![]() |
evet okudum. tohumları ekmeden önce bolca bilgi topladım. inşallah hepsi yakında doğar. cama yakın bir yerde duruyor. güneş isiği almıyor ama aydınlık bir yer.teşekkür ederim.
|
Herkese selamlar,
Geçen tatilden döndüğümüzde, lithops'larımın hali beni çok şaşırttı ve biraz da üzdü. Tam 1 haftalık bir tatil yaptım ve tatile çıkmadan önce lithops'ları bir güzel suladım. Camın önünden salonun ortasındaki masaya aldım. Direk güneş ışığı alıp buruşmasın diye. Neyse tatile çıktım. Döndüğümde ise lthops'larımın boyları neredeyse 2 kat uzamıştı güneşsizlikten. Hele avatar fotografımda da bulunan dorothea cinsim; toprak üzerinde 1,5 cm iken 5,5 cm olmuştu. Hemen cam kenarına koydum tekrar. Suyu da biraz daha azalttım. Büyüme durdu ve lithopslar kendi rengine dönmeye başladılar (renkleri ayrıca yeşile dönmüştü). Lithops'ların güneş ihtiyacını bu şelikde tecrübeyle sabitledim :) |
merhaba arkadaşlar. lithops tohumlarımı ekeli 15 gün falan oldu. şu anda 3 küçük yeşil lithopsum var ama hiç büyümüyor gibiler. normal mi acaba?
|
Sayın duygumit;
Ani ve hızlı bir gelişme bekmemek gerek. Taner Angay'ın serasında gördüğüm 2 ve 3 aylık yavrular bile son derece küçüktü. |
sayın duygumit taner beyin serasında görmüştüm eczacıların ilaç taşıdığı köpüklere ekmiş lithopsları mutlaka mantıklı bir açıklaması vardır taner bey tam bir lithops ve kaktüs ustası zira elinde 4000 bin çeşit kaktüs var müthiş bir yer yolunuz antalyaya düşerse uğramanızı tavsiye ederim üç yaşında dediği lithopslar nohut kadardı tam bir sabır işi ben o kadar sabredemem diye büyüklerden aldım fakat sulamasını diğer kaktüsler gibi yaptığım için bir tanesi öldü herkesin dediği gibi suya dikkat edin birde tohumdan yetiştirilen lithopsları taner bey çok sık ekmişti bir kutunun içine çakıl taşı dökülmüş gibi duruyordu
|
Sakınılan göze çöp batar misali bu durum emin olun hepimizin başına geliyor. Üzülmeyin o yüzden. Hem tohumdan büyütmek baya zahmetli. Hele çiçeklerini görmek için epey beklemeniz gerekiyor. Ben geçen sene tohumdan çimlendirdim 30 tane minik yavru lithopsum var ama sabah akşam uğraşmanız gerekiyor onları büyütüp yaşatmak için. Bu yüzden hazır büyümüşlerini alıp bakmak daha az yorucu. :)
|
Yazın hiç sulamamak gerekiyor bunları sanırım, diğer kaktüslerin tersine... Yaz dinlenme dönemleri..Bir de fazla güneşi hiç sevmiyorlar..Onu da dışarı koyduğum zaman pörsümelerinden anlamış bulunmaktayım maalesef:((
|
Sayın perili bazı lithopslar hariç tüm lithops türleri yazın sulanır. Bütün gün güneş görse birşey olmaz. Tüm forumu bir baştan okuyun isterseniz. Benim lithopslar sabahtan öğlene kadar güneş alan bir yerde, sabah erken saatlerde sulama yapıyorum. Bunu da eğer bitkinin üstünde hafiften büzülme emareleri görürsem uyguluyorum. Haftada bir kere sulasanız yeter zaten. Bir arkadaşıma da geçen aylarda lithops yollamıştım, onunkisi de öğleden akşama kadar güneş alan pencere önünde duruyor. Ankara'da yaşıyor. Hiçbirşey olmadı. Bu mevsimde sulamayı tamamen keserseniz o pörsümeler artar ve bitkiniz kuruyup ölür haberiniz olsun.
|
Arkadaşlar büyümüş lithops nerden alınır?
|
Sayın Nuzel;
Büyük şehirlerde bazı çiçekçilerde ya da seralarda bulunuyor. Dönem dönem Koçtaş, Bauhaus gibi yapı marketlerin çiçek bölümüne de geliyormuş fakat ben İstanbul'da hiç denk gelmedim. Sizin şehrinizde nerede bulunur hiç bilmiyorum. Büyük alış-veriş merkezlerinize ve Koçtaş, Bauhaus gibi yapı marketlerinize bakmanızda yarar var. |
Lithopslarınızı Taner Angay'ın sitesinden seçerek de alabilirsiniz.
Taner hoca, Türkiye'nin her yerine yollayabiliyor.:) |
Selamlar
3 Eklenti(ler)
Evimden eczaneme taşıdığım lithopslarım.Bir tane saksı karışık ekilmiş (o karışık ekilenlerin içinde dikkat ettiyseniz sarı renkli üzeri nokta nokta siyah desenli bir lithops var tam ismini bulamıyorum belki de çaprazlamayla oluşturulmuş bir tür olduğu içindir ama en sevdiğim lithopsum...)
Diğeri de S.rowleyanus daha birkaç ay önce nerdeyse tek bir daldan ibaretti, sıcağı ve suyu çok seviyor.Yanındaki de bir kaç güne çiçeğinin açmasını beklediğim L.pseudotruncatella... |
2 Eklenti(ler)
L.pseudotruncatella çiçeğini açtı...
|
Bilgili arkadaşlara birkaç şey sormak istiyorum;
Yaklaşık 1 ay önce lithops tohumlarımı çimlendirmek üzere ektim. Daha doğrusu toprağın üzerine serpiştirip dipten suladım. Şimdi yaklaşık 30 tane kadar yavru lithops'um var. Küçük bir kasede çimlendirdim. Hala yavruların üstünü kapalı tutuyorum ve her gün havalandırıyorum. Ne zaman üstünü tamamen açık bırakmam gerek. B konuda bilgisi olan var mı? Ayrıca lithops'larımın bazıları toprağa yatık duruyor. Herhangi bir müdahale yapmadım. Ama düzeleceğini pek sanmıyorum. Ne zaman müdahale etmem gerektiğini bilen var mı acaba? Sanırım en az 3-4 ay geçtikten sonra. Bu arada en kısa zamanda fotograf yükleyeceğim. İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler... |
Bence biraz daha üstlerinin kapalı olmasında fayda var ama aynı zamanda bol bol da havalandırın kapağı açıp, güneş gelmeyecek şekilde de bol ışık alsınlar. Düşenleri pek ellemenizi tavsiye etmem hemen nem kapıp buharlaşabilirler. Çok kafaya takarsanır eğer, bir kürdan yardımı ile zarar gelmeyecek şekilde hafifçe kaldırıp altına çok minik akvaryum taşlarından serpebilirsiniz, böylelikle toprak harcından gelecek nemden dolayı da çürümeyi engelleyebilirsiniz. Köklere zarar vermeyeceğinizden çok eminseniz bunu yapın ama. Kolay gelsin, başarılar.
|
Sayın Carloscortes umarım siz ve diğer arkadaşlar da Lithopslarınızın çiçeklerini görebilirsiniz. Gübre olmadan açmaları pek mümkün değil, mutlaka sıvı gübre gerekiyor. Özellikle nisan mayıs gibi gübreli su ile sulanmaları gerekiyor (ağustos sonuna kadar). Her sulama suyuna bu sıvı gübre katılmalı(sıvı besin de olabilir ama salon süs bitkileri için satılan toz halindeki gübreyi sulama suyuna katıp vermeyi tercih ederim). Gübre ağustosta kesilmeli...
Lithops tohumlarınıza gelince ilkin hanımın yorumlarına ek olarak sulama işini bence üstten sprey yardımıyla sisleme şeklinde yaparsanız daha iyi olur. Alttan su verme işi tohum çimleninceye kadar. Kapağın üstünde bir delik açın (bir çivi veya tornavida yardımıyla) ama her gün kapağı yine açıp havalandırın. Maksat lithops yavruları dış ortama alışmaya başlasın. Bir sonraki ay bu deliği ya büyütün ya da ikinci bir delik daha açın.. Daha sonraki aylar da kapağı hafif aralı bırakın bu zaman zarfında da sulama işini iki günde bir veya üç günde bire düşürün.. Umarım onları büyütmeyi sizler de başarırsınız.. |
Acemiye yardım
1 Eklenti(ler)
arkadaşlar Taner beyden iki tane kaktüs aldım biri lithops diğeri kaktüs fakat saksıları çok küçük resimde görürsünüz nasıl değiştirebilirim yoksa böyle kalsın mı nasıl bi toprak kullanmalıyım bide lithops bir tane bu çoğalır mı ?şimdiden teşekkürler.
http://http://img30.imageshack.us/im...t20090826a.jpg http://img30.imageshack.us/img30/353...t20090826a.jpg Eklenti 99951 |
Mehmet Gurman, fotoğrafları foruma yüklüyoruz. Sizinkini ben ekledim.
Nedenleri hakkında bilgiyi burada bulabilirsiniz. agaclar.net Forum Kuralları |
Alıntı:
Selamlar Zeynep Not : Nasıl toprak kullanılacak sorusunun cevabı her ikisi de dere kumu karışımlı geçirgen toprak olmalı. |
merhaba
[QUOTE=Mehmet Gurman;487503]arkadaşlar Taner beyden iki tane kaktüs aldım biri lithops diğeri kaktüs fakat saksıları çok küçük resimde görürsünüz nasıl değiştirebilirim yoksa böyle kalsın mı nasıl bi toprak kullanmalıyım bide lithops bir tane bu çoğalır mı ?şimdiden teşekkürler.
http://http://img30.imageshack.us/im...t20090826a.jpg http://img30.imageshack.us/img30/353...t20090826a.jpg Eklenti 99951[/QUOTE Öncelikle bir lithops hayranı ve koleksiyoneri olarak bu bikiyi alıp büyütmek bambaşka bir zevk..Tüm Türkiye'ye bu bitkiyi sevdirmek ve yaygınlaştırmak için çaba harcayan herkese (başta Taner bey olmak üzere) teşekkürler. Sorunuza gelince Taner beyden aldıysanız torak değişimine gerek yok derim çünkü çok kaliteli torf ve lava karışımı kullanıyor. Zaten piyasada daha iyi torf bulupta saksı değişimi yapma ihtimaliniz yok denecek kadar az. Bitkilerinizin boyutları itibariyle de büyük saksıya almanıza gerek yok. Saksıya sığmama dercesine gelince saksısını değiştirmeniz gerekebilir. Lithopsunuz iri bir halde ancak daha iki yaprağa ayrılmamış yani daha yavru sayılır. Muhtemelen kasım-aralık gibi iki yaprak çıkarmak için eski bedenini soyacaktır. Lithopslar genellikle iki bazen dört çok nadir olarak ta üç yaprağa dönüşerek kendilerini çoğaltırlar. Bazı türler hariç genellikle her yıl sadece bir kez yaprak yenilerler. Yani bitkiniz yıldan yıla büyüme kateder. Toprağı çok kuruduysa az az sulayabilirsiniz ama ekim sonu-kasım başı gibi sulama işini bitirmelisiniz ta ki mart başına kadar.. Umarım sorunuz cevap bulmuştur.. |
cevaplar için teşekkürler fakat Mammilaryanın vücudu tamamen saksıyı kaplamış yani toğrağı göremedim değiştiriyim mi **** bu şekilde nasıl sularım?
|
Mammi. dikenleri kanca gibi olduğundan saksı değişimi biraz zahmetli ama dediğiniz gibiyse değiştirebilirsiniz.
Bu şekilde kalırsa içi su dolu bir kabın içinde (saksı tamamen batmayacak) 1-2 dk bekletirseniz su ihtiyacını karşılamış olursunuz ama su işine dikkat suyu çok sevmeyen bir tür çabuk öldürebilirsiniz. Toprağı çok kurursa sulayın. |
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim taş bitkilerim :)
|
Selamlar
5 Eklenti(ler)
Bu yıl içinde açan lithops ve lapidarialarımdan birkaç fotoğraf...
7-8 ay önce ektiğim lithopslarım gayet iyi durumda bir daha ki sefere onların resimlerini de eklerim.. Son olarak 1 ay önce ektiğim lithops lesliei ler... Devamı gelecek... |
5 Eklenti(ler)
devamı...
|
çok sağlıklı görünüyorlar. nasıl bir bakım uyguluyorsunuz. yakında inşallah bende lithops sahibi olacağım. nasıl bir ortamda böyle sağlıklı oluyorlar. birkaç gün içinde lithopslarım elimde olacak ve kış geldiği için onları kaybetmekten korkuyorum. önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
|
Çok güzeller Maşallah. Lithops satın alırken özellikle dikkat etmemiz gereken belli başlı konular nedir acaba? Bu hafta içinde İstanbul' a gideceğim, Eminönünden kaktüs ve sukkulent almak istiyorum, püf noktalar konusunda yardımcı olur musunuz?
|
Alıntı:
Su hususu en önemlisi. evde olduklarından yazın bile ayda bir verseniz en uygunu yoksa malesef zayi oluyorlar.. Oda sıcaklığındalar ama evde olduğum zaman ısıtıcı açıyorum. Zaten hepsi bir odadalar ve o oda yalnız onların.. Camdan aldıkları ışığın yanı sıra ayrıca üstten aydınlatan led ışıklı ayaklı lambaları var ve tabi bir de oda lambası. Genelde hepsi yanıyor.. Hersabah ve her akşam odayı iyice havalandırıyorum.. Genel olarak böyle.. Ayrıntılar forumda yazmıştım.. Suya dikkat tekrar diyeyim... Saygılar.... |
Alıntı:
Önclikle bitkinin duruşu sağlamsa ve genel görünüm itibariyle dokunduğunuzda yumuşama yoksa alın derim ama fiyatlar eminönünde uçmuş durumda haberiniz olsun..Pazarlık yapmayı unutmayın..( ki bu aylardan itibaren lithopslar yumuşamaya ve içindeki yeni yaprağı çıkarmaya başlarlar. İçinden yeni yaprak görünüyor ve yumuşaksa korkmayın derim ama yeni yaprak yokken yumuşama varsa almamakta fayda var gerçi ben olsam alırım onu iyileştirmek için uğraşırım :)) Saygılar.. |
bu çiçeğin toprağı nedir acaba çok hoşlar ilk defa görüyorum....
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025