![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Doğasever hocam Bafa gölü'nün son zamanlarda yüzeyini kaplayan yeşil renkli pelte gibi olan şey alg midir acaba?Fotoğrafı ekledim sanırım.(Not Fotoğrafı Bighaber den alıntı yaptım) Düzenleyen yasarugur : 14-07-2011 saat 16:24 Neden: Cümle ekledim |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Sayın dogasever hocamız: Sögüt filizlerini ögrendıgımız ıyı oldu ancak söyledıgınız karbonatlı bılesıkler konusunu anlayamadım |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Yasarugur Evet gölün üstünü algler kaplamış. Suyun içindeki kirlilik besin olarak davranıyor. Bu gölün üstünü kaplayan algler de bitkiler için faydalıdır. Besini ve karbondioksidi bir de yaz günlerinde parlak ve sıcak güneşi bulunca bir gün içinde ne kadar çabuk ürüyorlar değil mi? SAnıyorum suyun içinde de karbonatlı bileşikler var. Onlar da karbondioksit veriyordur. Havadan da karbondioksit alıyordur aynı bitkilerin aldığı gibi.... Karbonatlı bileşikler çarşıda satılır. Hamur kabarsın diye hamura da bikarbonat koyarlar bilirsiniz. Kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet hocam,gölün suyu tuzlu - sodalı gibidir antik çağlarda Latmos Körfezi diye anılan bir yer ,Menderes nehri alüvyonlarla doldurunca göl haline gelmiş,yani eskiden denizmiş, bir de göle taze su girişi az olunca buharlaşmayla tuzluluk ve soda oranı artıyor herhalde,sonuç bu,o zaman çiftçler bu algleri toplayıp ,tuzunu yıkayıp tarlalarına serse süper olacak herhalde... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Fazla gelir! Suyla 1/400 oraninda seyrelterek kullansalar daha iyi ederler. Ama yigin halinde toplayip uzerine Bukasi ve talas ilave edip nemini %30-40 oranına düşürerek kompost yapabilirler. Bu kompost çok faydalı olacaktır. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Kompost yapmak için yoğurt kabına patates ve salatalık kabuklarını atmıştım. Fakat yapmayı unuttuğum için kurumuşlar. Bunlardan enzim yapılırmı ? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Smarty Bana sorarsan yapmasan daha iyi edersin. Taze kabuklar olsa daha iyi olur. Ayrica patatesten iyi bir enzim olmayacağını düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sebebini açıklasanız da aydınlansak bari. %20 si nişasta olan bir üründen iyi bir enzim olmayacağını söylemenizin özel bir sebebi olsa gerekir. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Akadaşlar enzim yapıp satabilir miyiz ? Sayın Sarıcan'ın konunun ilk başlarında enzimler şişelenip depolanmış(Şuan telefondan girdiğim için ekleyemiyorum). Yüksek kaliteli bir enzim maliyeti ne olur ? |
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Resmi gazetede yayınlanan 4 Haziran 2010 CUMA 27601 sayılı Yönetmelik' le bu ürünlerin bir çoğunun ruhsatları geçerliliğini yitirmiş zaten. Yenisini çıkarmakta oldukça zor herhalde. "Yürürlükten kaldırılan yönetmelik MADDE 18 – (1) 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral, Özel, Mikrobiyal ve Enzim İçerikli Organik Gübreler ile Toprak Düzenleyicilerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Piyasaya Arzı ve Denetimine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. " Enzim maliyetini yapacağınız kapasiteye göre belirlemeniz daha iyi olur. Bu arada ruhsatlandırma giderlerinide düğünmek gerekir tabii ki. |
||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Arkadaşlar komposta süt katmayız fakat bitkilere bazen süt verilmesi önerilir.Enzime bir miktar konulur mu ? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Arkadaşlar enzime çay posası ve süt koyabilir miyiz ? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Bence koyulabılır ancak besın degerını ess alarak dıkkatlı olmak lazım ben enzım yaparken azat fosfor ve potas degerlerını dengelemeye calısıyorum en önemlısıde ****** azot evdekı ne varsa yapılabılır netıcede malıyetlı bır sey degıl sebzelerde ve çıçeklerde sonuçlar guzel benım enzımlı bıberlerım kapının önunde hergun enzımle doyuyorlar şimdilik boya gıttıler demekkı azot bayagı fazlaolmuş dıye düşünüyorum |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Arkadaşlar sıcaklıklar aşırı arttı.Buda fermantasyon hızlandırarak süreyi kısaltır.Bugün bir kaba pekmez+kuru maya+peynir alt suyu boşaltarak çalkaladım.Not :Çok fazla maya koymayın.Balkonumun güneş alan bir yerine koydum.Sürekli kabarıyor bende kapağı açıp kapatarak indiriyorum.Böylelikle orta seviyeli bir aktivatör elde edeceğim.Bu sıvıyı atıkları biriktirdiğim kaba biraz döktüm böylelikle fermantasyon dahada hızlanacak.En kısa sürede resimlerini yükleyeceğim |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Mıkrobıyolojı ve toprak sayfasında besın degerlerı var oradakı dengeyı saglamaya çalısıyorum muz kabugu fovorım ayrıca hergun yaklasık on sefer vermısımdır hiç sakıncasını görmedım |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
|
Sn Sarıcan Enzim başlıgınızı ilgiyle izliyoruz. Enzimlerimizi hidroponik sistemde nasıl ,ne dozda, ne sıklıkda kullanabiliriz? Bu veya başka uygun başlıkda yanıtlarsanız sevinirim Saygılarımla .. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben yoğurt kabında fermentasyonla elde ettiğim sıvı gübreyi durgun suda kullanmaya kalkmıştım ve sulandırma miktarını tam beceremediğim için besin eriyiğinin pH' ını ani olarak yükselterek fideye zarar vermişti. Hatta bu yüzden epeyce tartışmıştık. Bu yüzden o günden beri enzimi hep topraktaki saksılarımda kullandım. Hala da enzimin hidroponic sistemlerde kullanılmasına şüphe ile bakıyorum ama yılların getirdiği deneyimle pH 6 - 6,5 olana kadar sulandırılmış enzim hidroponic sistemde kullanılabilir diye düşünüyorum.Yinede kontrollü başlayıp enzimin besin eriyiğinin EC ve pH ını nasıl değiştirdiğini gözlemleyerek kullanmak lazım derim. Bunun için bir deney yapmadığım için net birşey söyleyemiyorum. Enzimin topraktaki başarısı kullanan arkadaşların deneyimi ile sabit, hidroponicte biraz daha deney yapmak lazım. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Arkadaşlar 4 günce başlattığım enzim bugünlerde direkt güneş almasına rağmen gaz çıkışı aşırı azaldı.Ve organik madde %50 azaldı.Bir sıkıntı mı var ? |
|
|
|
|
|
#25 | ||||
|
Ağaç Dostu
|
Nihayet 822 adet mesajı tek tek, sindire sindire okudum ve bitirdim. Bu arada ilk enzim kabım bugün itibariyle 27. gününü doldurdu. Elimden geldiğince detaylı bir okuma yaptım ve en nihayetinde sormam gereken sorular hasıl oldu. Bu sorular ve devamında önerilerimi değerlendirmenizi ve yardımlarınızı esirgememenizi talep ederim. 1) Alıntı:
2) Alıntı:
aslında balık enzimi dediğiniz şey yine bu tür konuların menşei olan yabancı ülkelerde balık emülsiyonu olarak tarif edilmekte. Burada nasıl üretildiği konusunda örnek bir bilgi mevcut. Şimdi, sizin balık enzimi dediğiniz ama aslında emülsiyonu diyebileceğimiz bu ürünün üretiminde bazı öne çıkan detaylara dikkatleri çekmek isterim. Balık Emülsiyonu üretirken kullanılan malzemeler şunlar: 1. Uygun bir kapaklı kap 2. Çiğ balık 3. Kuru yaprak (veya talaş, saman, doğranmış parça kağıtlar) 4. Sülfürsüz melas (burada kastedilen şeker kamışı melası: şeker kamışı olgunlaşmadan topandığında koruyucu madde olarak sülfür kullanılıyor. Bu üründen elde edilen melas sülfürlü oluyor ve mikrobakterileri öldürücü etkisi var. Ancak olgun şeker kamışından elde edilen melas sülfürsüz oluyor ve tercih edilen de bu melas. Peki neden şeker kamışı melası: Çünkü şeker kamışı melası bünyesinde bir çok besin ve mineral barındırıyor. Türkiye'de şeker kamışı melasını bulmak pek de kolay değil. Bu nedenle çaresiz şaker pancarı melası kullanıyoruz. Esmer şeker denilen ise, şeker kamışı melasıyla renklendirilmiş bir üründür.) 5. Kurutulmuş deniz yosunu ve/veya kelp(Bu konuda da farklı görüşler var. Rastgele deniz yosunu değil de, okyanuslarda yetişen bazı özel türlerden bahsediliyor: Örneğin Nori adlı bir Japon deniz yosunu gibi... Bu arada kelp denilen ürün sanırım Türkiye'de yok, yazık.) 6. Klorsuz su. 7. Bazı kaynaklara göre Epson tuzu (bu tuz emülsiyonun ihtiyacı olan magnezyum ve sülfür ihtiyacını tedarik ediyor.) Üretim yöntemi ise kabaca şu şekilde: Hava geçirmeyen kaba doğranmış balıklar konur. Üzeri, kuru yaprak, saman veya talaşla, balık parçalarına 1:1 oranında kaplanır. Yaprak, saman, talaş gibi malzeler ayrışma sürecini hızlandırır. Daha sonra kaba sülfürsüz melas eklenir. Sülfürsüz melas hem yararlı mikropların üremesini hemde aşırı kötü koku oluşmasını engeller. Son aşamada bir miktar deniz yosunu suda yumuşatılarak klorsuz su ile birlikte kaba eklenir. Hazırlanan karışım periyodik olarak -iki günde bir örneğin- zaman zaman karıştırılır ve kap kapalı tutulur. Yaklaşık bir veya iki hafta sonra balık parçaları iyice ayrışmış oluyor ve emülsiyon süzülerek kullanıma hazır demektir. Yaptığım araştırmalar, en üste eklenen yaprak, saman veya talaşın bir diğer faydasının da ayrışma esnasında ortaya çıkan azotun havaya karışmasını engellemek yönünde. Sonuç olarak elde edilen ürünün çok başarılı bir sıvı gübre olarak kullanilabileceğinden bahsediliyor; ister topraktan direk ve sulandırarak ya da yapraktan spreyleme ile. Şimdi burada bahsedilen balık emülsiyonu ile sizin bahsettiğiniz balık enzimi aynı şey midir? Bana aynı değil gibi geliyor. Ama asıl soru şu: doğru olanı hangisidir? 3) Alıntı:
yumurta kabuğu solucan gübresi üretiminde sadece kalsiyum desteği sağlamak için değil aynı zamanda ve aslında en önce asitlik düzenleyici olarak kullanılır. Yani asit düşürücüdür. Eğer enzim kabına yumurta kabuğu katarsak asit dengesini bozarak sistemin fermantasyonunu olumsuz yönde etkilemez mi? Baştan beri yazılanlar PH'ın düşük olması yani asitliğin yüksek olması yönünde. Yumurta kabuğunun sistemi nötrlaştirmesi bakterilerin ve mayaların üremesini nasıl etkiler? 4) Bu konuda bir çok mesajda ( örneğin, #569) normalde bitkisel ilaç yapımında kullanılabilecek bitkilerin enzim kabına eklenmesinden bahsediliyor. Şimdi düz mantıkla şunu sormak isterim: Eğer zararlı canlıları bertaraf edecek etken maddeler bu bitkilerde mevcutsa, enzim kabındaki olmasını istediğimiz canlılar açısından bu etken maddeler nasıl bir durum sergileyecekler? Mesela ceviz yaprağı gibi bazı maddelerin normal kompost kabına eklenmemesi tavsiye edilir. Neden olarak da içerdiği toksik madde öne sürülür. Bir diğer örnek de, ne yazık ki topraktaki solucanları öldürmek için, ki bu zihniyete sahip olana azıcık yazıklar olsun, at kestanesinin suda bekletildikten sonra bu suyla toprağın sulanması tavsiye edilir. Bu ürünlerin enzime katılması acaba doğru mu olur yanlış mı? 5) Alıntı:
bu forumda ve daha başka bir çok yerde okuduğum üzere söğüt yaprağında veya kabuğun içinde bulunan asitler veya hormonlar vs. köklendirme özelliği içeriyor. O halde şunu sormak gerek, söğüt ağacı yapraklarıyla elde edilebilecek bir enzim tohum filizlendirme veya fide ekimi zamanında köklendirmeyi teşvik etmek için kullanılabilir mi? Bu da piyasadaki köklendirme hormonlarına alternatif olur herhalde. 6) Burada yapılan enzim üzeritiminde oksijen temassız ortamda üretim özellikle vurgulanıyor. Ancak bu işin asıl kaynağına baktığımızda nargile sisteminden bahseden hiç kimse yok. Tam aksine resmen hava alabilecek ortamlarda üretim yapıyorlar. Hatta ağzı açık büyük varillerde süreç tamamlanıyor. Demek ki, oksijen temassız ortamda enzim üretimi burada görüldüğü üzere tecrübeyle sabittir ki, başarılı sonuçlar doğuruyor; ancak bu demek değildir ki sistemin oksijen alması yanlış bir üretim demektir. Hatta burada verilen kaynaklardan birinde zamanla yüzeyde kurtçukların oluşabileceğinden bahsediliyor ve çözüm olarak biraz daha esmer şekerin eklenmesi öneriliyor. Luis Pasteur'un pastörize mantığından yola çıkarsak bu kurtçuklar nereden gelebilir; büyük ihtimalle havadan. Demek ki sistemin hava alması yanlış bir şey değil. Bu konuyu iyice düşünmekte fayda var derim. 7) Bir soru daha: sıcak kompost, soğuk kompost veya vermikompost üretiminde bir miktar toprak sisteme eklenir. Temel nedeni toprakta yer alan yararlı bakterilerin ve mikroorganizmaların sisteme eklenmesini sağlamak. O halde enzim kabına eser miktarda kaliteli bahçe toprağının eklenmesi nasıl bir sonuç doğurabilir? 8) Biten olgun enzimin buzdolabında stoklanarak saklanmasının fayda veya zararı neler olabilir? 9) Hazırladığı enzimi ev temizliğinde veya bulaşık yıkama işinde kullanarak sonuç alan var mı? 10) Enzim kabına leonardit katılması nasıl bir sonuç doğurabilir? Şimdilik soru, tespit ve önerilerim bunlar. Zamanla dahası da gelecektir. Hürmetler ve saygılar. Düzenleyen Savaş : 18-09-2011 saat 00:19 Neden: İmla düzeltmeleri ve ekleme... |
||||
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
e-posta gönderdim. Sayfayı neden göremiyor? Görseydi iyi olurdu. Zira soruların burada sorulması ve cevaplanması çok daha uygundur. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Içinden çıkılası sorular
Uzun uzun okumalar kafa yormalar ve bilmecelerle buralara geldık kompost,enzım,solucan,yarasa leonardıt ve da niceleri okuyoruz ve içinden çıkmaya çalısıyoruz kedımce çok denemeler yaptım ve yapıyorum enzim gerceken çok faydalı oluyor ıkı adet mandalına agacında denedım enzım verdıgım agaç 30 cm sürgun verdı diyerinde hareket yok denmelerımden oldukca memnun kaldım npk açısından oranları korumaya çalısarak seçtıgın malzemlerden yapmaya çalıştıgım enzımlerden güzel netıceler oldım en son nasıl yaptım: hemserım hamsı kafalarını ve kılcıklarını aldım bir bucuk lıtre hazır enzımı ekledım içine yumurta kabugu biraz yarasa gubresı serbetı mutfaktan çıkan ıvır zıvırı 8 litrelik su kabına doldurdum tabı hamsıler oldukça baskın halde hemen kokularını verdıler çok fazla hava çıkışı oluyor bu enzımden oldukça ümitliyim beninm teçrubeme göre mutfakta ve varsa bir kaba doldurulup biraz pekmezle doldurdunmu gereklı zamanda havasını aldınmı olay tamamdır |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Savaş,yazınızı bugün okuyabildim,enzimli suyun solucanlar tarafından sevildiği hakkında bir yazıyı okuyup aktarmışım,sorunun bu şekilde sorulacağını düşünemediğimden alıntı yapmamışım ,ama enzimi kızım ev temizliğinde başarıyla kullanıyordu ,ben de kendi evimdeki ağaçlarımı enzimli suyla besliyorum,gayet neşeliler,erken çiçek açıp çok da meyve tutumu yapıyor ,tabii sonrası usta çiftçi işi ,meyve seyreltmesi ve ek gübreleme...Bir de köpek besliyoruz, onun zaman zaman yaptığı yaramazlıkları da enzimli suyla sildiğimizde koku falan kalmıyor.Özellikle çilekle yaptığım enzim kullanım sonrası o güzel çilek kokusunun ortama yayılması çok hoş oluyor.Bu yıl diğer mesajlarımı da okuduysanız görmüşsünüzdür. Bodrum'da ve Aydın'da enzim kullanmayı tarif ettiğim iki arkadaşım aldıkları başarılı sonuçları anlatmışlardı.Ama çok detaylı incelemeler sorarsanız ben bir bilim adamı olmadığım için teknik cevaplar veremem.Benim yaptığım Sarıcan hocamın bu başlıktaki tarifi üzerine yaptığım enzimi kullanmak ve ağaçlarımdan güzel ve tatlı meyveler alınca sevinmek ve bunu da arkadaşlarımla paylaşmaktan ibaret. :-) Saygılar. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|