agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-04-2010, 23:06   #1
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Yaptığım enzimden emin olmadığım için hâlâ her şeyde kullanamıyorum. Kokusu likör-alkol gibi değil, turşu gibi. Menekşelerde denedim, yaklaşık üç haftadır ölmediler Çiçek ya da yaprak gelişimleri benzer saksıyla (benzer saksıyı normal su ile suluyorum) aynı ama çiçek sapları biraz daha uzun oldu. Sıvının üzerindeki beyaz küf renk değiştirmedi, kokusu kafamı karıştırıyor ama menekşelerin gelişimi gerilemediğine göre diğer bitkilerde de deneyeceğim galiba.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 09:54   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Hbayraktar,
Resim eklemekle iyi yaptınız. Böylelikle diğer üyelere de örnek oluyor. Ayrıca fidelerde korkmadan deneyebilirsiniz. Ancak toprağınızda bol miktarda organik madde olmasında fayda var. Toprakta organik madde bol değilse humik asit veya enzim tek başına yeterli olmuyor. Çünkü enzim içindeki yararlı bakterilerin gelişebilmesi için besine gereksinimleri var. Hatta enzimin süzdüğünüz çöplerini de toprağa organik madde olarak katabilirsiniz. Bununla ilgili bu konunun ilk sayfalarında Sarıcan'ın saksıyı strech filmle kaplama gibi güzel bir örneği vardı.

Sn. Kiraz,
Bence seyrelttiğiniz sürece hiç bir problem olmuyor. Bu yüzden bitkilerinize korkmadan kullanabilirsiniz. Kökten kullanmakta bir sorun görmeyince, hafta sonu Antepfıstğı ve kiraz ağaçlarından 2-3 tanesinde bu kezde yapraktan kullandım. Ertesi sabah korka korka kontrol etmeye gittim. Ancak bir baktım yapraklar daha parlak duruyor. Ya da bana öyle geldi

Sn. Sındırgılı,
Bence ilaç ve kimyasal gübre görmemiş üzüm temin edebilirsen daha iyi olur. Mayamızı da kendimiz yaparız. Tamamen organik şarap elde ederiz.

Sn. Sarıcan,
Şu balon işi çok iyi oldu. Evden uzak kaldığım günlerde havasını nasıl alacağım diye düşünüyordum. Balon ilaç gibi geldi. Ayrıca senin içilebilir enzimle ilgili son gözlemlerini bekleriz.

Bu arada ben işi iyice ilerlettim. Toplam 9 şişe enzimim oldu. Mayıs ayında hepsini Antep'e götüreceğim.

Aşağıda Ocak ayında yapılmış ilk şişeler görünüyor. Bunlar oldukça karışık. Yonca yaprağı, çim, patates, havuç, elma, kuşburnu, maydanoz yaprağı vs.

Name:  HPIM2898_1.jpg
Views: 2453
Size:  27.1 KB

Bunlar ikinci grup şişeler. Şubat ayında yapıldı. Bunlarda oldukça karışık. Yonca yaprağı, orman toprağı, patates, havuç, elma, kuşburnu, maydanoz yaprağı vs. Resimler biraz kötü çıkmış.

Name:  HPIM2899_1.jpg
Views: 2283
Size:  29.0 KB


Bu iki balonlu şişe 3 Nisan'da yapıldı. Yonca, çim, havuç ve patates rendesinden oluşuyor.

Name:  HPIM2900_1.jpg
Views: 2443
Size:  24.7 KB

3 Nisan'da yapılan 3. şişe. Sadece bezelye kabukları ve havuç rendesinden oluşuyor. Gaz çıkışı ilk başlarda fazla olmadığı için balon takılmadı. ancak 1-2 gündür çok yoğun gaz çıkışı var. Kapakları gevşetirken dikkat edilmezse taşma yapıyor.

Name:  HPIM2901_1.jpg
Views: 2195
Size:  28.8 KB

Bunlarda içilebilir enzim sınıfından. Soldaki sıkılmış nar çekirdeklerinden Ocak ayında yapıldı. Sağdaki 1 hafta önce çilekten yapıldı. Nar çekirdeğinden yapılan şişede çok güzel bir koku var. Şişenin ağzını açınca taze ekmek gibi kokuyor.

Name:  HPIM2903_1.jpg
Views: 2607
Size:  28.2 KB

Ben bütün enzimlerde pekmez kullandım. Gördüğünüz bütün şişelerde 1 lt civarında pekmez kullandım. Ocak ayı ve Şubat ayında yapılanlarda yoğurt suyu ve gerçek laktik asit kullandım. Hatta konuyu tümüyle okuyanlar anımsayacaktır. Laktik asiti fazla kaçırdığım için süreç tamamen durmuştu. Ancak daha sonra tekrar pekmez, meyve ve sebze ilavesi ile süreci yeniden başlattım. Şu anda çok berrak renkleri var.

Diğer enzimlerde sadece pekmez kullandım. Dikkat ederseniz zaman geçtikçe renk koyulaşıyor ve berraklaşıyor. Tortu dibe çöküyor. Ayrıca ısı çok önemli. Isının 25°C' nin üzerinde olduğu zamanlarda süreç daha hızlı oluyor. Hatta enzim yaplırken 35-40°C arası ılık su kullanmak ve tıpkı yoğurt yapımında olduğu gibi battaniye türü kalın örtülerle sarmakta fayda var. Bundan sonra soğuk havada yaptığım enzimlerde bu yöntemi uygulayacağım.

Hafta sonu çocukluk anılarıma geri döndüm. Yaşlı bir teyzeden annemin yaptığı nişenin (bizim orada nişastaya nişe derler) tarifini aldım. Tamamen buğday fermentasyonuna dayanıyor. Buğday enzimi diyebiliriz. Burası yeri olmadığı için tarifini veremiyorum. Ancak enzime buğday, arpa ve yulaf katmakta da fayda var diye düşünüyorum. Böylelikle çok besleyici gübreler elde edebiliriz.

Şimdi üzüm mevsimini iple çekiyorum. Kendi mayamı kendim yaparak enzimlere mayada katacağım. Sizlerde kendi mayanızı yapabilirsiniz. Mikrobiyoloji ve Toprak başlığında (linki aşağıda) maya yapımı ile ilgili ayrıntılı anlatım var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20171

Not: Hafta sonu Ensar arkadaşımızdan Melas temin ettim. En kısa zamanda 1-2 şişede melası da deneyeceğim.


Düzenleyen acemi_caylak : 27-04-2010 saat 12:11
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 11:31   #3
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Acemi,

Enzim fabrikası kurmuşsun. Bu arada nar enziminin 1 litresine talibim. Balon konusu gerçekten pratik bir çözüm ama 5 litrelik pet şişelerin ağzına takmak sorun olabiliyor. Benim balkonda sayılı bitkim olduğu için ilgim daha çok içilebilir enzime yöneldi.

Başlangıçta bir fincan enzim içtiğimde çarpılır gibi oluyordum ama şimdi alıştım herhalde pek etkilenmiyorum. İçilebilir enzimin etkileri konusunda konusunda konuşmak şimdilik pek erken ama çok olumlu etkilerinin olduğunu söyleyebilirim.

En azından meyva likörü kapsamında herkes tüketebilir. Şu an sadece tavsiye etmekle yetiniyorum. Kobay olarak kendi vücudumdaki değişiklikleri gözlemliyorum, belki ilerde onlarıda paylaşabilirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 00:49   #4
Ağaçsever
 
hbayraktar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 87
Sn. Sarıcan,

Ne yazık ki koku bariz ekşimiş turşu kokusu, çöp kokusu değil gibi ama kesinlikle şarap kokusu da değil, sanırım 1,5 lt lik pet şişelere 300 gr değilde 150-200 gr gibi posa koymalıydım, benim posalar hep yukarı çıkıp balondan taşma eğilimine girdiler, çöp enzim de başarı kaydedebilirsem ben de içilebilir enzim için deneme yapmayı düşünüyorum, deneyimlerinizi bizle de paylaşınız lütfen.

Sn. Acemi Caylak,

Sebze bahçesini düzenlemek için harcadığım enerji-zaman'ı riske atmamak için hayvan gübresi haricinde Meyvelitepe formülü'nün ulaşabildiğim tüm adımlarını uygulamaya çalışıyorum. Enzimlerden kalan posaları iyice süzerek bir saksıya birer kat olmak üzere bahçe toprağı-enzim posası, 2 kat yapıp streç filmle ağzını kapattım, o da bir kenarda bekliyor.

Polyanna tarafım içeriğindeki bakterilerin turşu kokutan ama iyi niyetli bakteriler olduğuna inanmak eğiliminde ve ipek çiçeği testini beklemeden biri hariç boş sebze yastıklarında uygulamaya niyetliyim.
Yazılanların tümünden enzimlerin içerik+maya= kokuları arasında parallellik kuran mantığımın bir kısmı da polyannayı destekliyor (benimkiler esmer şekerle mayalandı, pancar-kereviz-patates-havuç-enginar-maydanoz-ıspanak posaları ağırlıklı bir içerik)

hbayraktar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 14:03   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Sarıcan ve tabiiki diğer enzimci dostlar.

Bunlarda bizim enzimler ve solucan sıvısı.Name:  DSC04691.jpg
Views: 1906
Size:  43.1 KB

Name:  DSC04692.jpg
Views: 1855
Size:  47.0 KB

Name:  DSC04693.jpg
Views: 1772
Size:  38.4 KB

Name:  DSC04688.jpg
Views: 1845
Size:  42.5 KB

Name:  DSC04694.jpg
Views: 1793
Size:  28.4 KB

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 14:12   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Solucan sıvısı beyaz plastik bidonda

10 litrelik pet şişelerde Erik, Elma, Muz,Salatalık,Kayısı,Dut ve üzüm pekmezli iksirler var.
5 litreliklerden biri aronia,bal,üzümpekmezi diğeri kivi bal,üzüm ve dut pekmezi iksir,
20 litrelik pet şişelerde taze yonca,kepek,üzüm cibresi,tesbih ağacı meyvesi ekstraktı,solucan sıvısı ve melas var.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 14:51   #7
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Ensar
Tesbih ağacı meyvesi ekstraktını nereden buldunuz? Bizim de temin etmemiz mümkün mü? Ağacın yaprağı da olur! Selamlar

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2010, 23:26   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sn Doğasever,

Tesbih ağaçlarım, ki yaklaşık 5 tane büyük 120 adet te 2 yaşlı fidanım , yeni yeni yapraklanıyor.

29 Mayıs Tekirdağ toplantısına katılacaksanız yaprakları kendiniz toplayabilirsiniz. Yok katılmıyacak iseniz kargo ile istediğiniz yere gönderirim.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 11:51   #9
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Cok tesekkurler Sn Ensari,

Toplantiya katılıp katılamayacağım belli olmaz. O yüzden siz yapraklar büyüyünce, aşağıdaki adrese Alper Alman adına küçük bir miktar gönderirseniz memnun olurum. Aklımda bir deney var. Başarılı olursa, sizden her sene ücretini ödeyerek almak isterim. Saygılar.

Adres:

EM Agriton Doğal Ürünler Mikroorganizma Üretim Pazarlama ve Ticaret LTD. ŞTİ.
Macun Mahallesi Anadolu Bulvarı ATB İş Merkezi I - Blok No: 246
Çamlıca - Yenimahalle - ANKARA
Tel : 0312 397 15 74
Fax : 0312 397 15 81
Gsm : 0532 404 00 77
: 0532 404 89 81

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2010, 16:30   #10
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Ensar,

Telekomun aziziliği yüzünden son gündür telefon hatlarında problem vardı. Son iki gündür de ineternetim tamamen gitti. Tesadüfen bugün başka bilgisayardan girdiğimde gördüm enzimlerini. Ne diyeyim bilmemki... İçilebilir olanların hepsinden tatmak isterim, şifa niyetine. Yalnız solucan sıvısı ve tesbih ağacı extraktı enzimi ne ola ki? Yenilir mi, içilir mi?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 00:56   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Sevgili Sarıcan,

Valla bu solucan sıvılı,kepekli.ve neemextractlı enzim denemesi anonim bir deneme. Senin de tahmin edebileceğin gibi önümüzdeki günlerde çok farklı denemeleri yaklaşık 1000 m*lik bir alanda deniyeceğiz.

Sevgili acemi çaylak ile 4x140 lt lik meyve parçaları ve yonca içeren melaslı iki adet te yine 140 litrelik çekirdekli cabarnet sauvignon küspesi vemrlas içeren enzimi serada oluşuma terk ettik. Sera sıcaklığı konusunda ne dersin ?

Şarap üreticisi bir arkadaşım mayalanma sırasında tankları soğutup mayalanma süresini uzattığını biliyorum.Yanlış hatırlamıyor isem 30 derecenin üzerinde sorun oluyordu. Yarın kendisinede soracağım.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2010, 09:18   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Sarıcan,

Ensar'ın dediği gibi enzim yapma işinde bende vardım. Aslında bu tespih ağacı meselesi tamamen kendiliğinden gelişen bir süreç oldu. Geçen hafta Ensar'ın yanına uğramıştım. O hafta sonu Gaziantep'ten yeni dönmüştüm ve canım çok sıkkındı. Karagöz kurduna ne yapabilirim arayışı içerisindeydim. Bu düşüncemi Ensar ilede paylaştım.

Sevgili Ensar'da tohum olduğu için tespih ağacı tohumlarını suda eriterek 2 fıçı ilaç hazırlamıştı zaten. Bunun 10 lt kadarını karagöz kurdu için bende aldım. Daha sonra onları eve getirdim ve Antep'e gönderirken yolda geçen zaman içerisinde bozulmasın diye içerisine yine Enzar'dan aldığım melastan biraz kattım. Ertesi gün işe gittim. Akşam eve döndüğümde gidip otobüs firması ile gönderecektim.

Eve ulaştığımda birde ne göreyim bizim tespih ağacı ile melas karışımında güçlü bir fermentasyon başlamış ve oluşan gaz fıçıyı patlatacak hale gelmişti.

Bunun üzerine hem bitkiler için yararlı hem de koruma amaçlı bir enzimi nasıl yapabiliriz diye biraz düşündüm ve aklıma gelen aşağıdaki formülü Ensar ilede paylaştım.

1- Buğday, arpa veya pirinç kepeği: 1 kg
2- Cibre: 1 kg
3- Tespih agacı tohumu suyu:1 lt
4- Yonca veya çim:1 kg
5- Melas:1 lt
6- Sıvı hayvan gübresi (solucan sıvısı): 1 kg
7- Kuyu Suyu: 5 kg

Bütün malzemeleri Ensar hızlıca temin etti ve Cumartesi günü 2 adet 10 lt lik bidonlara enzimlerimizi kurduk. Malzemeler yukarıdaki miktarlardan biraz fazla olduğu için, söylenen oranlar tam tutmamış olabilir. Biz göz kararı 2 adet 10 lt lik bidona paylaştırdık. 2-3 saat sonra kontrol ettiğimizde doğru yolda olduğumuzu anladık. Gaz çıkışı başlamıştı ve solucan svısındaki gübre kokusundan eser kalmamıştı.

Yani sonuçta bizim enzimlerin bir yararını daha test edeceğiz. İçilebilir enzim ve sıvı gübre olayından sonra şimdide bitki koruma amaçlı kullanımı deneyeceğiz.

Bundan sonraki hedefim enzim içerisine ısırgan otu, taze ceviz yaprağı, incir yaprağı, krizantem, tütün vb. gibi organik tarımda koruma amaçlı kullanılan bitki özlerinin hepsinden bir nebze katarak hem yararlı hem de her mevsim bitki için koruyucu bir sıvı elde etmek. Sizlerinde katkısını bekliyorum.


Düzenleyen acemi_caylak : 03-05-2010 saat 11:12
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 01:01   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster

Bundan sonraki hedefim enzim içerisine ısırgan otu, taze ceviz yaprağı, incir yaprağı, krizantem, tütün vb. gibi organik tarımda koruma amaçlı kullanılan bitki özlerinin hepsinden bir nebze katarak hem yararlı hem de her mevsim bitki için koruyucu bir sıvı elde etmek. Sizlerinde katkısını bekliyorum.
İncir yaprağındaki süt _fazla_asidik değil mi?

Bu karışıma aloe vera da kullansak; diyecektim.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 17:07   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Halil Bey,

Aloe Vera'yı hiç duymadım. Ama şöyle bir fikir yürütülebilir. Örneğin fesleğen (reyhan), lavanta gibi kokusu keskin bitkilere pek böcek gelmiyor. Bunlar uzaklaştırıcı olarak,
neem ağacı, pelin, acı biber, pire otu vs. ise öldürücü olarak kullanılabilir diye düşünüyorum.
Ayrıca sizin köydeki yaşlılarda şu "karı koca ilacı" tabir edilen formüller vardır. Bence teyzeleri, nineleri bir yoklamakta fayda var.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 21:50   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 533
Bu haftanın denemelerinden biri belli oldu NANE,ISIRGAN,SARMISAK karışımı. Eklememizin faydalı olacağını düşündüğünüz malzeme var ise iletin lütfen. Her öneri uygulanmaya çalışılacaktır.

Sevgiyle kalın

ensar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 21:55   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bugünlerde kolaylıkla bulunabilecek olan;

Fesleğen
kadife çiçeği yaprağı
ısırgan
sarımsak

karışımı süper olur.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2010, 22:39   #17
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Karakafes Otu

Aşağıda resimlerini iliştirdiğim Karakafes otu (İngilizcesi "comfrey") Potasyum deposudur. Emzim ve kompostunuza rahatlıkla ilave edebilirsiniz. Çok kolay yetişir. Kök ya da tohumdan ekilebilir. Çiçekleri mavi açar. Resimleri, geçen gün yürüyüş yaparken, yol kenarından çektik. (Hanım çekti! (Foto İşleri Müdürü). Aslında bitkinin menşei Rusya ve "Russian Comfrey" de deniyor. Bahçelerinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

EMA ile birlikte komposta konulunca harika sonuçlar veriyor!

Name:  comfrey.jpg
Views: 2581
Size:  72.6 KB

Name:  comfrey2.jpg
Views: 2220
Size:  71.7 KB


Düzenleyen Dogasever : 05-05-2010 saat 22:39 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2010, 07:32   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Daha önce yoğurt gibi ısısını koruyarak deneme yapacağım demiştim. Aşağıda daha önce resmini eklediğim çilek enziminin üzerine, hafta sonu bir kilo daha çilek ve göz kararı biraz pekmezi sıcak su ile karıştırarak ekledim. Daha sonra tıpkı yoğurt gibi bir gece çevresini sarılı tuttum. Gazını almakta zorlanıyorum. En azından 5-6 kere kapağı gevşetip yeniden sıkılaştırıyorum. Yoksa hemen taşmaya başlıyor. Taşmadan ağzını kapttığım halinin resmi aşağıda.
Karşılaştırma açısıdan havuç ve bezelye yapraklarından diğer şişeyide ekledim. Gaz çıkışlarının nasıl olması gerektiğine dair güzel örnekler bence. Dikkat ederseniz havuç şişesinde gaz kabarcıkları daha büyük. Oysa çilek şişesinde çok daha sıkışmış kabarcıklar var.

Name:  HPIM2907_1.jpg
Views: 2038
Size:  24.6 KB

Name:  HPIM2905_1.jpg
Views: 1936
Size:  31.3 KB


Düzenleyen acemi_caylak : 07-05-2010 saat 08:59
acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2010, 12:08   #19
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Sn Sarıcan'ın açtığı bu başlıkta öğrendiğim yöntemle çilek enzimi yaptım, 5lt lik su bidonuna su doldurdum ,göz kararı az miktarda enzim ilave ettim, taze yoğurt almıştım onun suyundan yine göz kararı az miktarda ,6 yemek kaşığı da buğday kepeği ilave edip karışımı içinde mikro organizmalar üreyebilsin diye 24 saat beklettim,sonra gidip bahçemde bulunan biber,çilek ve kabak fidelerinin dibine azar azar paylaştırdım,bir yandan da inşallah kuvvetli gelip fideleri yakmaz diye düşünmedim değil hani,bakalım bundan sonra gidişat nasıl olacak, eğer sonuç iyi olursa tarlamdaki zeytinler için de aynı formülü yineliyeceğim,bekleyelim görelim bakalım...


Düzenleyen yasarugur : 07-06-2010 saat 17:50 Neden: isim düzelttim
yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2010, 20:45   #20
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. yasarugur;

Bence 5 litrelik su bidonuna 50 cc lik şırınga ile ölçerek enzim ilavesi yapsaydınız 1/100 sulandırmış olurdunuz ve elinizde ölçülebilir bir formül olurdu. Göz kararı ilavelerde enzimi fazla kaçırma riskiniz her zaman var. Birde ikinci tekrarda ne yaptığınızdan emin olmak için tavsiyem şırınga ile ölçerek enzim ilavesi daha uygun olur.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2010, 08:26   #21
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Teşekkür ederim Sn. Sarıcan ,bu uygulamayla bahçemdeki uyuyan güzeller birden uyandı ,sanki enzimli karışım onlara "Hadi bakalım uyuyup durmayın ,uyanın çalışın,çiçek açın meyve verin!"demiş gibi yaprakları büyüdü,salatalık fideleri sırıklara tırmanışa geçti,biberler çiçeğe durdu.Şimdilik ilk denemede iyi gözlemlerim var, ikincisinde enzim dozunu ölçülü yaparım,daha iyi olacaktır mutlaka.

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2010, 13:10   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
fiyatı ne kadardır

kayastop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2010, 00:15   #23
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
İki mesaj yukarda lavabonun içinde çekilmiş resimlerini görüyorsunuz. Markette içinde su dolu olarak satılıyor. Özel bir kovası yok, sudan ucuz.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2010, 17:03   #24
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Dün itibariyle evimin önündeki bir adet portakal ve bir adet greyfurt ağacım çözeltilmiş enzimden 1:100 oranında nasiplerini aldılar ,enzim stoğum bitti yenisini meyve karışımlarından yapacağım,öncekini çilekle yapmıştım,bu sefer bir kaç bidon yapıp mevsim boyunca yetercek bir stok oluşturmağa çalışacağım...

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2010, 21:36   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sevgili Sarıcan,

Enzim konusunda bizim tarafta oldukça başarılı gelişmeler var. Bizim yaptığımız enzim ve piyasadaki 3 adet organik ve mikrobiyal olan gübrelerle yapmış olduğumuz karşılaştırmalı denemeleri Ensar yakında fotoğrafları ile yayınlayacak.
İçilebilir enzim konusuna gelince aronya, kayısı, erik, çilek karışımından olan enzim çok başarılı oldu. Kobay olarak kendimiz denemeye başladık. Ensar başkalarınada ikramlarını sürdürüyor. İçenler çok beğeniyorlar.
Ayrıca benim nar posası ve çilekle yaptığım enzimde çok başarılı. Her akşam bir bardak içiyorum. Kobay olarak tek değilsin yani. Sevgili Sındırgılı kurdeşen dökmeden içebilir.
İçmek için enzim yapan ve tadını şekerli sevenler bir ay sonra içmeye başlasınlar. Ancak 3-4 ay bekleyen şişelerde hiç şeker tadı almıyorsunuz.
Galiba biz bu işi başardık. Artık yaz günleri buz gibi enzimler masamızda her zaman olacak.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2010, 22:20   #26
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Kulaklarim cinladi. Artik, enzimlerimi domatesler ve biberlerim kobay olarak kullaniyorlar.Domateslerim sira sira meyvaya yattilar. Kurdesenmi doktuler,orasi belli degil ama galiba arpalari fazla geldi.Sn.MeyveliTepenin domates agacini uzak ara gececekler gibi gorunuyor.Kargilarida 2,5 metreye cikardim? Boyle giderse onlarda yetmiyecek gibi gozukuyor.
(Sebze bahceleri hazirlama bolumune resimlerini ekledim)


Düzenleyen sındırgılı : 22-06-2010 saat 22:33 Neden: ilave bilgi verildi
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2010, 17:41   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2010
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 4
SELÜLAZ
AMİLAZ
PROTEAZ
KSİLENAZ
LİPAZ
Ürettiğiniz enzimlerin hangi bölümde olduğunu sorabilirmiyim bir de Optimum fermantasyon şartlarını nasıl sağlıyorsunuz, nem içeriği %55 bunun için tabi nemlendirici de kullanılması gerekiyor 0,1 M sodyum fosfat tamponu dediğimiz ph dengesi 5.0 da tutmak en önemli etkenlerden biri bir de kullandığınız enzim grubunu aşılamak gerekiyor 1lt fermante kabında 2.5 ml ortam sıcaklığıda enzimler için fermantasyon süresinde 30 C olduğunuda göz önüne alırsak gerçekten bu sölediğiniz yöntemle enzim mi üretiyorsunuz yoksa besin maddesimi
anlayamadım.
Şimdiden teşekkür ederim

D.Ozan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2010, 18:27   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. D.Ozan,

Burada yazan arkadaşların hiç birinin amacı söylediğiniz anlamda özel enzimleri ekstrakt etmek değil. En azından bunun için ellerinde yeterli donanım ve alet edavat yok. Basit fermentasyon yöntemiyle kendimizce bir şeyler yapıyoruz. Bunun adına ister enzim deyin, ister meyve suyu, ister likör deyin farketmiyor.
Optimum fermentasyon şartlarına gelince bununla ilgili önceki sayfalarda oldukça fazla bilgi var. Bu konuda sizinde bilgili olduğunuz anlaşılıyor. Sizde bildiklerinizi paylaşırsanız bizde yeni şeyler öğrenmiş oluruz.
Ayrıca yeni gelenler başlığında kısaca kendinizi tanıtırsanız daha iyi olur. Çünkü forumda böyle bir kural var.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 00:09   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2010
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 4
Sayın acemi_caylak estagfurullah sadece merak ettim tabi bir de ben bütün sayfaları okumadan yorum yaptım kusura bakmayın. amilaz enzimleri hakkında bilgim var elimden geldiğince yazmaya çalışırım. Ben yukardaki yazıyı gerçekten şaşırdığım için yazdım yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın

D.Ozan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2010, 09:29   #30
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Bira imalati, maalesef basarili olamadi. (Ya, Adadaki nem oraninin yuksek olmasi ya da baska bir nedenden dolayi)
Simdi, az bucuk fermente olmus olan (kendini bira zanneden suyu) nasil degerlendirmeli?
Seyreltip, kobay olacak (gecmeye baslamis kirli hanim ciceklerinde) bitkilerde mi denemeli?
Ya da icine enzim, eksi yogurt katip fermenteye devam etmelimi?
Acemi ve Sarican ne dersin?

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025