agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

M.Sema 22-04-2009 10:18

1 Eklenti(ler)
İşlem bitti.

M.Sema 22-04-2009 10:20

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta yapı marketlerden birinde köşeye atılmış ve beni al diye bana el eden taşotum.

M.Sema 22-04-2009 10:24

1 Eklenti(ler)
Acaba kurtulur mu diye onuda bu karışıma koydum. Ancak kimse duymasın bozulmuş olan kısmını nazikçe kestim. Bakalım ne olacak.

M.Sema 22-04-2009 10:25

1 Eklenti(ler)
Sabah olduğunda azıcık su verip güneş görebileceği bir yere koydum.

malbman 22-04-2009 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 404844)
Su veriyorum dediysem, öyle foşur foşur sulamıyorum, suyu püskürtüyorum sadece;) İlk sulamaya başladığımda yavrulama yoktu daha. Hatta hala geçen yıldan kalan çiçeğin kalıntıları duruyordu. Sonra bir de baktım, yarılıp içinden yeniler çıktı. Demek suya bir itirazı yok diye düşündüm. Ben de şimdi haftada 1-2 kez püskürtüyorum.
Eklenti 73973

Aslında geçen yıl ben Nisan başında su vermeye başlamıştım (itiraf edeyim ki kışın su verilmeyeceğini geç bir zamanda öğrenmiş ve forumda görene dek bayağı bir zaman da sulamayı sürdürmüştüm). Gelişiminde ters bir şey olmadı. Yazın çok güzel bir çiçek açmıştı, kalıntısı hala duran o çiçek. Ondan da nasıl kurtulacak bilemiyorum. Yani sonuç olarak pek sudan korktuğunu sanmıyorum.

Ama siz bana uymayın, doğrusunu yapın:)

Nevsune sakın o çiçekten kurtulmaya kalkma. Onun içinde her bir tanesina avuçla para döküp Almanya'dan, Güney Afrika'dan getirtmeye çalıştığımız tohumlar var. Aman ha, elleme sakın. Çiçek kendi kendine kuruyup tohum kapsülü oluşturacak.

malbman 22-04-2009 11:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 404913)
Ve şimdi olacakları bekliyorum. Ama özellikle sizlerin önerilerinizi bekliyorum çünkü bizim gibi yeni başlayanlar için önerileriniz önemli.:)

Sayın MSema Lithopslarınız çok güzel ama keşke saksı harcına midye kabuğu karıştırmasaydınız. Zira ne kadar gözeneksiz gibi de dursalar onlar da mikroskobik gözeneklere sahip ve bu gözeneklerinde tuttukları deniz suyunu bulundukları ortama yıllar boyu salabiliyorlar.

Yani denizden çıkan bu tür malzemelerin tuzdan tamamen arınmış olmasının söz konusu olmadığını duymuştum. umarım doğru değildir:p

Bir de; bozulan yerini kestiğiniz bitki Lithops değil sanırım. Yine mesemb ailesinden ama cinsi farklı. Sanırım bir Conophytum olacak. Yine de bir araştırın isterseniz. Bu linkte geniş bilgi bulabilirsiniz.

nevsune 22-04-2009 13:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 404947)
Nevsune sakın o çiçekten kurtulmaya kalkma. Onun içinde her bir tanesina avuçla para döküp Almanya'dan, Güney Afrika'dan getirtmeye çalıştığımız tohumlar var. Aman ha, elleme sakın. Çiçek kendi kendine kuruyup tohum kapsülü oluşturacak.

Yaaa sen öyle sanıyorsun:rolleyes: Ne yazık ki bunda tohum kapsülü yok. Çünkü buncağızım 1 tane. Döllenebilmesi için 2. bir çiçeğe gerek duyarmış. Ben de bunu bilmeden, "aman bu ne güzel birşey, birini bana versene" diyen bir arkadaşıma diğer lithopsumu hediye etme gafletinde bulunmuştum.

Bu yıl sebze-meyveden fırsat bulursam, lithopsuma yeni arkadaşlar alacağım. O zaman o tohum kapsülünden elde ederim artık:)

nevsune 22-04-2009 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 404911)
Acaba kurtulur mu diye onuda bu karışıma koydum. Ancak kimse duymasın bozulmuş olan kısmını nazikçe kestim. Bakalım ne olacak.

Keşke onu ayrı yere dikseydiniz. Ayrı türlerin birarada olmaması gerektiğini okumuştum önceki sayfalarda. Şimdi o mesajı aramaya aramaya üşendim, kusura bakmayın:p Zamanınız varsa geçmiş sayfalara bir bakın isterseniz.

M.Sema 22-04-2009 14:04

[QUOTE=nevsune;405051]Keşke onu ayrı yere dikseydiniz. Ayrı türlerin birarada olmaması gerektiğini okumuştum önceki sayfalarda.
Ama o ayrı yerde zaten. Resimde ki dikdörtgen saksının yanında duran yuvarlak saksıda.

Crocus Şen 22-04-2009 19:48

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,yaklaşık 2ay önce marketten aldığım lithopsum ölüyor:(
Kurtarabilmek için ne yapmalıyım??

kemut_kemut 22-04-2009 20:22

Geçmiş olsun ama bence sulamayı ilk önce kesin düzelme olmazsa kurtulmaz zaten ama siz yine de bakın belki gelişme olur.

İnceefe 23-04-2009 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 405287)
Merhabalar,yaklaşık 2ay önce marketten aldığım lithopsum ölüyor:(
Kurtarabilmek için ne yapmalıyım??

Sayın Crocus Şen,
Öncelikle bitkiniz lithops değil Pleiospilos nelii ismi verilen bir mesemb türü. Aynı türün Pleiospilos simulans ve Pleiospilos bolusi gibi diğer türleride mevcuttur.

Elinizdeki bitki muhtemelen m..ros tan alınmış ve Sera E...van tarafından ithal edilmiş bir bitki gibi görüküyor. Saksıda bulunan torfta kökleri baya sıkıp azalmışa benziyor.

Bitkinizi toprağını köklerden tamamen arındırarak kuru bir yerde 1 gün beklettikten sonra sadece kırık taşlardan oluşan bir karışıma dikerek kurtarma ihtimaliniz var.

Saygılarımla,

Ömer CANIZ
İstanbul

Crocus Şen 23-04-2009 11:03

Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için aldığımdan bu yana hiç sulamadım,aldığım gibi duruyor birkaç gün evde değildim bu halde görünce şok oldum..Hemen çalışmalara başlayayım..

malbman 23-04-2009 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 405048)
Yaaa sen öyle sanıyorsun:rolleyes: Ne yazık ki bunda tohum kapsülü yok. Çünkü buncağızım 1 tane. Döllenebilmesi için 2. bir çiçeğe gerek duyarmış. Ben de bunu bilmeden, "aman bu ne güzel birşey, birini bana versene" diyen bir arkadaşıma diğer lithopsumu hediye etme gafletinde bulunmuştum.

Bu yıl sebze-meyveden fırsat bulursam, lithopsuma yeni arkadaşlar alacağım. O zaman o tohum kapsülünden elde ederim artık:)

Peki bunlar aynı zamanda çiçek açmazlarsa ne olacak?

nevsune 23-04-2009 18:34

Nereden bulursun bu soruları:D Şimdi ben nereden bileyim. Zaten tek lithopsla idare etmeye çalışıyorum. Geçen yaz cümlemizin lithopsları aynı zamanlarda açmıştı. Zamanlamayı yapsınlar artık ben karışmam o kadarına:p

Ama doğrusun, biri solarken diğeri açarsa ne olacak değil mi:rolleyes:

nevsune 26-04-2009 12:25

1 Eklenti(ler)
Bu yıl lithopsum bir sürpriz yaptı ve ikiz yavruladı. Geçen yazdan kalan çiçek kalıntısı tam ortadan ikiye bölmüş. Demek orada kalmasının hikmeti de buymuş:) Üzülüyordum lithopsum tek diye, şimdi ikileştiler.
Eklenti 74791

Yeni yavrular bayağı küçük görünüyorlar. Bu yıl çiçek açamayabilirler.

malbman 26-04-2009 12:51

Umarım açarlar; hem de aynı anda açarlar:p:p

nevsune 26-04-2009 13:05

Evet ya, ne müthiş olur değil mi?

Bol tohumlarımız olur. Hem de halis muhlis yerli tohumlar:p

Yani sevgili malbman görülen o ki, azıcık fısfıslanmaktan hoşlanmış bile galiba.

kemut_kemut 26-04-2009 16:23

Arkadaşlar
Lithops tohumları ne kadar dayanıyor bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim

Sevilay 29-04-2009 09:49

1 Eklenti(ler)
Diğer lithopslarım, bir yaprağın içerisinden iki yeni yaprak çıkararak, bana göre normal büyümelerine devam ederken, Lithops Dinteri frederici çılgın gibi,her çıkardığı yaprağın içinden yenilerini çıkarmaya devam ediyor.:)

Eklenti 75328

AizoaceaeFAN 29-04-2009 10:40

yaklaşık bir aydır formu takip edemedim biraz resim ekleyerek herkese tekrar merhaba demek isterim..
evimdeki aizoaceae (mesembs.) familyasının bazı üyelerinin resimleri..
ayrıca hepsinin tek tek resimleri de var. isteyen olursa o resimleride eklerim.
tohumlarımın da son halini ekleyeceğim..

AizoaceaeFAN 29-04-2009 10:44

5 Eklenti(ler)
resimler...

İlkin 29-04-2009 10:45

Resimler harika... :)
Ben de optica rubra tohumları ile uğraşıyorum ekeli bir hafta oldu hala çıkamadılar...

AizoaceaeFAN 29-04-2009 10:45

5 Eklenti(ler)
devamı..

AizoaceaeFAN 29-04-2009 15:00

5 Eklenti(ler)
Bunlarda eczanemin bir köşesinden..

AizoaceaeFAN 29-04-2009 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 410059)
Bir tane lithopsumu koyacak yer bulamıyorum. Utandım sizinkileri görünce:)

Muhteşemler ve de topraktalar;)

Sağolun benimki biraz hobiyi aştı koleksiyon haline dönüştü...
Toprakta daha iyi gelişiyorlar lakin sulamaya dikkat etmek lazım..

Crocus Şen 29-04-2009 16:18

Harika bir kolleksiyona sahipsiniz!Bence kocaman bir nazar boncugu koymalisiniz.Bu arada kaktuslerin sulamasinda nelere dikkat ediyorsunuz?

AizoaceaeFAN 29-04-2009 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 410121)
Harika bir kolleksiyona sahipsiniz!Bence kocaman bir nazar boncugu koymalisiniz.Bu arada kaktuslerin sulamasinda nelere dikkat ediyorsunuz?

Sayın Crocus Şen öncelikle teşekkürler, herbirine nazar boncuğu taksam yeridir heralde..

Kaktüslerimi Kayseri Ali Dağı eteklerinden getirdiğim çok harika kaliteli toprak ile ithal torf karışımına ekmiştim öyle taşlı çakıllı kumlu şeyler de içine karıştırmadım (forumda bazılarının özellikle öyle şeyler içine ektiklerini bildiğim için söylüyorum)...
ekimden nisan sonuna kadar su vermedim ve Erzurum soğuğunda kaldılar. geceleri combiyi kapatsamda eczanemde hiç bozulmadan kaldılar. yeni yeni alıştırarak su veriyorum. hazirana kadar da 10 günde bir su vereceğim sonra heralde toprağı kurudukça sularım...

AizoaceaeFAN 29-04-2009 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kagan (Mesaj 410153)
Sayın AizoaceaeFAN...

Bir kaktüs ve taşotu tutkunu olarak, fotoğraflarınızı seyretmek bana büyük keyif verdi. Tekrar maşallah, tekrar emeğinize sağlık...

teşekkürler..
yaklaşık 300 mesembs ve 200e yakın da kaktüs koleksiyonum var bunların tek tek resimlerini de paylaşırım isterseniz ama bir seferde 5 fotoğraf yükleniyor en fazla..
hepsini birden sayfalarca yükleyip forumdaki diğer arkadaşların yazı ve resimlerine saygısızlık etmek istemem ara ara yüklerim..

cemboa 29-04-2009 18:58

AizoaceaeFAN resimler insanın aklını başından alıyor. Evet dediğiniz gibi siz aşmışsınız.En önemlisi bitkilerin gelişebilecekleri sağlıklı ortamı yaratmak.Bu açıdan eczanenizin resimdeki yeri oldukça iyi.Çoğunlukla evlerde pencerelerden geriye doğrı 1m den sonrası bitkiler için ışık yeterli olmuyor.
Bu arada sevilay hanımında bitkileri güzel.İyi bakmış görünüyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025