View Single Post
Eski 08-05-2017, 17:18   #199
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Geçen yaz yeşil gübreleme için Sunn hemp ekmiştim. Bunu daha önce de konuşmuştuk ama tekrar etmekte fayda var: Sunn hemp, anavatanı Hindistan olan, özellikle yazların sıcak ve nemli olduğu bölgelerde çok iyi sonuçlar veren, dönüm başına 15-20 kg ve üstünde Azot ile 500 kg üstünde biyokütle bırakabilen çok yararlı bir yeşil gübre bitkisi.

Geçen seneki uygulamada Temmuz'un ilk haftasında, dönüm başına yaklaşık 30 kg kadar olmak üzere, boynuma astığım bir heybe içinde araziyi şeritlere bölerek ve daha önce ektiğim şeridin nerde bittiğini gözleyerek serpme yöntemiyle birkaç günde bütün tohum ekimini bitirmiştim. Takip eden günlerde, tohum ekilen şeritlerin tamamı birbirine denk şekilde yağış almadığı için bazı kısımlarda ya çimlenme yavaş oldu ya da çimlenmeye çalışan bir kısım tohum, yağışların durmasıyla, güneşin çok kuvvetli olduğu günlerde kavruldular. Bu sene, hepsinin bir anda ekilmesini sağlayacak bir alet alacağım ki tohumlar bütün arazide birbirine denk şekilde çimlenip büyüsünler.

Sunn hemp, tohumu en pahalı yeşil gübre bitkilerinden birisi. Geçen sene, bütün arazi için gereken tohum yaklaşık $500 kadar tutmuştu. Bu sene birim fiyatı az da olsa bir miktar ucuzlamış gözüküyor.

Sunn hemp'in faydalarından en verimli şekilde yararlanmak için, büyüme evresinde en az bir biçme yapılması tavsiye ediliyor. Çok hızlı büyüdüğü için bir ay içinde, toprak seviyesinden 50-60 cm yüksekte bir biçme yapılırsa, toprağa yakın dalların gelişerek bitkinin çalılaşması ve Azot bırakma oranının arttırılması sağlanabilir. Bu sene bunu da denemeye çalışacağım.

Aşağıdaki resim, 28 Temmuz'da çekilmişti.

Name:  SunnHempJuly2016.jpg
Views: 508
Size:  70.9 KB

Aşağıdaki resim de 20 Ağustos'ta, aşağı yukarı aynı noktadan çekildi.

Name:  SunnHempAugust2016.jpg
Views: 553
Size:  60.4 KB

Aslında tohuma kalkmasının zor olduğu söyleniyor ama 20 Ağustos'tan kısa bir süre sonra çiçeklenmişti.

Name:  SunnHempFlower.jpg
Views: 526
Size:  51.2 KB

Hemp, genel olarak, yoğun yağışlı dönemi başarıyla atlattı ve yabani otları da başarıyla bastırdığını, geride bıraktığını gördüm. Bunun yanında, az da olsa bir kısmı da, biz biçmeden önce, tohum bırakıp sonbahar döneminde (ve şimdi) yeniden çimlendi. İlk biçme için, bitkinin ideal çimlenme ve yağış koşullarına sahip olduğunu varsayarak, 3-4 hafta aralığında bir sürenin yeterli olduğunu söyleyebilirim. Bundan sonraki aşamada, saplar sertleşip kılçıklandığı için biçme işlemi biraz daha zorlaşacaktır.

Gözle görülür faydalarına gelince: Özellikle yoğun şekilde Azot isteyen kara lahana, baş lahana, hardal otu gibi bitkilerin ekili olduğu alanda, hiçbir ek katı kompost kullanmamış olmama karşın, bitkiler çok sağlıklı ve verimli şekilde büyüdüler.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön