agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni26Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-06-2013, 20:12   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Güler hanım ,kompost başlığına yönlendirmeniz için teşekkür ediyorum.

sayın Malina, bahsettiğim alıntı bu konuda ilk sayfada sayın Epsody'nin 27 numaralı mesajıdır. Uyarı için teşekkür ederim..

sayın Lilium, yine enfes bir cevap. içinde yok yok.. sağ olun. Bu arada yazının içinde belirtmeden geçtim gübre ve yaprakları kürekle harmanladım, içine toprak atınca da çapayla karıştırdım. direkt katman yapıp üstüne oturtmadım yani. o konuda sorun yok.

ama evet bahsettiğim orman örtüsü, orman tabanından gelen çürüntüler ve daha da fazlası yani çok büyük kısmı orman bitki örtüsünün bahçeye olan yayılmasının temizlenmesinden artan organik maddeler. muhteviyatında otlar, fidanlar, ağaç dalları, yoğun yapraklar, böğürtlenler, eğreltiler(galiba eğreltiler de toksikmiş, bunların yöntemi ise topraktan zararlı madde toplamakmış. başka bir konuda verilen bir bilgiydi.), sarmaşıklar, yabani asmalar, kestane dikenleri, meşe-kestane çürük gövdeleri vs.vs.. böyle devam ediyor. muhteviyat bunlar.

sanırım hastalık ve zararlıları önlemek için kompost gerekir o zaman. çünkü ormanda her şey var, iyisiyle ve kötüsüyle.

bir de acaba bunları yeşilken madem dikimde kullanabiliyoruz, bu maddeler toprak altında çürürken metan gibi gazlar üretip bitkinin köküne zarar verebilir mi. aklıma geldi sormak istedim.

kompost konusu forumda oldukça geniş. tavsiye edebileceğiniz özel bir başlık var mı.(orada 4 alt bölüm ve 6 forum konusu var, o bölüm mü tavsiye ettiğiniz yoksa başka bir yer mi. atlamayayım başka yerde de varsa konuyu.)

sayın lilium. ceviz kabukları normal yeşil bitkilerden farklı olarak yoğun olarak özel kimyasal maddeler içeriyor bildiğim kadarıyla. acaba analiz ettirme isteğiniz bunların muhteviyatına yönelik mi. aklıma acaba zararı olabilir mi sorusu geliyor çünkü. ya da bünyelerindeki maddelerden dolayı belki başka işlemlerden geçirmek daha faydalı gübre haline getirebilir onları. ya da zararı var ise gidermek amacıyla. (mesela hayvan gübresini de yanmış forma dönüştürmek gibi.)

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2013, 00:54   #2
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster

Alıntı:
bir de acaba bunları yeşilken madem dikimde kullanabiliyoruz,
Yeşilken dediğimizde yanlış anlaşılabilir, Üstte videolarda gördüğümüz dal yaprak öğütücülerinden çıkan toprak altına karıştırılıyor, fidanı ekerken örneğin: yeşil çimi biçtiniz bunu toprakla karıştırıp fidan ekilmez, bu komposlaşma evresinde yüksek ısılara ulaşır buda fidana zarar verir, dal yaprak kırındıları dediniz ben bunları kurumuş fakat tam çürümemiş olanlar için olabilir dedim.

Alıntı:
sayın lilium. ceviz kabukları normal yeşil bitkilerden farklı olarak yoğun olarak özel kimyasal maddeler içeriyor bildiğim kadarıyla.
Evet bende öyle biliyorum, bu şekil kullanırsam ne gibi zararları olur onu öğrenmek istiyorum,
geçen yıl soyduğum ceviz kabuklarını atacak yer ararken yol kenarında olan ayrık ebegümeçi otlarını kurutması için kalın bir şekilde üslerine yaydım cevizleri soyduğum mevsim eylül yani bitkilerin gelişimlerinin durduğu dönem sonbahar, inanırmısınız ayrık ebegümeciler kış ortasında kudurdular yeşerdiler hayratler içinde kaldım, bir ikinci hayretim yahu biz bunları öldürelim derken kudurttuk bu defada ayrığa ebegümeciye herbisit kullandım hiç fayda etmedi, ne var bu ceviz kabuğunda merak ediyorum.
kanımca ince bir şekilde bahçeye yayıp capa makinasıyla karıştırılırsa çok fayda göreceği ve çok güzel bir gübre olacağı kanısındayım, azotun yüksek değerlerde olduğunu düşünüyorum. ve bu yıl bunu denemek istiyorum.

analiz yaptırıp içinde ne var ne yok, zararlımı olur faydalımı olur fayda kısmını görebiliyorum zarar kısmını göremiyorum. Bilmek en güzeli, bu analizi nerede yaptırabilirim toprak analizi yapan kuruluşlar bu analizide yapabilirler mi? konusunda bilgim yok.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2013, 01:24   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
teşekkürler sn. Zeytinlibahçe. malç konusunu da araya almış olduk eksik olmayın.

cevaplara yine teşekkür ederim sn. Lilium.

ceviz yeşil kabuğu için ise son yıllarda ceviz üzerine akademik olanlar dahil araştırmalar yapılıyor olması bu analizin halihazırda yapılmış olma ihtimalini aklıma getiriyor. ilgili hocalarla irtibat sağlanırsa yardımcı olurlar gibi geliyor. hatta daha sağlıklı olur çünkü tahlili yapmak veya yaptırmaktan ziyade sonuçları yorumlayabilmek daha önemli ki bu uzman kişiler bu işin de uzmanları aynı zamanda. ceviz üzerine akademisyen araması yaptırınca ülkemizdeki bazı önemli hocaları öğrenmek mümkün. (mesela aklıma Sütyemez hoca geliyor hemen, ciddi mesaisi var kendisinin konu üzerine, adına tescilli cevizleri bile var, başka hocalar da var. buradan fazla isim vermeyelim sonra unuttuklarımıza mahcup kalırım.)

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025