agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

Orkun Kırcı 29-04-2009 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AizoaceaeFAN (Mesaj 410096)
Sağolun benimki biraz hobiyi aştı koleksiyon haline dönüştü...
Toprakta daha iyi gelişiyorlar lakin sulamaya dikkat etmek lazım..

Öncelikle tebrikler. Bu sulama işini nasıl yapıyorsunuz hangi aralıklarla yani birde ortam ışığı biraz zayıf gibi geldi bana normalde de öyle mi? Yavaştan bu türlere ilgim kaymaya başladı. (Ah İKLİMSİZ abla nerden getirdin o güzelim sukulentleri artık onlara kardeş bulmak farz oldu bana:p) Ayrıca sevgili AizoaceaeFAN şu eczanenizin yerinide yazında Erzurum'a geldiğimizde bir uğrayalım değil mi ama :)

AizoaceaeFAN 29-04-2009 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemboa (Mesaj 410240)
AizoaceaeFAN resimler insanın aklını başından alıyor. Evet dediğiniz gibi siz aşmışsınız.En önemlisi bitkilerin gelişebilecekleri sağlıklı ortamı yaratmak.Bu açıdan eczanenizin resimdeki yeri oldukça iyi.Çoğunlukla evlerde pencerelerden geriye doğrı 1m den sonrası bitkiler için ışık yeterli olmuyor.
Bu arada sevilay hanımında bitkileri güzel.İyi bakmış görünüyor.

evet biraz abarttım galiba..
ama büyük bi zevk bunlara bakmak..
eczanemde öğleden sonra 3-4 saat ışık alıyorlar..
asıl koleksiyon evde..
onlardan ayrı kalmayayım diye birkısmını eczaneme koydum.

AizoaceaeFAN 29-04-2009 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 410273)
Öncelikle tebrikler. Bu sulama işini nasıl yapıyorsunuz hangi aralıklarla yani birde ortam ışığı biraz zayıf gibi geldi bana normalde de öyle mi? Yavaştan bu türlere ilgim kaymaya başladı. (Ah İKLİMSİZ abla nerden getirdin o güzelim sukulentleri artık onlara kardeş bulmak farz oldu bana:p) Ayrıca sevgili AizoaceaeFAN şu eczanenizin yerinide yazında Erzurum'a geldiğimizde bir uğrayalım değil mi ama :)

teşekkürler..
öncelikle fotoğrafların çoğu gece floresan ışıkta çekildi. o yüzden ışığı az zannetmeyin.. toprakları tamamen kurumadan su vermiyorum.. verince de yeterli miktarda..

Carlos_Cortes 01-05-2009 22:02

Herkese selamlar. Lithops'lara su verme işlemini nasıl yapmak gerektiğini birisi açıklayabilir mi? Yani şu dönem hiç su verme, şu dönem ayda 1 ver, şu dönem de 10 günde 1 ver gibi. Çünkü hala bu konuda tam bir fikre sahip değilim malesef ve forumda tam olarak aradığım bilgilere sahip olamadım. Şimdiden teşekkürler.

AizoaceaeFAN 04-05-2009 11:10

merhaba

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Carlos_Cortes (Mesaj 411848)
Herkese selamlar. Lithops'lara su verme işlemini nasıl yapmak gerektiğini birisi açıklayabilir mi? Yani şu dönem hiç su verme, şu dönem ayda 1 ver, şu dönem de 10 günde 1 ver gibi. Çünkü hala bu konuda tam bir fikre sahip değilim malesef ve forumda tam olarak aradığım bilgilere sahip olamadım. Şimdiden teşekkürler.

Benim tecrübelerime göre Lithops ların ekim ayı sonu kasım ayı ortası gibi sulama dönemi biter (şehrinizin iklimine göre kasım sonunu bulabilir ama ben Erzurum da olduğum için ekim başı bitiriyorum sulamayı) conophytum lar biraz daha suyu seviyorlar lithopslara göre sulama süresi 1-2 hafta uzatılabilir. Dinteranthus, pleiopsis ve lapidaria lar ise çok daha az su istiyorlar ve bunların sulaması da lithopslara göre bir ay önceden bitirilmeli sulamaları da lithops ve conophytum lara göre çok daha az ve uzun aralıklarla olmalı yoksa bitki çürüyor..

Sulamalarına yine şehrinizin havasına ve bitkinin eski yapraklarındaki suyun tamamen çekilmesiyle başlanır.(Tahmini nisan ayı)
Sulamaları az ve toprakları tamamen kurudukça olmalıdır.
suyu az az verirseniz toprağın kuruması da kısa sürede olur yani sık sık ve kısa zaman aralıklarında su vermiş olursunuz bu ve diğer tüm bitkiler için de ideal olan sulama yöntemi kanaatimce..

AizoaceaeFAN 05-05-2009 10:29

2 Eklenti(ler)
Adromiscus ve Gibbaeum...

AizoaceaeFAN 06-05-2009 09:33

Lithops lesliei

2 Eklenti(ler)
öncesi ve sonrası...

AizoaceaeFAN 06-05-2009 10:01

2 Eklenti(ler)
önce ve sonra...

AizoaceaeFAN 06-05-2009 10:03

2 Eklenti(ler)
aloinopsis ve haworthia..

nevsune 13-05-2009 18:15

2 Eklenti(ler)
Bauhausdan yeni aldığım bu lithopsumun adını ve ne renk açabileceğini bilen var mı acaba?
Eklenti 78260

Bu da eski lithopsum, bunun da adını bilmiyorum.
Eklenti 78261

Bitkinin içindeki renklerle çiçek renginin bir bağlantısı var mı dersiniz? Eski lithopsumun yeşil tonları sarıya kaçıyordu ve sarı çiçek açmıştı. Bu yenisi pembe dokunuşlu, pembe çiçek açma olasılığı var mı?

COYOTE 13-05-2009 20:32

Efendim buyurunuz burdan yakıştırınız.(şaşı olmayınız tabi)

İlkin 14-05-2009 11:14

Güle güle bakın lithoplarınıza. Lithops çiçekleri ya beyaz ya da sarı renkli çiçek açıyor. Kırmızı renkte açan bir lithops görmüştüm, kitaptandı o da. Satan var mı derseniz... imkansıza yakın sanırım. :)

AizoaceaeFAN 14-05-2009 11:51

merhaba

1 Eklenti(ler)
Lithops optica rubra'ma dün itibariyle kavuştum...
çiçeğinin rengi hakkında bilgisi olan var mı?

İlkin 14-05-2009 12:04

Beyaz renkli pıtırcık sevimli bir çiçek açıyor. Su olayına dikkat edin ama yazın çok suyu sevmiyor. Umarım yaşar sonsuza kadar. Ben de arıyorum bu türden. Bulur bulmaz alacağım. :) Güle güle bakın siz de...

nevsune 14-05-2009 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 421387)
Güle güle bakın lithoplarınıza. Lithops çiçekleri ya beyaz ya da sarı renkli çiçek açıyor. Kırmızı renkte açan bir lithops görmüştüm, kitaptandı o da. Satan var mı derseniz... imkansıza yakın sanırım. :)

Teşekkür ederim, iyi bakmaya çalışacağım:). Bu yüzden dün gece lithops başlığını yeniden okuyup, ona göre gecenin bir vakti toprak değişimi yaptım. Gözümden kaçmış, meğer ben taşları da toprağın içine karıştırmışım. Sabahı bile bekleyemedim, hemen hallettim. Oysa benim eskisi o halde bile hem yavrulayıp, hem de açıyordu:)

Ben Taner beyin listesinde pembe çiçek görmüştüm sanki, yanlış hatırlamıyorsam. Bir de AizoaceaeFAN'ın avatarındaki de pembe açmış. Bir umut eğer pembe açarsa sevinirim, başka renk açarsa yine sevinirim.

saydemir 14-05-2009 18:09

4 Eklenti(ler)
Bunlarda benim lithopslarım. Yaz gelince yeni giysilerini giymeye başladılar. Ben lithopslarımı marttan beri az miktarda da olsa suluyorum. Geçen sene ortadaki ikilinin çiçeklerini görmüştüm, bakalım bu sene hangileri çiçeklenecek. Yavrularda ilk kabuklarını atıyorlar.

kemut_kemut 14-05-2009 18:12

Arkadaşlar tohumlardan hepsi aynı mı cıkıyor biraz bilgi verir misiniz?

AizoaceaeFAN 15-05-2009 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 421790)
Bunlarda benim lithopslarım. Yaz gelince yeni giysilerini giymeye başladılar. Ben lithopslarımı marttan beri az miktarda da olsa suluyorum. Geçen sene ortadaki ikilinin çiçeklerini görmüştüm, bakalım bu sene hangileri çiçeklenecek. Yavrularda ilk kabuklarını atıyorlar.

Sayın Saydemir öncelikle tohumdan çıkan yavrularınız çok güzel başarınızı tebrik ederim.
Yavrular kaç aylık(veya yıllık)?
Ekimden itibaren bu süreci kısaca anlatmanız mümkün mü? (kullandığınız toprak karışımı, sulama, havalandırma, ısı, kullandınız ise mantar ilacı vs...)
Tam olarak ektikten ne kadar zaman sonra üzerindeki (streç folyo veya saklama kabı kapağı gibi) nem kaybolmaması için kullandığınız şeyi kaldırdınız?
Biraz bilgi verirseniz sevinirim..

İlkin 15-05-2009 09:26

2 Eklenti(ler)
Sevgili nevsune lithopslarda pembe tonlarını bulman çok zor.
Conoslarda ise bazen çıkabiliyor mor ve pembe tonları. Bu da bendeki Conophytum auriflorum x velutinum...

Eklenti 78615

Eklenti 78616

AizoaceaeFAN 15-05-2009 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 422181)
Sevgili nevsune lithopslarda pembe tonlarını bulman çok zor.
Conoslarda ise bazen çıkabiliyor mor ve pembe tonları. Bu da bendeki Conophytum auriflorum x velutinum...

Eklenti 78615

Eklenti 78616

Çok güzel güle güle büyütün...Bi tavsiye conophytumlar eski yapraklarını kendileri tam atamıyor sizin gönderdiğiniz resimdeki gibi, eğer tam kurumuşsa bitkiye zarar vermeden bir cımbız yardımıyla onları alabilirsiniz .
bu bitkinin daha rahat fotosentez yapmasına olanak verir...

İlkin 15-05-2009 10:56

Teşekkür ederim. Bu resimi geçen sene sonbahar'da çekmiştim.
O kabuklardan çıktılar çoğaldılar bile. :)

saydemir 15-05-2009 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AizoaceaeFAN (Mesaj 422174)
Sayın Saydemir öncelikle tohumdan çıkan yavrularınız çok güzel başarınızı tebrik ederim.
Yavrular kaç aylık(veya yıllık)?
Ekimden itibaren bu süreci kısaca anlatmanız mümkün mü? (kullandığınız toprak karışımı, sulama, havalandırma, ısı, kullandınız ise mantar ilacı vs...)
Tam olarak ektikten ne kadar zaman sonra üzerindeki (streç folyo veya saklama kabı kapağı gibi) nem kaybolmaması için kullandığınız şeyi kaldırdınız?
Biraz bilgi verirseniz sevinirim..

Teşekkürler.
Tohumları 4 eylülde ektim. Saksı harcı olarak kum, torf ve kaktus toprağı kullandım. Şeffaf saklama kaplarında çimlendirdim. Toprak kurudukça fısfısladım, ara sıra da üstten suladım. Yaklaşık 2 ay kapak üzerinde idi. Ama ilk ay hergün havalandırıldı, son bir ay kapak yarı açık kaldı. Mantar ilacı olarak özel birşey yapmadım. Sadece toprak yüzeyi yosunlaşmaya başladıktan sonra havalandırma miktarını daha fazla arttırdım. Baya sıkışık vaziyette büyümeye devam ettiler. Mart sonu gibi saklama kabından yeni saksılarına geçirdim.
Cono ve lithopsları aynı saksıya aldım. Artık çiçeklerini beklemeye başladım.

nevsune 15-05-2009 17:35

İlkin'ciğim biran ben de lithops mu değil mi bir ikirciklik yaşadım ama çiçekleri hemen hemen aynı gibi ondan aldandım. Şu bahar-yaz çiçeklerinin ekim dikimleri bir bitsin, biraz da bunlara takılayım artık. Bunlar mucize gibi, o doğumları, çiçekleri. Çok keyifli bitkiler. Hoş bunları neden size anlatıyorum ki, zaten işin öncülerindensiniz:)

Çiçeğinin rengi gerçekten çok güzelmiş. Güle güle büyütün.

Şimdi biraz bakayım dedim bu conophytumlara, eyvah bunlar adamı fena baştan çıkartır;)

Nariel 16-05-2009 23:14

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim lithoplarım. Altı delik olmayan güveç kabına diktim, çok az sulayacağım için deliğe gerek olmayacağını düşündüm. Bir süredir gölgede durdukları için biraz deforme oldular ama düzelirler heralde.

Şu an Eminönü çiçek pazarında bu lithoplardan makul bir fiyata satılıyor, almak isteyenler alsın derim. Bir dahaki seneye kadar yenilerini getirmeyeceklermiş. Gerçekten de kışın ellerinde olmuyor, olan 1-2 taneye de uçuk fiyat koyuyorlar.

AizoaceaeFAN 18-05-2009 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 422555)
Teşekkürler.
Tohumları 4 eylülde ektim. Saksı harcı olarak kum, torf ve kaktus toprağı kullandım. Şeffaf saklama kaplarında çimlendirdim. Toprak kurudukça fısfısladım, ara sıra da üstten suladım. Yaklaşık 2 ay kapak üzerinde idi. Ama ilk ay hergün havalandırıldı, son bir ay kapak yarı açık kaldı. Mantar ilacı olarak özel birşey yapmadım. Sadece toprak yüzeyi yosunlaşmaya başladıktan sonra havalandırma miktarını daha fazla arttırdım. Baya sıkışık vaziyette büyümeye devam ettiler. Mart sonu gibi saklama kabından yeni saksılarına geçirdim.
Cono ve lithopsları aynı saksıya aldım. Artık çiçeklerini beklemeye başladım.

Teşekkürler sayın Saydemir.
Sıcaklığı nasıl ayarladınız ? Yani pencere önünde mi yoksa kalorifer peteğine yakın mı kaldı?

saydemir 18-05-2009 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AizoaceaeFAN (Mesaj 424068)
Teşekkürler sayın Saydemir.
Sıcaklığı nasıl ayarladınız ? Yani pencere önünde mi yoksa kalorifer peteğine yakın mı kaldı?

Kalorifer peteğinin yanında değildi aydınlık güneş ışığını direk almayan bir cam kenarındaydı tohumdan cıkan fideler. Ama şu anda gün içinde 4-5 saat direk gün ışığı alabilecekleri bir cam kenarında duruyorlar.

Carlos_Cortes 25-05-2009 00:52

5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,

Sizlerle Lithops'larımın fotoğraflarını paylaşıp tavsiyelerinizi isteyeceğim. Kısaca birkaç soru soracağım.

1. Lithops'ları İstanbul'da nerede bulabilirim? (Eminönü'nde bugün itibariyle 3-5 tane var ve onlar da malesef ölmek üzereler. İçerenköy Bauhaus'da yoktu. Ayrıca Cevahir Koçtaş'da bugün baktım ve yoktu.)

2. Fotoğrafında da görebileceğiniz; büzüşmekte ve ölmekte olan lithops'um için yapabileceğim bir şey var mı? Onunla aynı şartlarda baktığım (öğlen 2'den gün batana kadar direk güneş ışığı görüyor ve sularını aynı zamannda veriyorum) ve aynı cins olan lithops'um ise sağlıklı bir şekilde yaşıyor. İkisini de Eminönü'nden almıştım.

3. Bugün aldığım Salicola cinsim için (fotoğrafları mevcut) yaklaşık bir hafta su vermeyi ve direk güneş ışığına çıkartmayı düşünmüyorum. Şuan için çok sağlıklı gözüküyor. Bir hafta sonra su verip saat 2'den gün batımına kadar güneş gören diğer iki lithops'umun yanına koyacağım. Ne dersiniz?

4. Bugün aldığım salicola Lithops'umun kabukları tamamen kurumuş fakat benim 1 yıldan fazladır baktığım dorothea lithops'umun kabuklarındaki su yeni yeni çekiliyor. Bu farklılık neden kaynaklanır? Acaba ikisine de nasıl farklı su miktarı mı vermem gerek. Yani salicola'ya daha fazla mu su vermeliyim?

5. Lithops'larımı sadece içme suyu ile suluyorum. Daha fazla besin almalarını sağlamak için ne yapabilirim. Kaktüs besini gibi besinler kullanmanın zararı **** yararı olur mu? Sizlerin kullandığı özel bir besin (ev yapımı da olabilir) var mı?

6. Lithops'ların saksılarını ne zaman değiştirmek onlara en az zararı verir? Ben değiştireceğim zaman 2 ölçek torf, 2 ölçek dere kumu ve 1 ölçek küçük taşlar koymayı düşünüyorum karışımıma. Ne dersiniz? Son olarak da yeni saksıya geçirirken lithops'ların toprağını tamamen temizleyip mi geçirmek gerek yoksa köklerine yapışık olan toprakla mı geçirmek gerek?

Sorularımı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Cevaplarınızı bekliyorum.

optimus 25-05-2009 07:19

karınca70 in satışa çıkardığı tohumlardan lithops almak istiyorum ama tohumdan çimlendireniniz var mı? ne kdaar sürede çimleniyor?

İlkin 25-05-2009 11:25

Sayın carlos bildiğimi düşündüğüm bilgiler ile madde madde olmadan bir cevaplamaya çalışayım sorularınızı. Lithopslarınızdan birisi hariç diğerleri gayet sağlıklı duruyor. Lithopslar birbirlerinize çok benzeseler de kendi içlerinde de su ihtiyaçları ve sulama zamanları değişmektedir. Mesela lithops optica rubra yazın en az sulanması gereken türdür. Su ayarını biraz kaçırdınız mı hemen ölüverir. Ben tüm türleri tanımadığım için hepsine yaz zamanı hafifçe buruşmaya başladıkları zaman azar azar su takviyesi tapıyorum. Bolca sulamıyorum. Lithopsların içi zaten su dolu olduğu için en son ihtiyaç duyacakları şey bol su. Adana sıcağında hepsi sabah güneşini görüyor ve yazın inanılmaz bunaltıcı bir hava olmasına rağmen dayanıyorlar. Sulamayı da sabah saatlerinde yapmanızı öneririm, üstlerine güneş henüz gelmiyorken yapmak hem suyun buharlaşması için, hem de lithopsunuzun üstünde su damlacıkları kalıp da güneş üstlerine geldiği zaman mercek görevi yapmadan uçması için idealdir. Kışın ise dinlenme dönemine girmeleri gerekiyor. Işık alan bir yerde hafif de soğuk bir ortamda 4 ay bahar gelene kadar sulanmamalıdır. Gübreleme ise bahar zamanı 2 haftada bir, yazın da ayda bir kere olmak koşulu ile sıvı gübre kullanmaktayım. Hazır marketlerde satılan kaktüs gübresi de olur bence, ben bir ara doğal gübre almıştım onu kullanıyorum. Saksı değişimini ise kökleri çok zedelemeden, bitki çiçek açmıyorken ya da yeni yaprak çıkartmıyorken yapmak en güzelidir ama ben her zaman mevsim farkı gözetmeden, çiçek çıkartma, kabuk değiştirme zamanlarında da saksı değişimi yaptığımı bilirim. Bu arada zannedersem ölmekte olan lithopsunuz, lithops dorothea. Onu ben yazın suluyorum ve çok aşırıya kaçmadıktan sonra birşey olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer sulama konusunda kendinize çok güvenemiyorsanız bence bol bol küçük boyasız taşlarla saksıyı doldurun, çok sulasanız bile bitkiyi çürümekten kurtarabilirsiniz. Ölen o lithopsları saksıdan çıkartıp bir süre kuru bir yerde bekletin bence. Tabii bu işlemi içlerinden yeni lithopslar gelmiyorsa ve gerçekten de çürüdüklerini düşünüyorsanız uygulayın. Fotoğraflardan ne olduğu her zaman anlaşılamayabilir. Belki lithopsunuz çok susuz kalmış ve kuruyor da olabilir. Bunu anlamak için topraktan bir çıkartıp bakın eğer kök kısmından gövdeye doğru bir yumuşama varsa çürüyor demektir, yok eğer kupkuru ise ve çürüme yoksa bitkiniz kuruyordur. O zaman da aşırıya kaçmadan sulamanız gerekiyor. Umarım kurtarırsınız. Kolay gelsin.

İnceefe 25-05-2009 15:41

Sayın Carlos Cortes,
1. sorunuza yanıt olarak www.kaktus.web.tr adresine girerseniz Türkiye'de bulunan en fazla çeşide sahip bir sera karşınıza çıkar. Sahibi Taner ANGAY beydir. Türkiye'nin her yerine istenilen kaktüs ve sukkulentleri kargo ile problemsiz olarak göndermektedir.

Diğer sorularınıza da İlkin Hanım çok net cevaplar vermiş.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025