agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni2296Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-07-2017, 21:46   #1
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Yaza hazır olsun diye Nisan'da kaparosu ödendiği ve bir hafta on gün içinde teslim edilme sözü verildiği halde, teslim için aylarca beklenince, traktörün tamir edilmesi gereken sorunları yumurta kapıda bir adım ileri iki adım geri temposuyla halledilmeye çalışılıyor. Hidrolik dışarı sızıyordu ve ayrıca renginden belli olduğu üzere hidroliğe de su karışıyordu; direksiyon dönmeyince bir sübapın kötü durumda olduğu farkedildi, bunlar tamir edildi ama adam akıllı üç gün kullandıktan sonra benzer bir sorundan dolayı kullanamadığım için tekrar bakıma alınması gerek.

Arazinin yüzde 80 kadarını, yeşil gübre bitkisi tohumu ekimi için "neredeyse tamam ama daha bitmedi" denecek kıvama getirdikten sonra arızalanınca da ayrı bir sorun karşımıza çıkıyor. Tropik yağmurlarımız başladı ve toprak, otlardan arınmış olduğu için suya doyup gölleniyor. Birkaç gündür yağışların durmasıyla kurudu ama bu durum uzunca devam etmez. Tohum ekimi için iyice geç kalırken, benim gibi işlerin doğru dürüst yapılması konusunda titiz bir insanın ne kadar huzursuz olduğunu da tahmin edebilirsiniz. Sinir içinde bekleyelim bakalım...

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2017, 13:16   #2
Ağaç Dostu

Musa Gündoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2014
elektrik tasarrufu

sayın birnefestoprak

sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. ben amatör bahçeçiliğim yanımda bir fizikçi ve aynı zamanda bir grafik tasarımcıyım. elektrik tasarrufu için kullanabileceğiniz en ucuz şey bir günş paneli olacaktır. Ki , orada bu tür şeyler oldukça ucuz ve hızlı temin edilebiliyor. 2 adet panel ile hem motorun hem de fanlarınızın tüm elektriğini 1 kuruş bile harcamadan karşılayabilirsiniz. yapmanız gereken çok cüzi bir yatırımla 2 adet güneş paneli eklemek ve 2 adet 100 amperlik jel akü koymanız. ayrıca çalışma saatini de dereceye göre ayarlanabilen switch alırsanız uğramanıza bile gerek kalmak siz ne derseniz o olur. patron siz olursunuz. kiralamış olduğunuz arazinin tamamında elektrik kullanmak isterseniz de küçük bir rüzgar türbini hem size bedava elektrik verir hem de mahalleye elektrik satabilecek kadar elektrik üretir.

belki bu konuları biliyorsunuz ancak bazı konuların tekrarlanması insana ayrıca destek ve feyz verir düşüncesindeyim.

motorunuzun tamirini merakla bekliyoruz

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2017, 19:43   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Bu güzel bir fikir, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Florida, günışığı eyaleti (ing. sunshine state) olarak bilinir ve güneş paneli kurulumu için bu proje de müsait. Kuyuda hava vardı ve bu sorunu çözmemiz oldukça fazla zaman aldı. En sonunda mevcut beş beygir gücündeki pompa yerine bir beygirgücünde yeni bir pompa aldık ve eski kuyu kaplamasını dışarı alıp ucuna tek yönlü sübap (suyu geri vermesin diye) ve sediman filtreli kuyu ucu (anladık ki kuyuyu kim açtıysa bunları es geçmiş) takıp yeni bir kaplamayı indirerek sorunu hallettik. Şimdi pompa, basınçlı tanka ve damlama sulama sistemi de zaman sayacına bağlı, bitkiler gerektiğinde otomatik olarak sulanabilecek. Bu sene çok kötü bir kuraklık dönemi geçirdik ve ben sulama işine yetişmekte oldukça zorlandım. Bu yüzden, mevsim sonunda toplaması zor, kullanılan plastik miktari çok olsa da, gerektiği zamanlarda damlama sistemine başvuracağım.

Bu sene yüksek tünel (restoran ve pazar için ekilecek odak bitkiler için) kurulması, tohum ekiminin ve otların yolunmasının verimini arttırmak için gereken ekipmanın alınması gibi bütçe ve zamanlama açısından öncelikli halledilmesi gereken konular var. Onları hallettikten sonra (bu sene içinde olursa), güneş paneli için de ne yapacağımızı düşünebiliriz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi computerboy Mesajı Göster
sayın birnefestoprak

sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. ben amatör bahçeçiliğim yanımda bir fizikçi ve aynı zamanda bir grafik tasarımcıyım. elektrik tasarrufu için kullanabileceğiniz en ucuz şey bir günş paneli olacaktır. Ki , orada bu tür şeyler oldukça ucuz ve hızlı temin edilebiliyor. 2 adet panel ile hem motorun hem de fanlarınızın tüm elektriğini 1 kuruş bile harcamadan karşılayabilirsiniz. yapmanız gereken çok cüzi bir yatırımla 2 adet güneş paneli eklemek ve 2 adet 100 amperlik jel akü koymanız. ayrıca çalışma saatini de dereceye göre ayarlanabilen switch alırsanız uğramanıza bile gerek kalmak siz ne derseniz o olur. patron siz olursunuz. kiralamış olduğunuz arazinin tamamında elektrik kullanmak isterseniz de küçük bir rüzgar türbini hem size bedava elektrik verir hem de mahalleye elektrik satabilecek kadar elektrik üretir.

belki bu konuları biliyorsunuz ancak bazı konuların tekrarlanması insana ayrıca destek ve feyz verir düşüncesindeyim.

motorunuzun tamirini merakla bekliyoruz

Eski 20-07-2017, 08:48   #4
Ağaç Dostu

Musa Gündoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Bu güzel bir fikir, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Florida, günışığı eyaleti (ing. sunshine state) olarak bilinir ve güneş paneli kurulumu için bu proje de müsait. Kuyuda hava vardı ve bu sorunu çözmemiz oldukça fazla zaman aldı. En sonunda mevcut beş beygir gücündeki pompa yerine bir beygirgücünde yeni bir pompa aldık ve eski kuyu kaplamasını dışarı alıp ucuna tek yönlü sübap (suyu geri vermesin diye) ve sediman filtreli kuyu ucu (anladık ki kuyuyu kim açtıysa bunları es geçmiş) takıp yeni bir kaplamayı indirerek sorunu hallettik.
Bir pompanın olmazsa olmazı subap ve filtredir ancak neden koymadıkları gerçekten düşündürücü. böyle ustaların bizim ülkemize has olduğunu düşünürdüm. böylelikle fikrim tamamen değişmiş oldu. işgüzar ustalar demek ki her yerde. maddi olarak güneş panelini bu sisteme bağlattığınızda alın bi sandelyeyi geçin köşeye oturun izleyin. alet çalışır el övünür hesabı sizi de mutlu edecektir.

kolay gelsin

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2017, 17:28   #5
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sanırım daha önce mevcut pompaya bağlı (kuyu çıkışında) harici bir sübap varmış. Biz bu araziye geldiğimizde bilmiyorduk. Açıkçası kuyunun dibinde, kaplamanın ucunda olmadığını da, kuyuyu öyle bırakmak doğru olmadığı için, tahmin edemedik.

Bir de yıllar önce bütün tarla, karpuz yetiştirmek için, çoğu kez salma sulamayla, manifolda bağlanarak sulanmış. Kullanılan basınç tankı da oldukça büyüktü, 400-500 lt kadar vardır (bizim şimdi kullandığımız tankın kapasitesi 120 lt kadar). Eski pompa beş beygir gücünde olduğu için, kuyuda hava bile olsa ve pompanın randıman alması zaman da alsa, tankı anında doldurup manifoldtan rahatça su salınagelmiştir. Bu durum bizim sistemimize uymadığı gibi pompaya da zarar verirdi. Tahminen fiyatı da $1,500 civarında vardır. Yeni aldığımız pompanın fiyatı $300 kadar. Birşey olursa küçük olana olsun, masraf üstüne masraf çıkmasın diye de aldık.

Heryerde işini doğru yapmayan ustalar var ama bu kaplamayı yer sahibi kendi kendine mi indirdi usta mı yaptı emin değilim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi computerboy Mesajı Göster
Bir pompanın olmazsa olmazı subap ve filtredir ancak neden koymadıkları gerçekten düşündürücü. böyle ustaların bizim ülkemize has olduğunu düşünürdüm. böylelikle fikrim tamamen değişmiş oldu. işgüzar ustalar demek ki her yerde. maddi olarak güneş panelini bu sisteme bağlattığınızda alın bi sandelyeyi geçin köşeye oturun izleyin. alet çalışır el övünür hesabı sizi de mutlu edecektir.

kolay gelsin

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025