agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

Ritulan 15-06-2014 10:02

Sevgili Esin, en son saksı değişimlerini ayın 10 unda tamamladım 2 hafta aydınlık bir yerde hiç güneş görmeyecek ondan sonra güneşe çıkarmayı düşünüyorum çünkü güneş gördüğünde renkleri daha güzel oluyor.
Lithopsları satın aldığım kişi sanırım bu canlıları pek tanımıyor söylediklerini yapsam çoğu buruşmuş yasa ölmüş olacaktı.
Sulama konusunda tavsiyelerinizi dinleyeceğim zaten onlara bakmak çok hoşuma gittiği için sürekli gözlemliyorum:)
Esin hanım , daha önce bana sistemik bir fungusit ile sulayın demiştiniz ama bunun ne olduğunu bilmiyorum.nasıl temin edebilirim??

-Esin- 15-06-2014 10:54

Fungusit, yani mantar ilacı. Zirai ilaçlar satan yerlerde bulabilirsiniz. Sistemik olduğunda ilaç bitkiye de nüfuz ediyor, yalnızca toprakta veya bitkinin üstünde kalmıyor. Suyla beraber bitki tarafından ilaç da alınmış oluyor. Böylelikle belli bir süre mantardan korunma sağlanabiliyor.

Ritulan 19-06-2014 11:18

1 Eklenti(ler)
Bu buruşmalar yeni diktiğim için mi oluyor?Eklenti 503321

Ritulan 19-06-2014 11:34

:(Birkaç gündür 28 sayfanın tamamını okuyorum beniml aynı sorunu yaşayanlar olabilir diye ama genelde ya tohumdan ekenler var **** yetişkin lithops sorunları benimkiler tam arada 2 yaprak kurutmalarından 2 yaşında olduklarını tahmin ediyorum sadece o kadar.sıvı kaktüs bitki besini verebilirmiyim ?bazı yerlerde Ağustos'a kadar verdim diyende var sadece Nisan Mayıs'ta verfdim diyen de ... artık yabancı bir yayın araştıracağım çünkü herkes kendine göre bir metod bulmuş lithopslarına o şekilde bakıyor ben doğrusu ne ise o şekilde yetiştirmek istiyorum.bu konuda tavsiyesi olan varsa sevinirim.

Ritulan 19-06-2014 11:40

1 Eklenti(ler)
Bu yaprak değişimde geciken Lithopsumun gömleğini ben çıkarsam ne olur sitede bi yerde okumuştum birisi yapmış ama sonucunu yazmamış:p
Ben deneyeceğim çünkü yanında daha çok lithopsum var ya çürüyecek **** umarım birşey olmaz :(Eklenti 503322

-Esin- 19-06-2014 12:19

Buruşmalar susuz kaldığı için oluyor sevgili Ritulan. Yer değiştirirken kökler de zarar görüyor. Sulayın ve mucizeyi görün derim ;)

Yabancı kaynaklarda da aynı şekilde fikir farklılıkları göreceksiniz. Sizin kendi ikliminize ve yetiştirme ortamınıza göre uyarlamalar yapmanız gerekiyor. Sıvı gübre konusu ise tüm dünyada tartışmalı. Bazı yetiştiriciler asla ve asla gübre verilmemesi gerektiğini savunuyorlar, bazıları ise belli dönemler gübre vermekten yana. Ancak şurası kesin ki hayvan gübresi veya katı gübre vermek lithops için adeta bir ölüm fermanı.

Bölünmesi gecikmiş lithopsu elle yardımlayabilirsiniz. Eski yaprakları ayırın ve bırakın, tamamen koparmaya çalışmayın.

yalper 19-06-2014 13:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ritulan (Mesaj 1297281)
Bu yaprak değişimde geciken Lithopsumun gömleğini ben çıkarsam ne olur sitede bi yerde okumuştum birisi yapmış ama sonucunu yazmamış:p
Ben deneyeceğim çünkü yanında daha çok lithopsum var ya çürüyecek **** umarım birşey olmaz :(Eklenti 503322

Endişe edecek bir sorun görünmüyor bence, kabuğu toprak seviyesine kadar jilet veya falçata ile yandan kesenleri okumuştum
Bende bu renklerden yok, aucampie miydi cinsi, çok güzeller nazar değmesin ;)

Ritulan 19-06-2014 16:30

1 Eklenti(ler)
Cesaret verdiğiniz için teşekkürler Esin hanım,eski yaprakları ayırdım yarına kadar bişey olmazsa Yaşar herhalde :rolleyes
Alper bey üstteki renkli olanlar karasmontana türü alttaki lithops salicola ,hallii,juli karışık daha bir kaç çeşit var sanırım küçük oldukları için çok anlaşılmıyor.
Bu da aucampiae ..Eklenti 503392

kaktus12 20-06-2014 12:30

Lithops Saksı Değişimi HK.
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yaklaşık 3 gün önce aldığım Lithops hakkında birkaç soru sormak istiyorum. Aldığım yerdeki kaktüs yetiştiricisinin bahsettiğine göre, önce bitkinin köklerini çıkarmam ve 1 hafta boyunca karanlık bir yerde bekletmem gerekiyormuş. Daha sonra da fotoğrafta göreceğiniz toprakları %60 (taş), %20(ilk aldığım saksıdaki toprak) ve %20 (torf) ölçülerini kullanarak bitkiyi yeni bir saksıya almam gerektiğini söyledi. Anladığım kadarıyla, 4 günde 1 toprağı hafif nemlendirerek sulamak yeterliymiş; ancak Kasım-Mart arası hiç sulamamak gerekiyormuş. Buradaki yorumlara da baktıkça doğru yolu izleyip izlemediğimden emin olmak istedim. Fotoğraftaki gördüğünüz saksının bir boy büyüğünü alıp Lithops'u ona ekmeyi düşünüyorum. Saksı boyutu, toprak seçimi ve saksı değişimi hakkında yorumlarınızı alabilir miyim?

Teşekkürler.

Ritulan 20-06-2014 14:00

1 Eklenti(ler)
*** kaktüs 12 ,sanırım aynı yerden almışız lithopsları sadece sizinkinin türü farklıEklenti 503620
Günlerce bu siteyi okudum aldığım kişi banada tazyikli su ile yıkamamı ve o şekilde bir hafta 10 gün bekletmemiş söyledi sadece 2 tanesine bu işlemi yaptım açıkcası zor kurtardım yapmak **** yapmamak size kalmış fotografı üstte sürekli buluşmalara ne yapabileceğimi sordum.
Ben aynı sizinkiler gibi kökleri ayırdım ,saksının altına toprak akıp gitmasin diye tül parçaları yerleştirdim bunu yapmayadabilirsiniz sonra lav taşı yerleştirdim 1 cm kadar, üzerinde lithops toprağı özel almıştım (perlit ,vermikülit ,dere kumu ,,lava taşı ve ital torf ,pomza taşı kırığı karışımı)yerleştirdim saksıyı üstte 1 cm kalana kadar doldurdum hafifçe bastırdım çok sıkıştırmadım toprağı sonra kalem yardımıyla delikler açtım kökler uzun malum açtığım deliklere kök kısmını yerleştirdim yanllız dikkat edin ,gövdenin 1/3 i toprağa girecek ,ben bir saksıya boyutuna göre 8 ila 17 tane yerleştirebildim.en üst 1 cm lik kısma da elinizde dere kumu varsa koyun yoksa lav taşı da olur.anlamadığınız yer olursa sorun .
Kolay gelsin ben çok uğraşmıştım:rolleyes:

Ritulan 20-06-2014 14:19

Saksı boyutu demişsiniz lithopslar kazık köklü olduğu için 10 **** 12 cm yüksekliği olması gerekiyor .sulamaya gelince bunlar yetişkin lithopslar değiller ben 5 gün sonra tavsiye üzere suladım şimdi gayet iyiler.saksı boyutum çap 11 cm yükseklik 12 cm saksıyı 45 ml su verdim.kendinizinkiyle mukayese edebilin diye söylüyorum ikinci sulamayı 6 gün sonra yaptım.ben dikim yaparken havalar yağışlıydı biraz su konusunda pinti davrandım.ve en önemlisi 3 hafta boyunca aydınlık bir yerde olacaklar ama güneş ışığı almayacaklar ondan sonra öğleden sonra güneş alan bi pencerenize yerleştirirsiniz vede sulamalar sabah erken saatte ben 7 gibi suluyorum.bunlar yabancı sitelerden okuduklarım ve tavsiyeler ben bunları yaptım uygulayıp uygulamasak size kalmış .144 lithopsumdan sadece 1 i gitti oda gerçekten çok küçüktü önce kalemle açtığım çukura düştü toprağın içinde kayboldu sonra cımbızla onu arama girişiminde biraz hırpalamışım.

FARUK-1 22-06-2014 20:24

lithops bakım hatası
 
4 Eklenti(ler)
Eklenti 504108

Eklenti 504109

Eklenti 504110

Eklenti 504111

iyi akşamlar
az miktarda lithops satın alarak bakmaya başladım ama bir yerde yanlış var ne olduğunu tahmin edebiliyorum ama emin değilim.sanırım sulama hatası yapıyorum.ekte fotoğraflarını gönderiyorum.saptamalarınızı ve önerilerinizi rica ediyorum.
selam ve saygılarımla,
Ö.Faruk Güngör

-Esin- 22-06-2014 20:33

Faruk Bey lithopslarınız yeterli güneş ışığı alamıyorlar, o yüzden boyları uzamış. Alıştıra alıştıra güneşe alırsanız uzamaları durur.

FARUK-1 25-06-2014 20:31

Merhaba
ilginize teşekkür ederim.pencereye yakın bir yerdeydi ve yarım gün güneş alıyordu dışındaki bölümler kurudu.bir tanesi de yumuşamaya başladı sanırım gidici.su bir ara fazla geldi.şimdide seyrek suluyorum.bir ölçü tutturamadım
yorumunuzu rica ederim.

-Esin- 25-06-2014 23:03

Işık yeterli gelmemiş ne yazık ki, bu lithopsların boylarının uzamalarından ve ışığın yönüne doğru eğilmelerinden çok belli. Daha bol güneşli bir yere geçirin ama aniden direk güneş ışığına maruz kalan lithopslarda yanıklar oluşuyor. Bunu önlemek için ilk on gün gibi bir süre sabah erken saatlerde veya yakıcı öğlen güneşi geçtikten sonra güneşe koymaya başlayın. Gitgide güneşe maruz kaldığı süreyi uzatarak lithopsları yeni yerlerine alıştırabilirsiniz. Siz Antalya'daymışsınız, yarından itibaren sıcaklıklar 50 dereceye çıkacak deniyor, dikkat :)

Dış yaprakların kuruması lithopsların doğal yaşam döngüsü içinde normal bir durum. Her sene lithopslar gömlek değiştirir gibi yapraklarını tazeliyorlar. Eski yapraklar kuruyor. Sulama konusunda ise toprağın tamamen kurumasını bekleyip bir-iki gün de kuru bıraktıktan sonra sulamanız yeterli. Susuz kalmaktan dolayı lithopslar ölmez ama fazla sudan ölür. O yüzden sulamada cimri davranın. Yumuşama olan lithopsu kökünün başladığı yere kadar toprağını açıp çürüme başlayıp başlamadığını kontrol etmeniz iyi olur. Çürüme varsa derhal yerinden çıkarın, aynı saksı içindeki diğerlerini de etkileyebilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

FARUK-1 26-06-2014 19:58

ESİN HANIM
çok teşekkür ederim.
toprak yoğurt kabına ekmiştim.kökler için yeterli olmadığını anladım.değiştireceğim.hem kök çürümesini görürüm hemde hayvan gübresi vardı değişmiş olur.tekrar teşekkür ederim.

Ritulan 01-07-2014 08:46

Yardım
 
1 Eklenti(ler)
Bunlar yeni aldığım bebek lithopslar saksı değişimi yapacağım sırada bazılarının bu şekilde olduğunu farkettim bunun nedeni ne olabilir ve bunları nasıl saksılamalıyım:confused:Eklenti 505943

Ritulan 01-07-2014 08:48

Ne yapmalıyım
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 505944Eski yapraklarının altları bu şekilde olmuş

dturkay 03-07-2014 21:03

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar merakla okuyorum mesajlarınızı paylaştığınız tecrübeler bana öyle faydali oldu ki anlatamam
Teşekkür ederim tecrübeleriniz ile benim gibi bir acemiyi :o:o:o bilgilendirdiginiz için.
sizlerle yeni aldığım miniklerimin fotoğraflarını paylaşmak isterim:D

-Esin- 04-07-2014 00:10

Merhaba dturkay,
Aramıza hoş geldiniz. Herkesin bir acemilik dönemi vardır, önemli olan kendini geliştirmek :) Yeni minikleriniz güzel gözüküyorlar, onları da seviyoruz fakat onlar titanopsis. :D

Ritulan 04-07-2014 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dturkay (Mesaj 1302230)
Merhaba arkadaşlar merakla okuyorum mesajlarınızı paylaştığınız tecrübeler bana öyle faydali oldu ki anlatamam
Teşekkür ederim tecrübeleriniz ile benim gibi bir acemiyi :o:o:o bilgilendirdiginiz için.
sizlerle yeni aldığım miniklerimin fotoğraflarını paylaşmak isterim:D

Sayın dturkay ,minikleriniz çok sağlıklı görünüyor nereden aldınız?

dturkay 06-07-2014 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ritulan (Mesaj 1302415)
Sayın dturkay ,minikleriniz çok sağlıklı görünüyor nereden aldınız?

Taner Angay'ın sitesinden sipariş ettim
inşallah hep sağlıklı kalırlar zira üzücü deneyimlerim oldu:(:(:(
sulama konusunda artık daha temkinli davranıyorum ama bu sıcakta ben buharlaşacağım çiçeklerime su verememek :confused::confused::confused:
umarım dağru yapıyorumdur.
teşekkürler

dturkay 06-07-2014 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1302308)
Merhaba dturkay,
Aramıza hoş geldiniz. Herkesin bir acemilik dönemi vardır, önemli olan kendini geliştirmek :) Yeni minikleriniz güzel gözüküyorlar, onları da seviyoruz fakat onlar titanopsis. :D

:o:o:o:o:o
öğreneceğim inşallah

çiçeksever67 26-08-2014 12:51

Arkadaşlar lithops toprağının içeriği nedir yardımcı olursanız sevinirim.

alperens 03-09-2014 15:12

Arkadaşlar lithops toprağının içeriği nedir yardımcı olursanız sevinirim. :D :D COK SEVİNİRİM........

Ritulan 07-09-2014 21:29

LİTHOPS YETİŞTİRİCİLİĞİ



Toprak Karışımları
Saksılar
Uygun Bir Ortam
Sulama Ve Büyüme Döngüsü
Saksı Değiştirme
Haşere Ve Hastalıklar
Bitkilerin Polinatlamak
Tohumların Toplanması
Tohumların Ekilmesi

Yetişkin Lithopların Bakımı

Toprak Karışımları

Lithopunuzu yetiştirdiğiniz toprağın çeşidi oldukça önemlidir ve herkes kendi tarifini kullanma eğilimindedir. Toprak kolayca akaçlanmalı, temel olarak mineral bazlı olmalı ve çok fazla organik içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca iklim de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer bitkileriniz nemli ve soğuk bir ortamda yetişiyorsa, akaçlama çok önemlidir. Çünkü su toprakta uzun süre kalmamalıdır. Eğer iklim kuru ve çok sıcaksa, toprak organik içerik bakımından daha zengin ve biraz daha fazla yoğun olabilir. Böylece su, bitkilerin suyu çekebileceği kadar uzun süre toprakta kalabilir. Karışımınıza komposto (bitki artıklarından yapılmış gübre) eklerken, bunun yeterince ayrışmış olduğundan emin olun. Büyük parçaları ortadan kaldırmak için elekten geçirmenizi tavsiye ederim. Kullandığınız toprak karışımının çeşidi, ayrıca sulama usulü ile de etkilenmektedir ve bu husus akıldan çıkarılmamalıdır. Eğer bitkilerinizi sık sık suluyorsanız, suyu çok üzün süre tutan bir toprak karışımı problem yaratabilir. Eğer bitkilerinizi zahmetsizce yetiştiriyorsanız, Lithoplar kuraklığa karşı dayanıklı olmalarına rağmen, neredeyse hiç su tutmayan bir toprak karışımı sorun yaratacaktır. Her toprak karışımı yaptığınızda aynı tarife bağlı kalmanızı öneririm çünkü böylece akaçlamanın sabit olur. Daha ziyade, bireysel cinslerin ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi için sulama ve gübrelemeyi ayarlamalısınız. Lithopları yetiştirmek için en uygun toprak çeşidinden birisi ayrışmış granittir. Fakat bu toprağı elde etmek her zaman kolay olmaz. Çok fazla siltli ince kum sorun yaratabilir çünkü akaçlaması azdır. Eğer kumunuz inceyse, karışıma biraz iri taneli kum, ponza taşı ya da perlit eklemeniz gerekecektir. İnce kil bazlı toprak iyi bir fikir değildir çünkü mevcut yeterli hava bulunmamaktadır. Ayrıca kilin su molekülleriyle çok sıkı bir bağı olduğunu ve böylece bitkilerin kilden su almasının çok zor olduğunu okudum. Doğal ortamda topraklar oldukça incedir fakat yetiştiricilik yaparken ince topraklar aldatıcı olabilir. Daha fazla su vermek, suyu geri almaktan daha kolaydır.

Aşağıda benim kullandığım karışım bulunmaktadır:

4 Ölçek ince dere kumu
4 Ölçek iri taneli dere kumu
4 Ölçek elekten geçirilmiş komposto
1 Ölçek perlit
1 Ölçek vermikülit
1 Ölçek hindistancevizi lifi

Kaynak

Ritulan 07-09-2014 21:30

http://www.agaclar.net/forum/sukulen...retim/9529.htm bu sayfaya bir göz atın

alperens 11-09-2014 09:31

Çokkkkk Çoookkk ttteşekkür ederimm (RİTULAN) ÇOK SEVİNDİMMM :D

capsaicin 16-10-2014 14:24

Arkadaşlar lithops için toprak gerekiyor mu mutlaka? Sadece kırık mermer, ya da kuvars içinde yetiştirilebilir mi?

-Esin- 16-10-2014 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin (Mesaj 1325347)
Arkadaşlar lithops için toprak gerekiyor mu mutlaka? Sadece kırık mermer, ya da kuvars içinde yetiştirilebilir mi?

Lithopslar susuzluğa çok dayanıklı olduklarından uzunca bir süre topraksız ortamda da yaşayabilir ama gelişemez ve eninde sonunda ölür. Dolayısıyla önermem, lithopsu ekeceğiniz substrat içinde mutlaka toprak olmalı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025