak
1 ölçü solucan gübresi
1 ölçü patates kabuğu
1 ölçü mandalina kabuğu koydum ve nargile sistemi taktım 3 gün geçti hala bir gaz çıkışı yok. Koyduğum deponun sıcaklığı 5-6 derece acaba soğuktan dolayı mı henüz faliyete geçmedi ?
Sn. madlord, tahmin ettiğiniz gibi deponun sıcaklığı çok düşük. Oda sıcaklığında muhafaza ederseniz bir kaç gün içinde süreç başlayacaktır.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 19:17   #24
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım Yardıma ihtiyacım var azıcık

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?
Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?
Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?
Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?
Ekmek ilavesi olacak mı?

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 00:14   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Merhabalar,
Şimdi soracaklarımı "konuda var, oku" derseniz okudum ama pek anlayamadım demek isterim ben de Yayla çorbası tarifi değil ki hemen yapayım Yardıma ihtiyacım var azıcık

Malzemelerim:

Ispanak sapları ve kökleri
Domates kabukları
Havuç
Salatalık
Elma
Kiwi
Ananas
Muz
Hindistan cevizi
1 baş sarımsak (kabukları soyulmuş)
Bütün portakal
Patates

10 litrelik su bidonu

Malzemeler robotta parçalandı, bidona ilave edildi, sizden gelecek cevapları bekliyor

Şişenin incelmeye başladığı yere kadar su ilave etsem fazla mı olur?

(olur...)

Üzüm pekmezi ne kadar ilave etmeliyim?

(Yarım çay bardağı...)

Yoğurt ilavesi olacaksa miktar ne kadardır?

(Bir çay bardağı...)

Kuru maya 1 paket ilave etsem yeterlimidir?

(Çook, patlatırsınız..Bir çay kaşığı...)

Ekmek ilavesi olacak mı?

(Maya koyduysanız gerek yok.İsteye bağlı bir dilim olabilir...)

Balonu 3 yerden delip şişenin ağzına geçireceğim. Balonun şişmesi bitince süzüp bitkilerde kullanmaya başlayabilirmiyim? (3 ay beklememe gerek yok zannedersem)

(Balon sistemine gerek yok. 2 günde bir gazını alırsanız_ tamamını çıkarmadan kontrol edebilirsiniz... Kapağı hafif gevşetin gaz çıkışı yavaşlayınca kapatın.)

Süzdükten sonra elde ettiğimiz sıvı ne kadar dayanır ve gaz çıkışı devam edermi bu sıvıda (Kapak açma-kapama yapacakmıyız? )

(Bir süre sonra gaz çıkışı durur. Belki 10 gün belki bir ay içindekilere ve ortam ısına bağlı.)

(Gaz çıkşı durduğundan bir ay sonra kullanabilirsiniz. Hava almazsa 3 aydan fazla dayanır.)

Aklıma gelmeyen ama eksik kalan bir şey varmıdır?


(Sebzeler kötü kokmasına sebep olur. Az kullanılmalı. Portakal, limon, mandalina kabukları az kullanılmalı ya da hiç...)

(Meyve kabuklarını ya da zamanı geçmiş meyveleri _ çürümeye yüz tutmuş dahil_ robottan geçirmeye zorunlu değil.. Küçük dilimler halinde kullanılabilir.)


Sizi yormamak adına evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür
Bunların içine, bir yemek kaşığı hümik asit, katılırsa tadından yenmez. Ema da olursa hiç yenmez.

Oda sıcaklığının altında ise _ üstünde olur yazın_ fermantasyon gecikir. Gaz çıkışı azalır.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 08:17   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Merhabalar,
......... evet-hayır diye cevaplayabilirseniz o da kabulümdür
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş.


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:26   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Yayla Çorbası tarifi değil de Birleşmiş Milletler gibi olmuş.


Konunun pek uzmanı değilim ama, Kuralı şu

1-3-10

1 birim ( Melas, pekmez vs....)

3 birim malzeme

10 birim klorsuz su

Hepsi bir pet şişede ( Cam şişe yasak )

Üzerine bir tutam sevgi, bir avuç hoşgörü, azıcık merak, 3 avuç tebessüm.
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek.

Kolay gelsin.
oooo ben bakmayalı sayfa hareketlenmiş....
bu enzım işi çok süper bir şey....
her türlü nevale degerlendırılebılır...
ben denemedım ama makarnanın süzülen suyuda güzel olur diye düşünüyorum
fındık kabuguda konmalı bence
hem fındık saglık için altın degerındedır
kabuklu fındıgı ucuzca alırsın
aksam oturunca agır agır kırarsın
hem vakıt gecer hemde
fazla yemeye kaptırmazsın...
tabi en önemlısıde sevgı işi bu
yoksa hangı deli çöplere hazine diye bakar....
sevgınız daim olsun
bu arada balık enzımı(dikkat çok kokar)mevsımını kaçırmayalım çok şey kaybederız....
saygılar

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:18   #28
Ağaç Dostu
 
gülenmelek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,429
Galeri: 2
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri Galiba evde bomba imal ettim ben

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.
Alıntı:
Üzerine bir tutam sevgi, (ilave ettim ), bir avuç hoşgörü (birazcık sabırsızım, bazen hoşgörüyü bir kenara bırakabiliyorum, ama çoğunlukla var), azıcık merak (işte o fazlası ile, ama ilgimi çekerse konu), 3 avuç tebessüm (bundan fazla lazım galiba ).
Gerisi beklemek...beklemek... beklemek. (Sabredeceğim ve sonucu bekleyeceğim )
Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )

Eklenen Resimler
 
gülenmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:29   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Görünen o ki faaliyet çabuk başlamış. ( Son ilevelerinizden olsa gerek )

Gaz çıkışı azaldığı veya tamamen kesildiği zaman şöyle bir sallayın.


Ben söğüt kabuk ve taze sürgünleriden enzim yaptım.
Tadına da baktım. Biraz acı ama ilk yudumda bir alev ağzınızdan bütün vucuda yayılıyor.
Köklendirme ve çimlendirme de kullanmak amacıyla yaptım.
Bakalım nasıl olacak.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2012, 09:31   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
Eyvaaaah Halil Bey, yine aceleciliğim ön plana çıktı galiba. Dün gece 23.30 a kadar bekleyip dayanamadım, bitkiler çürüyecek diye göz kararı ilave ettim ben malzemeleri Galiba evde bomba imal ettim ben

Üzüm pekmezi 1 su bardağı
Kuru maya 10 gramlık 1 paket ilave ettim. Diğer maddeler tamam.

Hümik asit ve Ema maalesef elimde yok. (Aslında ne işe yaradıkları hakkında bir fikrim bile yok. Neyse o başka konu, gerekirse araştırırım onları )

Patlama riskine karşı (ki ben kesin patlatırım) balon uygulaması yaptım, gidişat iyi gibi sanki.

Hava almazsa 3 ay dayanır demişsiniz ya, bu durumda ben, sulandıracağımızı da düşünürsek bu enzimin hepsini kullanamam, bu da çok fazla yapmışım demek oluyor galiba.

Sayın Tura
Malzemeyi tartabilecek imkanım olmadığı için çorba misali göz kararı yaptım.


Uzman olmasanız da cevap yazmanız bile bence büyük bir incelik. Teşekkür ediyorum

Bu da bu günkü fotoğrafı. Malzemenin çoğu dün gece dipte iken bu gün yukarı çıkmışlar ve balon da şişmiş.

(Arada bidonu çalkalamam gerekir mi acaba ? )
her sey yolunda gayet güzel olmuş
malzmeler yukarı çıktıgına göre ve balon şiştigine göre çok güzel olucaktır
arada karıştırabılırsınız
oda sçaklıgında duruyorsa koydugunuz oranlara göre kısa sürede olucaktır
dedıgınız gıbı bu enzım şişesi çok yere yeter
ancak elınızdekı hazinedır....
bahara cephanenız hazır olucak
sizleri tebrık ederım...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025