View Single Post
Eski 28-11-2016, 17:03   #196
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Şimdi çok fazla şirket lafı geçince tohumlara acayip şeyler yapıyorum sananlar çıkabilir, açıklama yapayım:

Ne bizim şirketimiz ne de şirketimizin tanıtımını yaptığı ve kataloglarında satmaları için benim onlara yetiştirerek toptan fiyatı üstünden sattığım tohumları kataloğuna çıkaran Baker Creek Heirloom Seeds, global ölçekli uluslararası şirketler.

Baker Creek, bu sene 20. yılını doldurdu. 20 sene boyunca gerek GDOlu tohum karşıtı mücadelesiyle, gerek dünyanın birçok ülkesinden atalık tohumların sirkülasyonuna yaptığı katkıyla bilinen saygın bir şirkettir. Sahibi Jere Gettle'ı tanırım. Annesi ve babası çiftçidir, çiftlikte büyümüştür. 17 yaşında genç bir girişimci olarak tohum şirketini kurmuştur. Şirketinin merkezinin bulunduğu çiftliği de ziyaret ettik. Orda ufak bir tohum deneme sahasından tohum bankasına kadar herşey kurulu durumda. Kendisi de ailesiyle birlikte orda yaşıyor. Jere de ailesiyle birlikte bizi burda ziyaret etti, meraklı ve farklı kültürleri anlamak/tanımak isteyen ve benim tanıdığım kadarıyla da temiz kalpli, iyi bir insandır. Kataloglarındaki tohumların çok büyük bölümünü Amerika'daki bizim gibi küçük ölçekli çiftçilere ürettiriyorlar.

Bizim şirketimiz Two Seeds in a Pod Heirloom Seed Co ise 2 ay sonra 4. yılına girecek. Satış sirkülasyonu bakımından biz, Baker Creek'in yanına yaklaşamayız ama bu zamana kadar dayandık ve umarım bundan sonra da devam edebiliriz. Yeni üretim sahamıza geçerek sancılı ve kendi aile bütçemiz için oldukça masraflı (gider > gelir x 3) bir süreç atlattık. Eğer tarlaya dadanıp bitkileri yiyen tavşandı geyikti yabani hayatla başa çıkabilirsem, önümüzdeki seneki hedefimiz geliri giderine denk bir duruma gelebilmek. Şirket aynı zamanda, benim yaklaşık 5 senedir üstünde çalıştığım, ABD'deki ve bu forumdaki bazı amatör yetiştiricilerin de yardımıyla bir noktaya getirdiğim ANATOHUM Projesi'ni de fonluyor. Bunun yanında, projeye katabildiğim, Türkiye'ye ait ve tohum nesli garanti altına alınan kimi nadir tohumlar da bizim ticari kataloğumuzda yer buluyor. Bu tohumların önemli bir kısmı, bugüne kadar Türkiye'deki eski tohum şirketlerinde bulunmayuyor ve sadece ait oldugu yorede artık son derece kısıtlı miktarlarda, yerel çiftçiler tarafından üretilmektedir. Bu çiftçiler yaşlıdır ve çoğu yerde onların ardından gelen genç nesil ilgilenmediği ve şehre göç ettiği için kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eğer o iş için bütçe ayırabilecek duruma gelebilirsek, ben de burdaki bazı yerel çiftçilere kimi çeşitleri ürettirerek her sene kataloğumuzda sabit duracak şekilde satışta olmasını mümkün kılmak istiyorum. Malum, 9-10 dönümlük bir arazide her sene her çeşidi aynı anda yetiştirerek tohum saflığını korumam mümkün değil. Ayrıca kağıda basılı katalog yayınlamak da hedeflerim arasında. Umarım bunu da 1-2 seneye başarabiliriz.

Daha aktarabileceğim çok ayrıntı var ama bunlar ilk aklıma gelenler. Sorusu olanlar, entellektüel merakı olanlar ne isterlerse sorabilirler, bu her zaman böyleydi, bundan sonra da böyle. İftira atıp kulaktan dolma bilgiyle yargılayacak, kinayeli laf atıp şüphe uyandırmaya çalışacak olanlara ise lafı ortaya koyup kaçmayacaklarsa seve seve cevap veririm. Ben yaptığı işi çok seven, onunla huzur bulan bir çiftçi girişimciyim, işadamı değilim. Bizim şirketimiz, bildiğim kadarıyla burda bir yabancı tarafından kurulu bulunan ve üretim yapan tek tohum şirketi. Türkiye'nin tohumları için hazırlanmış ve benim yaptığım anlamda bir katalog çıkaran bir başka şirket de dünyada bulunmuyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Bunu sadece Amerika'nın eyaletleri olarak görmemek lazım. Dünyanın en büyük ev bahçeciliği tohumu satışı yapan firmalarından biri ile dünyanın dört bir yanında ekilme ihtimali var artık bu çeşitlerin. Teşekkürler Sn. birnefestoprak.


Düzenleyen birnefestoprak : 28-11-2016 saat 20:08 Neden: Anlam bozuklukları
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön