agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

AizoaceaeFAN 29-05-2009 09:15

herkese selam...
 
Benim lithopslarla ilgili bir problemim var bazılarının büyüme şeklinden dolayı toprağa sürünen kısımları içeriye doğru yumuşayıp inceliyor acaba toprak sulu kaldığı anda bu bitkiler hemen etkilenip bozuluyor ondan mı yoksa bir hastalık mı var?
Tecrübesi olanalardan öneri ve çözüm rica ediyorum..
Ayrıca hastalıklı ya da yumuşama olan yerin üstünden kesipte tekrardan köklendireniniz var mı? Varsa nasıl bir yol izlemeliyim (yani köklenmesi için) ?

nevsune 29-05-2009 09:40

Lithopslarınızı doğrudan toprakta gördüğüm için şaşırmıştım hatırlar mısınız. Çünkü nerede gördüysem çakıllar içindelerdi ve sanıyorum doğada da böyleler. Toprak, sudan etkilenmelerine neden olmuş olabilir. Çakıllar suyu geçirdiği için korunaklı olabilirler.

Yine de benimki tamamen bir varsayım. Bu konuda çok daha ilgili ve bilgili arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.

AizoaceaeFAN 29-05-2009 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 432995)
Lithopslarınızı doğrudan toprakta gördüğüm için şaşırmıştım hatırlar mısınız. Çünkü nerede gördüysem çakıllar içindelerdi ve sanıyorum doğada da böyleler. Toprak, sudan etkilenmelerine neden olmuş olabilir. Çakıllar suyu geçirdiği için korunaklı olabilirler.

Yine de benimki tamamen bir varsayım. Bu konuda çok daha ilgili ve bilgili arkadaşlar size yardımcı olacaklardır.

Teşekkürler.
Yalnızca birkaçı böyle çok şükür diğerleri sağlam..
O fotoğraflarda topraktaydılar ama artık toprağı üstten azaltıp çakılla doldurdum Taner beyden tavsiyelerle tabii..

Başka önerisi olan ve hastalıklı yerden kestikten sonra sağlıklı bir lithops köklendireniniz var mı?

AizoaceaeFAN 30-05-2009 10:12

selamlar..
 
Arkadaşlar merhaba, lithopsu çelik yöntemiyle köklendiren veya hastalanmış kısmı kesip sağlam yerinden kurutup köklendireniniz yok mu?

kemut_kemut 30-05-2009 14:31

Ben denedim olmuştu ama iki tane saglıklı olanı yapmanız gerekir.
iyi günler

selenn 30-05-2009 23:15

Benimki malesef bitkiyi kaybetmekle sonuçlanmıştı.

Carlos_Cortes 03-06-2009 23:39

Lithops'ların Dayanıklılığı
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim Nisan 2008 tarihinde aldığım bir lithops'um vardı. Kendisi çok canlı ve güzel gözüküyordu. Diğer lithops'umun yanına hemen çöreklendi. Fakat ikisi de aynı cins olmasına rağmen yeni aldığım büyük lithops'um küçük lithops'umun yanında büzüşmeye ve küçülmeye başladı. İkisine de hemen hemen aynı miktarda su veriyordum oysa ki. Aynı ortamda da bakıyordum üstelik.

Neyse, aradan bir yıldan da fazla bir zaman geçtikten sonra ve artık küçülmekten küçülecek hali kalmamışken, onun için ölümün yakın olduğunu düşündüm. Son çare olarak ve kaybedeceğim hiçbir şeyin de olmadığını hesaplayarak, azar azar su vermek yerine; saksısının üstünden su vermeye başladım ta ki saksının dibinden su çıkana kadar. Daha sonra lithops'umu diğerlerinin yanına bıraktım. Gün geçtikçe düzelmeye başladı. Şuan arada 10 gün geçti. Ve hala düzelmeye devam ediyor. Hatta yeni yapraklarını içinde bekletiyormuş resmen. Şimdi yeni yapraklar gelişiyor ve eski yapraklar iyice ayrılmaya başlıyor.

Sonuç olarak bu durum lithops'ların suya karşı dayanıklılığını son derece başarılı açıklıyor bence. Uzun süren susuzluklara dayanmakta onların üstüne yok. Ama su verileceği zaman da suyu bol bol vermek lazım ki kökler suyu yakalayabilsin.

Fotografları da paylaşıyorum; sırasıyla ilk aldığımda, almamdan 13 ay sonra ve bugün :)

AizoaceaeFAN 08-06-2009 11:33

4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba ...
Nedense kimse artık bu başlık altında yazışmıyor..

Birkaç yeni resim ekleyerek konuyu canlandırmak istedim..
Sizlerde yeni yapraklarını vermiş lithops ve diğer mesembslerinizin fotoğraflarını paylaşırsanız eminim bu başlık unutulmaya yüz tutmaz...

ilk resim yeni ektiğim L.villetii, L.leslei, L.helmutii, L.schwantesii tohumları..
diğerleri 5 aylık mix lithops yavruları..

AizoaceaeFAN 08-06-2009 11:44

4 Eklenti(ler)
Evimin bir odasını kaktüs ve sukulentlerime ayırdım.. daha tam dizayn etmedim çünkü bu yaz Taner beyin serasına gidip koleksiyonumun eksiklerini tamamlamak istiyorum ama yine bu haliyle de olsa sizlerle paylaşmak istedim.. yeni kaktüs ve sukulentler aldıkça sizlerle paylaşırım..
Sevgilerimle...

Carlos_Cortes 08-06-2009 23:23

Arkadaşlar;
"Bu sukulentin adı nedir?" bölümüne birkaç lithops fotografı ekledim. Cinsleri bilen arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

AizoaceaeFAN 09-06-2009 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Carlos_Cortes (Mesaj 440763)
Sayın AizoaceaeFAN;

Valla koleksiyonunuz buradan mükemmel gözüküyor. Hele evinizin bir odasını sadece onlara ayrmak mükemmel bir fikir olmuş.

Belki vardır ama ben göremediğim için söylüyorum; sizin yerinizde olsam tavana da askı saksılarla birkaç sarmaşık türü bitki koyardım :) Bugüne bugün koskoca bir odaları var değil mi :)

Sonuç olarak; nazar değmesin...

Çok teşekkür ederim...
Daha iyilerini Allah sizlerede nasip eder..
Dediğim gibi şimdilik böyle dizayn ettim daha ekleyeceğim bitkilerle belki farklı konseptler oluşturabilirim hatta odanın altının belli yerlerini fayansla kapatıp etrafını büyük taşlarla çevirip içine de bitkileri ekebilirim...
Değişiklikleri sizlerle paylaşırım..

AizoaceaeFAN 09-06-2009 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 440768)
Sayın AizoaceaeFAN,

Koleksiyonunuz çok hoş, Lithopslarınız çok sağlıklı gözüküyor maşallah. Eminim bu oda kısa süre sonra size yetmez hale de gelecek, önlem olarak duvarlara bir raf sistemi kurabilirsiniz belki. Tüm kaktüs ve sukulentlerinizi güle güle büyütmenizi temenni ederim.

Teşekkürler sayın selenn...
Lithopsların ve diğer mesembslerin tamamının köklerinin faza dallanmış kısımlarını temizleyip topraklarını değiştim bu benim birkaç haftamı aldı..İnşaallah bu sağlıklı hallerini devam ettirirler..Allah nazardan saklasın..
Söylediğiniz gibi raf sistemini ilerisi için düşünüyorum..
Sizlerde bu güzel bitkilere fazla fazla sahip olursunuz inşaallah..

AizoaceaeFAN 09-06-2009 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 440772)
Yakın bir il olsaydı seve seve yürütmeye giderdim, sahi adres neydi sizin? :)

Allah bana da nasip etsin böyle bir cennet...

Benim için (ilk çimlendirme denememde sadece 4 ay yaşatabildiğim den) imkansız görünüyor.

Maşaallah, nazar değmesin, harika bir oda olmuş.

Çok teşekkürler..
Uzakta olsakta bu bitkileri hiç olmazsa resimlerden izlemek bile güzel..
O yüzden sizin ve diğer tüm mesembs severlerin resimler eklemelerini rica ediyorum..Bir tane daha kompozisyon veya tek başına bile olsa onları görmek eminim benim gibi sizleri de mutlu ediyordur..
Tohumdan yetiştirme olayında biraz tecrübe edindim birkaç yol daha deniyorum en iyi sonuç aldığım yöntemi ilerde sizlerle paylaşırım..
Daha iyi ve daha güzelleri sizlerin olması temennilerimle..

AizoaceaeFAN 09-06-2009 15:24

5 Eklenti(ler)
Yakın çekim conophytum ve sevimli iki lithops (favorilerim)..

astop 10-06-2009 15:57

Sayın Carlos Cortes, lithopsunuz çok iyi durumda gözüküyor. Dilerim zamanı geldiğinde, o güzel çiçeklerini de sizden esirgemesin.
Acaba yaz ve kış bakımlarını nasıl yaptığınızı anlatmanız mümkün mü? Örneğin, şu an yaz pozisyonu nasıl? İçeride mi yoksa dışarıda mı duruyor? Hangi saatler arası direkt güneşe maruz kalıyor? Ne kadar aralıklarla sulama yapıyorsunuz? Aynı sorular kış bakımı için de geçerli. Tecrübeleriniz, benim gibi lithopsunu kaybedenlere rehber olacaktır. Şimdiden teşekkürler.

Carlos_Cortes 12-06-2009 01:05

Sayın Astop,

Aslına bakarsanız bu bahsi geçen lithops benim ikinci aldığım lithops'um. Zaten bahsettiğim gibi deneyimsizliğimden biraz da nasibini aldı. Neyse ki kurtuldu.Hatta şuan bütün buruşuklukları düzelmiş durumda ve kocaman oldu :)

Genel olarak çok çeşitli kaynaklardan bilgi toplayıp kendi methodumu uyguluyorum lithops'larıma bakarken.

Kışın (Aralık - Mart arası) her zaman camın önünde iç taraftalar. Kalorifer var yanında fakat pek bir etkisi olmuyor onlara. Ayda bir azar azar su veriyordum. Artık bunu da yapmayacağım.

Baharda (Mart - Haziran) yine camın önündeler aynı yerde. Ama havaların ısınmasıyla suyu 15 günde bir vermeye başlıyorum.

Yaz gelmesiyle beraber (Haziran - Eylül) onların camın önünden iç tarafa alıyorum. Çünkü onları evde en iyi kendi odamda bakabiliyorum fakat güneş saat 2'den batana kadar direk dik açıdan vuruyor. Bu da Lithops'ların buruşmasına neden oluyor. Camın önünde de sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkıyor perde kapatmak gerektiği için. Camın dışı da çok rüzgarlı ve saksılar düşebilir. O yüzden peerdenin iç tarafında fakat perdenin dibindeler. Bu da ortalama 25 - 30 derecelik bir sıcaklık sağlıyor onlar için. Ve güneş dik gelmese bile aydınlık oluyor. Ayrıca suyu 10 günde bir ve saksının dibinden su çıkacak kadar veriyorum. Yani bol bol. Bu arada evde olduğum saatlerde ortalama bir saat sürecek kadar direk güneş ışığı almalarını da sağlamaya çalışıyorum. Günün hangi saati olduğu önemli değil. Ama ben genelde akşam saat 7 gibi koyuyorum camın önüne ta ki güneş binaların arkasında batana kadar ortalama 1 saat...

Sonbaharda ise (Eylül - Aralık) suyu tekrar 15 günde bir'e düşürüyorum ve su miktarını da kısıyorum. Bunu havaların soğumasına göre de ayarlamak mümkün. Aynı şekilde havaların durumuna göre onları tekrar camın önüne alıyorum.

Kullandığım su bildiğimiz içme suyu. Fakat ortalama 1 gün dinendiriyorum suyu.

Herhangi bir gübre kullanmıyorum. Çünkü nasıl bir gübreyi ne oranlarda kullanacağım konusunda bilgim yok malesef. Bu konuda bende aydınlanmak isterim.

Not: Deneyimli arkadaşlarım eğer uygulamarımda bir hata görürlerse bildirmeleri beni mutlu edecektir :)

astop 12-06-2009 07:53

Paylaşımlarınız için teşekkürler. Teorik bilgiler bana ne yazık ki yeterli gelmiyor. Çünkü toprak, güneşe maruz kalma saati gibi sulama periyodunu etkileyen bir kaç faktör var. Bu da ancak deneyimle sağlanabiliniyor. Şu ana kadar forumlarda ayrıntılı bakım bilgilerine rastlayamadım ne yazık ki. Bu yüzden detaylı bakım bilgilerimizi paylaşırsak başkaları için iyi bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Daha önce de belirttiğim gibi bir kaç aydır lithopslarıma sahibim. 20 gün öncesine kadar öğleden sonra güneş alan, biraz serince odada idiler. Ama nedense dış ortamın sıcaklığına ve belli saatlerde güneşe maruz kalmalarının onlar için daha iyi olacağını düşündüğümden 15:30'dan güneş batana kadar güneş alan camın önüne, dışarı koydum. Haftada bir de sulama yapıyorum. Ama ben de suyun tabağa çıkmamasına dikkat ediyordum. Sulamayı arttırmalımıyım bilemiyorum. Çünkü sizin yaptığınız gibi iyi güneş alan bir yerde bolca sulanabilir diye okumuştum bir forumda. Ama ben, her tür çiçeğimi genellikle aşırı sulamadan kaybettiğimden az sulamayı tercih ediyorum.

Lithopslarımı Taner Bey'den almıştım. Onun verdiği bilgiye göre lithopslarda gübrelemeye ilkbaharda başlanıp mayıs ayına kadar maksimum 3 kere yapılmalıymış. Fazlası yok. Yanlış hatırlamıyorsam bir forumda çiçek coşturan türü gübreleri tavsiye etmiyorlardı. Ben Taner Bey'in yolladığı beyaz ve yeşil renklerdeki toz gübreyi suya katarak kullandım. İlkbahara kadar da gübre yok artık.

polatuz 12-06-2009 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi astop (Mesaj 443533)
Şu ana kadar forumlarda ayrıntılı bakım bilgilerine rastlayamadım ne yazık ki. Bu yüzden detaylı bakım bilgilerimizi paylaşırsak başkaları için iyi bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Sn Astop,
Bu başlıkları incelediniz mi?
Lithops
Lithops yetiştiriciliği ve genel bilgiler (Çeviri)

malina 12-06-2009 10:32

Konuları birleştirdim, böylece arkadaş var olan bilgiye daha çabuk ulaşabilir :)

selcuk44 12-06-2009 19:49

Benim Lithopslarım
 
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim balkonumdaki lithops larım ve yeni gelen hoyalarım.

selcuk44 13-06-2009 13:34

Sayın,Aizoaceaefan,Özellikle sizin lithopslar'ım hakkında görüşlerinize ihtiyacım vardı.Çünkü hepsini bir yere diktim ve sonradan fark ettim ki cinslere göre ayrı ayrı saksılara dikmek daha uygun olacakmış , bir kaktüs üreticisi dostum bana ayrı ayrı dikilirse yapılan hatalardan ve özellikle sulama hatalarından kaynaklanan kayıpların sınırlı olacağını da söyledi ama bun bu gördüğünüz şekilde dizayn etmiştim ve şimdi de ayırmayı riskli buluyorum bu konuda engin tecrübesi olan izmir'li dostlarımdan ve sizden görüşlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
fenesteria sizin koleksiyonıunuzda koksa hemen temin edip adresinize göndermekten keyif alacağımı ayrıca bilgilerinize sunarım .
Herkeze hobileri ile sağlıklı yaşam dilerim.

AizoaceaeFAN 13-06-2009 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 444404)
Sayın,Aizoaceaefan,Özellikle sizin lithopslar'ım hakkında görüşlerinize ihtiyacım vardı.Çünkü hepsini bir yere diktim ve sonradan fark ettim ki cinslere göre ayrı ayrı saksılara dikmek daha uygun olacakmış , bir kaktüs üreticisi dostum bana ayrı ayrı dikilirse yapılan hatalardan ve özellikle sulama hatalarından kaynaklanan kayıpların sınırlı olacağını da söyledi ama bun bu gördüğünüz şekilde dizayn etmiştim ve şimdi de ayırmayı riskli buluyorum bu konuda engin tecrübesi olan izmir'li dostlarımdan ve sizden görüşlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum.
fenesteria sizin koleksiyonıunuzda koksa hemen temin edip adresinize göndermekten keyif alacağımı ayrıca bilgilerinize sunarım .
Herkeze hobileri ile sağlıklı yaşam dilerim.

Sayın Selçuk44 öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim, bence bu haliyle kalabilir lithopslarınız.
Size internetten Cactus & succulent National Show 2008 deki lithops kompozisyonlarını görmenizi şiddetle tavsiye ederim.. Bu kadar lithops bir arada olur mu diyenler için bence çok iyi örnekler.. Hepsi de ödüllü kompozisyonlar.. Avrupa aşmış, senelerdir kaktüs ve sukkulent yarışmaları hemen hemen her ülkenin ayrı ayrı düzenleniyor..
Bence örnek almamız gereken kompozisyonlar Avrupa'daki kaktüs ve sukkulent külüplerinin resmi sitelerinde var..
Sizin kompozisyonunuza gelince herbiri için üstlerinden püskürtme yoluyla toprağını fazla çamurlaştırmadan az az ve bir kaç günde bir (bu yaz ayları için geçerli) sularsanız onların çoğalmasıyla bence bir iki yıl içinde sizinde güzel ve sıkısıkıya dizilmiş harika bir lithops karışımı bir saksınız olacaktır..Bende güzel bir seramik saksı bulduğumda sizinkine benzer bir çalışma yapacağım..
Fenesteria ve Frithia'lara bayılıyorum ama yaşatmak çok zor, suyu ne çok ne az seviyorlar. Sulamalarındaki tutarsızlık yüzden iki Fenesteria ve bir de Frithia kaybettim. Şu an hiç Frithia'm yok. Fenesteriam 2tane var ama çok küçükler yukarıda bahsettiğim 2008 yılındaki yarışmadaki fenesteriaları bir görseniz bayılırsınız... Sizinki de fena büyümemiş..Temmuzda Taner beyin serasına uğrayacağım orada istediğim gibi bulamazsam sipariş için sizi rahatsız ederim artık...
Sevgi ve saygılarımla..

selcuk44 14-06-2009 16:40

Sayın AizoaceaeFAN İnanın mesajınız beni rahatlattı,bu arada salı veya çarşamba günü çeşmeye gideceğim yol üstündeki kaktüs'çüden daha önce gördüğüm Frithia'yı sizin için alıp muhafaza edeceğim Eğer siz Taner Angay beyde bulamazsanız ben size gönderirim.
BU arada bütün lithops çeşitleri çok güzel ama gönlümde ''Obtica Rubrra ''nın ayrı bir yeri var belki gördünüz lithopsların içinde iki tane var ama biri çok küçük kaldı diğeri biraz daha gelişti.Sonradan sitemizden satın aldığım iki küçük rubrra' larada (beyaz daha küçük saksı içinde) gözüm gibi bakıyorum amacım rubrra lar için tek güzel bir saksı seçerek tek bir rubrra saksısı yapabilmek .
Sizin rubralara da bayıldım ve fotolarını tekrar yayınlarsanız inanın gözlerim bayram yapacak en az onların 3 yaşında olduğunu zannediyorum.
Tekrar iyi günler ve sağlıklar dilerim.

AizoaceaeFAN 15-06-2009 08:54

Merhaba, sayın Selcuk44 benim için frithia alıp ayıracak olmanız beni çok mutlu etti çok teşekkürler..
Optica rubra benimde en sevdiğim lithopslardan ancak çok dayanıksız özellikle su konusunda çok dikkat edilmesi gerekiyor en dikkatli sulanması gereken lithops diye düşünüyorum..Çok çabuk çürüyor..Çok nadir bulunan bir tür o yüzden dikkatli büyütmek lazım..
Benim bir L.optica rubra'm var zannedersem sizin de dediğiniz gibi 3-4 yaşlarındadır. Şu ara yaprak tazeliyor biraz daha kendini toplayınca resimlerini eklerim..
Kaktüs ve sukulent (daha çok mesembs) konusunda naçizane amatör bilgilerimle forumdaki herkese olduğu gibi size de herzaman yardımcı olurum..
Tekrar teşekkür ederim..

Nail Sarı 16-06-2009 22:12

Lithops ve titanopsis tohumlarımı çimlendirmeyi başardım. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için tavsiyeniz olacak mı?
Çimlenmiş hallerinin fotoğrafları blogumda.
http://nailsari.blogspot.com

AizoaceaeFAN 18-06-2009 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nail Sarı (Mesaj 446638)
Lithops ve titanopsis tohumlarımı çimlendirmeyi başardım. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri için tavsiyeniz olacak mı?
Çimlenmiş hallerinin fotoğrafları blogumda.
http://nailsari.blogspot.com

Tebrik ederim.
Çimlendirme onları yaşatmaktan çok çok kolay.
Hemen hevesinizi kırmak istemem ama benim çimlendirdiğim tohumlar 5 ayı geçti. ilk çıkan çimlenmiş hallerine oranla % 70 ini kaybettim.
Bunun bir kısmı doğal seleksiyon bir kısmı da sulama, havalandırma ve sıcaklık problemlerinden oldu.Ben sabah akşam hergün onlarla ilgilendiğim halde bu kadar zaiyat verdim..
Tavsiyem bir aylık oldukları zaman koyduğunuz kapalı kabın üstünde bir hava deliği açın suyu da azaltın (sabah akşam püskütme işini günde 1 defa sabah yapın). ikinci ay kapaktaki deliği büyütün sulamayı da iki günde bire düşürün diğer ayları da takiben bu uygulamaları devam ettirin..
İnşaallah yaşatırsınız..

Carlos_Cortes 22-06-2009 15:40

Gübre bilgisi
 
Herkese selamlar,

Lithopslarınız için kullandığınız bitki gübrelerini ya da takviye ürünleri öğrenebilir miyim? Ben sadece içme suyu kullanıyorum ve bir süre sonra bitkilerimde yoksunluk baş gösterecek. Buna karşı önlem almak istiyorum.

Ayrıca bazı marketlerde ya da Koçtaş, Bauhaus gibi yerlerde satılan "Kaktüs Coşturan" ya da "Kaktüs Besini" gibi ürünleri lithopslara uygulamanın bir zararı olabilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...

duygumit 22-06-2009 17:48

1 Eklenti(ler)
merhaba bende lithops tohumu aldım ve bugün ektim sabirla iniklerimi bekliyorum.güneş alan bir yerde duruyorlar. uygun mu acaba?Eklenti 88854

AizoaceaeFAN 23-06-2009 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Carlos_Cortes (Mesaj 450007)
Herkese selamlar,

Lithopslarınız için kullandığınız bitki gübrelerini ya da takviye ürünleri öğrenebilir miyim? Ben sadece içme suyu kullanıyorum ve bir süre sonra bitkilerimde yoksunluk baş gösterecek. Buna karşı önlem almak istiyorum.

Ayrıca bazı marketlerde ya da Koçtaş, Bauhaus gibi yerlerde satılan "Kaktüs Coşturan" ya da "Kaktüs Besini" gibi ürünleri lithopslara uygulamanın bir zararı olabilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim...

Merhaba Carlos_Cortes,
Ben kendi koleksiyonuma 3 haftada bir (çiçekli bitkiler ve çiçek açan tüm salon süs bitkileri için hazır satılan) sıvı besinden 1 ölçek sulama suyuna katıp veriyorum.. Arada bir de sıvı kaktüs besini veriyorum..
Topraklarını da her yıl yeniliyorum (Toprak fakirleştiği için)..
Başka da yaptığım özel birşey yok..

AizoaceaeFAN 23-06-2009 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duygumit (Mesaj 450069)
merhaba bende lithops tohumu aldım ve bugün ektim sabirla iniklerimi bekliyorum.güneş alan bir yerde duruyorlar. uygun mu acaba?Eklenti 88854

Sayın Duygumit öncelikle bol sabır diliyorum.Kaktüs tohumu yetiştirmek lithops tohumu yetiştirmekten çok çok kolay.. Defalarca kaktüs tohumu yetiştirdim
%90 başarı sağladım ve fazla bir ilgi istemeden büyüdüler ama lithopslarla bir hayli uğraşıyorum onları hayatta tutmak ve büyütmek için çok çaba sarfediyorum bu yüzden size sabır diledim yanlış anlamayın..
Ektiğiniz tohumlara gelince bol ışık alan fakat direkt güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde olmalı.. Sabah akşam (yeni ektiğiniz için) hem havalandırın hemde spreyle sulayın..
Bu başlık altındaki bilgileri de baştan itibaren okuyabilirseniz (belki de okumuşşunuzdur) çok daha başarılı olursunuz.
Umarım sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025