![]() |
Pleiospilos
1 Eklenti(ler)
Sn tranguilla,
Ben de sukulent oldugunu düşünerek aldıgım bitkinin Pleiospilos nelii oldugunu öğrendim. Sizinki de biraz ona benziyor gibi. Hakkında cok bilgim yok ama sanırım kış döneminde az da olsa arada sulamak gerekiyor. agaclar.net üzerinde de aratırsanız bazı üyeler konuşmuş bu konuda. Çiçek açmış hallerini de netten bulabilirsiniz, sevgiler |
Sevgili Seabert74, Pleiospilos nelii "royal flush"mış benimki de :)
|
yanlış anlamadıysam sonbaharda çiçeklenme olmuş ama benimkisi tomurcuğunu şimdi çıkardı, ayrıca çok değil ama ara ara suladım bile. tür içi farklılıkta mı kaynaklanıyor acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Benim lithopslarım ve bebek parmağım. Eylül ayında aldım. Bakalım kışı çıkartabilecekler mi? Çok az suluyorum. Sağ taraftaki yeşil olan aldıktan hemen sonra çiçek açmıştı. Henüz çatlayıp yeni yaprakları çıkartmadı.
|
Arkadaşlar benim de artık bir lithopsum var. Umarım yaşatmayı becerebilirim.
Yalnız şöyle bir sorunum var: Torfa dikilmiş. Toprak değiştirmek için uygun zaman mıdır? Yoksa biraz daha beklemeli miyim? Dere kumu bulamıyorum ama kuvars ve lav taşım var. ( İnşaat kumu da var eğer olur derseniz) Bunların hangisini kullanayım? Sizlerin yardım ve önerilerine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler. |
Maalesef araştırınca benimkinin lithops değil pleiospios olduğunu öğrendim. Bazı kişilerde benimle aynı hataya düşmüş zaten. Zor bela bulup lithops diye sevinmiştim. Taaaaa İstanbullardan aldırmıştım ben onu. Neyse sağlık olsun. Belki birgün lithopsum da olur:(
(Üst mesajdaki toprakla ilgili sorumu pleiospiose göre cevaplayabilen olursa sevinirim) |
Alıntı:
Dün baktım ki, dibinden yumuşamış ve çürüyor gibi.. Bu fotograf ilk aldıgımdaki durumu.. Sağdaki küçük olanın alttaki parçası elimde kaldı, yeniden diktim.. Bu sefer biraz da gübreli bir topraga diktim.. Az da olsa sulamıştım.. Ondan mı oldu acaba?? Bu dönemde hiç mi su vermiyorsunuz?? Şu havalarda içeride mi, dışarıda mı durmalı?? Lithops olarak mı değerlendirmeli, bilemedim, yardımcı olacaklara teşekkürler |
Sayın Seabert74, 1.5-2 seneden beri Pleiospilos nelii sahibiyim. Ekimde suyunu kesip nisana kadarda vermiyorum. Geçen sene öyle yapmıştım. Şimdide yavrulama aşamasında. İlk aldığımda oldukça çokken şimdiki haline nasıl ne ara geldi bende anlayamadım ama yine de sağlıklı diyebilirim. Bildiğim kadarıyla suya karşı çok hassas. Isıtılmayan- bol ışık alan odada tutuyorum. Umarım Pleiospilos neliiniz düzelir...
|
Merhaba, ben de lithopslara merak saldım, çok güzel görünüyorlar. :)
Lithops tohumu almak istiyorum, olabildiğince fazla çeşidinden... İnternette seedrack.com'da oldukça ucuz (100 karışık tohum 3.84 dolar) ancak şu an stoklarında yok. Başka yerlerde de tek bir çeşit lithopsun 20-25 adet tohumuna 4 dolar civarı istiyorlar. Türkiye'de satılan tohumlar da az sayıda ve pahalı görünüyor. Lithops tohumu satan yurtiçi veya yurtdışı uygun yerler varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim. |
2 Eklenti(ler)
Bu minikleri yaklaşık 10 gün önce aldım. Üzerlerinde bu kapsüller var. Kurumuş görünüyor sanki ama tohum alınabilir mi bunlardan? Pek sanmıyorum ama ;)
|
Taner Beyden 10 adet lithops aldım. Hepsini Taner Beyin gönderdiği topraklarına ektim. Hiç su vermedim.
Bu durumdayken direkt güneş ışığı almalarında bir sakınca olur mu? Ayrıca, ne zaman su vermem gerekir? Bu konuda çok acemiyim, yardımlarınızı bekliyorum. |
Taner Beyden aldıklarım arasında 2 adet de conophytum vardı. Bugün con. meyeri puberulumda pörsüme farkettim. Geldiğinde gayet sağlıklıydı. Belki suya ihtiyacı vardır diye azıcık su verdim. Doğru mu yanlış mı bilemiyorum.
En son gönderdiğim 2 mesaja cevap verebilen olursa çok sevinirim. |
Benim geçen yıl aldığım lithopsum var elimde. Yani ilk defa bir kışı benimle geçirdi. Ama ben hiç sulanmaması gerektiğini bilmiyordum. Arada kaktüslerime azıcık su verirken lithopsa da verdim.
Uzun süredir kabuk değiştirmeye çalışıyor ama hiçbir şey farketmedi. Acaba öldü mü bu niye kıpırtı yok diye 1 2 aydır tepesindeyim. Çürüme belirtisi de yok, gelişme de. Tahmini ne kadar sürüyor bu dönem ? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim lithopslarım. 2 yıl önce 2 minik bitkiydi. Yarılmalar bitse de coğaldıkları net bir şekilde görülebilse.
Yaz kış içeride, güneye bakan pencere içinde duruyorlar. Kışın az da olsa suluyorum. Yarılmalar başlayınca dış kabuklar kuruyana dek hiç su vermiyorum dersem yeridir. Yanındaki bitkileri sularken lithops saksısının bitkiden uzak bir köşesine azıcık... |
Bunlarda bir tuhaflık mı var nedir?:eek::eek::eek:
En dış kabuğun içinde bir lithops; onun içinde de tekrardan yavrular var. 3 nesil var gibi. Çok ilginç. |
Neden bilmiyorum :) Sağdakinin en dış kabuğu bayağı buruştu. Sıcaklık artışıyla iyice kurur sanırım. Soldakini ikiz halde çıplak göremeden tomurcuk verip kabuk değiştirmeye başladı.
|
Arkadaşlar merhaba,
Bu mesajıma cevap alamadım, yardımcı olabilecek var mı aranızda acaba?? http://www.agaclar.net/forum/sukulen...tm#post1263900 teşekkürler |
Ben sorumu sordum ama, buradan belki gören olur da yardım eder ??
http://www.agaclar.net/forum/sukulen...tm#post1271721 |
Crested lithops, lithops cristata
2 Eklenti(ler)
Cristat olmuş lithopslar.. Bana çok ilginç geldiler, paylaşmak istedim :)
|
elini verenin gönlünü kaptırdığı bir tür bu lithopslar, şirin dostlar
|
Bu forum için herkese teşekküler.sizce saksi değişimi gerekirmi
http://s23.postimg.org/w2k7fmhm3/IMG...517_125922.jpg |
Merhaba drexa,
Lithopsunuz için saksı değişimine gerek yok fakat toprak seviyesi biraz düşük galiba. Yerinden çıkarıp toprak ekleyip yine aynı saksıya yerleştirilebilir. Bir de sonraki fotoğrafları direk foruma yüklerseniz fotoğrafı daha düzgün bir boyutta, sayfa düzeni değişmeden görüntüleyebiliriz. Selamlar |
Alıntı:
|
Üstten toprak eklemeyi lithops çok fazla toprağa gömüleceği için uygun bulmuyorum. Zaten saksıdan çıkarmak çok kolay. Saksıdaki toprağın hafif nemli olması gerekli dağılmaması için. Üstteki taşları çıkarın ve saksıyı ters çevirip arkadan hafifçe vurun. Olduğu gibi çıkması lazım. Dibe biraz toprak ekleyip hiç bozmadan aynen yerine geri koyun. Basit ve pratik :)
|
Teşekkürler en kısa zamanda değişim yapip resmini koyacam.ilk lithopsum inşallah güzel olur.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 501731***,fotograftaki lithopsuma ne olduğunu ve ne yapacağımı bilmiyorum.?
|
Beyaz yara dokusu oluşmuş, güneşin altında fazla mı bıraktınız? Yaradan dolayı da su kaybı fazla olmuş ve buruşmuşa benziyor. Onun önündeki lithopsta da aynı şekilde su ihtiyacı gözüküyor. Çok olmamak kaydıyla sulayın, 1-2 saat içinde buruşukluk gitmezse başka problem olup olmadığını anlamak için çıkarıp köküne bakarsınız.
|
Renkli camın arkasından güneş gördüler renkleri daha güzelleşti ama biraz buluştular.birde o ikisini bunları aldığım kişi köklerini yıkayııp 2 gün dışarıda bekletip daha sonra toprağa dikmemi söylemişti . O şekilde yapmıştım neyse ki sonra siz kök yıkamanıza gerek yok dediniz sayenizde diğerleri o şekilde olmadı Esin hanım ne kadar teşekkür etsem az.8 gün önce diktim artık hiç güneşe çıkarmıyorum.
|
Rica ederim fakat hiç güneşe çıkarmazsanız da olmaz, bu sefer de güneşsizlikten uzar da uzarlar sevgili Ritulan :) Ben direk güneş altında çok bırakmayın dedim, yani sadece öğlen güneşi fazla gelirse yanık oluşturabilir. Onun dışında lithopslar her zaman bol güneşli, çok aydınlık yerlerde yetiştirilmeli.
Tazyikli suyla kök yıkamak, 2 gün dışarda bekletmek falan, bunlar hem çok sert hem de pek anlamı olmayan uygulamalar. Kılcal kökleri öldürmüş oluyorsunuz. Bence siz sulama konusunda da gün hesaplarını boşverin. Elinizdeki lithopsa bakın, buruşmuşsa aşırıya kaçmadan sulayın. Buruşma yoksa su istemiyor demektir. Güneşli ortamda tutun ama sık sık gözlemleyin. Baktınız güneş fazla geldi, biraz daha korunaklı bir yere alın. iyi gözlem yaparsanız zaman içinde tüm bu ayarlamaları rahatça yapıyor duruma gelirsiniz zaten. Sevgiler... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025