![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2009
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Sn. Ozay57, Sarıcan'ın daha bu konunun ilk mesajlarında enzimlerin nerede ve nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı açıklaması var. Bence konuyu baştan okursanız bu sorularınızın bütün yanıtlarını bulacaksınız. |
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Ağaç Dostu
|
En anlamlı hediye
Agaclar.net' le tanıştığımdan beri bir yığın dost ve arkadaş edindim. Kimi zaman sanal ortamda üzüldüğüm anlarda oldu. Özellikle Enzim başlığını böyle bir sürecin sonucunda açmaya karar vermiştim ve başlangıçta çokta yorulmuş ve uykusuz kalmıştım. Ama geçen hafta bir arkadaşımızdan aldığım mesaj bütün üzüntü ve yorgunluğumu aldı götürdü. Kendisinin affına sığınarak mesajını ve gönderdiği hediyesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Alıntı:
Alıntı:
Fakat her şeyden öte benim için gerçekten anlamı çok büyüktü. 24.Aralık.2009' da açtığım bu başlık tam bir yıl sonra ilk meyvasını verdi ve ben bu meyvadan tatmak güzelliğine eriştim. Daha da önemlisi kadirşinas bir dost edindim. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Umarım her şey gönlünce olur. |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili yasarugur, Bu arada aklıma gelmişken, bu meyvaları daha önceki yıllarda yetiştirip tattığına göre bu seneki ürünlerde farkettiğin farklılıkları en güzel sen açıklayabilirsin. Bizim marketten alıp yediğimiz meyvalarla bunları kıyaslamak pek sağlıklı olmaz. Üretici gözüyle yaşadığın gelişmeleri (verim, şekil, hastalık, kabuk, tat, koku vb.) forumdaki arkadaşlarla paylaşırsan memnun olurum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Sarıcan hocam,iyi dilekleriniz ve duygularınız için çok teşekkür ederim,enzimi yapraktan ve topraktan uyguladıktan sonra meyvelerin daha sulu,daha tatlı,daha ince kabuklu,form olarak daha düzgün,meyve dilimleri arasındaki zarın yok denecek kadar ince olduğunu gözlemledim , ilaveten doğal gübre de verseydim daha büyük meyveler olabilirdi,onu da seneye bu zamanlarda denemiş olacağız,bu hafta sonu da zeytinlerimin olduğu bahçeye gideceğim( orada 8 ay önce diktiğim zeytin fidanları var),balıktan yapmış olduğum enzimi kök gelişimine faydalı olacağı umuduyla topraktan uygulayacağım o gelişmeleri de forumda paylaşırım,nezdinizde faydalı bilgileri benim gibi acemilerle paylaşan agaçlar.net'in her branştan ustalarına teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.İyi ki varsınız. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Çalışmalarınızı desteklemek.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...27&postcount=6 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Selahattin Yılmaz ,ben size elma-armut karışık ve balıkla yaptığım enzimden birer litre gönderebilirim ama daha üç aylık fermantasyon süresini doldurmadılar,aslında ben kendi adıma balıklı enzimin biyolojik değişimini merak ediyorum..Gönderme adresini yazarsanız iletirim. Laf arasında komşu süper marketten geçenlerde washington portakal satın aldım tadı ekşiydi,eşim "-Portakalı yurt çapında ticari olarak bu kadar geniş çaplı yetiştiren profesyonel üreticiler enzimi bilmiyorlar mı acaba?Bunlar bizim portakallar gibi tatlı değil." dedi.Bunu da enzimin meyve tadı konusundaki etkisi olarak bir dipnot olarak tekrar belirteyim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili yasarugur, Enzim öncesi tadını bilemediğim için kıyaslama yapamayacağım ama portakalların tadı gerçekten nefisti. Hatta greyfurtlarda bile o alışkın olduğumuz acımsı tad yoktu. Enzim tahlil rapor sonuçlarını bende merak ediyorum. Mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompostta pekmez veya şekerle birlikte ekmek mayası, yoğurt suyu, prinç yıkama suyunun fermentasyonundan elde edilen sıvıdan da ilave ediyordum. Aynı ilaveleri enzim içinede ilave edip etkin mikroorganizmalar denilen faydalı bakterileride sisteme dahil etmek lazım. Bakarsınız EM benzeri bir ürün çıkar ortaya, böylece dışa bağımlılıktan da kurtuluruz. Herkes kendi organik gübresini kendisi üretme yolunu bulmuş olur. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn.Sarıcan hocam,benim bir iki metre kare, biber fidanları için ayırdığım bir yer var ,dediğiniz uygulamayı bu yıl orada yapayım,toprağa biraz kepek ve saman da ilave edip karıştırayım,bir de öyle deneyelim,bildiğiniz gibi buğday kabuğunda da faydalı maddeler var,saman da toprağın gevşemesini hava almasını sağlar,gelişmeleri takip ederiz.Saygılar. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben direkt olarak enzimi hazırlarken şekere ilave olarak enzim malzemelerine ilave edelim diyorum. Mesela senin balık enzimine bir paket kuru ekmek mayası, bir iki kaşık yoğurt suyu gibi. Bakalım analiz sonucu ne çıkacak. Olmazsa hepsini karıştırmayayım dersen bir litre kadar başka kaba alıp ona ilave edersin. Fermantasyon bu soğuk havada hala devam ediyor mu? Gaz çıkışını gözlemleyebiliyor musun? Bu arada yaptığım çalışmaları yavaş yavaş tek bir başlık altında toplayabilmek için bir blog oluşturdum. Yaptığınız çalışmalar ve gelişmelerle ilgili yorumlarınızdan blogumda da görmekten memnun olurum. www.mehmetsarican.blogspot.com Saygılar |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2009
|
Alıntı:
Sayın beyefendi blognuzu inceledim gerçekten çok beğendim ve çok istifade edeceğim paylaşımınız içinde teşekkür ederim Allah size sağlıklı uzun bir yaşam versin. sevgi ile kalın |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Acemiden aldigim Melas ile 3 adet 5 lt enginar kabuklari ve 2 adet 5 lt kabak enzimi yapildi.Icine de eksi yogurt ve de pirinc islatma suyu ilave edildi.Balik enzimin de olmus sayilir. Fakat, Balik enzimini daha fazla yapmam gerekiyor.Yarin, Kadikoydeki Balikcilari kolacan etmek gerekiyor.Sebze bahceleri icin olmazsa olmazlardan....... Aslinda melas, en onemli malzeme (aktivator olarak);Muratliya gitmek lazim: |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
İki ay önce kırmızı alıçlardan konsatre yapmıştım. Şeker ekleyerek yapılan meyve suyunun bugün kapağını açınca biraz asitli olduğunu gördüm. Kapağını kapatıp sobalı odada bir süre durunca fermante olmaya başladı kapaktan hava sızdırıyordu! Kapaktan ses gelmeye başlayınca açıp kapatıp buzdolabına koydum. Zararlı duruma gelmesi söz konusu olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Sn. ozay57, Korkmayın bozulma yok. Ancak ilk ürettiğiniz ürün Laktik Asit idi. Oysa şimdi alkol oluşmaya başlamış durumda. Gaz çıkışı bu yüzden. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2009
|
Alıntı:
bu arada 3000mtkarelik salatalıklarımda fayda verecek veya denememi isteyeceğiniz bişeyler varsa, verdiğiniz emek birikimlerine teşekkür amacıyla elimden geldiğince uygulayabilirim şimdiden teşekkür ederim çok ama çok sağolun. iyiki varsın ağaçlar.net |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. ankstel, Beğenileriniz ve özellikle sağlık dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Bu vesile ile bende eşimle birlikte incelediğim kaktüslerinizi çok beğendiğimizi söylemek isterim. Emeğinize sağlık. Sabır isteyen bir iş olsa gerek. Saygılar |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2009
|
Alıntı:
Kaktüslerle ilgili söyledikleriniz için teşekkür ederim bende emekli olduktan sonra ciddi ilgilenmeye başladım. Yurt dışı ile kıyasladığımızda Türkiye pek çok konuda olduğu gibi kaktüs ve sukkulent konusunda da daha emekleme aşamasında bile değil. Hiç bir şey birden olmuyor. Diğer ülkeler kaktüs konusunda ilk basılı yayınlarını iki yüzyıl önce çıkartmışlar. Örgütlenmeleri de o denli eski. Üstüne keşif ve bilimsel çalışmaları ve tabii sermaye birikimini eklemek gerekiyor. Bu sebeple bugün geldikleri nokta sürpriz değil. Malumunuz kaktüs ve sukkulent koleksiyonculuğu yapmak rafine bir zevktir. Herkesin kolaylıkla yöneleceği bir uğraş değildir. İlgi, bilgi, merak, araştırma hatta tutku gerektirir… Bu rafine koleksiyonculuk bu zevki paylaşan insanların birbirleriyle iletişim kurmasına da ön ayak olmaktadır. bu konuda söylenecek çok şey var tabii gerçi balkonunuzda kaktüs yetiştirmek için uygun ışığa sahip diye düşünüyorum Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. ankstel, Şu an sadece bir adet succulent' im var. Onuda bir agaclar.net toplantısında Sn. Güler hanım vermişti. Tek yaprak olarak aldığım çelik şimdi çoğaldıkça çoğalıyor. Topraksız tarıma alışkın olduğum için ilginç bir deneme olarak yetiştirme ortamı olarak hydroton kullandım. Sulamayıda domates fidelerimin içinde durduğu besinli sudan şırınga ile çekerek suluyorum. Afrika menekşelerinide aynı metodla suluyorum. Kaktüs hiç denemedim. Bakımında zorlanırmıyım bilemiyorum. Balkonum güney cephe kapalı balkon, bol güneşli ama yazın çok sıcak oluyor. geçen yaz tatilde iken bir adet mayer limonum kavruldu, o yüzden bakımsızlıktan telef ederim diye korkuyorum. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizim mahallede, seyyar enginar ve kabak satan arkadastan epeyce enginar yapragindan enzim yapmaya basladim. Fakat, o kadar cok yaprak ve sap cikiyorki enzimin haricinde farkli ne yapilir diye dusunmeden edemiyorum. Balik kilcigi toplantisina (beyin firtinasina ) ne dersiniz ? (sicak kompost harici) |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Enzim üretimi ile biyogaz üretimi birbirine çok yakın. İstersen küçük bir biyogaz tesisi yap. Bir damacana bir balon veya otomobil iç lastiği, birde vana ve bünsen beki. İki metrede hortum harcarsın. Kendi kahveni yapacak kadar gaz üretebilirsin. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Sn Sındırgılı selamlar Elinizdeki enginar yapraklarını mümkün olduğu kadar ufaltınız, diğer taze yapraklar ve yeşilliklerle daha zengin karışımda elde edebilirsiniz. Em1 + melas(pekmez) + klorsuz su 1:1:100 Örn: 4.5 lt su + 2.5 çorba kaşığı em1 + 2.5 çorba kaşığı melas (pekmez ) karışımı yeşilliklerle beraber hava geçirmez bir kap içine konulup, yaklaşık iki hafta karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz. Sürenin sonunda ph 3.2 / 3.7 arasında ise bu karışımı süzüp sıvıyı 1:500 oranında (4.5 lt suya 1.5 tatlı kaşığı ) yaprak gübresi olarak kullanabilirsiniz. Tortusu ise mükemmel bir gübre olarak değerlendirilebilir. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2009
|
Em1 yerine Ema
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Hamdi Eyigör, Pekmez veya melas, yoğurt suyu, kuru ekmek mayası ve prinç yıkama suyundan fermente ile elde edeceğiniz laktik asit bakterileride organik malzemelerin fermentasyonu için aktivatör olarak kullanılabiliyor. Daha önce mutfak artıklarından yaptığım soğuk kompost işleminde kullandım. Sızan sıvıyı sıvı gübre olarak, kalan posayıda toprakla karıştırarak kompost yapmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dışardan malzeme almadan evsel malzemeler kullanarak yapmakta mümkün. Uygulamayı blogumda görebilirsiniz. www.mehmetsarican.blogspot.com Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2009
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Sn Hamdi Eyigör Sn Sarıcan güzel özetlemiş, kendi sitesi benimde sıkça ziyaret ettiklerimin arasında, yazılarının devamını diliyorum ![]() Ema zaten aktif olduğu için burada em1 yerine kullanılamaz. Düzenleyen Zeytinlibahçe : 31-01-2011 saat 19:37 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Feneryolunda bir mağazanın deposunda kaçak enzim imalatında gaz sızıntısı nedeniyle ufak bir patlama oldu. İlk belirlemelere göre 10, 15 kutu zayiatı tesbit edildi. Görgü tanığı dükkan sahibi :''-ne zamandır böyle bir olay bekliyordum, Allahtan balık enzimlerim patlamadı ? '' dedi. Olay yerinden sıcak görüntüler: |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
![]() Tüm sistemler kurulmuş görünüyor. Patlamaların gerçek sebebi bilirkişi raporunda belirtildi mi? |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|