agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

malbman 08-04-2009 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 395474)
Geçen yaz ekimi lithops aucampiae bunlar da.

Saksı harcı tamamen dere kumu ve ince çakıl karışımı.

Eklenti 71462

Sevgili İklimsiz, aucampie'leri doğrudan bu karışıma mı ekmiştin yoksa çimlendikten sonra mı şaşırttın. Eğer bu karışıma ektiysen ekim uygulaması hakkında (hatırkayabildiğin kadarıyla) bilgi verebilir misin?

Teşekkürler.

İklimsiz 08-04-2009 16:30

Sevgili nuzel, sulamayı yeni çimlenen tohumlar için soruyorsanız, sabah akşam spreyliyorum.

Yok, aucampiae için soruyorsanız Ekim ayı sonundan beri tek damla dahi su vermedim. Dikkat ederseniz yeni yavru vermeye çalışıyor. Dış kabuğu iyice büzüşüp kurumadan da su vermeyeceğim.

Çakıl koymak gelişimleri için bir yerde şart;)

Fotoğrafını gördüğünüz minik saksı tamamiyle dere kumu ve çakıl karışımı. Normalde yetişmesine uygun toprağa ekip, saksının sadece üst kısmına toprağı kaplayacak kadar çakıl koyuyoruz.

Sevgili uyar11, bu başlıkta bir yerde lithopsların tek başına çakıl içersinde bile yetişebileceklerini yazmıştı. Deneme amaçlı bu uygulamayı yaptım.

Sevgili malbman, tohumları klasik lithops çimlendirme toprağında çimlendirip daha sonra çakıl içersine aldım.

Çakıl içersinde de çimlenme sağlanacağını düşünüyorum. Fakat su tutma kapasitesi neredeyse sıfır olduğu için oldukça sık spreylemek gerek.

cemboa 08-04-2009 18:19

LİTHOPSlarım
 
1 Eklenti(ler)
Özel kolleksiyonumdan :D

selcuk44 08-04-2009 20:24

Sevgili Malbman,Lithos'u şaallah iyi günlerde büyütürsünüz.
Bu gün bir ay önce yurt dışında bir siteye Sayın Malbman'nın yardımı ile verdiğimiz siparişler( 8 adet lithops) elimize geçti,Hemen bir saksıya iri taşlı dere kumu,çok az kum ağırlıklı toprak ilave edip diktim ancak şimdi sulamadım iki gün sonra şırınga ile çok az sulamayı düşünüyorum.
Lithops lar biraz kendilerine geldiğinde resimlerini beğenilerinize sunacağım

malbman 09-04-2009 08:33

4 Eklenti(ler)
Sevgili Selçuk bey, çok teşekkür ederim. Siz de yeni güzellerinizi güle güle büyütün. Özellikle de rubralarınızı.

Bunlar da lithopsumun bu günkü hali. Bitkiye dış kabukları kuruyuncaya kadar kesinlikle su verilmeyecek diye biliyorum. Deneyimli arkadaşlar bu bilgiyi teyit edebilir mi rica etsem.

Ama anlayamadığım bir şey var. Lithops ilk geldiğinde gövdesi iki parçadan oluşuyordu. Şimdi ise içinden dört parça çıktı. Bu nasıl bir iştir, kafam karıştı.

İlkin 09-04-2009 10:09

Bu durum normal malbman... Arada böyle güzel sürprizler yaparlar. Bir de o iki yeni lithopsun arasında tohum kapsülü var gibi haberiniz olsun... Heba etmeyin içi dolu ise. :)

malbman 09-04-2009 12:31

Dörtlünün ortasındaki yıldız şeklindeki kapsülü kastediyorsan, içindeki tohumları çoktan paylaştık bile sevgili İlkin. Paylaştık dediysem hepsini değil. Size de kalır tohum.

Ama kapsülü oradan nasıl çıkaracağımı bilemedim. Sabah kürdanla biraz dürteyim dedim ama çok sağlam duruyor. Lithopsa zarar veririm korkusuyla vaz geçtim.

Zarar vermeden nasıl çıkarılacağını siz biliyorsunuzdur.

İklimsiz 09-04-2009 12:47

Sivri uçlu bir makasla kesebilirsiniz.

Mart başı gibi, Taner hocadan aldığım lithopsların da üzerinde bol miktarda tohum kapsülü vardı. Elle koparmak gerçekten çok zor.

Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla sizinki iyice kurumuş. Tam ekim kıvamında yani:)

İlkin 09-04-2009 13:15

malbman, sevgili iklimsiz gayet güzel anlatmış nasıl olacağını, keserken lithopslara dikkat et ama onları da kesme. :) Ben tohum istemiyorum sağolasın, bendeki lithopslar yeter gari bana. Bir eksiğim optica rubra onu da ekeceğim tohumlardan çıkartırım umarım. ;)

malbman 09-04-2009 14:15

Optica rubra tohumunu nereden buldun İlkin? Ben Conos Paradise'den alıyorum tohumlarımı ama orası yalnızca 1 ve 3 yaşında satıyor rubra opticayı. Tohumu yok yani. Farklı bir yerse linkini verebilir misin? Ben de tohum getirteyim.


Sevgili İklimsiz çok teşekkür ederim ama ben lithopsa dokunmaya korkuyorum. Nasıl makası alır da keserim o kapsülü?

AizoaceaeFAN 09-04-2009 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 395389)
Öncelikle ben bahsedeyim,benim ilk tecrüben olduğu için henüz 2 tanesi dışarı çıktı,onun dışındakilerde bir faaliyet yok,umarım diğerleride çıkar..Tek sıkıntım toprağının ertesi gün kuruması!Bu konuda bir hata yapmak istemiyorum,siz hergün suluyorsunuz sanırım.Resimlerde oldukça ıslak görünüyorlardı..
Fotoğraf makinemde bir sorun olduğu için çekemiyorum ama tamirden sonra en kısa zamanda resimleri göndereceğim..

Ektiğiniz şeyin üzerini kapalı tutmuyorsunuz heralde. Bu yüzden toprağı kurur.
Ben sulama yaptıktan sonra hemen kapatıyorum üzerini böylece toprak nemini kaybetmiyor. Tohumlar mutlak neme ihtiyaç duyar. onları büyüyene kadar nemli tutmak gerekir.
Bazı arkadaşlar tohumlarını sadece taş ve kum karışımına ekmişler ama ben Taner bey den aldığım lithops için kullandığı toprak ile ithal torf karışımına ektim.
Benim kanaatim bu bitkinin ana vatanı Namibia da bile köklerinin tutunduğu bir toprak tabakası var (her ne kadar üzeri çöl kumuyla kaplı bile olsa).

Kökü toprağa değmeyen bitki sağlıklı gelişemez; büyüyemez..

İklimsiz 09-04-2009 15:22

Optica Rubra tohumlarını bir dönem sayın karinca70 satışa sunmuştu.

Kuşların söylediğine göre yakında cemboa arkadaşımız satışa başlayacak:)

Ben de takipteyim.

İlkin 09-04-2009 15:54

Evet sevgili iklimsiz'in dediği gibi karınca70'den gelmişti!

malbman 10-04-2009 08:58

Ne güzel bir manzara. Umarım bir benzerini de kısa bir süre sonra ben yapabilirim. Sevgili Kagan bunları tohumdan mı yetiştirdin?

İklimsiz 17-04-2009 11:23

2 Eklenti(ler)
20 Mart ekimi tohumlar yavaş da olsa büyüyor.

Sizde durumlar nasıl?

Eklenti 73144

Eklenti 73145

johnny guitar 17-04-2009 17:47

20 mart ta ektiğim lithops tohumları daha yeni çimlenmeye başladı 70 tohum ekmiştim.Sadece 7 adet çimlendi.14 nisan da ektiğim optanica rubba lar ise çimlenmeye başladı.Şimdilik 3 adet çıktı 10 adet ekmiştim.Bir yerlerde bir sorun var ama daha çözemedim.Benim şartlarıma göre minumun %40 çimlenme oranı olması lazım.Malesef %30 lardayım sadece hediye olarak gelen tohumlarda % 80 başarı sağladım.Ocak ayında ektiklerim 3 ila 4 mm çapında oldular.
Saygılarımla.

muyurdakul 20-04-2009 17:46

Herkese Merhaba;

4 Nisan tarihinde çok değerli arkadaşım Derya ile ektiğimiz lithops tohumlarının durumu resimdeki gibidir. Şunu diyebilirim ki ilk etmen tohum kalitesi. Bu nasıl belirleniyor bilmiyorum ama bizim gibi amatör alıcılar için tamamen şans. Ben tohumlarımızı ocak ayında satın almıştım. O zamandan beri oda sıcaklığında kitaplığımda beklediler (özel birşey yapmadım). Ekim işlemlerine gelince ekimi Derya arkadaşımızın satın almış olduğu lithops toprağı üzerine yaptık. İri kısımları yüzeyden uzaklaştırdık ve çok minik olan lithops tohumlarını ince toprakla karıştırıp ekim yüzeyine serpiştirdik üzerine de ekim tabağının bir boy küçüğüyle minik minik bir kaç kez bastırdık buradaki amaç tohumu toprağa deydirebilmek ama daha sonra anladım ki neredeyse havada duran tohumlar bile yan olsa dahi çimlenmeye başlamışlar. Zannedersem zamanlamamız iyiydi zira havalar ısınmaya başladı Eskişehir'de. Öte yandan ısı problemi bizi çok korkutmuştu zira tam ekip de beklerken ardı ardına 4 gün çok soğuk havalar oldu ve güneş kayboldu ama tohumcuklarımız bundan da etkilenmedi. Ekim toprağının üzerine mutfakta kullanılan şeffaf streçlerden gerdik ben ilk günden itibaren sürekli üstten fısfıslama yöntemi ile (:)) sulama yaptım. Dayanamayıp sabah ve akşam fısfıslama yapıyordum. Burada dikkat edilmesi gereken husus fısfısın basınçlı etkisinin tohumları kıpırdatmaması ve çok fazla su verilerek yüzeyde oluşan su birikintisinde tohumun toprakla bağının koparılmaması. Bunun dışında her akşam streçi açıp havalandırdık. Derya ise fısfıslama yerine alttan sulama yaptı yani viyole yerleştirdiği tohum kabını daha büyük bir kap içerisinde bekletti, yüzeyde ıslaklık belirene kadar su emdirme işine devam etti. O da gayet başarılı oldu. Tohumlar benim penceremin önünde çimlendi ve neredeyse direkt güneş ışığına maruz kaldılar bu da tohumlarda olumlu etki yapmış gibi. Belki de herhangi bir etkisi yoktur bilmiyorum. Bunun dışında herşey güzel. Çimlenme oranı tohumları tek tek saydığım için söylüyorum %92. Şu anda tohumlar çok sık ve birbirlerine yakın duruyorlar onları da ayırmayı düşünmüyorum. İnternette dip dibe ekilmiş saksılar gördüm biraz daha büyüyünce durumları ne olur bilmiyorum ama bu saksıyı değiştirmeyi düşünmüyorum. Sık kökler birbirlerini boğar gibi birşeyler duydum internette çok araştırdım ama böyle birşey yok gibi. Şimdilik ilk izlenimlerim bunlar.

Tüm güzel paylaşımlarından dolayı Johnny Guitar'a, İlklimsize
ve
Değerli dostum Derya'ya teşekkürederim:)

Not: Arkadaşlar bu agaclar.net sitemizde resimlerini yayımladığım tüm çiçeklerim ya kurudu ya da kurumak üzere ben nazara çok inanıyorum lütfen resimleri görenler maşallah desin:)
Selam ile..

muyurdakul 20-04-2009 17:52

http://img411.imageshack.us/img411/1599/img2908.jpg

muyurdakul 20-04-2009 17:53

http://img411.imageshack.us/img411/2161/img2909t.jpg

muyurdakul 20-04-2009 17:54

http://img411.imageshack.us/img411/3792/img2910.jpg

johnny guitar 20-04-2009 21:41

5 Eklenti(ler)
Maşallah sayın Yurdakul tohum kalitesi yüksek olunca oranlar yüksek oluyor vede çimlenme süreleri kısalıyor.Benim tohumlar çok geç çıktı .Daha öncekiler 6 günü geçmemişti.Birde örtü altı ve örtü üstü olarakta ayrı çimlendirme yapmıştım.Örtü altı olanlar diğerlerinin neredeyse 2 katı ve renkleri daha parlak.Ben akşam 16 dan sonra güneş ışığına maruz bırakıyorum daha iyi gelişiyorlar.Yeni ektiğim 10 adet optanica rubba ise bugün ki ile çimlenme 7 adet oldu.Bu arada tohumları serptikten sonra aralıklı kalın çakıl koysaydınız sulama ve çimlendikten sonra ki kendilerini dengelemeleri daha kolay olurdu diye düşünüyorum.
benimkilerin fotoları

malbman 21-04-2009 14:45

2 Eklenti(ler)
Lithopsum gömleğini neredeyse tamamen değiştirdi:p Arkadaşlar bu aşamada hiç su vermedim bu vatandaşa. Doğru yapıyorum değil mi? Aynı zamanda da güneşte duruyor. Tabii güneşi bulabildiği zamanlar:D

malbman 21-04-2009 15:38

Sevgili Kagan çok teşekkür ederim.

nevsune 21-04-2009 17:59

Ben 15-20 gündür su veriyorum. İçinden yavrularını çıkartmaya başladı. Mutlu mesut, suya bir itirazı yok.

Malbman bence su vermeye başlamanın bir sakıncası yok artık, başla istersen. Hele İzmir neredeyse yaza girecek.

malbman 21-04-2009 18:39

Yeni gelişen gençler susuzluk emareleri vermeye başlamadan sulamayı düşünmüyorum ablam. Bana sorarsan sen de pek sulama. Zira bilgi ararken bulduğum interne sitelerinde de Kagan'ın dediği gibi, eski gövde zar gibi oluncaya dek su vermeyin, zira "bitki eski yapraktaki suyu ve solayısıyla besini alamaz" diyordu.

muyurdakul 21-04-2009 23:01

Malbman; su için gruptaki arkadaşlar çok güzel şeyler yazmışlar anladığın üzre sulamak için biraz daha zamanın var ancak gördüğüm kadarıyla lithopslar bir yöne doğru eğilmişler (ışığın geldiği tarafa doğru) sadece; 3-4 günde bir kere saksıyı kendi ekseni etrafında 360 derece döndürerek daha simetrik bir görünüme sahip olabilirsin benim de nacizane tavsiyem bu olacak..selam ile..

malbman 21-04-2009 23:19

Değerli uyarın için çok teşekkür ederim sevgili muyurdakul ama o eğiklik güneşe dönmekten değil, süper makro çekim yapmak isterken makinenin objektifini zavallı bitkiye çarptıran ben kazma yüzünden:p:p

Çekimden sonra farkedip düzelttim. Yoksa dediğin gibi güneşe doğru çeviriyorum kendisini.

nevsune 22-04-2009 08:57

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 404609)
Yeni gelişen gençler susuzluk emareleri vermeye başlamadan sulamayı düşünmüyorum ablam. Bana sorarsan sen de pek sulama. Zira bilgi ararken bulduğum interne sitelerinde de Kagan'ın dediği gibi, eski gövde zar gibi oluncaya dek su vermeyin, zira "bitki eski yapraktaki suyu ve solayısıyla besini alamaz" diyordu.

Su veriyorum dediysem, öyle foşur foşur sulamıyorum, suyu püskürtüyorum sadece;) İlk sulamaya başladığımda yavrulama yoktu daha. Hatta hala geçen yıldan kalan çiçeğin kalıntıları duruyordu. Sonra bir de baktım, yarılıp içinden yeniler çıktı. Demek suya bir itirazı yok diye düşündüm. Ben de şimdi haftada 1-2 kez püskürtüyorum.
Eklenti 73973

Aslında geçen yıl ben Nisan başında su vermeye başlamıştım (itiraf edeyim ki kışın su verilmeyeceğini geç bir zamanda öğrenmiş ve forumda görene dek bayağı bir zaman da sulamayı sürdürmüştüm). Gelişiminde ters bir şey olmadı. Yazın çok güzel bir çiçek açmıştı, kalıntısı hala duran o çiçek. Ondan da nasıl kurtulacak bilemiyorum. Yani sonuç olarak pek sudan korktuğunu sanmıyorum.

Ama siz bana uymayın, doğrusunu yapın:)

M.Sema 22-04-2009 10:06

1 Eklenti(ler)
Sn Cemboa'dan aldığım 3 adet lithops/taşotu:

M.Sema 22-04-2009 10:16

2 Eklenti(ler)
Geçen hafta taşotlarımı koymak için kale dibinde ki testiciden sırsız bir güveç almıştım:D içine koyarım diye ancak çok büyük geleceği için onu kaktüslerim için ayırıp elde ki başka bir saksı kullanıma girdi. Ancak altını delemedim. Bu sebeple altına iri çakıl taşları koydum. Taşların üzerine de çeviride ki dere kumu, vermikülit ve hindistan cevizi lifini bulamadığım için arkadaşların yaptıklarından esinlenerek (balık malzemeleri satan bir yerden) boyasız kırık beyaz taşlar ve kırık midye parçaları aldım. 3-5 seraya sordum dere kumu bulamadım, ancak biri bana mil kumu önerdi onuda aldım. Eve geldim göz kararı tüm malzemeden ve azıcıkda evde ki bitki toprağımdan koyup hepsini iyice karıştırdım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025